Våra Rovdjur.

 

Min bloggrubrik är också namnet på Svenska Rovdjursföreningens tidning, ”våra Rovdjur”. Samma dag som nr 2 av tidningen hamnade i brevlådan fick jag besök av två av föreningens eldsjälar. Två underbara empatiska, intelligenta och vänliga själar, tack Hans och Tatjana!

Det är inte varje dag man möter ”tvillingsjälar” med samma etiskt grundade glöd för naturen och det är inte alla dagar man för ett så givande samtal. Är du inte medlem i Svenska Rovdjursföreningen, så bli det! Bara tidningen är värd pengarna. Dagens nummer var fylld av vetenskapligt underbyggd och bra läsning. Bra läsning är den som ger mer kunskap och som slår sönder myter/fördomar.

En vanlig och helt ogrundad myt är att de svenska vargarna är hybrider, korsningar varg/hund och utsatta djurparksvargar. Ett vanligt argument hos de okunniga! En mängd skandinaviska vargforskare har genetiskt undersökt DNA-material från 1200 vargindivider sedan 1983, det finns inte ett spår av hybrider eller djurparksvargar. Läs gärna själv: ”De skandinaviska vargarnas ursprung” av Mikael Åkesson m.fl. SLU 2014.

Det är en vanligt återkommande myt landet runt, att vargstammen består av hybrider och nattligt utplanterade djurparksvargar. Här i Småland värnas myten främst av Centerpartiet, LRF och jägarkåren, vi tar ett exempel från Hamneda Band of Brothers: ”Tiken är för det första nästan helt gul och påminner mer om en Rysk Laika, en stor Finsk spets eller som ett barn uttryckte det: Hon ser ju ut som en rävhund. Djuret har ett utseende som inte är rastypiskt för en varg. Tiken skulle aldrig kvala in som godkänd för rasen varg om samma regler gällde som vid utställning för hundar.”

Vargen de talar om är den berömda Junselevargen, vilken nu antagligen är död, tjuvskjuten av någon kriminell typ med litet förstånd.

När man läser om aktioner av denna typ: ”Ett kadaver utan huvud invirat i hönsnät och sänkt med stenar. Det fann en privatperson vid Åsnen i höstas. Det var ett lodjur. Polisen säger att fler döda lodjur har hittats där.” …så inser man att det inte är vargstammen som främst lider av allvarliga ”inavels”-problem.

 

Det är tragiskt att mänskligheten så ofta värnar sina sagor/myter/fördomar istället för att tillgodogöra sig reell kunskap. Flera gånger under 1800 och 1900-talet har vilda djurstammar varit nedskjutna till hotande låga nivåer, studera historiken kring Älg- och Rådjursstammen. Ingen jägare förmår att lika selektivt ta rätt djur och stärka stammen som t.ex. varg, de mänskliga jägarna bedriver oftast en oselektiv troféjakt.

Rovdjursfrågan är ett symboliskt viktigt exempel på hur vi saboterar ekosystemen istället för att vårda dem. Bilden är exakt likartad om du studerar våra mindre medhjälpare, de pollinerande insekterna, bin ,humlor, fjärilar m.fl. Det är hög tid att ta en etisk debatt om att äganderätt kanske bör bytas ut till förvaltarrätt och börja ställa krav på att ”systemen” skall förvaltas så att de överlämnas till kommande generationer i bättre skick, inte sämre.

Den svenska jägarkåren, liksom LRF, Centerpartiet m.fl. bedriver en intressepolitik, köpta av lobbygrupper och primitivt revirhävdande, istället för det gemensammas bästa. De ”söndrar och härskar” via spridandet av okunniga myter, exakt så som de rasistiska partierna sparkar på vänner via mytbildning.

Det är hög tid för en förändring och att vi verkligen sätter kunskap högst upp på ”piedestalen” istället för okunniga myter och konflikter via skapad oetisk och girig konkurrens!

Skärp er för fan! …och gå med i Svenska Rovdjursföreningen!

 

lynx grey

vacce-sepia1b mellan

 

 

Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

47 kommentarer till Våra Rovdjur.

 1. narhvalur skriver:

  Har varit medlem i SRF sedan många år. Dom har en mycket bra tidning och bok om vilda djurs spår.
  Som sagt mycket bra läsning. Har inte heller inte hunnit läsa om den intressanta artikeln om flodiller utsättning i Estland.
  Ja vad skall man säga när varghatarna talar om illegal utsättning av djurparksvargar från kramarnas sida. Vilda fantasier!

 2. arrami54 skriver:

  Exakt och ”varghatarna” älskar sina okunniga myter, där kan man tala om ointelligent och passionerat förvaltarskap som ingenstans leder. Artikeln om Flodillern har jag inte hunnit med än, men den som spar, han har! 😉
  Förstod att du var medlem, intelligenta människor gör kloka val!

 3. Kicki skriver:

  Har varit medlem… tyckte det var märkligt att tidningen uteblivit och gick igenom mina inbetalningar förra mån. Det visade sig att jag missat inbet. i år. Nåja, stängsla gick ju bra ändå. 😉

 4. arrami54 skriver:

  Med autogiro slipper man problemet med sin glömska! Låter bra att du varit med och stängslat…bra jobbat! 😉

 5. Kicki skriver:

  Autogiro…på både gott och ont vill jag påstå!

  Stängslingen var ett nöje och förebyggande ur två aspekter. Dessutom var det trevligt. Mötte flera goa människor.

 6. arrami54 skriver:

  Fysiskt arbete ute i naturen är dessutom gott för själ och kropp!;-)
  Autogiro är bra när det handlar om månatligt stöd till organisationer man gillar och vet man kommer att stödja livet ut.

 7. Kicki skriver:

  1. :IoI:
  2. Sant, och noll koll på transaktionerna som bedrivs lite hur som helst.. Äta eller ätas!

 8. Anonym skriver:

  ÅH jösses vilken vacker bild!!!Är det du som målat den? Mäkta Imponerad!!!var finns det flera bilder av din konst man kan få se mer av?! du måste verkligen vara en känd stor konstnär!! visste att att du var ett geni!!:)..Nu är även jakten igång igen mot de hemlösa människor som måste tigga för att överleva! de ska riva ännu en gång deras läger!!(skrev en upprörd kommentar om detta på en av dina andra insändare här, men verkar som den inte kom fram:() detta borde iaf anmälas och gå under rasistiska övergrepp, förföljelse, trakasserier och medverkan till annans död! det är dags att man sätter stopp för detta NU!!Sverige är inte bättre än rasistiska Rumänien på den punkten, fast vi är ett betydligt rikare land än Rumänien,-så bekostar vi övergrepp mot dessa människor, romer, som tvingas tigga för att de utsätts för rasism!- via skatten! svenskarna bekostar grova övergrepp förföljelse mot fattiga hårt utsatta människor! Ingenstans får de leva!jagas jämt o ständigt som villebråd! dessa beslut fattas av psykopater!

