…den kloka lilla primaten, homo sapiens.

De har inga namn. De är flyktingar.
De har inget yrke. De är flyktingar.
De har inget hem. De har läger.
De saknar allt – utom tid.

De är inte ovälkomna – men inte heller välkomna.
De är inte gäster – men inte heller främlingar. De är flyktingar.
Så heter deras folk, deras ras, deras yrke.
Förstod vi deras språk skulle vi höra dem säga:
Ge oss en fast punkt på jorden – och vi skall få den att blomma.
En flod har sin bädd, ett träd har sin skog och en myra sin stack.
Men vårt folk som kallas flyktingar har inte en handfull jord om vilken vi kan säga: den är vår.

Så ge oss en handfull jord och ge oss en fast punkt och ge oss ett annat namn.
Namnet Människa

(Stig Dagerman)

EU-samarbetet bygger på ömsesidigt förtroende och solidaritet. Av detta ser vi inget i dagens EU, snarare har samarbetsklimatet i Europa förgiftats, återigen, av främlingsfientlighet, rasism och populistisk nationalism.  ”Länder som Polen, Slovakien och Ungern som gladeligen tagit emot miljarder och åter miljarder i stöd från EU vill inte veta av unionens krav på ömsesidig solidaritet. Under deras motstånd skymtar chockerande nog ett slags kulturrasism, eller kanske gammaldags rasism i human språkdräkt.” Det nya Europa påminner mer och mer om någonting gammalt och unket…idag börjar det som då, med att rättssäkerheten helt sätts ur spel.

Eurokrisen visade sprickorna, flyktingkrisen har gjort dem än vidare och våra hycklande små ledare som främst ser till egennyttan enas om att: vara överens om att komma överens, någon gång lite längre fram i tiden. Antar de menar före år 2025?

FN lider av samma sjuka, totalt hyckleri. ”FN befinner sig i en akut penningkris och WFP, som svarar för matbidragen för de syriska flyktingarna, har länge levt ”ur hand i mun”, som en anställd uttrycker det. Skälet till det är mycket enkelt: behoven ökar men medlemsländernas bidrag till FN minskar. Många länder struntar dessutom i att betala utlovade bidrag, eller ”glömmer” att göra det.”

…och den religiösa världen tiger still, foliehattarna  bygger sina tempel och inväntar fromt  sin lilla bit paj i himlen, under det att de under total tystnad dömer sina medmänniskor till undergång. Tro fan att djävulen dog av ren tristess!

Någon som tror på en ljus framtid?

Ser vi till hur mänskligheten agerar mot klimathoten och miljöförstörelsen är bilden lika mörk.

509078-1440365349-widepolarbear-0608_zpsnmbqnhlo

Jag vet inte vilka som är vidrigast, våra politiska ledare, de religiösa ledarna eller världens vapenhandlare. De sistnämnda hycklar nog minst?

Vissa dagar är det fan ta mig omöjligt att stå stolt som varande en av arten homo sapiens!

vacce-sepia1b mellan b

Annonser
Det här inlägget postades i ...det är om hösten drömmar dör..., Allmänt om politik. och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.