Berguven hotas!

…ytterligare en hotad art i Sverige.

”För tio år sedan fanns fler än 1500 berguvar, nu tros endast mellan 700 och 1100 stycken finnas kvar, enligt Artdatabanken.
– Arten är nu på riktigt rödlistad, säger ekologen Henrik Thurfjell på Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Varför beståndet minskat är oklart.
– Det kan bero på allt från medveten förföljelse som tjuvjakt och miljögifter till att fritidshus byggs på platser där berguven vistas, säger Henrik Thurfjell till TT.
För att skydda berguven är en intensifierad kontroll av miljögifter nödvändig, häckningsutfallet hos de fritt levande uvarna är även det viktigt att kontrollera kontinuerligt.
– Man bör också skydda boplatser, både nuvarande och potentiella.”

https://sv.wikipedia.org/wiki/Berguv

http://www.lintukuva.fi/lajikuvat/bubbub/

 

En bra början är att få stopp på tjuvjakten (och äggtjuvarna), men…
Tyvärr saknar människor förnuft, de är mest lojala mot sin grupp, tänker egoistiskt och traditionsbundet (det går på vana/ovana) och står helt osolidariska mot både lag och natur.

Jägarförbunden hävdar falskt hånflinande att de tar starkt avstånd från alla former av tjuvjakt.
Av detta skulle man tro att polisen, vid utredning om olaga jaktbrott, borde ha lätt att få tips, bevis med mera kring var den illegala jägaren finns, men jaktlagen tiger: ” – Öh, nä vadå, vi vet ingenting!” och står som en skyddande mur runt den skyldige.
Där är tystnaden kompakt. Skvallrar du, åker du ut ur jaktlaget.
Genom medlemmarnas tystnad är Jägarförbunden befriade från allt ansvar enligt dem själva, högre etisk nivå än så har de inte. Åklagaren tvingas lägga ner utredningen och allt är frid och fröjd enligt den jagande/tjuvjagande pöbeln.
Sverige har två samhällen, ett befolkat av medborgare som står solidariska mot lagen och naturen…och en grupp som endast går efter egots vilja, ofta påverkade av nepotistisk ”maffia”-kultur och de skiter högaktningsfullt i både lagen och naturens djur.

Man möter dem ofta, det lågbildade egots män. Skriver man kritiskt mot tjuvjakt, jägarförbunden eller dagens industriella rennäring så kommer de springande, med sin hånfulla faktaresistens, sina lögner och hatiska hot. Man kallas rasist, man påstås hetsa mot folkgrupp med mera.

…det kryllar av infantila ”sektmedlemmar” där ute och det är därför planeten skadas, våra rovdjur hotas o.s.v.

https://varghjarta.wordpress.com/2017/02/07/samerna-och-rovdjurshatet/

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/renskotsel-kopplas-till-illegal-tjuvjakt?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20160609%3Arenskotsel-kopplas-till-illegal-tjuvjakt%3Anyh

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö., Vargdebatten: och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.