”Trygghet och tradition”.

 

Orden trygghet och tradition är intressanta, speciellt när man kopplar ihop dem. Vår kära Alliansregering går ut på DN-debatt och vill ha ökad trygghet, i form av höjda straffskalor på inbrott: ”Vi vill öka tryggheten och skärpa straffen för inbrott”

Det märks att valrörelsen börjar sjuda. Gamla idéer blir liksom nya och ”trygghet” är ett traditionellt säkert kort.  Idén ÄR nonsens och meningslös populistisk retorik från typiska politiker som lever i lala-land! Givetvis vill ingen uppleva den personliga kränkning ett inbrott innebär, men varför sker inbrott? Hur uppstår problemet? Finns det en koppling till fattigdom, ökande klyftor, utanförskap? Tycker mig sakna en djupare analys kring problematiken med kriminalitet. Är det inte så att brottsligheten går ner? Hur jobbar polisen? Dessutom tycker jag mig helt sakna en djupare analys om vad ”trygghet” är och kan vara. Vad händer dig om du blir sjuk i Sverige av idag? Vad händer dig om du blir sjuk och dessutom är arbetslös?

Skapat utanförskap tycks vara en del av den ”moderna” trygghetsidén.

mellan

Det är så, bilden du skapar styrs helt av de färgtoner du väljer… och de kallt turkosblå har en viss skönhet. Men trygghet handlar nog mer om värme.

De kan psykologin i ordvalet, vet vilka associationer orden skapar och utnyttjar billig retorik till fulländning våra politiker. Makt är en traditionell form av hunger!

Traditioner är också intressanta. Vi är många som i dagarna avnjuter en tradition som är nära kopplad till midsommar, jag tänker inte på lösningsmedel typ alkohol utan på nypotatis och sill. Denna ”svenska” tradition bygger på stimlevande fisk, (en som far fram i flock), från Atlanten (västerhavet) och Östersjön. Potatisen vet vi alla var den en gång kom ifrån, via en del omvägar.

Mänsklig kreativitet skapar traditioner och ibland tycks kreativiteten styrd av ren galenskap, ett exempel är den i dagarna uppmärksammade ”kvinnlig omskärelse”, könsstympning, en tradition som djupt kränker barn till ingen nytta. Personligen förstår jag överhuvudtaget inte denna gamla ”renlighetstradition” och finner den vidrig. Inser att enda vägen bort är upplysning, kunskap och tydligt agerande, ställningstagande emot. Dessutom är det ett brott mot barnen, ett brott som bara i sällsynta fall beivras. Jag antar att det är ett brott som ses som mindre allvarligt än inbrott?

Det är någonting hos det kvinnliga könet som väcker vrede, oavsett hur kulturtraditionen är skapad och vilken ”makt” den utnyttjas av.

”Sverigedemokraternas Margareta Larsson har debatterat konst i riksdagen.

”Konstnärer som målar vaginor i skolor bör fängslas” sade hon.”

mellan

Antar att allt grundar sig i rädsla, som vanligt, män är rädda för att ge kvinnan makt. Eller är de rädda för den makt de har?

När jag hör orden ”trygghet” och ”tradition” lystrar jag lite extra. Inte bara för att orden så frekvent används av SD.  Få ord avslöjar individers tankebanor så väl som dessa och att lyssna till hur orden används är alltid utvecklande, liksom att se reaktionerna orden väcker…

Trygghet är nog mest en illusion och ingenting i mänskliga kulturer är mer tankebedövande än dumma vanor och vad är traditionsburen ”kultur” om oftast inte endast en ”dum” vana, en ovana!?

mellankalle800mellanvacce-sepia1b mellan

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik. och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ”Trygghet och tradition”.

