…att vara en ”tok” i en värld så klok!

Läser följande inne på Birger Schlaugs blogg: ”Så är man då inte längre betraktad som idiot därför att man kritiserar jakten på ekonomisk tillväxt. Inbjudningar till ställen där man tidigare varit persona non grata – för att tala om tillväxtens problematik – dyker allt allt oftare upp.

Och minsann: i SvD:s näringslivsbilaga intervjuas Luiten van Zanden (professor i ekonomisk historia och utvecklingsekonomi) om sin kritiska hållning till ekonomisk tillväxt. Rubriken på artikeln: ”Tillväxt gör inte att folk mår bättre”.

Det finns små hoppfulla blänk här och där i utvecklingen och med ett insiktsfullt leende skriver jag: Det är inte lätt att vara en ”tok” i en värld så klok!

Birger Schlaug, liksom Lutien van Zanden, Richard Wilkinson, Kate Pickett med flera tokar har rätt, de styrande politikerna, finansmännen med flera har fel och det behövs en reell förändring i synen på ekonomi och den behövs nu!

Richard Wilkinson, Kate Pickett skrev boken ”Jämlikhetsanden” och har du inte läst den så gör det nu. Det är bortom allt rimligt tvivel styrkt att jämlika samhällen är långt bättre samhällen. Det tragiska är att de som äger den ekonomiska makten också äger merparten av media och därmed också äger ”sanningen”, det är därför de girigas lögner härskar.

Den ”ekonomiska tillväxten” handlar mest om skuldbygge, ekologiskt haveri, växande bubblor och ökade klyftor.

I den så ”kloka” världen för övrigt ökar krigsriskerna. Nationalism och konservativt cyniska tokerier får alltid den bieffekten.  I t.ex. Erdogans turkiet lever kurderna på nytt i fruktan. Erdogan kan inte acceptera att hans makt minskar och att HDP är representerade i parlamentet, så han förklarar krig mot kurderna med PKK som ursäkt. Att han dessutom är vänligt inställd till IS missar bara den medvetet naiva!

Det är ju så att i vår kloka värld får maktkåta dårar makten och Mellanöstern är på väg mot en total härdsmälta.

…och här henna spär de ”kloka” på rysshatet med hjälp av ubåtar från 1904.

Det är verkligen en klok och intelligent art som dominerar vår planet, eller hur?

100_7332b100_7337b

Det är en vacker värld, synd att maktkåt girighet tillåts förstöra den.

Monarchs 100_7328   vacce-sepia1b mellan

Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.