Indiansommar och trummande nässelfjärilar.

Nässelfjärilen (Aglais urticae) är en av våra vanligare och färgstarkare dagfjärilar. Övervintrade nässelfjärilar kan ses flyga redan tidigt i mars (Om vårvintern är varm kan man se nässelfjärilar flyga över snön redan i februari) och den är ett klassiskt vårtecken. Du kan se den flyga från mars till september och under de varma indiansommardagar vi upplevde här i Finnveden (ett av Smålands gamla småriken) under slutet av september i år såg jag många nässelfjärilar söka nektar i trädgården.

Vingarna är orangea/rödbruna i botten och har ett vackert regelbundet mönster av svarta och gula fält. Längs med vingarnas kant går ett band av mönster i blå-grått och svart. Undersidan är däremot mer diskret tecknad. Tack vare att vingarnas undersida är spräckliga i brunt och grått har de ett utmärkt kamouflage bland gamla löv och mot trädens bark. Den starkt färgade ovansidan kan också fungera som en varning för hungriga fåglar som tack vare färgen får misstanken att fjärilen är giftig och därför undviker den. Könen har samma utseende.

800px-Kleiner_Fuchs,_Aglais_urticaeFoto: Böhringer Friedrich

800px-Aglais_urticae_Malmö_Folkets_ParkFoto: Korall.

Hanfjärilens uppvaktning är lite extra intressant. När han spanat in en vacker hona flyger han efter henne och försöker komma så nära att han kan trumma mot hennes vingar med sina antenner. Honan flyger då ofta iväg en bit under det att hanen följer efter och fortsätter slå ett trumsolo vid tillfälle. Detta trummande kan man faktiskt höra om man är tillräckligt nära. Trummandet kan pågå i flera timmar och upphör först då parningen inleds. De kan sitta sammankopplade i timmar.

Nässelfjärilen övervintrar som fullt utvecklad fjäril. Under vintern kan man ibland också upptäcka nässelfjärilar inomhus. Då har de väckts upp av värmen. De nyvaknade fjärilarna är ofta svaga och mycket långsamma, vilket gör att man kan studera dem på nära håll. Nässelfjärilen övervintrar hängande upp och ned på en skyddad plats, ofta i ett ihåligt träd, ett uthus eller i en fågelholk/fjärilsholk. Under våren lever fjärilen på nektar av tidiga vårblommor, till exempel tussilago. Honan lägger äggen i högar på undersidan av värdväxten brännässlans blad och därav namnet.

Nässelfjärilen hör till familjen praktfjärilar/ädelfjärilar (Nymphalidae). De kännetecknas främst av utpräglad färgrikedom och är ofta snabba flygare. Det finns omkring 7250 arter i familjen och vilka som finns här i norden finner du här. Filmen nedan beskriver fjärilens utveckling…

…och jag avslutar med lite skönt trummande, dock inte av fjärilens ”viskande” variant.

vacce-sepia1b mellan b

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Indiansommar och trummande nässelfjärilar.

 1. fgggmf skriver:

  Tror inte på din bloggpaus, har hört det förut. 😉
  Typiskt när jag nästan vaknat till liv.

 2. arrami54 skriver:

  🙂 Knappt jag tror det själv, men senaste pausen varade några månader…denna blir inte lika lång, men det finns som bekant en hel del annat i livet och ibland behöver även ”det lite tid. 😉 Kul att du vaknar upp nu! 🙂 🙂

 3. fgggmf skriver:

  Hoppas att jag kommer tillbaka. Just nu är mina tankar i Thailand.

 4. arrami54 skriver:

  …är du i Thailand bara i tanken så lider du antagligen av någonting vi kallar längtan! 😉 Hoppas denna längtan infrias och att du kommer tillbaka.

 5. fgggmf skriver:

  Resan är bokad åker om mindre än 3 veckor. Min kund är oerhört förstående, så jag kommer att jobba 4 veckor på plats. 😉

 6. arrami54 skriver:

  Låter gott! 😉 Själv så har jag drabbats av en slumrande nomadgen och känner ingen större reslust längre. Det krävs kanske lite grått novemberregn för att väcka den?
  Men det låter som om du får en skön tid, lite semester och jobb i en balanserad harmoni….och jag tror att det är exakt så du vill ha det?

  Må bättre än gott! 😉

 7. fgggmf skriver:

  Jag hoppas även på hormonrubbningen som oftast kallas för kärlek. 😉

 8. arrami54 skriver:

  …aha, du söker förälskelsens skimrande psykos! 😉

 9. fgggmf skriver:

  Risken/chansen är att den sökt upp mig.

 10. arrami54 skriver:

  …då får vi hoppas du fångar den chansen. Plocka fram den stora håven och koppla på din naturliga charm, du kan liksom inte mer än lyckas! 😉

Kommentarsfältet är stängt.