 1. Q skriver:

  Klockrent! som det stod någonstan så kan det snarare öka otryggheten när man tillsätter fler polisen och ökar bemanning! då man kanske tänker att det är ngt som är farligt som man bör vara rädd för, eftersom det är poliser där! och dessutom om man har invandrare utseende eller ser kanske sliten och sjuk ut känna sig som en måltavla och uttittad av polisen, fast man är oskyldig ska man känna sig misstänkliggjord och vara rädd att bli anklagad av polisen- vilket blir dubbelt upp! så nej, kan inte se att detta skulle göra ngt gott, väldigt destruktivt! borde istället vara glada att vi har mindre brottslighet och se sambandet. jag misstänker att anledningen till att tex samhället idag är mer fientligt till invandrare och de som är sjuka och tigger, är kanske för att rädslan är större,att komma utanför flocken, majoriteten, samhället och tryggheten- än medkänslan för de som inte anses tillhöra flocken?så tror det kan handla om rädsla än ondska. när ledarna ej har empati följer flocken efter tyvärr?

 2. arrami54 skriver:

  Helt rätt, det handlar om rädsla, rädsla för det främmande, rädsla för att själv bli utesluten/utanför o.s.v. När ledarna medvetet använder primitiv psykologi/retorik/populism så följer flocken med, ingen vill avvika från ”mainstream”, alla vill vara ”normala” och i mitten! 😉

 3. Anders Åberg skriver:

  Jag tror vi måste lära oss att identifiera när makthavarna använder sig av vårt naturliga flockbeteende för att cementera sin makt. I ett samhälle uppdelat i olika klasser med olika ekonomiska villkor, så kommer det alltid att finnas ett starkt intresse hos eliten att splittra ”underklassen”. Kan dom få oss att anklaga muslimer, tiggare eller andra för arbetslösheten, försämringar i sjukvården eller problemen i skolan, som dom själva orsakat med sin ruttna nyliberala ideologi, så kommer dom ju undan. Egentligen är frågan så löjligt enkel. Hur mycket överheten än försöker markera avstånd från SD och andra rasister så tycker dom i tysthet att det är en jäkla tur att dom finns.
  Vi måste också lära oss att skilja på vänner och fiender och skillnaden är i första hand ekonomisk. Nästan alla muslimska invandrare delar vanligt folks ekonomiska villkor och är således våra vänner. Dom som tigger utanför affärerna har ännu sämre villkor och är också våra vänner. Överheten däremot parasiterar på vårt arbete, sänker sina skatter på vår bekostnad och jobbar bakom kulisserna för att splittra oss och sprida hat.
  Dom är våra fiender, oavsett var dom är födda eller vilken religion eller hudfärg dom har.

 4. arrami54 skriver:

  Exakt, de som ”söndrar och härskar” är fienden. Jag hade ett mycket trevligt besök ikväll av två eldsjälar från Rovdjursföreningen, vi hade ett underbart samtal kring detta och grundläggande etik. Ett samhälle skall bygga på samarbete, fördelning och inte konkurrens, girighet. En grundläggande debatt bör vara att ställa om ägandeskap/äganderätt till förvaltarskap/förvaltarrätt. Du kan säkert tänka dig vad det skulle innebära på alla områden med rätt ställda krav, nämligen att mark, ekosystem, byggnader, alla våra system…lämnas över till nästkommande generation i bättre skick, inte sämre som idag.

 5. Arg o ledsen! skriver:

  Nu är jakten på gång igen! mot de som tvingas tigga! nu rivs ännu ett läger!! VARFÖR ÄR DET INGEN SOM SÄTTER STOPP FÖR DENNA MISSHANDEL ÖVERGREPP MOT DESSA HÅRT UTSATTA MÄNNISKOR?!! Kan inte flera anmäla detta som övergrepp trakasserier förföljelse mot dom!! de erbjuder dom inget annat för att kunna överleva! detta är enbart en OND cirkel grov misshandel som vi alla är med o bekostar!! HJÄLP TILL ATT STOPPA DETTA NU! Sverige är inte bättre än Rumänien här! och man pratar om vitboken och hur fruktansvärt det var men ändå fortsätter man på samma nazistiska onda övergrepp mot dom och tillåter dom ej att få leva någonstans! alla j-a politiker som beslutar jakt på fattiga romer, är inte annat en kallhamrade rasistisk psykopater! inse faktum! och agera folk!! sluta vara passiva! svenska folket har inte vaknat, snarare gått in i en empatistörd masspsykos!- vakna!!

Kommentarsfältet är stängt.