Det präglade djuret.

 

” Varför är människor så elaka, pappa?”

Jag tror alla föräldrar fått samma eller en liknande fråga. Svaret kan vara svårt att formulera, det har ju så otroligt många nyanser. I grunden handlar det om att vi är ett lättpräglat/lättindoktrinerat och egoistiskt djur. Ingenting är så lätt som att trycka ner andra, för att själv framstå som bättre. Vi lever alla och konstant i ”The Gossip City”, oavsett hur stor gruppen vi trängs med är och oavsett var i världen vi bor.

Satt nyss och läste om ISIS frammarsch i Irak/Syrien, här har vi ett tydligt exempel på religiös prägling. Religiös okunnighet och fantasifullt ”hittepå” framställd som dygd eftersom några ”sociopater” vill ha makt över andra människor.  Det finns ingen Gud/Allah, alltså kan ingen ”tala” i hens namn, eller bygga hens rike. Det är bara okunnig prägling baserat på andras maktbehov. Det finns ett drag av ”psykopat” hos många ”ledare” och varför är givet. Det är där makten finns de samlas, ”de” riktigt sjuka. Detta oavsett om du studerar religion, politik, företag eller kommersiell idrott ( ramarna runt fotbolls-VM är ett typexempel). Jag har svårt att njuta av underhållningen bra idrott t.ex. fotboll ger när jag samtidigt vet att underhållningen ”VM” alltid sker på de fattigasters bekostnad.

556275_10151757665630255_1461444044_n

De flesta människor är i grunden inte dumma/elaka (rasister undantagna ), de är bara präglade av okunniga föräldrar/kultur och okunnighet kan lätt förväxlas med dumhet.

Det var längesedan mina barn var små, men jag hoppas de ( och du!) för all framtid  försöker bevara frågan VARFÖR?. Ingenting är så utvecklande som att bevara barnasinnets ”varför?”.

Svaret på barnets fråga är igår, idag och i morgon detsamma: ” Det är för att människan inte kan/förstår bättre!”

Hur man dödar en medmänniska är alltid ett politiskt val och det oavsett vad ”handläggaren” benämner sig vara. Rivningsfirman Alliansen raserar flinande välfärden och hävdar under intensiv ego- och skattesänkningsonani att fattigdom/klyftor främjar arbete och hälsa. De står hängivet inför sitt nyvunna guld på knäna och ”prisar gudarna”. Är de medvetet elaka eller bara drabbade av den egotrippade girighetens förtrollande hänförelse?

Det finns en utpräglad kultur av offentlig tystnad och ”diskret” skvaller. En kultur som bygger klyftor och som baseras helt på de bruna tungornas dans över och i de lite finare rumporna. En kultur som ställer den vita mannen (europiden) högst och de med mörkare hud lägst. En kultur byggd på nepotism och mycket diskret korruption. Trots idén om demokrati styrs kulturen av strikt konservativ hierarki, överst står konungen sedan bedöms folk i en fallande skala efter hur fin etikett de satt på sig (ekonomi styr helt etiketteringen!). En kultur som anser att ekologisk/ekonomisk skuldsättning och arenabyggen (”vita elefanter”) som varande bättre än god vård, åldringsvård, skola m.m. till alla. En kultur som länge byggts på diktatorn ”Guds” primitiva principer om att den som inte arbetar skall inte heller äta och som får så kallade socialister (läs Socialdemokrater) att dansa med i skattesänkningsivern. En kultur som ger valmöjlighet åt det ”utvalda” lite finare folket.

Denna kultur har ett namn, den benämns Alliansens Sverige.

 

liten daniel frågarPorträttet ovan är på min yngste, han var väldigt söt som barn och jag har medvetet dragit teckningen mot ”sagoboksillustration”  för att tydliggöra hans stora ”manga”-ögon.

 

vacce-sepia1b mellan

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i ...det är om hösten drömmar dör... och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

74 kommentarer till Det präglade djuret.

 1. narhvalur skriver:

  Helt rätt, människan är ett ondskefull djur, inklusive mig själv och jag får jämnt dåligt samvete när jag avreagerar mig tex med elaka blogginlägg!

 2. arrami54 skriver:

  Framförallt är mänskligheten präglad på ”ondskans” traditioner, religioner och politiska teser om arbete/tillväxt/ökad konsumtion o.s.v. Nog är vi ett outvecklat, skvallrande, överkonsumerande m.m. och ett relativt otäckt djur, men någon utpräglad elakhet har jag inte sett hos dig.

