Är Ungern en värdig EU-medlem?

”– Det kristna Europa är under hot, det är vi som upprätthåller EU:s gräns och försöker stå emot.” säger Antal Rogan, talesperson för regeringspartiet Fidesz. Tittar man på de grundlagsändringar Fidesz genomfört och på hur man behandlar flyktingarna blir frågan i inläggets rubrik högst berättigad: ” Den 11 mars 2013 röstade det ungerska parlamentet igenom omfattande ändringar av författningen. De ändringar som godkändes är följande: Åsiktsyttringar som skadar den ungerska staten får förbjudas. Politisk kampanj får endast förekomma i statliga medier. Begreppet ”familj”utesluter numera ogifta par, barnlösa par och samkönade par. Hemlösa får inte uppehålla sig på allmän plats. Författningsdomstolen får hädanefter bara kritisera ändringar av grundlagen men får inte kritisera lagarnas innehåll, eller grunda sina beslut på tidigare rättpraxis. Diskriminering på grund av ålder, kön och sexuell läggning är inte längre uttryckligen förbjuden. Medborgarnas rättigheter att klaga hos författningsdomstolen begränsas. Den som missbrukar sin rätt att klaga kan åtalas och straffas. Livstidsfångar kan nekas rätten att ansöka om nåd”. (PS: Under de dagar som gått sedan jag skrev inlägget så har läget i Ungern försämrats, bl.a. så har man gjort flyktingarna kriminella. DS).

Är Ungern en värdig EU-medlem?

Uppfyller Ungern de så kallade Köpenhamnskriterierna? Är det en nation som står upp för, respekterar och följer principerna kring de mänskliga rättigheterna och ger skydd till minoriteter? Är det ens en stabil demokrati?

De kristna värderingar, den etik talespersonen för regeringspartiet Fidesz snuddar vid när han hävdar att ”– Det kristna Europa är under hot,…” förfalskas grovt av Ungerns rasistiska höger. Vi ser hur de behandlar romer och judar, vi ser hur de behandlar flyktingarna.

…och bärande i den kristna etiken är orden: ”du skall älska din nästa som dig själv” (Matt 22:39). ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem” (Matt 7:12) Som du själv vill bli behandlad, så ska du behandla andra. Dessa ord med flera är de etiska grundprinciper som bygger de mänskliga rättigheterna och principen om alla människors lika värde.

…men Ungern har tydligen en högst egen nationell tolkning av kristen etik! Du skall älska din nationella stamfrände såsom dig själv!

En inställning man delar med t.ex. Sverigedemokraterna och övriga liknande organisationer i dagens Europa. När högern i Europa nämner ”det kristna Europa” så menar de någonting helt annat än det kristna kärleksbudskapet, samma sak gäller när SD piper om ”fädernas kyrka”.

Mitt svar på rubrikens fråga blir ett tydligt: NEJ!

Raoul Wallenberg hade föraktat dagens Ungern och sett med avsky på den förda politiken.

2296570688

refugees

PS: Inlägget har jag sänt till den ungerska ambassaden i Stockholm med en uppmaning till dem att skämmas. DS.

vacce-sepia1b mellan b

Detta inlägg publicerades i Allmänt om politik., Min syn på SD!, Religionskritik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Är Ungern en värdig EU-medlem?

 1. Christer Brodén skriver:

  Försökt läsa lite kort om Ungerns historia. Det här verkar kunna skyllas på det första världs-vanvettet 1914-18. Ungern var hälften av förlorarmakten Habsburg. Förnedrande fredsvilkor, flera millioner ungrare hamnade som diskriminerade minoriteter i grannländer. Untermenschen i Serbien och Rumänien. Ofta förbjudna tala sitt ”mindervärdiga” språk. 1940 allierade med Tyskland för att återupprätta sin heder. Från 1945 ännu mer diskriminerade i grannländerna och förtryckta i sitt eget land. Hela den där delen av Europa har en plågsam historia, som skapat sår i människornas själar. Det fick konsekvenser i hela området. Nu ser vi dem i Ungern.

 2. arrami54 skriver:

  …exakt, hatet som kulturell kvarleva. Hur tror du bilden är inom det forna Jugoslavien om hundra år? Hatet och revanschlusten lever kvar, generation efter generation. Majoriteten lär sig förhoppningsvis av sin historia på sikt, t.ex. så tycks det mig som att majoriteten i Tyskland lever med minnet av sitt misstag som bestod i att tro på fel ”ledare” och ställer upp för flyktingarna idag (?). Förhoppningsvis behåller den svenska folkmajoriteten förnuftet och minnet, vilket skulle innebära att de inte köper hetsen och hatets falska locktoner.

 3. Christer Brodén skriver:

  Tyskarna blev efter WWII de beundrade förlorarna. Ryssarna blev de hatade och föraktade segrarna. De upplevde skadeglädje, spottloskor och förnedring då Sovjet föll. De förtryckta ländernas folk accepterade inte att ryska ockupanter skulle få medborgarskap (Baltikum).