 9. arrami54 skriver:

  Du ser den svenska rasismens ansikte: https://varghjarta.wordpress.com/2011/06/04/romerna-den-svenska-rasismens-legitima-offer/

  Jag är varken geni eller känd, min konst är numer bara en hobby. Jag har alltid varit intresserad av att teckna/måla och jobbade många år som bildlärare. Om du tittar i bloggens högerspalt, under Kategorier…så hittar du lite av min konst.

 10. Anders Åberg skriver:

  Antar att det inte direkt förvånar dig att jag inte håller med här. Jag anser att Rovdjursföreningen saboterar det som är det i nuläget viktigaste i frågan, nämligen en rimlig och starkt reglerad förvaltning av vargstammen. Får vi inte vargjakt i vinter heller så börjar läget bli riktigt allvarligt tror jag. Dom flesta av våra vargar och kanske viktigare våra vargflockar har nu haft såpass lång tid utan jakt eller andra bevis för människans farlighet att man faktiskt kan förvänta sig att dom snart börjar testa om inte människor, framför allt barn, är lämpliga bytesdjur. Rovdjursföreningen tycks tro att vargen av naturen är ofarlig för människor, ett rent idiotiskt antagande enligt mig och om det skulle hända ligger vargen som art riktigt risigt till i vårt land. Därför tror jag att rovdjursföreningen motverkar sitt eget syfte och jag tycker inte att man skall gå med i den föreningen.
  Annars en mycket fin teckning av lodjuret, lustigt nog håller även jag på med sådant konstutövande ibland.
  Vi har mycket gemensamt om man bortser från synen på vargfrågan.

 11. Kicki skriver:

  Visst är det trist att vissa ska behöva tigga, men många har ju faktiskt fått jobb här också. Det har ju skett en stor omställning inom flera branscher. Det går ju för fan inte resonera logiskt längre heller utan att till slut själv bli en rasist. Rasist mot mig själv och övriga som får sparken pga att jag värnar om de fattigaste som sedan ”blir till” billigare arbetskraft. Vi lever ju i ett helsjukt konkurrenssamhälle… Det har gått så långt så det är ju för fan lönlöst att försöka finna ett svar på hur man kommer till rätta med allt. Vi har hamnat i en cirkel, som blivit en centrifug. Känner av hela skiten, och därför är det ibland lättast att stoppa huvudet i sanden. Fattar varför moderater o sossar har ställt sig i mitten. De vill att de övriga ska lösa problemen de själva ställt till med. Tyvärr har även jag bidragit till denna utveckling genom att inte sätta ner foten i tid. Så ego var jag. Var så himla glad för mitt arbete… men som sagt jag hade andra själ att blunda för verkligheten. Jobbet var min drog. Ju längre bort jag kom – desto bättre…

  Jag har insett att jag sått ris åt egen rygg, så vad sjutton ska jag säga… Jag tänker o tycker ju i alla regnbågens färger nuförtiden. Man kan inte bara tänka på alla andras välbefinnande, man måste också värna de fattiga och bostadslösa som redan finns här… Jisses, jag ger upp… nu har jag hux flux blivit en SD anhängare i mitt resonemang… Lika bra vi river varenda jävla gräns i hela världen, så får de som vill slå ihjäl varandra för att ge plats åt nya generationer. Vi exploderar snart av överbefolkning på klotet med. Problemen går ju in i varandra för böveln.

 12. Kicki skriver:

  ..ursäkta min aggressiva ton..men det spelar ingen roll hur man tänker och resonerar längre. Man blir helt enkelt STÄLLD hur man än resonerar…och det i nära nog allt.

 13. arrami54 skriver:

  Ja, i synen på varg delar vi inte alls uppfattning. Vargen ser inte människor som bytesdjur. Den första delen av detta inlägg är svar nog och bygger helt på den samlade kunskap vi har om varg: https://varghjarta.wordpress.com/2012/07/19/varghatarna-tar-inte-semester/
  Vargens skygghet inför människor är bevisad, många gånger om. Att nyfikna och vandrande ungvargar ibland kommer nära vår bebyggelse och oss handlar inte om farlighet: ”I Skandinavien har man gjort 160 försök där vargens skygghet för människor testats vetenskapligt. Vargarna flydde för den annalkande människan i samtliga fall. Det genomsnittliga avståndet när vargar flydde för den annalkande människan var 100 m, men avståndet varierade mellan 17 och 310 meter. Vindstyrkan var den mest avgörande faktorn för vilket avstånd vargen flydde. De kortaste avstånden fick man vid stark vind, då vargarna förmodligen inte hörde eller kände lukten av den annalkande människan förrän hon var mycket nära. I ca 40 % av försöken tog vargarna en ny lega inom 800 m från störningsplatsen inom en timme efter den aktuella störningen och i 95 % av fallen inom 2 km från störningsplatsen. I några fall gjordes försök att gå in på vargar som låg vid slaget byte men detta resulterade inte i några avvikande resultat jämfört med de andra fallen. Man fann heller inga skillnader om människan var utrustad med hund i band eller ej eller om försöken utfördes under dag eller natt.”

  Svenska Rovdjursföreningen ”saboterar” bara myter och fördomar, och det gör de helt rätt i. Vi har vargjakt, både en tämligen vanlig tjuvjakt och den så kallade skyddsjakten. https://varghjarta.wordpress.com/2014/02/03/kriminella-jagare-skyddas-av-medveten-politisk-tystnad/
  Den kända Junselevargen till exempel, har med säkerhet råkat ut för någonting liknande det som ofta händer rovdjur som Lodjur i Småland: http://www.smp.se/nyheter/tingsryd/dodat-lodjur-funnet-i-asnen%284339900%29.gm
  Jag känner till ytterligare fall och tjuvjakt är vanligare än allmänheten tycks tro.

 14. arrami54 skriver:

  Det är aldrig de fattigaste vi skall ”sparka på” och Sverige har klarat stora flykting-/invandringsströmmar förr. Invandringen på grund av Bosnienkriget var lika stor som den förväntade från Syrien. Och vi klarade av att över en miljon svenskar flydde till USA. Folkomflyttningar är historiskt sett normala företeelser och egentligen inget problem om politisk beredskap finns. Problemet idag är den förda högerpolitiken, oviljan att gå ner i arbetstid, storsatsa på samhällsnyttiga projekt som bostadsbyggande och miljö-/energiomställningar av gamla byggprojekt. Därtill behövs en storsatsning på järnväg, ekologiskt hållbart jordbruk o.s.v. Jobb går att skapa mängder av, nyttiga och gröna sådana, det är den politiska viljan som saknas. Överbefolkning är inte ett huvudproblem här, huvudproblemen är andra och idag föraktar mittenpolitiker som M,S,C,FP en rättvis fördelningspolitik.

 15. arrami54 skriver:

  ”Ställd” känner jag mig aldrig, däremot kan jag känna frustration/vrede inför förd politik. Det är de ”Nya Moderaterna” som rustat ner välfärden för att gynna den grupp som köpt dem, nämligen de rikaste i landet. Det tragiska är att S köper Nymoderaternas politik (för många i den ledningen har själva tjänat stort på skattesänkningarna och egoismen blommar för fullt!).