 3. narhvalur skriver:

  :))))

  Ska ut lite senare vid 9 tiden till skogen och fota fjärilar. Det är knepigt nu med löven och fåglarna och dom slutar sjunga vid midsommar.

 4. narhvalur skriver:

  Dom elaka posterna igår kom för att jag var jätteupprörd över rådjuren. På Bogesundslandet har dom foskning på rådjur och fångar rådjur lätt med fällor. Det borde Täby Galopp gjort.

  Angående ägarskap har jag av Täbys viltvårdare fått bekräftelse att rådjuren äger jag eftersom jag är markägare.

 5. arrami54 skriver:

  Här nere tystnar fågelsången senare, runt femtonde juli. Var nyss inne och såg alla dina vackra djurbilder, behöver jag skriva att din blogg tillhör favoriterna?
  Lycka till med fotograferandet (glöm inte minneskortet idag!) 🙂

 6. narhvalur skriver:

  Tack och LOL! Dock i jämförelse med dom sk hårdksådarna är jag mycket dålig och vågar knappast skicka bilderna till databasen Svalan, där bilderna är superprofessionella! Dock bär dom på 10 kg utrustning vilket jag inte gör, jag har inte heller stativ.

 7. arrami54 skriver:

  Exakt, Täby Galopp kunde också fångat in Rådjuren levande och oskadda för att sedan flytta dem. Men en kula är billigare och de tänker ju så enkelspårigt. Var gift med en kvinna som arbetat som Jockey på Täby m.fl. platser, så jag vet väl och mycket om hur sjuk sporten galopp är och hur de behandlar hästarna.
  Är du markägare kan du ställa krav på arrendatorn via kontrakten, se över den möjligheten.

 8. arrami54 skriver:

  Tycker nog att en hel del av dina bilder håller mycket hög kvalité! Man rör sig tystare och lättare utan en massa utrustning! 😉

 9. Anders Åberg skriver:

  Nja, nog är vår civilisation utvecklad genom våld och röveri och sådana traditioner finns med oss, men att människan skulle vara ett ondare djur än andra djur tror jag inte på alls. Det verkar vara lite modernt det här med att alltid påpeka hur eländiga vi är, men jag måste säga att det sättet att argumentera på känns fantastiskt likt t.ex. varghatarnas eller rasisternas sätt att beskriva sina hatobjekt. Man måste anstränga sig mer att se helheten och då har vi som art också, mitt i allt elände, blivit oerhört mer miljömedveten än tidigare och mitt i alla krig och mord också faktiskt fredligare än tidigare, återigen kolla på Hans Rosling eller Steven Pinker. Komplexitet är arbetsammare än enkelhet att ta till sig, men jag tror det är viktigt att vi ändå försöker göra det.

 10. arrami54 skriver:

  …jo, det finns positiva toner hos vår art, men dominerar de? Att okunnighet, hierarki och ”skuld” styr är omöjligt att bortse ifrån och är det ”fredligt” att t.ex. medvetet döda Östersjön i tillväxtens falska namn? http://www.dn.se/valet-2014/ostersjon-forskarnas-nya-upptackt-vacker-oro/
  Hur du än studerar vår komplexitet, holistiskt eller i detaljer, är det svårt att undvika se det som förstör vår ”kultur”. Människan är inte primitivare än vargen vad det gäller t.ex. revirhävdande, men vi är långt mer destruktiva sett till hur vi hanterar miljön/naturen i vår konsumtions och tillväxtiver. Det är väldigt lätt att hitta ”vackra ord” men sett till agerande/handling gör vi oftast motsatt de förskönade orden. Sen vet jag inte om kritisk insikt är detsamma som hat. Hat är ett väldigt starkt ord och en stark känsla jag mycket sällsynt känner. Däremot ser jag på en hel del mänskliga företeelser med ett djupt förakt, ingenting jag förnekar och även du borde se hur det är ställt med ”kulturen”, lokalt, regionalt, nationellt och globalt. Min pessimism kanske är ”magstark” läsning, men kan du verkligen argumentera emot i sak? Är vi så vackra och medvetet kunniga som vi hävdar, vi ”guds avbild” på jorden?

