Vem stal sommaren?

Vi kan nog inte skylla på Grinchen och ring för fan inte och skäll på våra meteorologer! En del gör det som bekant…

100_6398 (2)

Jag kan inte minnas att det varit så kallt runt Midsommar, jag vaknade i natt av att jag frös, det är runt sex grader ute och det känns fel att sätta på värmen i huset…den som stal sommaren får vara så vänlig att återlämna den nu!

Det är snart midsommar och det ser ut som om man får hålla sig inomhus, prognosen lovar regn, en typisk svensk sommar alltså…men lite värme skulle inte vara fel. Nåväl den som väntar på något gott…

Jag tröstar mig med att trädgården gärna vill ha lite regn, speciellt allt nyplanterat. Men även värme skulle sätta fart på grönskan och den blomprakt jag eftersträvar. Men några vackra ”ansikten” lyser redan emot mig:

100_6789

Det blir nog till att ta en paus, måla lite och sitta vid datorn och läsa kring vad som händer runt om på vår planet. Jag såg en högintressant dokumentär på SVT-play om papegojor, Papegojornas ålderdomshem. Det är tragiskt att se hur människor köper vilda djur i tron att de kan ge dem ett gott liv. Mänsklig egoism är ett oöverträffat fanstyg!

Många av de papegojor dokumentären berättade om hade farit väldigt illa och slet av sig sina fjädrar i ren förtvivlan. Man tror det finns uppemot fyrtio miljoner papegojor/burfåglar bara i USA. Tragiskt när man betänker att det handlar om väldigt intelligenta djur som är skapta för att flyga fritt. De är skapta för att ha milsvida områden att röra sig på och himlen har som bekant inga hinder i form av galler. Många av arterna blir också väldigt gamla, upp till 80-90 år och de överlever ofta sina ägare. I det vilda är en papegoja ensam i sällsynta fall, oftast har de sin livspartner och övriga vänner inom syn och hörhåll. I mänsklig fångenskap sitter de ofta ensamma i en trång bur.

En art som är sällsynt i naturen idag, vilket gäller många papegoja-arter, är Hyacintara (Anodorhynchus hyacinthinus). Arten häckar främst i Pantanal. Det är den största aran och världens största papegoja, med en längd på en meter. De väger 1,4-1,7 kilogram, har ett vingspann på 130-150 cm och har en mörkt djupblå indigotonad fjäderdräkt. I motsats till andra aror har den ingen stor vit fläck i ansiktet utan bara starkt gulfärgad orbitalring och vaxhud vid roten av den kraftfulla svarta näbben. Könen är lika men honan är vanligen något smalare. Hyacintaran har fyra tår och en mycket lång stjärt. Hyacintaror lever monogamt, fastän de anses vara mycket sällskapliga. De häckar i befintliga hål i träd. De lägger två till tre ägg, men vanligen överlever endast en unge. Ungfåglarna stannar hos sina föräldrar tills de blivit sex månader gamla. De blir könsmogna vid fyra till sju års ålder.

Med hjälp av näbben förmår fågeln äta hårda nötter och frön och till och med knäcka kokosnötter. Förutom nötter och frön äter de frukter och andra vegetabilier. Det finns åtta arter av palmer som är centrala för hyacintarans diet och många finns i Pantanal, vilket också är ett perfekt habitat för Hyacintaran. En hyacintara kan i vilt tillstånd bli ca 25 år men i fångenskap har individer blivit upp till 90 år gamla.

Hyacintaran är starkt hotad. Främst på grund av att den infångas i stora mängder för att säljas som burfågel och på grund av habitatförluster genom skogsavverkning. Bara under 1980-talet infångades minst 10.000 fåglar för att bli burfåglar. Totalt i världen uppskattar man att det endast finns ungefär 6500 vilda hyacintaror kvar, varav i Pantanal ca 3000.

whole-dude-whole-artist-hyacinthine-macaws-anodorhynchus-hyacinthinus

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Till skillnad från denna arapapegoja är vi människor tämligen tragiska figurer, men det finns rätt många sköna individer av vår art också…önskar er alla en riktigt skön Midsommar!

vacce-sepia1b mellan

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Vem stal sommaren?

 1. styvmorsviol skriver:

  Vaknade av samma anledning, som du, och jag har nu -1,8 grader ute. Gräsmattan är alldeles vit, liksom bilen. Jag kan inte heller minnas någon kallare vår/försommar under min livstid. Kan det vara den globala uppvärmningen, som gör sig påmind?
  Svante

 2. arrami54 skriver:

  Jo, de extrema svängningarna i vädret lär vi få leva med. Huruvida det blir varmare eller kallare här vet ingen, men nog lär klimatförändringarna märkas. Trots kylan, ha en skön Midsommar Svante!

 3. Anonym skriver:

  Dessa fåglar är ju väldigt smarta också!! Hade gärna velat ha några som kom och hälsade på ibland om det hade varit möjligt, svårt att ha en fågel som husdjur tyvärr, utan att de lider av det väl..

  Upplever också att vädret svajar mycket..
  Önskar Dig också en fin midsommar, ditt Geni! 😊

 4. arrami54 skriver:

  Våra svenska kråkfåglar är i princip lika intelligenta och dem kan man få uppleva nära. Jag har fött upp några ungfåglar och har mötts av äran att ha blivit presenterad för deras livspartner en tid efter att de återbördats till friheten. 😉
  Detsamma önskar jag dig. Ha en skön midsommar oavsett väder! 😉

 5. anonym skriver:

  Sommaren stal rasisterna..iallafall från mig..fick känna av den nyss, ännu värre än förr..

 6. arrami54 skriver:

  Tråkigt och jag kan förstå dig, men låt aldrig de ynkligaste stjäla din dag eller din sommar.

 7. anonym skriver:

  Tack för din vänlighet! Dina ord värmde verkligen! ♥
  Det är för mycket problem nu..
  Önskar dig en fortsatt fin helg och sommar!🌅

 8. arrami54 skriver:

  …detsamma!

Kommentarsfältet är stängt.