 16. Kicki skriver:

  😦

 17. Anders Åberg skriver:

  Tyvärr är ju ditt sk. bevis inget värt. Att ”bevisa” att vargar är ofarliga med hjälp av vargar som vi vet ännu inte har förlorat sin rädsla för människor är närmast att betrakta som ett skämt. Det är som att bevisa att katter äter kattmat genom att ge det till katter som vant sig vid kattmat. Argumentationen är direkt oseriös och mest ett sätt att vifta bort ett problem som mot bakgrund av empirisk kunskap om vilda djur med största sannolikhet kommer att bli stort. Det känns aningen tjatigt, men vargfrågan är ju en enda cirkel av ständiga upprepningar, så jag upprepar att den enda av människor kända anledningen till att stora starka djur är rädda för klena ynkliga människor är vår beväpning som gjort oss farligast av alla djur, men likt älgarna i Sarek så kommer vargens rädsla att försvinna om den umgås tillräckligt länge med enbart ofarliga människor och då blir vi som vilket byte som helst. Vargen testar sina byten innan den anfaller, så sannolikheten att det första offret blir ett barn är stor.
  Detta är så självklart så det nästan känns pinsamt att behöva ta upp det och det finns överhuvud taget ingen känd kunskap som säger emot det. Man behöver heller inte var utrustad med extrem framsynthet för att inse vilket lavin av varghat som skulle bli följden av en vargattack på ett barn. Att strunta i det som rovdjursföreningen gör, placerar dom tillsammans med dom extrema varghatarna i gruppen vargens värsta fiender.

 18. arrami54 skriver:

  Som sagt, i denna fråga har vi direkt motsatt uppfattning. Man kan inte hävda empiri när ingen finns och när den går i direkt konflikt med all seriös vetenskap och historiska fakta. Vargen fruktar människan och drar sig undan oss, vilket den gjort i århundraden. Skulle dina åsikter ha grund i verkligheten så skulle vi haft långt fler fall av kända vargattacker än vad vi bevisligen har och har haft. Vargen ser överhuvudtaget inte människor som bytesdjur, det är bara en ogrundad myt när man hävdar motsatsen. Älgen dödar långt fler via trafikolyckor än vargen någonsin kommer att göra.
  Sen begår du ett generalfel när du hävdar att vi ingen jakt har, pekar på den alltför vanliga tjuvjakten, skyddsjakt och paragraf 28 jakt. Den sistnämnda är en jakt i lagens gråzon och säkert ofta framtvingad via lössläppta hundar i vargrevir. En död varg är givetvis inte heller en rädd varg, det är bara en död varg. (Hänvisar till länkarna i mitt inlägg).
  Vargen behöver inte ”testa” sitt byte, den har redan, via luktsinnet som är långt, långt bättre än t,ex, vårt, avgjort om bytet är lönt att anfalla. De studier som gjorts i bl.a. Yellowstone tyder tydligt på att vargen aktar sig för att bli skadad och en frisk vuxen Älg kan tämligen lätt skada en varg allvarligt via t.ex. en spark. Vargen vet mycket väl att ett brutet ben ofta innebär en långsam död. Vargen vet också mycket väl att människan är ytterst farlig.
  Jag respekterar dig Anders och oftast är vi överens i många frågor, men du får ursäkta om jag aldrig faller för känslor och ”vänskaps nepotism” utan står stadigt i mina åsikter. Du har fel i denna fråga och dina jämförelser med Sareks älgar och tamkatters matvanor faller direkt. Rovdjur världen över respekterar varandra, undviker varandra, likt Jaguar och Puma i Sydamerikas skogar …och vargen undviker oss, de vet vad vi kan, de lär av sina ”fäder” så som vi lär oss av våra.
  Jag har intensivstuderat allt som finns om varg i många år och din på ”rädsla” (?) baserade tro om framtida barnoffer liknar jag vid religiös tro och tro på Troll. Detta skrivet med all respekt för dig för övrigt, men i denna fråga står vi på helt olika barrikader. 😉
  Jag känner människan alltför väl och inser också att hatet blir lavinartat om ett barn dödas av varg i Sverige, men jag vet också att mängder av barn dödas av av det farligaste djuret av dem alla, nämligen människan. Barn dödas dagligen världen över, av ynkliga sexköpare, av makthungriga ”krigare” som törstar efter makt, av okunniga människor som könsstympar sina barn, av svält o.s.v. Människan ÄR det vidrigaste ”rovdjuret” av alla och det enda djur jag fruktar.
  Det Rovdjursföreningens medlemmar gör fel (enligt dig) är att de lider av reell kunskap, de inser biodiversitetens betydelse, rovdjurens plats i ekosystemen och att de lider av en på realia grundad Biofili, kärlek till naturen och reell insikt om naturens så viktiga betydelse för oss.
  På saklig grund ser jag inte heller människan som speciellt skyddsvärd, vi är över 7000 000 000 individer och det finns idag få av Varg, Lejon, Tiger, Snöleopard m.fl. vilka är reellt skyddsvärda om vi inte skall ge våra barn en framtid som är ytterst fattig.
  Som djur, skyddar jag mina barn, hävdar till viss gräns mitt revir, ja, jag gör allt det du ser som ”skadligt” när det gäller vargen. Den sakliga frågan är vilken av varg eller människa som är det största hotet? Vi står idag inför risken av ett på grund av mänskligt vansinne betingat massutdöende av andra arter, kanske så många som 40% av världens totala artbestånd är hotat. Du har fel på alla punkter i ditt argumenterande och en licensjakt utöver skyddsjakt, paragraf 28 jakt, tjuvjakt skulle inte göra vargen ett dugg räddare för människan än vad den redan är. Det är du som skyddar varghatet, inte jag och Svenska Rovdjursföreningen.

 19. narhvalur skriver:

  Har inte hunnit läsa alla tillägg. Alla har en rätt synpunkt förvisso. Som jag skrivit i ett blogginlägg , så tycker jag att Rovdjursföreningen har gjort ett misstag och ger ut bilder på Lili och Susie pussande handuppfödda vargar på Kolmården. Alla rovdjur blir präglade av människan om dom blir handuppfödda. Vi ser den makabra industrin i Afrika , där lejonungar tas från sina föräldrar och nappas av turister. Ett enormt djurplågeri av däggdjursungar, som blir helt mentalt handikappade.
  Så det kom inte som en överraskning att Kolmårdens vargar dödade en skötare.
  Tyvärr är det här med att människor handuppföder rovdjur vilket ger svaga rovdjur som är opportunistiska och ffa blir kända människojägare. ( Kända fall tigrar)

 20. narhvalur skriver:

  Jag tror personligen inte att djurparksuppfödda vargar överlever. Dom har inte sk ” survival skills”. Mer eller mindre alla reintroduktioner av djur misslyckas enligt IUCN Reintroduction Specialist Group. Dom få ex som lyckats är den Californiska Kondoren.