 11. narhvalur skriver:

  Hans Rosling har jag hört mycket goda ord om bla hans syn på Afrika.
  Jag måste säga att jag är en utpräglad djurmänniska, och min dröm var alltid att antingen bli läkare eller veterinär. Och när jag menar veterinär så var det inte glamorösa och ikoniska djur det handlade om.
  Jag ville bli gårdsveterinär. Jag har en kompis som är det och hon vaknar på nätterna och ser djurens ögon, som har blivit misskötta inom animalieproduktionen. Jag är vegan men har INGET emot att man äter djur som gått i hagen, och blivit helst gårdsslaktade.
  Jag har haft en pojkvän som var bonde med tjurar som blev till kött. Han älskade också fåglar och rådjur som alltid matades.
  Det som jag tycker är hemskt är dagens fabriksuppfödning av animaliedjur, som aldrig får se dagens ljus och hålls instängda på små ytor i sitt korta eländiga liv. Det kommer bara att bli värre och värre! Här är EU bättre än USA.
  Sedan tycker jag synd om sjuka människor i Sverige. Jag har en kompis med ADHD och missbrukarproblematik. Hon får 10 000 i månaden i pension med alla bidrag. Herregud, i år minskade Reinfeldt hennes pension ännu mer och ännu mindre skall hon få nästa år.
  Själv jobbar jag bara halvtid på ett sjukhem pga att jag får då och då får depressioner. Jag har bra utbildning och klarar mig ekonomiskt bra endast pga att farsgubben betalade en försäkring för mig så jag har fondpengar.
  Jag har supertrevliga grannar som jag älskar, och jag älskar människorna på landet i norra Stockholm, där jag tillbringar största tiden som fågelskådare.
  Tyvärr, har jag blivit offer för ett par sjuka rasister, som har telefonterroriserat mig med dödshot och klumpigt nog av dem så skickade dom dödshot per e-mail till mig undertecknat med Sieg Heil.
  Du kan inte ana vilka ondskefulla brev jag fick och mitt namn Novek, stavades alltid Novazcski eller något liknande slaviskt.
  När dom slutligen fysiskt dök upp på tomten kom polisen som gick igenom min dator. Herregud, jag fick livvakt och Securitas patrullerade 2 ggr per natt huset. Och detta i Sverige.
  Min familj säger att jag inte skall bry mig om dom , tror också att ingenting händer nu , men det är ett exempel på ondska.
  Jag har varit ganska religiös men fick också nog av kyrkan när dom sa att djuren inte har någon själ eller himmel.

 12. Anders Åberg skriver:

  Att vi påstås var guds avbild är för att vi själva har skapat gud till vår avbild och således då liknar honom…..
  Nä, men jag avskyr destruktivitet, det kan skada människor djupt som individer och det berövar oss hoppet om att kunna ändra världen till det bättre. Det är destruktivt att enbart påpeka fel utan att också förslå lösningar och att vi trots generationer av krig och miljöförstöring ändå har blivit fredligare och mer miljömedvetna är ett mycket starkt och logiskt hållbart argument för att vi som art kan vara både kreativa och destruktiva. Det bevisar den materialistiska filosofiska tanken om att det är verkligheten som formar våra tankar och ideer och inte tvärtom.
  Så sluta gnäll och sätt er istället och fundera på hur sjutton vi skall göra för att skapa en värld styrd av behov och inte av vinst, utan att samtidigt få diktatur på köpet.
  Där ligger framtidens stora utmaning för oss ”good guys”, till vilka jag räknar både mig själv och dom som skriver på den här bloggen. Jag ser inte dom politiska partierna på arenan nu, men dom måste skapas och dom måste skapas underifrån, inte enbart som dom parlamentariska pladderapparater vi ser idag.

 13. arrami54 skriver:

  😉 …du är intelligent, lösningsinriktad, positivt tänkande och det inger respekt. Som kreativ ”konstnärssjäl” är jag också positivt lösningsinriktad och ser lösningar, men till skillnad från dig tar jag mig medvetet friheten att ”gnälla” på all världens ”ondska”. Mitt skrivande skall ses så, som ett konstruktivt psykologiskt avskrivande (jag skriver av mig vreden och pessimismen!). Det är mina kommentarer till ”världens” alla fantasifulla ursäkter.
  Givetvis kan och måste vi ”good guys” hitta lösningar och troligtvis finner vi dem till slut. Men innan dess måste okunnighetens murar raseras och kunskapen återställas på en grundläggande nivå, som att vi är totalt beroende av den natur vi idag plundrar och skövlar. För att ett samhälle inte bara skall överleva, utan också utvecklas i harmonisk balans, krävs så oerhört stora förändringar att de kan upplevas som omöjliga. Men givetvis är ingenting omöjligt och det omöjliga tar bara längre tid. Vi befinner oss i början på en kulturell natt och givetvis kommer det en gryning…men fan vet när! 😉

  Du har en dröm jag också drömmer, men vi styrs som sagt av ”pladderapparater”, vilket ger tydliga och dagliga konsekvenser! Att se dessa konsekvenser, att se orsak och verkan är alltid början på problemlösningen, så se mitt ”gnäll” ur rätt synvinkel! 😉

