EU krackelerar…

– Det som EU begär av Grekland är som att begära att en svältande person ska banta. Den grekiska regeringen valdes för att försöka bryta med den politik som skapat krisen. Och jag beklagar att EU inte är beredd att se att Grekland behöver en annan politik, säger Vänsterledaren.

Grekland har varit bankrutt i flera år och det började med högerregeringen, anser Sjöstedt som menar att EU hade fortsatt räddningsuppdraget om Grekland hade vart en bank och inte ett land.

Så länge regeringen betalade till tyska och franska banker och räddade sina egna banker fick man låna mer pengar. Nu när man vill låna pengar för att ge mat till sina skolbarn så får man inte det, säger Sjöstedt.”

EU driver en linje som bara förvärrar och permanentar krisen för det grekiska folket. Det finns överhuvudtaget ingen känsla av solidaritet hos EU:s ledare, ej heller hos våra inhemska politiker som Centerledaren Annie Lööf. De sistnämnda saknar all känsla för t.ex. alla de barn som far väldigt illa i dagens Grekland. Det är helt sant som Jonas Sjöstedt hävdar. Greklands tidigare högerregeringar bluffade om sina siffror och vann medlemskap i EMU på falsk grund. EU krackelerar nu på grund av att EU-ledarna likt korrupta hycklare vägrat inse att de själva är lika falskt korrupta, giriga och nationalistiska som de tidigare grekiska regeringarna var.

Det är på modet att sparka på Grekland just nu. De har utbredd korruption, är oansvariga och regeringen målar för varje dag in sig allt längre i ett omöjligt hörn.

Allt detta är sant.

Men det är inte hela sanningen. I själva verket har Grekland fått god hjälp på färden nedåt av orimliga krav från de internationella institutioner som har haft som mål att hjälpa landet.

Räddningspakten som satts in har visserligen räddat de franska och tyska banker som var överexponerade mot den grekiska marknaden men den har knappast räddat det grekiska folket.

Fem års åtstramningar har gett massarbetslöshet och fattigdom men inte tillväxt.

Utifrån detta kan man tycka att Europa och IMF borde gå in i förhandlingarna med viss ödmjukhet. I stället har man på senare tid tagit på sig spikskor.

Europa verkar ha blivit kidnappat av ekonomer som tycker det är rationellt att sätta hårt mot hårt oavsett de sociala och i förlängningen säkerhetspolitiska konsekvenserna. Men politiskt är det faktiskt vansinne att lämna Grekland åt sitt öde.”

Vi kan inte lämna alla Greklands fattiga åt sitt öde, låta dem svälta under hånfulla tillrop om att de bör ”banta” än mer.

EU:s solidaritet är en fet djävla bluff!

171271ac-6e0c-4ba9-9941-549f0767a845-2060x1236

vacce-sepia1b mellan

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik. och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.