  Mellan WWI och WWII var tyskarna inte de duktiga soldaterna, arbetarna, ekonomerna. De var de skyldiga! Den franska ockupationen av Rhenlandet var förnedrande. Franska officerare skulle hämnas förnedringen 1870, och bar sig illa åt. Italiens fascister diskriminerade tyskar riktigt illa i Sydtyrolen. Det fick tyskarna att se liknande saker även där inget sådant fanns (Tjeckien, Polen).

  Att Hitler fick slut på sydtyrolernas problem och behandlade Mussolini med förakt, gav honom tyskarnas lojalitet. Putin använder samma recept, styrka. Men han är ju inte ensam. Vi har sett mycket busfasoner nere i Afrika. Där är det mycket förnedring, som vissa tror kan tvättas bort på det sättet.

  Googla på ”Mugabe” och läs Wikipedia! Folk som blir illa behandlade kan själva bli tio gånger värre.

 4. arrami54 skriver:

  …jo, sant och hatet tycks mig vara en väldigt smittsam sjukdom.

 5. Eaqhan skriver:

  Man behöver inte ha särskilt långt minne för att komma ihåg att från alla de länder som folk nu flyr ifrån har USA infiltrerat, krigat och underblåst islamisterna.

  Är man sedan lite mera påläst kanske man dessutom vet att USA direkt och via bulvaner har finansierat just den terrorism man säger sig bekämpa.

  Kan man sen reda ut detta motsägelsefulla på ett logiskt sätt så ser man hur det hänger ihop.
  ATT det hänger ihop.

  USA styrs av vissa starka kapitalintressen. Dessa berikar sig på det som sker. De kan profitera på ödelagda länder, få tillgång till oljan i destabiliserade länder och de kan sälja vapen till alla de krigförande inklusive givetvis den amerikanska staten som tar på sig allt tyngre ekonomiska utgifter för ett krig mot terrorismen ”som kanske inte tar slut i vår tid”. Vilken underbar affärsidé. Tyvärr uppbackad av EU-ländernas regeringar och nu får vi ett gigantiskt flyktingproblem på halsen och folk i de drabbade länderna lider mer än vad som är mänskligt.

  ALLA TIGER OM ORSAK OCH SAMBAND. SVT hade vigt en stor del av kvällen till flyktingkatastrofen torsdag kväll.
  Inte ett ord om orsakerna.
  Och inte ett ord om att Israel inte har tagit emot en enda flykting!
  Inte ett enda ord om att USA borde ta emot allesammans eftersom det är USA som skapat alltihop!

  Inte ett enda ord om hur förmögna vapenindustrins aktieägare har blivit. Inte ett enda ord om att George W Bush gjorde miljonvinster på upprustningen varje gång hans son höjde försvarsanslagen! VAD SKA VI MED SÅDANA MEDIA TILL SOM INTE KAN REDA UT SAMMANHANGEN?

 6. arrami54 skriver:

  …du gör en korrekt analys, se bara på vad som sker i Libyen. Man skulle ge Libyen ”demokrati” men det som skapades var ett fullständigt inbördeskrig.

 7. Eaqhan skriver:

  Kan knappast finnas något som är lättare att analysera och därför kan ju media också göra det, men deras uppdrag är inte att förmedla sanningar. Media ingår i propagandamaskineriet förutan vilket kapitalismen inte kan bestå.

  /Skvitt

 8. arrami54 skriver:

  Eftersom tidningarna i Sverige är ägda av privatkapitalister så vill de inte stöta sig med någon och saklig kritik får inte peka ut krisens verkliga orsak, USA, vapenhandlarna och religionen. Vald tystnad är och har alltid varit en viktig del av propagandan.

 9. Eaqhan skriver:

  Visst, påverkan har olika dimensioner, men vanligen tänker man väl på att man utsätts för en lögn som lögnaren tror är trovärdig, det vill säga propaganda. Men påverkan kombineras lika ofta av att bara halva bilden av någonting redovisas och då kan det ge oss en helt skev bild.

  /Skvitt

 10. arrami54 skriver:

  Exakt, man håller tyst om vissa saker, ger halva bilden vilket skapar den skeva bild du nämner. Det tragiska är att den ”tysta” majoriteten inte ges varesig tid eller verktyg nog för att kunna skapa sig en verklig helhetsbild, det är därför rasism med flera ointelligenta fundamentalistiska ismer växer.

 11. Eaqhan skriver:

  Javisst. Jag gjorde faktiskt nyss ett inlägg om det här. Jag kunde inte låta bli eftersom jag såg en kul video. Då kom idén direkt. Kolla här:
  https://eaqhan.wordpress.com/2015/09/04/sag-sanningen/

  /Slvitt

 12. arrami54 skriver:

  Tyvärr gick det inte att se videon du hänvisar till…jag försökte tre gånger men facebook hänvisar till ”error”.

 13. arrami54 skriver:

  hahaha…tack! Jo, det gäller att se hela bilden innan man dömer.

 14. Pingback: Ett ifrågasatt Ungern | eaqhan

Kommentarer är stängda.