 14. arrami54 skriver:

  Hans Rosling är bra och underhållande som föreläsare, i mitt tycke också en obotlig optimist, och sådana behövs också!;-)

  Den nazism du handgripligen drabbats av ÄR ondska och jag beklagar verkligen att du drabbats. I stort delar jag din syn på djurhållning och avskyr industrijordbruket. Det är främst destruktivt och alla dessa gigantiska monokulturer får främst dramatiskt negativa konsekvenser för en natur i balans.
  Sjuka människor ses som ”tärande parasiter” idag och sjukvård-/sjukförsäkringssystemet har blivit någonting ytterst vidrigt. Jag är själv sjuk, kroniskt multisjuk och enligt alla bedömare (utom Försäkringskassan) kan jag inte jobba. Bara mina tunga narkotikaklassade ”värktabletter” gör arbete omöjligt. Under hela 2013 underkände F-kassan alla läkarintyg, ett helt förlorat år för mig och inte blev jag direkt friskare av F-kassans skattesänkningsmotiverade spariver. Och idag följer svensk sjukvård inte ens grundläggande lagstiftning, man ses som en ”pryl” som antingen bedöms reparationsvärd eller inte. Hamnar du under kategorin ”inte” så skall du helst avliva så fort som möjligt, det sparar ju en peng åt Allianssystemet!
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sjukvarden-foljer-inte-langre-lagen_3596708.svd

  …jag avundas INTE din väninna!

 15. J) skriver:

  Tack för att denna blogg finns! äntligen hittat någon som ser liknande som mig på saker o ting! även fast jag ändå hoppas på ngn typ av gudomlig kraft, utöver detta. Ateism blir även det för mig, påtvingade föreställning om hur allt är uppbyggt osv. personligen hoppas jag på att det jordsliga det som vi Upplever och kallar verklighet, är mer en fantasi.. med risk för att bli för flummig här, men ateism och viss vetenskap ger mig för svår ångest tyvärr, även om det kan verka mest rimligt utifrån dom sinnen, instrument och verktyg vi har att mäta osv. bevis är väl aldrig bevis nog i min bok. Får utstå varje dag mycket respektlöst stirrande, elaka hotfulla blickar och rasism, Pgr av allvarlig sjukdom och ett romskt utseende .(folk tar mig för romsk tiggare nu mera) det går tyvärr inte att beskriva detta Helvete, men detta har knäckt mig totalt. är rädd o mår väldigt dåligt. finns ingenstans jag får vara ifred längre! tar gärna emot råd om någon kan ge!

 16. narhvalur skriver:

  Det har funnits ganska bra artiklar i Läkartidningen , där läkare klagar på F-kassan som hela tiden skickar tillbaka blanketter och intyg mm och där sjuka människor helt enkelt inte orkar psykiskt fylla i blanketterna.

  Jag kan drabbas då och då av depressioner, det var värre förut men blivit mycket bättre men min hjärnskrynklare sa till mig något tragikomiskt för länge sedan , du får inte ta livet av dig för det är ett nederlag för sjukvården! Inte att det var en personlig tragedi! LOL!
  Jag vet verkligen inte vad skall hända alla stackars levande varelser, som är sjuka eller är djur som plågas. De som verkar ha det bra är några vilda fåglar åtminstone, det finns ett ganska bra estnisk talesätt för vilda fåglar ” vad har vilda fåglar för problem som sitter och sjunger på kvisten”.

  Angående dom här galningarna som skickade dödshot till mig så har ångesten gått över men jag var förut tvungen att ta Sobril för detta.
  Mest förbannad var jag att dom ringde till min farsa som var i 80-årsåldern och dom sa till honom ” att något hemskt kommer att hända din dotter”.

  Själv kan jag vara ganska förbannad ibland men det var verkligen sjukt att säga så till någon som gått upp i natten och hjälpt människor hela sitt liv och var jättesnäll. Jag fick tex inte skriva om alla valar som ryssarna olagligt hade harpunerat. Han hade endast blivit arg en gång och det gällde ett bottentrålningsfartyg som han sa borde sänkas.

  Ha en bra midsommar, ska leta reda på lite rävbilder för att lägga upp på bloggen!

 17. narhvalur skriver:

  LOL! Jag har visst glömt att säga att personen i fråga om all galenskap INTE ÄR SVENSK UTAN NORSK, antagligen släkt med Quisling eller Breivik.