 21. narhvalur skriver:

  Man undrar också om det här sk varghatet. Är det landsbygd vs stan, eller är det något annat. Man möter bönder som gillar vargar , man möter bönder som ogillar vargar. Mötte en bonde som sa , jag ogillar inte vargar , jag ogillar föreningar med småtjejer som säger till mig hur jag skall sköta mina djur! LOL!!!!!!

 22. arrami54 skriver:

  Min övertygelse är att alla har rätt till sin synpunkt, vilket inte innebär att synpunkten är rätt: 😉
  Vad det gäller Lili och Susie så var det nog mest ett tidspräglat misstag och ingenting som skulle hända idag. De vargolyckor vi sett i överskådlig tid handlar om mänskliga misstag, Kolmårdenolyckan liksom den kända Gysingevargen ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Gysingevargen ) var båda exempel på mänskliga misstag.

 23. arrami54 skriver:

  Det stämmer.

 24. arrami54 skriver:

  Det handlar nog mest om myter, okunnighet, fördomar, primitivt revirtänkande och vanföreställningar likt tro på Troll m.m. Vargen tar ca en promille av landets fårbestånd, mest beroende på dåliga stängsel och lata fårägare…”småtjejer” är bara ytterligare fördomar, ynklig retorik och dumhet! 😉

 25. narhvalur skriver:

  Till Anders!
  Jag tror vargen har en naturlig känsla för att vara skygg för människor.
  Jag vet också att det inte dödats människor av vargar på minst 100 i norra Europa.
  Varifrån kommer då alla dessa bilder, som jag också köpt ur amatörforskarsyfte,som vissar hästslädar omringade av en blodtörstig vargflock?
  Numera med en stor vildsvinsstam och rådjursstam borde ju vargen ha en massa naturligt byte, ja vargen äter även insekter om hungern är stor.
  Man undrar också varför vissa jägare säger att vargen kan äta människor , och andra som Estlands Turistbyrå säger att om man har TUR så stöter man på vargen? Dom skriver att vargen är en sanitär, som lejonen i Serengetti, som håller koll på skadade och gamla djur. Och visst kan jag förstå att man kan bli skaj när man stöter på rovdjur, har själv blivit det. Eller i alla fall om det prasslar för mycket i skogen.

 26. narhvalur skriver:

  Som jag förstått det, så tar hundar mer får än vargarna!
  Jag har ännu inte kommenterat din målningar.
  Dom är ju helt underbara! Helt originella, en blanding av modernt och klassiskt.
  Jag är också intresserad av målning, gick också på kvällskurser på Konstfack. Jag är dock inte speciellt bra, har lyckats att få pris i Skansens affischmålning en gång, då min uggla fick en liten utnämnelse! LOL!

 27. Anders Åberg skriver:

  Ja, jag blir lika förvånad varje gång jag ser normalt sett påfallande kloka personer som du resonera så påfallande oklokt som du gör i den här frågan. Det verkar finnas något i just vargfrågan som dramatiskt sänker kraven på saklighet och logik.
  Visst finns det empiri. Det första är ATT vargen är rädd för människor. Varför blir följdfrågan och den besvarade jag åt dig i mitt förra inlägg. Vad händer då om den faktorn tas bort? Ja med älgar vet vi vad som händer, dom blir tama och ignorerar eller jagar bort människor. Vad gäller Varg finns det visst historiska fakta, http://sv.wikipedia.org/wiki/Vargattacker_mot_m%C3%A4nniskor som just säger att vargar som tappar sin rädsla blir farliga och att det under vissa omständigheter kan ske trots att vargen jagas, men att om den jagas så kommer den sannolikt att fortsätta vara ett ganska ofarligt djur för oss.
  Tjuvjakten verkar i Sverige var högst marginell och §28 jakt förekommer enbart sporadiskt och precis som du själv säger är en död varg inte en rädd varg, så om den jakt som ändå förekommer enbart drabbar ensamma vargar så har den ingen allmän skrämseleffekt, enbart årlig regelbunden jakt kan åstadkomma det.
  Vargen testar visst sina byten, både med luktsinnet, med synintryck och med ofta långvariga jakter där det svagaste och lättaste bytet identifieras och skiljs ut.
  Rovdjur respekterar normalt sett inte alls varandra, om dom inte är jämnstarka. Tvärtom så är vargen känd för att döda andra rovdjur om den kan. Grävling, Räv och ibland t.om. Björn vet vi dödas av vargen om den får tillfälle.
  Att människor eller andra djur kan vara lika farliga eller farligare än vargen är helt irrelevant i sammanhanget.
  Jag konstaterar igen med stor förvåning att du här presterat ett synnerligen dåligt underbyggt inlägg, utan skymten av sakliga fakta eller logisk hållbarhet, däremot fyllt med direkta faktafel. Ett inlägg som helt präglas av det du anklagar mig för, nämligen ren tro och inget annat.

 28. Anders Åberg skriver:

  Ja det stämmer nog att ingen har dödats av Varg i norden på 100 år. Hur det är i norra Ryssland vet jag dock inte, men jämförelsen är faktiskt väldigt dålig, iallafall om man med hjälp av den vill bevisa att vargen är ofarlig även om den inte jagas. Större delen av den tiden har det ju inte funnits mer än kanske någon enstaka strövarvarg i norden och innan dess jagades den hänsynslöst överallt, så det är väl egentligen bara dom senaste ca.15 åren som blir relevanta. Då kan man ju fråga sig hur lång tid det tar för stora vilda djur som inte jagas att förlora sin nedärvda rädsla för människor och det där vet vi väl inte exakt. Dock vet vi att det sker. I fallet med älgarna i Sarek så kanske det handlade om ungefär den tiden. Det är antagligen en förändring i djurens beteende som sker med ren inlärning, som förs vidare från modern till sina ungar och sprids ganska långsamt i en population. Den kräver sannolikt också någorlunda regelbunden kontakt med ”ofarliga” människor.

 29. arrami54 skriver:

  Vad det gäller klokhet så kan kanske den saken debatteras i oändlighet och är verkligen något de som vill jaga en svag och kraftigt inavlad stam bör fundera över själva. Du drar okloka jämförelser över tid också, dagens samhälle, viltbestånd och skyddsmöjligheter kan INTE jämföras med 1700- och 1800 talen. De perioder då vargattacker främst förekom. Du måste också inse att attackerna även då var sällsynta och berodde på brist på bytesdjur, mänsklig fattigdom, att vargar socialiserats via infångade valpar som fötts upp av människor, krig och sjukdomar som rabies. I slutet på Wikipedias sammanställning över vargattacker kan du läsa: ”Risken för attacker mot människor i Finland, Norge eller Sverige idag är enligt expertisen mycket låg, då det finns gott om vilt i skogen och vargar som börjar röra sig nära bebyggelsen relativt snabbt blir skjutna.”
  Den skyddsjakt vi har räcker tills vargstammen är frisk och optimalt spridd över landet. Lägger du till tjuvjakten som inte är marginell utan främst är okänd till verkligt antal och paragraf 28 jakten, så har du det skydd som du tycks eftersträva. Det finns också andra sätt att skrämma rovdjur som varg på, gör dig så stor som möjligt, avge aggressiva ljud och gör dig än större med ett tillhygge, som en kraftig gren eller annat. Vargen ÄR rädd för människor, det är ett sedan länge inbyggt/arketypiskt beteende och inte svårt att bibehålla via ”skrämskott” och skyddsjakt på det fåtal individer som visar aggressivitet mot människa. Licensjakt idag är direkt dumt och kontraproduktivt om vi inte samtidigt importerar friska vargar för att stärka stammen. Vilket jag vet att du vet!
  Vargen avgör främst via sitt luktsinne om bytet är värt att lägga tid på. Det är först när jakten är igång som syn och hörsel är av avgörande betydelse. En varg, liksom hund, kan avgöra mycket via luktsinnet, bytesdjurets fysiska hälsa, ålder och kön, har du hund så studera hur intensivt de ”läser tidningen” med nosen mot backen. En varg kan med hjälp av urin, pälstapp, övriga tappade avlagringar läsa allt, via doftsinnet, om bytet de har någon kilometer framför sig.
  Att de stora rovdjuren som Varg och t.ex. Björn ser varandra som bytesdjur tillhör extrema sällsyntheter. Ett lika välkänt faktum som att Jaguar och Puma undviker varandra. Mindre rovdjur dödas av varg, men främst hjälper vargen via kaskadeffekterna även de mindre rovdjuren och asätarna. De äter av de bytesdjur vargen fällt.
  Du finner inga faktafel hos mig, däremot finner jag argumentation byggd på tro om en framtid vi aldrig får hos dig och en envis inställning att bara licensjakt skrämmer varg. Du drar det sällsynta till vanligt och inser inte att du överdriver risker likt övriga människor i överdrifternas ytterst selektiva trygghetszon som ser naturen som farlig (när det farligaste djuret är vi människor).
  Rovdjuren bör betraktas med respekt, de är inga kramdjur och vi bör inte vända ryggen till, men farliga är de bara i extremt sällsynta fall idag. Tillser vi att det finns gott om bytesdjur för dem, att kunskap om deras beteende ökar, att skyddsjakten används till skydd och inte som ursäkt så har vi det skydd vi behöver. Kraven på licensjakt kommer främst från själar uppfyllda av rädsla, revirtänkande kring att älgen är deras byte inte vargens och från de små som inte orkar skydda sina får via rovdjursavvisande stängsel. Tragiskt att se att du tycks tillhöra denna skara, när du är så klok för övrigt (svar på tal!) 😉 Dina ord om: ”Att människor eller andra djur kan vara lika farliga eller farligare än vargen är helt irrelevant i sammanhanget.” roar mig då du tycks välja ut hatoffer från naturen lika selektivt som andra ”varghatare”. Vargen har sedan 1700-talet kanske dödat 1548 människor, men du får också ta extrema omständigheter i beaktande och nog bör man fråga sig hur många människor som dödats av andra människor (medmänniskor) under samma tidsperiod. Det är inte vargen som behöver lära sig respekt för livet, naturen, biodiversiteten, etik, m.m. det är vi!

  ”Vargattacker mot människor verkar att ha varit rätt sällsynta men återkommande händelser där det funnits människor och varg, åtminstone i Europa. Också andra hunddjur, till exempel prärievarg, kan attackera människor. Vargattacker är dock betydligt ovanligare än attacker av tamhund.
  Vargattacker med dödlig utgång är ovanliga men förekommer fortfarande, framförallt i Indien. I modern tid i västvärlden har få säkra fall dokumenterats. I Nordamerika har två attacker av vild varg med dödlig utgång inträffat under 2000-talet.
  Enligt Linnell & Bjerke (2003) skall det ha förekommit 1548 väldokumenterade dödsfall i Västeuropa under perioden 1700-2000, och mer än 22 människor skall ha dödats av varg i Västeuropa under 1900-talet.
  Alla väldokumenterade attacker i Fennoskandien har sammanfallit med tider av fattigdom och brist av vilt i skogen och det verkar sannolikt att vargarna mist rädslan för människor då de livnärt sig på boskap och avskräde från människor. Analys av dokumenterade fall i Norden ger vid handen att det är frågan om enstaka vargar eller vargflockar, då attackerna förekommit i serier i samma trakt.
  Ett antal av de vargar som attackerat människor är individer som under en tid levt i fångenskap, eller på annat sätt socialiserats med människor, andra kan möjligen också ha varit korsningar mellan hund och varg. Varg med rabies har större benägenhet att anfalla människor och beter sig då helt annorlunda än varg som jagar för födan. En varg med rabies biter ofta många människor vid samma attack, medan jagande varg koncentrerar sig på ett byte.
  Risken för attacker mot människor i Finland, Norge eller Sverige idag är enligt expertisen mycket låg, då det finns gott om vilt i skogen och vargar som börjar röra sig nära bebyggelsen relativt snabbt blir skjutna.”

 30. arrami54 skriver:

  Tack, men jag blir sällan nöjd med mina bilder, kräver alltid ”bättre” av mig själv och en dag kanske jag producerar någonting riktigt bra…men tack för dina ord! 🙂
  Att du fick pris av Skansen tyder på att även du är självkritisk…bra, det utvecklar oss! Tror du är riktigt duktig och hoppas få se några bilder. Har du lagt upp några på din blogg?

 31. Anders Åberg skriver:

  Oj det var långt, men fyllt med upprepningar och faktiskt fortfarande helt tomt på hållbara sakliga argument.
  Vargattackerna förr skedde säkert oftast i situationer av desperat matbrist, något annat hade varit mycket märkligt då vargen på den tiden jagades skoningslöst. Att risken för attacker idag bedöms som låg är naturligtvis beroende på att vargarna hittills haft kvar sin nedärvda rädsla. Alltså inga argument alls för din åsikt.
  Skyddsjakten, §28 och tjuvjakten som du gör den märkliga logiska kullerbyttan att beskriva som både okänd och inte marginell samtidigt har med största sannolikhet inte någon allmän skrämseleffekt. Regelbunden licensjakt återstår då som det enda som kan bibehålla vargens rädsla för människor, plus att ett något mindre antal inavlade individer skulle ge friskare blod större chans att göra sig gällande i populationen. Fortfarande inte ett enda hållbart argument från dig.
  Att skrämma Varg med ljud och andra små konster är bara relevant i en situation då vargen redan börjar bli orädd men då den är ett mycket intelligent djur så har den nog snart listat ut att det där inte är mycket att bry sig om.
  Vargens relation till mindre rovdjur är dubbel, visst, men det är nog ganska väl kartlagt att närvaron av stora rovdjur mer begränsar än gynnar antalet mindre rovdjur, vilket i sig är en av anledningarna till varför vargen behövs i vårt ekosystem.
  Sedan skriver du något synnerligen märkligt ” du tycks välja ut hatoffer från naturen lika selektivt som andra ”varghatare”.!!! Det djur jag har valt ut är vargen, vilket väl är ganska naturligt då det är Vargen hela diskussionen handlar om, eller hur? Att du använder ordet ”hatoffer” går knappast att tolka som något annat än en desperat brist på sakliga argument från sida. Själv upplever jag att jag är en betydligt större vän till Varg i vår natur än vad du och SRF är och påståendet att jag skulle hata den är ärligt talat bara oerhört pinsamt. Inte behöver du väl sänka din debattnivå så djupt bara för att du har svårt att hitta bra argument.

