The asshole effect.

”As people get richer, they are more likely to feel entitled, to exploit others, and to cheat. That extends to politics too”. ( = the asshole effect!). Lyssna gärna på Paul Piff här!

Paul Piff, och hans kollegor på Berkeley-universitetet i Kalifornien, har i sju år studerat hur privilegium, hierarkier och rikedom ändrar människors beteende. Forskarnas tydliga slutsats är att i takt med att en persons rikedom ökar, minskar förmågan till medkänsla och empati.

Paul Piff har även undersökt vilka personer som är mest benägna att hjälpa andra, vilka som är benägna att fuska och vilka som tog godis som de visste var avsett för barn i ett angränsande rum. Höginkomsttagare tog dubbelt så mycket godis. De var dessutom mindre givmilda och fuskade mer. Och ljög. I en fältstudie tittade forskarna på vilka bilar som stannade för fotgängare. I den billigaste kategorin bilar stannade alla, i den dyraste ca 50 procent.

Apor har en stark känsla för rättvisa, har vi det?

Man kan säkert känna framtidsoptimism, förutsatt att man är lite naiv. Studerar vi dagens svenska politik och hur utvecklingen ser ut vad det gäller klyftor i samhället och den gnälliga okunniga rasismens kraftiga tillväxt, så gäller nog the asshole effect även här i lilla Sverige. Här beskrivs ett lysande exempel på hur effekten får människor att hyckla och bli filosofiskt dumma!

Att SD, KD med flera uppvisar en total brist på insikter vad det gäller klimat- och miljöproblematiken bevisar detta. Studerar man centerpartiet och deras ledare så ser man nog rätt tydligt att nämnda effekt styr även detta rika lilla särintresseparti. De pratar om miljö och grön skatteväxling, men petar mest lite förstrött i detaljer.

Visst kan vi bygga ett bra välfärdssamhälle med verklig jämlikhet och lika förutsättningar, men ”vi” vill inte.

Visst kan vi bygga bort bostadsbristen, miljösanera existerande bostäder med mera, men vi vill inte. Ett verkligt investeringsbeslut kring en storsatsning på bostäder skulle skapa mängder med jobb, liksom en storsatsning på kollektivtrafik, järnväg…men vi vill inte.

Visst skulle vi kunna satsa kraftigt på solenergi och övrig grön energi, men vi vill inte!

Visst kan vi skapa arbeten, trots att digitalisering och automatisering ökar. Vi kan dela på många jobb och gå ner i arbetstid. Ingen rikedom är mer värd en egen tid. Men vi vill ränna runt i ekorrhjulet livrädda för att missa någon ny konsumtionsmöjlighet.

…o.s.v.

Det tragiska är att majoriteten av Sveriges politiker själva är kraftigt drabbade av ”the asshole effect”, men de ser det inte!

Men visst kan jag känna framtidstro! Jag ser fram emot en tropisk natt med en stor och vacker fullmåne. Jag skall sitta i min trädgård, med en god whiskey i handen. Min äldsta son gav mig nyligen den glada nyheten att jag skall bli farfar. Nyheten solkas lite av tanken på vad det barnet har för livssituation när hen sitter en månklar natt om sextio år och funderar kring sitt barnbarns framtid.

Tänker vi på framtidens barn överhuvudtaget?

 

Kärlek är att vilja någons positiva utveckling. Vems utveckling, vår egen eller även andras?

sandkonst

vacce-sepia1b mellan

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till The asshole effect.

 1. Christer Brodén skriver:

  Forskare har alltså bevisat, att flera religioners påståenden om rikedomens faror är korrekta. Eller vi kan säga, att de bekräftat gammal mänsklig erfarenhet.

 2. arrami54 skriver:

  …jo, girigheten är djävulens hånflin, men det behöver man inte vara religiös för att förstå. Se bara på debatten kring hjälp till Grekland, tidigare har man främst hjälpt franska och tyska banker, men det vägrar folk att förstå. Det är girighet, narcissism och primitivt revirhävdande som långsamt dödar det visa djuret som uppfann sina gudar… ”The asshole effect” verkar tydligt men långsamt och ja, forskarna har bevisat en gammal sanning.

 3. Eaqhan skriver:

  Delade på facebook + twittrade.

  /Skvitt

 4. arrami54 skriver:

  Tack! 😉

Kommentarsfältet är stängt.