 18. arrami54 skriver:

  Jo, det finns en del läkare som protesterar, men majoriteten faller in i det tysta ledet, den enkla vägens ”taktik”. De hävdar antagligen att tystnad bäst bygger en bra demokrati.
  Sveriges ”hjärnskrynklare” och psykiatri är en liten historia av inkompetens för sig.

  Det gamla estniska talesättet var bra, själv tycks jag mest sitta på dysterkvisten om man läser min blogg noga, men skenet bedrar, jag ler oftast även om jag inte direkt sjunger. 😉

  Vad det gäller galningarna som hotade dig och försökte skrämma din far så har jag bara ett råd att ge dem. Klättra så högt upp som möjligt i ett väldigt högt träd och lek sedan fallfrukt!

  Ser fram emot dina rävbilder!
  Ha en skön midsommar själv och må långt bättre än bra! 😉

 19. arrami54 skriver:

  Varsågod! Någon gudomlig kan du nog tyvärr inte hoppas på. ”Tyvärr” eftersom det kanske behövs för att ändra människors sinnelag, men ”ateism” och naturlagarna är allt vi har förutom mänsklig fantasi som skapar både gott och ont. Rasismens tankar är ju primitiva fantasier om den ”egna sortens” överlägsenhet. Vad det gäller det du råkar ut för så är det svårt att ge råd, du får arbeta med din inre mindfullness (http://sv.wikipedia.org/wiki/Medveten_n%C3%A4rvaro ) och lära dig acceptera situationen. Felet ligger ju hos omvärlden och den är svår att förändra. Vad det gäller rasismens yttringar är de ofta brottsliga, reagera, argumentera och anmäl de gånger det går.

 20. J) skriver:

  Tack för att du tog dig tid att svara! Du verkar vara så otroligt fin människa och överintelligent! Ett Geni. blir djupt imponerad av dig och din vackra konst, jag såg idag! finner inte ord nog.. synd att du inte är statsminister för du är verkligen human och empatisk med mycket förnuft och intelligens! har verkligen blivit djupt berörd av det du delat med dig av! jag hoppas du blir frisk snart och önskar dig ett fortsatt evigt lyckligt liv! hoppas du får en fin midsommar!

 21. Anders Åberg skriver:

  arrami.
  Jag kanske tog i, visst måste vi gnälla och visst måste vansinnigheter lyftas fram i ljuset. Lyssnade just till Alexandra Pascalidou på TV när hon beskrev katastrofsituationen i Grekland efter mamma Merkels ”hjälpinsats”, som går ut på att vanliga inkomsttagare skall betala överhetens ekonomiska hjärnblödning.
  Jag uppfattas nog som en rejält gnällig jävel själv av många, men om gnället leder till förtvivlan, så blir vi ju lamslagna och girigheten vinner. I Grekland börjar gnället leda till politisk insikt hos många och till politiskt vansinne hos andra och för varje vänstermänniska som förlorar tron på framtiden vinner nazisterna en seger.
  Därför måste vi kämpa för tron på människans möjligheter och inte sprida uppgivenhet omkring oss.
  narhvalur.
  Det du har blivit utsatt för av efterblivna dårar är fruktansvärt och i stora delar av Europa är situationen ännu värre och den lagstadgade högerpolitiken som EU står för ökar motsättningarna och den politiska polariseringen för varje dag som går.
  Om man dock lyfter blicken lite, så är det antagligen så här det ser ut i tider av större politiska förändringar. Borgarklassens välde börjar faktiskt gunga betänkligt i Europa.
  Vinstmarginalerna i produktionen krymper, både tack vare ökad automatisering och ökad konkurrens från Asien. Det är sådant som i historien har skapat världskrig och revolutioner, inte enskilda idioters ideer. Det är svårt att se hur den trenden skall brytas, så sannolikt lever vi i en tid av ekonomisk nedgång och ökande sociala motsättningar. En tid som kanske är tiden innan större förändringar, i värsta fall krig inträder.
  Känner att jag inte låter så där obotligt optimistisk längre, men jag tror ändå att vi kommer att ta oss igenom det och en större förändring till det bättre är sannolikt inte möjlig utan rejäla våndor innan. Detta hjälper kanske inte dig i vardagen, men det kan ändå vara bra att söka logiska förklaringar på varför en del agerar som om dom vore lobotomerade.
  Det där med djur och foto är ett intresse vi delar, http://www.naturfotoforum.se/forum/album_personal.php?user_id=180 Jag är dock för jakt, som jag tror är nödvändig för kultursamhällets upprätthållande på landsbygden, men din ovilja mot hur våra tamdjur hanteras delar jag.