 32. arrami54 skriver:

  Dina omdömen är mest roande och jag ser bara att du är låst i din retorik, låst och helt utan logisk kunskap. En orädd varg som visar aggressivitet gentemot människor utsätts givetvis för skyddsjakt och där är den jakten i högsta grad adekvat. Hur många vargar skjuts idag i genomsnitt av populationen (procenttal) via skyddsjakt, framprovocerad paragraf 28 jakt och tjuvjakt. Har du oberoende källor och kan du ge mig dem?
  Att utsätta en liten och inavlad vargstam för licensjakt bara för att du tror vargen är på väg att tappa sin sedan urminnes tider inbyggda rädsla för människan är bara dumt och inget logiskt argument. En frisk, inte rabiessmittad varg som har gott om bytesdjur attackerar inte människan, den flyr undan och ser överhuvudtaget inte oss som bytesdjur. Om du studerar Fjällrävens situation så lär du dig nog snart inse att rovdjur som varg främst gynnar mindre rovdjur eftersom de också är beroende av vargens m.fl. stora rovdjurs efterlämnade rester/kadaver.
  Hur du uppfattar dig själv i vargfrågan intresserar nog ingen och du framstår som okunnig om du inte ser att den jakt som bibehåller vargens rädsla har vi, någon årlig licensjakt behövs inte och vi skall ingen ha förrän vargen nått en gynnsam och livskraftig status.
  Du projekterar din personliga rädsla för att vargen skall äta något barn så hårt att du faktiskt framstår som en som av ren rädsla hatar varg.

  Den svenska vargstammen bör skyddas från okunnighet och du liksom majoriteten av landets befolkning behöver utbildas kring vargen och övriga rovdjur. Du behöver liksom många andra förstå problematiken kring vargstammens inavelsproblem. Föreläsarna i filmen här ger dig en bra grundkurs i historik kring rovdjurshatet och genetik (se den och lyssna):

  … filmen ger en historisk bakgrund och delvis är underlaget lite föråldrat (antalet vargar i Sverige), men i princip helt aktuellt. Den genetiska problematiken kring Sveriges vargstam består och vi behöver förstärka den genetiska variationen med ett antal vargar hämtade utifrån. Kontinuerligt/ återkommande och minst 25 till 35 djur för att få en positiv effekt, men ser vi till kostnaden är det långt billigare med ett mindre antal tillsammans med en stor population. Alternativet är att få till stånd en kraftig invandring som kan förstärka vår stam. Inget av detta sker idag och i princip förstärks inavelsproblematiken.
  Licensjakt enligt din ”tro” hjälper inte någon utan bibehåller bara stammen som för liten och för dålig. Du och många andra behöver verkligen ta del av all den vetenskapliga fakta kring våra rovdjur du kan få via Svenska Rovdjursföreningens tidning ”Våra Rovdjur”.

 33. narhvalur skriver:

  Ja, jag har några bilder som jag på skoj målade på en kvart på min blogg , under Arts and Letters. Som du ser så kör jag på dessa bilder en helt annan stil en dig, grariskt och naivistiskt med glada färger.
  Började också lite med collage, som skulle handla om mitt landskaps Flora och Fauna. Helt nybörjaraktigt! LOL!

 34. Anders Åberg skriver:

  Jaha samma klockartro utan belägg som dom andra inläggen.
  Orädda vargar utsätts långt ifrån alltid för jakt, skyddsjakterna överklagas ofta och uteblir. Antal skjutna vargar fick du en länk om förra gången vi grälade om Varg och den kommer från Wolf army så den borde du tro på http://w-a-s.se/?page_id=10003
  Att tro att vargen reagerar på samma sätt som alla andra djur som vänjer sig vid människor är inte alls dumt, motsatsen däremot är väldigt dumt, då det går emot all känd kunskap som finns om frågan.
  Vargens gynnande respektive missgynnande av andra rovdjur varierar naturligtvis med både miljön och det andra rovdjuret. Fjällräven är sannolikt gynnad mer än missgynnad, men med rödräven och grävlingen är det troligen tvärtom. Vargens rester är dock mycket viktiga för andra än rena rovdjur. Både insekter och fåglar gynnas av det och det påverkar i sin tur även olika växter på massor av olika sätt, dom flesta antagligen ännu inte vetenskapligt kartlagda. Varghatarnas snack om att vargen inte behövs i ekosystemet är naturligtvis rent trams, men det är en åsikt som passar deras förutfattade meningar och märkligt nog har ni sk. vargvärnare samma taktik. Att vargen för alltid kommer att vara rädd för människan trots tydliga bevis för att andra djur som behandlas på samma sätt inte är det är ett exempel på denna skygglappstaktik.
  Att fler inavlade individer skulle vara bättre än färre när nytt blod kommer in är naturligtvis rena dumheter, enkel grundskoledivision säger oss detta med all önskvärd tydlighet, det bekräftas dessutom av Linda Laikre i din film. En stor inavlad vargstam behöver också fler nya individer för att påverkas. Får vi däremot inte in nytt blod alls så aktiveras målet om kanske 5000 individer för att inte inaveln skall öka, men det är nog samma sak som en dödsdom över Sveriges vargar.
  Dock blir frågan om genetiken helt överspelad om vi skulle få en vargattack på ett barn.
  Om stammen är för liten eller ej kan bara avgöras om man gör det som du inte gör, dvs. ser till alla ingående parametrar, både vargens behov som art och det mänskliga samhällets acceptans av den. Blir våra vargar för orädda och för besvärliga mot både tamdjur och människor så kan vi inte ha så många individer, kan vi däremot bibehålla deras rädsla och kanske t.om. få dom att skygga för människovittring ännu mer så kan vi ha fler. Alltså vet vi inte hur många vi kan ha innan vi får regelbunden jakt och ser vad som händer.
  Att licensjakt inte skulle bidra till att bibehålla vargen rädsla är ett påstående som går emot allt vi vet om vilda djur och du tvingas komma med en annan förklaring till varför djuren är rädda för oss. Jag tror att även du inser att det är omöjligt, men då står du där igen utan sakliga argument för din sak och bara din halvreligiösa tro på vargens ofarlighet kvar.

