”Vargen kommer”…

…skallet går inom LRF och Centerpartiet i Småland, ”- Vargen kommer!” Man vill inte, orkar inte skydda sina får via rovdjursavvisande stängsel.

”- Nu måste skyddsjakt och licensjakt omgående komma igång i Mellansverige, annars får vi i södra Sverige snart samma situation med vargar som även angriper nötboskap. Att stängsla hjälper inte heller alltid och det går åt ofantligt mycket stängsel till alla små betesmarker”, säger LRF Syds ordförande Lars-Ove Johansson. Givetvis kan inte LRF tänka sig någonting annat än jakt på varg.

Det här med att vargen angriper nötboskap är sällsynt, enligt Viltskadecenters statistik för 2013 var det bara fyra skadade nötboskap som vargen kan bindas till, varav tre döda. Ser man till det totala antalet vargdödade tamboskap är problemet marginellt och går att bygga bort via bra stängsel och rätt uppsatta stängsel. Många ”glömmer” t.ex. att stängsla mot vattendrag, man tror inte vargen kan simma, men det kan den! Dessutom stängslar många nära stengärdsgårdar och annat vargen kan hoppa in i hagen ifrån. (Okunnighet är en helig dygd för LRF!) Antalet får som dödas av varg understiger med marginal en promille av det nationella beståndet. Totalt var det 420 får som dödades, skadades eller är rapporterade saknade, av Sveriges mer än en halv miljon får.

Givetvis skall vi ha får i Sverige (och varg) men arbete är ingen dödlig farsot och stängsling, rätt stängsling, skapar just arbete/arbetstillfällen. Det finns ett antal företag som är verksamma på området. Det är inte svårt att stängsla (t.o.m. Stureplans Centerns medlemmar skulle klara det med lite kunnig ledning).

Jag arbetade en gång i tiden hårt emot ett svenskt EU-medlemskap (EMU m.m.) och glöm inte att vi är nettobetalare till EU. Sverige betalar i år 37,7 miljarder kronor i medlemsavgift till EU. Återflödet från EU-budgeten beräknas till cirka 12 miljarder kronor. 38,9% av pengarna använder EU till jordbruksstöd. De 25,7 miljarder vi betalar i medlemskapsavgift (och inte ser röken av) skulle bl.a. kunnat gå till stängslingsbidrag till fårägare, rovdjursavvisande stängsel.  Vår svenska ”fårägar-adel” gnäller medvetet och högt över en nationalekonomisk petitess, nämligen totalkostnaden för skydd mot rovdjuren och skadeersättningen, totalt var summan år 2013 tjugoen miljoner femhundratjugotusen kronor, att jämföra med vår EU-medlemskaps avgift som överstiger tjugofem miljarder kronor! Snacka om att ”sila mygg och svälja kameler”!  Därtill finns det herdedjur, som till exempel Lamadjur att tillgå.

Det stora problemet för vargen, vår natur/miljö/klimat m.m. är LRF:s ovilja att jobba för biodiversiteten (de vill ha bidrag) och alla vet att Alliansens ”jobblinje” handlar om att ge företagarna billiga ”pigor och drängar”. Att skapa jobb är inte lika intressant som att sänka skatter (jobbskatteavdrag).

Artikeln jag länkar till i lokaltidningen Smålänningen (en Centerparti tidning) är också ett typexempel på hur osakligt varghat (LRF styrt) får genomslag. Varghatets alla myter har verkligen livskraft här i Småland och det är synd att verklig biodiversitet är ett så hatat begrepp…

vacce-sepia1b mellan

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö., Vargdebatten: och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till ”Vargen kommer”…

 1. tengileye skriver:

  Tycker nog snarare att EU är den stora stygga vargen… om man nu ska vara sån.

 2. arrami54 skriver:

  …eller se EU som ett ilsket litet zombie får?

 3. tengileye skriver:

  Ett svällande zombiefår… eller kanske mer en svällande belgian blue.

 4. arrami54 skriver:

  En Belgian Blue zombie med byråkratisk rabies… ser bilden framför mig. Skrämmande! 😉

 5. arrami54 skriver:

  …du är välkommen! 😉

 6. Wolf is my Soul skriver:

  Tackar så mycket! =)

 7. tengileye skriver:

  Mmm.. tänkte när jag skrev… cancersvulst…. som lever av sina medborgare och blir större och sjukare. Det som är positivt att den tar slut nån gång. Tar kål på sin värd och dör själv. ..

 8. arrami54 skriver:

  …jo, lämnar England EU så dör nog ”försöket” ut tämligen fort.

 9. tengileye skriver:

  Skulle onekligen vara intressant. .. finns bra bsaker med EU. ..men. ..

 10. arrami54 skriver:

  …jag hoppas. Visst finns det bra saker med samarbete, men det behöver inte ta formen av en gigantisk och seg byråkrati, som EU.

Kommentarsfältet är stängt.