 22. pybusa skriver:

  Idag fick jag ett ”Frispel” på begränsade människors lilla värld. Faktum är att den tankebegränsade och kreativitetsbefriade människan gör ”Paradiset Tellus” till ett ”Helvete”. Gnisslet som de ointelligenta skapar leder till totalhaveri om ingenting snart göres. Vad ska man göra? Jo! Bekämpa och försvåra deras vardag när tillfälle ges. Då gäller det att kunna se dessa tillfällen och fånga tillfället och dagen. ”Carpe Diem”. Det stimulerar också Din egen tanke och planeringsförmåga. Rena terapin! Naturligtvis ringer dårarna till min arbetsgivare och klagar. Det var det sista jag hörde före jag gick hem och på semester. Dårarna ser inte sina handlingar i ett längre steg än sig själva och sitt abnorma behov av den heliga vinsten. Vad ska dårarna ha alla pengar till? Prylar?

 23. pybusa skriver:

  ”Varför är människor så elaka, pappa?” Därför att vi är för många som låter dom vara elaka och för få som stoppar dom. Majoritetsfeghet i ett nötskal.

 24. arrami54 skriver:

  Tack, men ojdå!…nej du, jag är bara en vanlig snubbe! Du ”tar i” jag är nog varken överintelligent eller ett geni, men tack för orden om min konst. Lite makt skulle inte vara fel om det gav en reell möjlighet att hjälpa de svagaste och påskynda omställningen till ett verkligt hållbart samhälle, men statsminister vill jag inte vara. Frisk blir jag aldrig eftersom de flesta sjukdomar jag har är kroniska, det skulle dock räcka en bit om myndigheter som F-kassan slutade fördröja beslut och allmänt ”djävlas”, bara detta att ”lagt kort ligger” skulle hjälpa mig. Som det är för mig och många andra idag så får man sköta sin ”rehabilitering” själv, både fysiskt aktivt och via studier.

  Du får ha en skön midsommar själv nu. Må bättre än bra!;-)

 25. narhvalur skriver:

  Tack för ditt fina svar!
  Nu kommer du att få en shock, min pojkvän jagade också! Men han hängde alltid upp älghuden , så att fåglarna fick äta talgen.
  Han var i folks ögon kanske också knäpp för han matade mössen så att ugglorna hade något att äta.
  Hela huset bestod av Harald Wibergs fantastiska naturskildringar.

 26. narhvalur skriver:

  Min pojkvän sa dock att många jägare inte var OK och att älgstammen jagades för länge.

 27. arrami54 skriver:

  Sant. Vi gnäller alla lite och det är fullt berättigat. Situationen i Grekland är ett typexempel på hur kriser skapas av korrupta ledare och ”mamma Merkels” hjälp var helt betingad på ränta och vinst. Gnället kan nog också kanalisera vrede och ge det ”adrenalin” vi behöver för att orka ta kampen för ett bättre samhälle. Ett samhälle där folket inte alltid får ta ”smällarna” när de där uppe ”dansar vilse” i girighet och bluffande. Vi behöver bryta sönder diktaturens kvarvarande hierarkiska rester och få folk att förstå att makten i realiteten är deras om de samarbetar på saklig och ärlig grund. En socialistisk kamp mot girighet, nepotism, korruption m.m. Jag ser det du ser vad det gäller utvecklingen i Europa och viktigast är att stoppa de svartbrunas försök till än mer splittring mellan folken.
  Vi delar i grunden samma världsbild ser det ut som…och även jag vet att vi måste ha kvar jakten. Den skall däremot ske på ett sådant sätt att vi sakta återställer harmonin och balansen i de ekologiska systemen. Vi är som du vet lite oense om hur och när vi skall jaga varg. Rovdjuren måste få ta sin plats över hela vårt land, när stammarna är i balans, inte minst genetiskt så kan vi jaga ”överskottet”. När det gäller naturen så får vi aldrig ta ut mer än plusränta och aldrig skapa industriella obalanserade monokulturer på kortsiktig girighet och vinstbaserad grund.

  Ha en skön midsommar Anders och må bättre än bra! 😉

 28. arrami54 skriver:

  Girigheten vill lysa, mer vinst, mer prylar!

 29. arrami54 skriver:

  Visst är det så att vi låter det ske…

 30. arrami54 skriver:

  Framförallt jagas ofta fel djur, vilket tär på stammen.