 35. arrami54 skriver:

  Troligen är det du som lider av en hemodlad vetenskap typ ”klockartro” när du vill skjuta alla vargar som av någon linjeavlad dåre från fårägarna eller jägarkåren klassas som orädd eftersom de under sin vandring i sökandet efter revir eller maka/make, råkar komma nära bebyggelse. WAS sammanställning pekar på 33 + 14 avlivade/dödade vargar under 2013, du vill se siffran högre eftersom du mött eller läst om Älg i Sarek som blivit orädd. Hur många vill du avliva, i procent? 20-30-40-50-60-70-80-90- eller 100%?
  Du har någonstans drömt om att vargen är på väg att bli orädd eftersom den inte jagas i den utsträckning du vill. Trams! Det är därtill trams att en inavlad stam blir bättre av att den krymps, inavlen förstärks bara (vilket tydligt framgår av filmen ovan) och invandrade vargar är få och endast den helt utan intelligens köper att S och övriga mittenpartier, liksom de mer mörkblå skulle importera djur hit. Genetiskt viktiga vargar skjut utan grundläggande belägg för ”farlighet” så fort någon ”stolle” ropar att den är orädd eller tagit något/några får: http://www.rovdjur.se/press/aktuellt/annu-en-viktig-vargvalp-skjuten_6074
  Även de så kallade miljöpartisterna här nere vill många gånger inte ha levande varg eftersom de är fårbönder (som inte orkar stängsla). Du går deras ärende, de som inte vill ha en livskraftig vargstam här i landet. Detta på grund av personlig tro att vargen är på väg att bli orädd och stryker kring husknutarna på jakt efter en liten Hans eller Greta att sätta tänderna i.
  Din kunskap om varg är tydligen ytterst låg och jag ser dig bara som en jaktivrare som går i jägarkårens och fårägarnas ledband.
  Idag är vargen inget problem, de tar ca en promille av fåren och att inte vargar som uppvisar aggressivitet mot människor utsätts för skyddsjakt är trams. Hur många dylika händelser kan du med evidens ens belägga? Någon bevisad folkjagande varg överhuvudtaget? 😉
  De ”problemvargar” som klassas som orädda är oftast vandrande ungvargar som kommer fel, några tar får och ytterligare några tar jakthund/tamhund som kommer in i deras revir, springer på en varg eller av nyfikenhet jagar efter en.
  Siffrorna från WAS är inte heller korrekta eftersom tjuvjakten sker i det tysta och få fall uppdagas, här finns med all sannolikhet ett mörkertal inte ens du kan förneka. Vi bibehåller vargens rädsla bra nog via den skyddsjakt, paragraf 28 jakt och tjuvjakt som sker. Vi behöver inte årligen gå in i kända revir och ”panga på” som du och jägarkåren vill för att upprätthålla vargens rädsla.
  Du kommer att trivas ypperligt om du flyttar ner hit, här härskar varghatet och alla gubbar med bössa och får på landsbygden här kommer att stryka dina drömmar och hemsnickrade vetenskap medhårs. 😉
  Jag vet varför vargen fruktar oss, den vet att vi så gärna dödar den och den jakt vi har räcker för att upprätthålla rädslan de med all rätt bär.
  Allt sedan vargen började återetablera sig här under 1980-talet har många skrikigt högt och velat reducera stammen till ett minimum eller noll, men få har kommit med så hemsnickrad vetenskap och tro som du. Du får ha din åsikt i sak men kalla det inte för vargvärnande när du vill ha licensjakt på så osaklig grund.
  Vargen byter inte bytesdjur om stammen av Älg, Rådjur är stor och det är tyvärr få vargar som specialiserat sig på vildsvin. På andra håll, t.ex. Ryssland finns det varg som specialiserat sig på att ta vildsvin, så det kommer väl ett skifte där vildsvinen är vanliga (?), får vi hoppas. Att vargen ser människan som ett bytesdjur är en myt.

 36. arrami54 skriver:

  Jag skall gå in och titta, tycker det låter spännande! 😉
  Har varit inne en stund och sökt, hittade tre av din hand och jag gillar det jag såg. Tydlig naiv ton, välkomponerade och kulfärg kombinationer. Förstår att du vann ett affischpris på Skansen!

 37. narhvalur skriver:

  Jag målade ganska mycket förut, hade en utställning med unga estniska konsträrer, USA
  Tyvärr rev jag sönder alla bilderna! LOL!

 38. arrami54 skriver:

  Utställningar har jag sedan länge tröttnat på, det var 16 år sedan sist och fler blir det inte. Detta blev den absoluta droppen som fick mitt tålamod med ”konstetablissemanget” att rinna över: https://varghjarta.wordpress.com/2012/05/28/vila-i-frid-henrik-edstrom/ Henrik kritiserade att en kyrka invändigt täcktes med en serietidningsliknande utsmyckning som totalt förstörde kyrkans inre harmoni. Konstnären han kritiserade hade makt och Henrik blev utesluten ur Smålands konstnärsförbund. Det kryllar av nepotism, korruption m.m. inom konstlivet. Speciellt här lokalt och i regionen, tyvärr andas branschen detsamma överallt. Sålde bl.a. en större målning till kommunen som ung, som hänger utanför kommunfullmäktiges sammanträdesrum, affären blev av efter att jag tvingats muta de som skötte den med några till dem personligen ”billiga” konstverk. Det är så det går till.
  Majoriteten av de lokala konstföreningarna (som säger sig värna konsten/konstnärerna) krävde stora rabatter för att gynna sina lotterier, vilket fick mig att önska dem en trevlig resa till ett väldigt varmt symboliskt ställe… 😉
  Oftast är det inte konstintresse/kärlek till konsten, som driver kunden utan ett hopp om en god investering. Varför delta i det spelet, nej jag målar för att jag älskar det och sovrar hårt bland kunderna.
  …och även jag har förstört mängder med målningar/teckningar och kört dem till soptippen, man har inte plats för dem alla. 😉

 39. narhvalur skriver:

  LOL!

 40. narhvalur skriver:

  Har varit ute på mitt favoritställe , som jag kallar där örnarna härskar. Det brukar vimla av fåglar där, idag bara en svanmamma!!!! Vad har hänt!!!!

 41. arrami54 skriver:

  Svårt att svara på. Någonting som skrämt bort fåglarna?

 42. narhvalur skriver:

  Jag hoppas att det verkligen inte är något annat!

  Skall lägga ut dagens foton på min blogg nu. Ganska magert! Tyvärr.

 43. arrami54 skriver:

  …”något annat” skulle verkligen vara tråkigt.

 44. Anders Åberg skriver:

  ”Linjeavlade dårar, stollar” hmm, du reagerar märkligt när du blir pressad arrami, man skulle nästan kunna tro att du hatar fårägare och jägare, iallafall dom som har mage att inte hålla med dig i vargfrågan.
  Du frågar mig återigen om hur många vargar jag vill skjuta, jag svarade på den förra gången vi diskuterade varg, så du kan läsa där om du är vill, eller är den frågan möjligen något du slänger ut i brist på sakliga argument?
  Om fakta intresserar dig, vilket väl är aningen osäkert i den här frågan, så är det allmänt känt att en del av älgarna i Sarek blev helt orädda, massor av vandrare har upplevt detta. Hur det kunde hända utan att det också kan hända med vargen i en liknande situation kräver en bra förklaring från din sida. Jag väntar med spänning.
  Sedan kör du med en fuling, ett simpelt debattknep som att tillskriva mig en åsikt jag inte har, sådant som en del tyvärr gör när argumenten tryter. Du påstår att jag påstått att en inavlad stam blir bättre av att den krymps. Jag hävdar att en mindre stam är lättare att förbättra genetiskt OM den tillförs nytt blod, vilket ju frånsett att det är en självklarhet också är något helt annat än det du påstår att jag sagt.
  Det där med att vifta bort problemvargar som vandrande ungvargar är också mycket märkligt. Det är naturligtvis just så som processen med rädslans försvinnande börjar.
  Unga vargar lär sig lättare än gamla och för varje ny generation som fostrats av ”relativt” orädda fd. ungvargar kommer en ny ännu mer orädd generation om inget händer som bryter trenden. Ge den processen tillräcklig tid och du har helt orädda vargar.
  Du ”vet” att dagens sporadiska jakt räcker för att upprätthålla rädslan, men naturligtvis kan man inte veta något sådant och det verkar logiskt sett mycket osannolikt att den skulle göra det, även om den plockar bort en och annan orädd ungvarg. Att vargen inte ser människan som ett bytesdjur är med största säkerhet beroende på rädslan, utan den blir vi ju faktiskt det lättaste bytet av alla och det ligger i vargens natur att alltid ta det lättaste och minst farliga bytet.

