En vacker invandrare!

 

Rubriken kanske retar dem som ”vill bevara Sverige svenskt”? Men det är ett faktum att många invandrade individer är vackra, både externt liksom själsligt och Sverige har aldrig förlorat på utveckling…vår kultur är faktiskt bara en mix av kulturer som mötts. Den invandrare inlägget handlar om kom hit runt 1950 och är kanske befriad från SD:s dåraktiga och fördomsfulla myter…?

Turkduvan (Streptopelia decaocto) är en vacker liten långsträckt duva som mäter ca 30 centimeter och har ett vingspann på omkring 50 centimeter. Den är övervägande ljust beigegrå, har en något mörkare brun rygg, vingarna har samma ton, men även ljust blågråa  och mörkgråa vingpennor. På halssidan har den vuxna fågeln ett karaktäristiskt svart vitkantat streck. Det vackra fotografiet nedan, av Phil Winter beskriver fågeln väl:

foto phil winter

800px-Collared_Dove_-upper_body_profile-8

Jag möter ofta denna vackra invandrare under mina promenader med hunden, den syns också ofta när jag vinterfodrar fåglarna. Den är både stannfågel och vandrare. Ursprungligen kommer den från Asien och Indien.

Tyvärr hör man ofta ”folk” gnälla över våra urbana fåglar, de sägs ”skita ner” och en del vill skjuta av eller helt ta bort dem från stadsbilden. Duvor och kråkfåglarna, liksom de allt vanligare måsarna, tycks störa mer än all den ”skit” vi slänger i vår närmiljö. Bara de olika kemiska substanser vi förorenar vår miljö med ligger runt 150 000 varianter och vi har inte en aning om vad cocktail-mixen får för långsiktiga konsekvenser…men allt som gynnar tillväxten sägs vara bra. Så producera mera och konsumera vilt, vad du konsumerar kvittar och allt övrigt liv är inte så viktigt…och nog tål vi klimatförändringarna!

Ett problem med klimatförändringarna är att fåglarnas häckningsperioder kommer i otakt med födotillgången och i t.ex. Holland har flugsnapparna minskat med upp till 90% eftersom tillgången på insekter ändrats av klimatförändringen. Det vi kommer att möta blir långt värre än den tragedi vi såg i Kina. 1958 initierade Mao Zedong och Kinas kommunistparti det ”stora språnget”. Man utsåg bland annat sparvarna som folkets fiende eftersom de åt säd och ris. I en framgångsrik tredagars kampanj dödades över två miljarder sparvar. Det var historiens största fågelmassaker. Året därefter kom kvittot på vanvettet, skördarna drabbades av hårda insektsangrepp. Man insåg misstaget och importerade till och med sparvar från Sovjetunionen för att återställa beståndet. Sparvarna är idag talrika i Kina och ses med en snarast ömsint tolerans.

Vi borde se alla våra bevingade och invandrade vänner med samma tolerans!

 

vacce-sepia1b mellan b

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Min syn på SD!, Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En vacker invandrare!

 1. Anonym skriver:

  Vilken fin fågel! Jag tycker personligen inte att det är något bra att naturen är sådan beskaffad, (inte så mk att göra åt)och att samhället har blivit alltmer ytligt, fast det har det väl alltid varit. Men rättvist är det inte. För det är inte sjävvalt hur man ser ut, liksom inte självvalt vilket land man föds i, vilka föräldrar man har, eller om man är föräldralös, vilka sjukdomar, handikapp som man drabbas av, eller föds med, ändå är det detta, som man ej rår över, som styr så mycket, hur man bemötts, döms och har det osv, vilket är väldigt tragiskt. Och ja, många bland tex de som tigger är till det yttre vackra, men många verkar inte vilja erkänna detta, för de ser dom kanske som längst ned i hierarkin? Men är inte väsentligt egentligen, för egen del, utan det är ju om själen är vacker som spelar roll, och dessa vackra själar har jag funnit bland de fattiga och sjuka som måste tigga. Och jag är själv ingen skönhet precis, sjukdom gör sitt också.

 2. Anonym skriver:

  ”..Flyg vilda fågel, flyg du som kan,
  Hade jag dina vingar då flög jag min väg o försvann..”

 3. arrami54 skriver:

  ”det är bara de bundna fåglarna som längtar, de fria flyger.”

 4. arrami54 skriver:

  Naturen är som den är, liksom vi…människan är ju ett däggdjur bland andra och vår själ är ofta torftigt orättvis, hierarkisk och revirhävdande.

Kommentarsfältet är stängt.