 31. arrami54 skriver:

  Till både Anders och Ann. En jägare som vet vad han/hon gör kan i positiv mening ta rovdjurets roll och ge de så viktiga kaskadeffekterna till andra, som fåglar, mindre rovdjur, möss o.s.v. Filmen förklarar kaskadeffekter fint: http://9gag.tv/p/VnNyb/this-is-amazing-how-wolves-change-rivers

  Harald Wiberg gillar även jag! 😉

 32. narhvalur skriver:

  På min blogg kan du läsa om jag skulle äta kött vore det ren, älg, vildsvin.
  Tack för din optimism, angående mina depressioner har jag nu medicin som hjälper , så det är inte så farligt.

 33. narhvalur skriver:

  Angående rådjuren igen så frågade viltvårdaren i Täby plus en annan jägare och bonde om dom fick ta min bock till avel, men lovade att inte skjuta den, men kapplöpningsbanan bara sköt dom.
  Jag hade samarbete med viltvårdare angående rådjuren i Täby , som nästan alla samlades i min trädgård , där jag för tusentals kronor vinterutfodrade dom.
  Jag skulle hålla koll på skadade djur, och två gånger fick jag lägga ut foder nära huset, så viltvårdaren kunde skjuta skadade djur från mitt hus.

 34. arrami54 skriver:

  Det jag funderar på är varför de sköts? Vad hade galoppen för motivation/argument? Varför fångades de inte in och flyttades, kostnadsskäl…??

 35. narhvalur skriver:

  LOL! Jag ringde och frågade och det blev bara tystnad och dom kunde inte svara…..antagligen kan dom kanske ha skrämt hästarna, galoppörer är ganska skygga.
  Det bästa är att det inte bara är jag som är arg utan det har kommit in arga insändare i lokaltidningen. Alla undrar varför inte Bogesunds jägare / viltvårdare kopplats in , 10 minuters avstånd från banan, som lätt kunnat fånga dom.
  Angående min fd pjkvän som också var jägare var han ganska rolig när han berättade vilka problem han hade när han skulle plöja åkern och väja för alla tofsvipsbon och rädda dom.
  Och skitförbannad på golfbanan som använde så mycket gifter. Hans största problem var att alla daggmaskar verkar ha utrotats. Han hade en kattuggla som bodde i ladugården och han kunde inte reparera fönstret för att ugglan skulle kunna flyga ut och in.

 36. narhvalur skriver:

  Jag kanske berättade det, 350 hästar, och inte en enda paddock.Hästar som aldrig någonsin får gå i en hage och beta.

 37. arrami54 skriver:

  Att rådjur skrämmer hästar är inget jag upplevt och jag ändå bra kunskap och erfarenhet av hästar, även ”hispiga” fullblod, både engelska-/arabiska fullblod. Däremot skrämmer älg hästar vilket jag upplevt både på avstånd och sittandes på häst. Det låter som om Täby galopp inte visste vad de gjorde utan bara valde en enkel och destruktiv metod, eftersom en ”kula” är billig!

 38. arrami54 skriver:

  Hästarna på Täby galopp lever varken ett bra liv eller ett liv som ens liknar ett normalt hästliv.

 39. narhvalur skriver:

  Kaskadeffekten mycket fint beskriven också i Science och Nature men några varghatare säger att den gäller inte i Sverige pga annan biotop.
  Vad jag har hört så är det pga för lite kadaver i markerna som bla Fjällräven minskar.
  Ganska obehagliga kommentarer från vissa jägare att man inte skall bekosta att mata fjällrävarna med skattepengar , när man matar dom med anti skabb föda. En art som är akut hotad.

 40. narhvalur skriver:

  Den här rovdjursproblematiken som finns i Sverige kan kanske bero också på kompensationen??? Det verkar som om kompensationen inte har höjts på länge????
  Fårägarna får räkna med att vargen lär upp sina ungar med det lättaste sättet att jaga , dvs att döda får. Såg något mkt positivt i Rimbo där flera bönder byggde rovdjurssäkra hagar och stängsel.

 41. narhvalur skriver:

  Vi får i alla fall vara tacksamma för att vi kan fritt kritisera än så länge!:))))

  Psykiatrin helt värdelös för det mesta, blivit bättre, men urdålig! Det finns ganska snälla människor men är man inte tillräckligt friskt har man svårt att klara sig.

  Det var kul att du också är en hästmänniska! Jag har ridit i hela mitt liv men slutat nu , och fotar mest hästar.
  Älgar och hästar LOL! Hade älgar som hoppade in i hagen och hästarna blev verkligen rädda! Det verkade konstigt nog som om älgarna sökte sällskap!
  Ska fortsätta lägga ut rävbilder, jag har verkligen en trädgård som går emot alla naturprinciper! Två harar besöker tomten nästan samtidigt som räven och räven äter solrosfrön!

