SD och det falska ”folkhemmet”.

”Folkhemmet är en metafor för ett samhälle, politiskt organiserat för att ta väl hand om alla medborgare och ge dem en grundtrygghet. Begreppet har sina rötter i Tysklands införande av socialförsäkringar i mitten av 1800-talets, och kom senare under början av 1900-talet dyka upp i tankar om välfärdssamhället. Den tyska motsvarigheten under mellankrigstiden kallades Volksgemeinschaft (”Folkgemenskap”), vilken kom att förknippas lika starkt med det Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet som de socialistiska partierna.

I Sverige har begreppet folkhemmet kommit att associeras med Sveriges socialdemokratiska arbetareparti och Per Albin Hansson som lanserade det som begrepp den 18 januari 1928 menande ett samhälle som är ”ett hem för hela folket, och präglas av samförstånd och jämlikhet”. Flertalet välfärdsreformer mellan 1930-talet och 1950-talet skedde emellertid genom politiskt samförstånd över blockgränserna. Begreppet folkhemmet kom att efterträdas av andra som ”det starka samhället” men har levt kvar med en nostalgisk underton, bland annat som poetiskt namn på den svenska välfärdsstaten.

Under en remissdebatt 1928 införlivades begreppet ”Folkhemmet” i den socialdemokratiska retoriken av Per Albin Hansson; dessförinnan hade han även övervägt det alternativa, och mer demokratiskt klingande, ”Medborgarhemmet”, men kom slutligen ändå att lägga tonvikten på det förra och mer slagfärdiga begreppet (talet hade rubriken ”Folkhemmet, medborgarhemmet”)”.

– Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan. Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, plundrare och plundrade.

Det svenska samhället är ännu icke det goda medborgarhemmet. Här råder visserligen en formell likhet, likheten i politiska rättigheter, men socialt består ännu klassamhället, och ekonomiskt råder fåtalets diktatur. Olikheterna äro stundom skriande; medan några bo i palats betraktar många det som en lycka om de får bo kvar i sina kolonistugor även under den kalla vintern; medan en del leva i överflöd, gå många från dörr till dörr för att få en beta bröd, och den fattige ängslas för morgondagen, där sjukdom, arbetslöshet och annan olycka lurar. Skall det svenska samhället bli det goda medborgarhemmet måste klasskillnaden avlägsnas, den sociala omsorgen utvecklas, en ekonomisk utjämning ske, de arbetande beredas andel även i det ekonomiska förvaltandet, demokratin genomföras och tillämpas även socialt och ekonomiskt. ” (Ur Per Albin Hannsons tal).

SD bygger sitt folkhem på tribalistisk och brun nationalism. SD trampar på de svagaste med ett cyniskt leende och exkluderar invandrare/flyktingar från medborgarhemmet. Liksom svenskar som är ”illojala” mot deras ideologi. https://asikt.dn.se/asikt/debatt/vad-hander-en-illojal-svensk-om-sd-vinner-valet/

http://www.dagensarena.se/innehall/skrammande-likheter-mellan-sds-partiprogram-och-mein-kampf/

De bygger på idén om ”Vi mot dem”. De spelar högst medvetet på amygdalans instinktiva rädsla för det främmande. De vet att dessa känslor är vanliga och lätta att spela på då den obildade pöbel som sympatiserar med dem aldrig skulle söka kunskap utan faller instinktivt för den omedvetna och osakliga rädslan. Speciellt om de förgiftats av bitterhet över egna misslyckanden.

SD vet att denna pöbel hellre blir underhållna än tillgriper det livslånga lärandets metod. SD:s ledarskap vet att denna pöbel inte kan särskilja instinktiva reaktioner från tänkande.

De som läser SD:s principprogram ser tydligt hur de håller fast vid den rasistiska idén om en ”nedärvd mänsklig essens”. Detta är en tes som helt saknar vetenskaplig grund, men de vet också att de talar till en grupp som helt saknar förmågan att förstå skillnaden mellan tes (tro, antagande) och en vetenskapligt belagd teori.

De vet också att ca 47% av Sverigedemokraternas sympatisörer/väljare och medlemmar sitter fast i vanföreställningen om att människor kan delas in i raser.

Sverigedemokraternas principprogram är rasistiskt i klarspråk men de flesta missar detta!

https://www.aftonbladet.se/debatt/article22563295.ab

SD agerar medvetet och står tysta inför den vardagsterror som drabbar många individer idag. Så stod också ledaren Jimmie (Jag vet inte) Åkesson tyst länge när flyktingförläggningar attackerades, han talade först efter en storm av kritik.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jimmie-akesson-fordomer-asylbrander

Lille Jimmie står lika tyst inför NMR och angriper hellre osakligt vänstern enligt förebildens retorik.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/bKbQav/nazistbrak-satte-fart-pa-landsbygdsdebatten

När Sverigedemokraterna talar om ”Folkhemmet” är den falska nostalgin ständigt närvarande liksom kopplingarna till den tyska nationalsocialismens unkna idévärld.

SD lever under vanföreställningar likt sitt systerpart KD. Herr Åkesson erkände likheterna i en DN intervju:

”Det var Kristdemokraterna som sa upp Decemberöverenskommelsen. Är det de som står er närmast?

– Om man nu måste tala i sådana termer, så är de det. Om man tittar strikt på migrationsfrågan är det små steg. Men de små stegen är ju väldigt stora steg för dem. Det är något som vittnar om att man har börjat glida åt vårt håll.”

https://www.dn.se/nyheter/sverige/akesson-tyvarr-ni-kommer-inte-in-det-ar-fullt/

…och han flörtar oavbrutet med KD:

https://www.dn.se/nyheter/politik/ebba-busch-thor-jimmie-akesson-flortar-outtrottligt-med-kd/

Det är onekligen intressant att KD riskerar åka ut ur riksdagen samtidigt som SD stabiliseras. Troligen beror det på det jag skrivit ovan och att rasismen normaliserats.

Även Socialdemokratin har ju börjat flörta med rasismen/främlingsrädslan och högerpopulismen:https://www.aftonbladet.se/ledare/a/zLyry4/opinionsmatningar-ar-bara-hjarnspoken

SD är det värsta hot Sverige stått inför sedan andra världskriget. De har som grundplan att dölja sin fascism. Beslutades av nazister vid bildandet.
Grundidén är som alltid att utse en fiende. Ett hot. Eftersom antisemitismen är körd så har man valt islamofobin.
Alla samhällsproblem beror på invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet.
Med detta som grund försöker man nå makt på demokratisk väg. Därefter kommer maktövertagandet. SD toppar och fotsoldater försäger sig ofta om detta – När vi tagit makten”
Det sägs direkt ut att media, polis, generaldirektörer och icke assimilerade skall bort.
Det skall också finnas apartheid i form av olika mycket värda medborgarskap.
Militären skall styra i vissa bostadsområden.
Vi skall frånsäga oss internationella överenskommelser.
Vi skall vara självförsörjande. Minska importen.
SD nationalismen är rasistisk i både biologiska och kulturformen. Där också religion skall urskilja människor.
Nedärvd essens istället för ras.
Muslimer istället för judar.
Låt er inte luras att bli medskyldiga!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Min syn på SD! och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till SD och det falska ”folkhemmet”.

  1. kyrkis skriver:

    Hitler lovade också uppsving. I början lyckades han. Han skapade strukturer. Men det var som med grodan i grytan…

  2. Thomas Alm skriver:

    Något uppsving lär inte komma med SD.

Kommentarsfältet är stängt.