 45. arrami54 skriver:

  …haha…nej, jag är inte och känner mig inte pressad. Du såg inte filmen nederst i min förra kommentar och hörde ”skämtet” Tobias Gustavsson körde om att ”vargen äter barn”? Det går inte in att vargen inte ser oss som ett bytesdjur! Att ungdjur är tämligen orädda (oftast på grund av bristande erfarenhet) vet alla som vistats i naturen och är du nu verkligen en naturfotograf så borde du mött mängder med tämligen orädda älgar på andra håll än i Sarek (?) Själv har jag motat bort både kaxiga fjolårskalvar och vuxna älgar från stall och hästinhängnader där det funnits gott foder de velat stjäla. Vargar kan se människor som byte i extremfall, men det kräver sjukdom (rabies), extrem brist på bytesdjur m.m. (hänvisar till historiska fakta). I normalfallet ser vargen inte människor som bytesdjur, fråga Tobias som är en av Sveriges främsta vargexperter och övrig expertis. Du tjatar dig sönder och samman kring en egentillverkad vetenskap som främst gynnar varghatarna, du odlar myten om vargen som framtida ”barnätare”…vilket du vet inte är sant.
  Vad det gäller ”linjeavlade dårar, stollar” så har jag fått inkorgen full av svammel från dylika och även hot. Det händer att de gapar från bilar när jag är ute med hunden att jag skall: ”Passa mig noga!”
  Detta eftersom jag uttryckt min åsikt i vargfrågan i lokaltidningen Smålänningen.

  Så du får ursäkta Anders, men jag ser faktiskt många av bönderna, fårägarna och jägarna här nere som varande linjeavlade idioter. (och det handlar INTE om att de uttrycker åsikter!)
  Vad det gäller genetiken så hävdar jag att du begår grova tankefel när du ihärdigt kräver licensjakt med din tes om framtida orädda vargar när du samtidigt vet att någon import av genetiskt friskt blod inte kommer att ske och du samtidigt vet att genetiskt viktiga vargar lättvindigt skjuts för att de tagit något får.
  Du kommer aldrig att få någon process av ”orädda” vargar som äter barn och detta vet du. Ett faktum eftersom vi har skyddsjakt. Tanken med skyddsjakt är att ta bort aggressiva djur och de som specialiserar sig på att ta husdjur som får. Att jag kräver att husdjurshållarna skyddar sina djur ligger i sakens natur och är t.o.m. lagstadgat!
  Jag skiter högaktningsfullt i vad du tycker om min debatteknik och du är snäppet värre själv som ständigt återkommer till person och vägrar besvara ställda frågor. Varken jag eller läsarna tar tiden att gå igenom dina tidigare kommentarer…och det vet du. Du får ursäkta men i denna sakfråga ser jag dig som okunnig och du projekterar mest din privata rädsla genom att odla myten om orädda vargar som äter barn. Generellt bryr jag mig inte om vad folk ”tycker”, skulle man ständigt anpassa sig till skvaller-packets etikett så skulle man få dansa likt en vindflöjel som snurrar i full storm, så nej tack, jag ”dansar” inte!
  Det är människor som du som omedvetet ställer vår planet i en på sikt ohållbar situation eftersom ni kräver utrotning eller minimala stammar av olika djur. Fan, t.o.m. du vet att bin/getingar har dödat fler barn än vargen sedan 1700-talet. Du jämför återkommande med älg, jag tar mig då friheten att jämföra med hur många barn som dödats av vuxna ”medmänniskor” sedan 1700-talets början. Siffran hamnar på miljoner.
  Du skriker högt om risker som är försumbara och jag är övertygad om att det för dig mer handlar om att ”få rätt” än att du verkligen bryr dig om barnen. Hur är det med verklighetsuppfattningen, hur många barn har dödats i trafikolyckor med älg inblandad i modern tid…och hur många har dödats av varg.
  Att i dagens läge, med en liten och kraftigt inavlad stam plädera för licensjakt och ökad avskjutning är INTE att värna vargen. Om du istället aktivt deltog i arbetet för att lära tamdjursägare, som lata fårägare, att stängsla rovdjurssäkert (vilket är något som svenska Rovdjursföreningen gör) eller argumenterade för att stammen stärks via import av genetiskt friska djur (innan licensjakten ensidigt genomförs utan denna insats). Men du tjatar ihärdigt likt ett barn som inte får sitt lördagsgodis alla veckans dagar, om att vargen är på väg att bli orädd och snart börjar döda barn…
  Avslutningsvis så vet jag grundat på empiri och årtionden av betygssättning/bedömning att det faktiskt finns människor som på alla våra multipla intelligenser, på EQ, ja, hur du än bedömer dem…faktiskt står längst ut på normalfördelningskurvans yttersta vänsterkant …och en del är faktiskt ”jägare”, fårägande jordbrukare, politiker m.m. Jag vet inte om du läste länken i inlägget (inlagd i ordet tjuvskjuten): ”Ett kadaver utan huvud invirat i hönsnät och sänkt med stenar. Det fann en privatperson vid Åsnen i höstas. Det var ett lodjur. Polisen säger att fler döda lodjur har hittats där.”
  Hur tror du en dylik individ tänker och var tror du lodjurets huvud hänger idag?
  Jag vet inte hur du ser på mänskligheten men jag gör det i princip utan något hopp. Det finns individer som gör i princip vad som helst för ”jagets” tillfredsställelse, det finns de som tror att ”Gud” snart stiger ner från sin himmel och räddar oss, det finns de som frågat mig: ”När levde sjöjungfrurna, Thomas?”. Du behöver liksom inte leta efter okunnigheten och jag undrar varför du matar den?
  Enligt min uppfattning är det dem du hjälper, inte vargen och Sveriges vargstam.
  Därmed drar vi streck i debatten, du och jag lär aldrig bli överens i denna fråga om framtida orädda vargar som äter barn likt medel-Johansson dricker öl på krogen! ( Men återkom gärna när barn börjar dödas av orädda vargar).
  😉

 46. Ping: Hon kommer om kvällen… | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.