Härlig är jorden!

I kortfilmen ”Härlig är jorden” ( av Roy Andersson, 1991) beskriver inledningsscenen hur nakna människor lastas i en täckt lastbil, dörrarna stängs och man ser hur den något korpulente ”byråkraten” kopplar avgassystemet till lastbilens täckta lastutrymme.

Man ser lastbilen köra bort och snurra runt i bakgrunden medan ”folket” letar bland de nu gasades/avrättades kläder. Scenen har givetvis en starkt laddad symbolik och för mig står den för den unkna rasism som ligger latent i den ”svenska” folksjälen. Rasism är inget typiskt svenskt, den är lika typisk och lätt att finna i alla nationer.

Jag tänkte på ovan nämnda inledningsscen när jag läste att många moderater vill samarbeta med SD, historien går igen och ”lika barn leka bäst”. Ytterligare ett bevis på det moderata hyckleriet läste jag här, ytterligare ett ”jobbskatteavdrag”. När ”de Nya Moderaterna” är klara med skattesänkarkedjan så gäller endast principen ”var och en för sig själv!” Bra skola för ditt barn, ja om du har råd! Bra vård, ja om du har råd! Bra åldringsvård, ja om du har råd! Rättssäkerhet, ja om du har råd! O.s.v. på alla livets områden….

Och Folkpartiets Birgitta Ohlsson berättar ”…min hjärtefråga om tuffare granskning av EU-länder som bryter mot mänskliga rättigheter förhalades ständigt.”

Det är något speciellt med högerfolk och den som inte känner doften av unken egoism och ett ”revirpinkande” som har en enorm släktskap med schimpanshannars stridsbeteende, borde kanske ta sig en funderare på hur ”jaget” fungerar egentligen. De bär en själ som har en etik lik den korpulente ”byråkraten” har som kopplar in avgaserna till lastbilens täckta lastutrymme, kanske? Våldet har många ansikten och det behöver inte alltid handla om fysiskt våld…

Människor är ett djur som helst ”flyter med”, drar vinden åt höger, ja då flyter de åt höger utan att tänka nämnvärt på det. ( Det här med att verkligen tänka är ju jobbigt, speciellt om man skall koppla ihop sitt tänkande med lite verklig etik!)

Filmaren Roy Andersson satt också med i den redaktion som sammanställde de ypperliga boken: ”Lyckad nedfrysning av herr Moro”. Boken kombinerar utvalda texter, dikter, bilder och i viss mån figurer som på olika sätt är väl representativa beskrivningar för människans livsvillkor, historia och utveckling. Som en del av värdegrundsbyggandet är den extremt värdefull för var och en av oss. Läs den gärna!

Den nationalistiska, rasistiska och enormt egoistiska historierepris vi ser bottnar mycket i rädsla/fruktan och boken inleds med ett citat som jag tycker väl speglar dagens politiska cirkus och vår växande svenska socialkonservativa kultur: Det finns människor som har så lite mod att påstå något att de inte tilltror sig själva att säga att det blåser kalla vindar, hur mycket de än känner att det är så, om de inte hört andra människor säga detta” (Georg Christoph Lichtenberg 1798).

Min respekt för svenska politiker har dalat ytterligare efter årets Almedalsvecka. Som tur är går det fortfarande att odla, måla, njuta av djur och natur. Man kan till och med fortfarande odla röda rosor, även om de är ytterst sällsynta inom politiken idag!

100_6876b vacce-sepia1b mellan b

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Min syn på SD! och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.