Hatets Sverige.

Malin Ullgren skriver en bra krönika i DN den 25:e augusti och jag känner igen mig i den ton av uppgivenhet som lyser igenom. Men vi får inte ge upp inför den växande människofientliga inställningen, vi vet vart det leder.

Det kommer nya mätningar hela tiden, på tisdagen berättas det att SD är största partiet bland män. Ledarskribenter till höger skriver texter som ger eldunderstöd till SD:s syn på migration och asyl. Partiets färska rötter i nynazism och högerextremism tycks inte längre spela någon roll.

Andra liberaler och vänsterskribenter dunkar sina pannor i skrovliga betongväggar, herre gud, vad är det ni inte förstår? Vi vet ju vad som händer med ett samhälle som hetsar, vi har de historiska erfarenheterna från hela världen. Alla dessa värden vi trodde att vi var överens om, nästan över hela den politiska skalan – snälla?”

Vi vet så väl vad som händer i ett samhälle som hetsar, som medvetet ställer grupper mot varandra, som medvetet underblåser hatet, som medvetet benämner lögnen sanning.

Det har hänt någonting synnerligen otrevligt i det svenska samhället som lett till att etik och kunskap föraktas till förmån för falsk politisk propaganda. Ett tydligt exempel är hatsajten Avpixlat och som bekant står den SD så nära.

Informationssamhället blev snarare desinformationssamhället och den källkritiska förmågan dog bort helt hos många individer.

En orsak ligger i att så många väljer att enbart konsumera sidor och information som passar deras åsikter och aldrig behöver konfronteras med avvikande världsbilder. Pekar återigen på Avpixlat som ett lysande exempel på hur det ynkliga och fega hatet blivit ”tufft” och trendigt. Detta är också en fara för demokratin. Det är inte en demokratiutveckling vi ser, det är motsatsen.

Det finns någon psykologisk mekanism, en egots prestige, som gör att individer medvetet väljer osaklig propaganda framför saklig fakta, etik och vetenskap. Det finns en tydlig likhet mellan de hetsande hatarnas rasistiska tonläge och den religiöse som framhärdar i att evolutionsteorin bara är en hypotes. Man vägrar ta till sig fakta och förstår inte ens den vetenskapliga innebörden av ordet teori. I motsats till teori i dagligt tal används ordet inom vetenskap inte som en nära synonym till ordet ”gissning”. En teori är tvärtom den starkaste sannolikhetsgrad som kan nås inom vetenskapen.

Det drar en mycket etiskt ful vind över Sverige, en vind som bär en unket rasistisk doft. En kall vind med tydliga paralleller till dåtiden, till 1930-talet. Jag kan liksom Malin Ullgren känna en viss uppgivenhet, men mest känner jag vrede inför det växande hatets hetsande ton, men starkast vrede känner jag inför alla de ynkryggar som står tysta och låter hatet växa…

Untitled
vacce-sepia1b mellan

Det här inlägget postades i Min syn på SD! och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.