Jan Guillou och barnsligheten.

Jan Guillou har helt rätt i sin kritik mot pilbågsjakten. Bara detta att lejonet Cecil plågades i 40 timmar innan det dödande skottet avlossades styrker pilbågsjaktens vanvett. Däremot ser jag ingen skillnad på Jan Guillous troféjakt och annan troféjakt. Jan vill ha en heraldisk maktsymbol uppstoppad på väggen i form av storviltshuvuden. Han skriver som svar på frågan: ”Varför är ett lejon mer åtråvärt att skjuta än till exempel en älg?” att :

– För att det är ett farligt djur och för att det är en symbol. Till exempel har lejon ända sedan medeltiden varit det absolut vanligast djuret på vapensköldar, den enda konkurrenten är örnen. Det gör det särskilt åtråvärt.”

Det är åtråvärt för hans lite machokulturellt färgade själ, vill han delta i naturen så kan han precis lika gärna plantera träd. Sakligt sett skulle de pengar han spenderar på sin storviltsjakt göra långt bättre nytta om de riktades direkt till organisationer som till exempel Nordens Ark.

Det är så typiskt de omedvetna själarna att rättfärdiga det egna beteendet trots att det är lika illa som det hos de puerila troféjägare de hånfullt benämner som ”en manlig barnslighet”.

En annan barnslighet är den att värdera liv så olika. Det handlar inte om att värdera lejonet Cecil liv högre när vi protesterar mot jakten, det handlar om att värdera liv lika. ”Ett skjutet lejon är viktigare än döda människor” skriver ”journalisten” Henrik Torehammar med sin lite barnsliga värderingsskala och hävdar att: ”Det var inget djur Palmer dödade. Det var Gud!”

Henrik missar helt att även människan (homo sapiens) är ett djur och helt beroende av att äta andra djur och växter för att leva. Det tragiska med det mänskliga djuret är att de kommit långt ifrån naturen, tror sig vara guds avbild och annat sagobetingat trams. Detta mänskliga djur är framgångsrikt och finns idag över hela planeten i ofantliga skaror. Vi är över sjutusen miljoner individer, hur många lejon finns det i Afrika? Hur många asiatiska lejon finns kvar? Hur många tigrar finns det? Hur många snöleoparder? …o.s.v.

Svaret är att de alla är hotade och det är kanske därför så många protesterar mot det onödiga dödandet?

Vi blir otroligt fattiga på alla plan om vi fortsätter utrota övrigt liv, den stora barnsligheten ligger i att herrarna inte ser detta!

vacce-sepia1b mellan b

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.