Legalisera Cannabis?

 

Förbud motverkar sitt syfte. Allt fler länder avkriminaliserar lätta droger eftersom förbuden inte minskat vare sig konsumtion eller brottslighet. Även WHO har svängt i frågan. Samtidigt har drogrelaterade dödsfall i Sverige mer än fördubblats. Vår politik har visat sig kontraproduktiv och borde omprövas”, skriver Markus Bergström på DN-debatt.

De som förespråkar en legalisering har faktiskt riktigt bra argument. Vi kommer aldrig att kunna besegra människans lust att berusa sig, att bruka berusningsmedel. Det vi kan göra är att tillse att vi har en sund kontroll över konsumtionen och att vi har ekonomiska medel för att rikta resurser på upplysning, vård och för att ge polisen kraft att bekämpa brott. Markus Bergström pekar på utvecklingen i Colorado:

De amerikanska delstaterna Colorado och Washington skrev historia 2013 då de blev i först i världen med att legalisera produktion, försäljning och konsumtion av cannabis. Trots farhågor har våldsbrotten minskat och konsumtionen inte ökat. Samtidigt har reformerna slagit undan benen på den organiserade brottsligheten. Beräkningar av den mexikanska tankesmedjan IMCO visar att Sinaloa och Juarez, två av världens största drogkarteller, går miste om flera miljarder kronor per år bara i Colorado.

Dessa pengar går i stället till delstatens invånare genom att cannabisförsäljningen beskattas. Pengarna öronmärks för utbildning, brottsbekämpning och rehabilitering, och mer än 400 miljoner kronor per år tillfaller nu Colorados elever, missbrukare och poliser i stället för gatugäng och drogkarteller”.

Det är också ett faktum att i princip allt gängrelaterat våld i t.ex. Malmö och Göteborg i grunden handlar om kontroll över cannabisförsäljningen. Ett kilo cannabis motsvara ett värde på ca 120 000 kronor. En legalisering skulle helt slå undan benen för deras kriminella verksamhet.

En legalisering skulle ge oss möjlighet att allokera mer resurser till polisen för att bekämpa tung narkotika, trafficking med mera.

Det finns både fördelar och nackdelar med en legalisering, men personligen har jag trots en djup ambivalens svängt och skulle idag välkomna en legalisering av cannabis. Bruket kan vara skadligt för ungdomar, speciellt om bruket blir ett missbruk. Bilden är densamma som vid alkoholkonsumtion och en åldersgräns behövs givetvis. Med tanke på hjärnans utveckling bör åldersgränsen ligga vid 23-25 år.

Det finns för- och nackdelar, men Markus Bergström och andra för fram kloka argument för en legalisering.

Att nuvarande narkotikapolitik är ett misslyckande bör inte vara en speciellt kontroversiell ståndpunkt?

cannabis ca

vacce-sepia1b mellan

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik. och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.