 42. narhvalur skriver:

  Angående dina smärttabletter som jag antar är något opiatpreparat , så är det ett helvete att få en läkare att skriva ut dom.

  Jag blev påkörd av en bilist ca 1,5 år sedan, fick en kotkompression, lungpunktering och revbensbrott.
  Först var det helt OK att få smärtstillande medel men när jag gick till vårdcentralen var det ett smärre helvete att få ett par Citodon.

 43. Anders Åberg skriver:

  Ja det verkar som våra åsikter drar åt samma håll i dom flesta frågor.
  Det här med fel urval i jakten tycks vi också vara överens om. Jag har lagt en hel del tid på jägarbloggarna för att få dom att inse vansinnet med trofejakt. Det är väl främst älgen som drabbas av detta i Sverige och jag brukar likna det vid att en stuteriägare alltid skulle slakta sina bästa avelshingstar. Alla kan räkna hur bra det skulle gå, men så hanterar vi älgstammen. Genetisk status verkar vara ett okänt begrepp inom vissa jägarkretsar, men alla arter är beroende av att dom bästa generna förs vidare i högre utsträckning än dom sämre. Det där är ett argument för varg vill jag påstå. Vargen tar enligt svenska undersökningar nästan bara kalvar och fjolingar. Vuxna älgtjurar finns i princip inte med på menyn om dom inte är skadade. Vargen ser också lätt om en älg bara är en aning svagare än en annan, något som vi människor inte klarar av alls.
  Så för att det naturliga urvalet bland älgarna, på tjursidan, verkligen skall vara naturligt så krävs det ett antal vuxna tjurar i sin bästa ålder som kan slåss om kornas gunst och rätten att få para sig. Finns det bara en eller två vuxna tjurar i ett område så är det alltid dom som vinner och då sker urvalet efter ålder och inte efter genetisk status. Även om en del jaktlag har insett detta och förändrat sin jakt så tror jag inte det räcker och antagligen måste man helt enkelt fridlysa stora tjurar ett antal år för att rädda älgstammen.
  Trevlig midsommar önskar jag alla ”good guys” och girls, dom andra kan det ösregna på.

 44. arrami54 skriver:

  Givetvis gäller kaskadeffekterna här också, att effekterna inte blir lika tydliga som i Yellowstone är beroende av mänsklig närvaro och kultur i annan utsträckning här. Fjällräven är ett bra exempel på ett mindre rovdjur som är beroende av vargens, björnens, lodjurets, järvens kvarlämnade rester.

 45. arrami54 skriver:

  …exakt och det är inte så märkvärdigt att stängsla rovdjurssäkert. Undantaget är Lodjur, vilka är svåra att stängsla ute.

 46. arrami54 skriver:

  …haha…du förvirrar din omgivning i positiv mening, harar som umgås med räv som äter solrosfrö! Alla vet att är man i ”Narvalurs” närhet är man fredlig!

  Älgar och hästar är ett intressant fenomen, det syntes direkt på hästarna när det var älg i närheten, de gillar inte varandra. Kan berätta om en mängd ”kul” upplevelser med dessa två ”sorter” inblandade. Bl.a. red jag en gigantisk travare en sommarskymning, han var 176 centimeter i mankhöjd. Plötsligt mötte vi en älg och hästen reste sig rakt upp, gjorde en helomvändning i full fart och drog hemåt i fyrsprång, full galopp alltså, att jag lyckades sitta kvar på hästen ser jag som ett rent mirakel! 😉

 47. arrami54 skriver:

  Jo, det är Citodon och jag har mängder med den starkaste varianten, som tur är så är jag superkänslig för dem och tar dem sällan, bara när smärtan blir olidlig. Som många andra tränar jag via mindfulness på att nonchalera och acceptera smärtan. Den molande ständiga smärtan kan jag hantera idag, viss typ av smärta är också njutningsbar, men den knivskarpa får mig att vilja ”lämna eländet”. Det är då jag nyttjar medicinen.
  Problemet är ju att den är narkotikaklassad och beroendeframkallande.

 48. arrami54 skriver:

  Sant, troféjakt är direkt löjligt och oerhört kontraproduktivt! Din liknelse med en stuteriägare är klockren! Du har också helt rätt i att vargen (rovdjur) är bättre selektiva jägare än vi och vargen sysslar aldrig med troféjakt.

  Det är inget regn här! 🙂

 49. narhvalur skriver:

  Grejen är bara det att enligt forskning så försämrar smärta läkningsprocessen. Det är otidsenligt att bara tjata om detta att det är narkotika.

 50. arrami54 skriver:

  Exakt! Som tur är har jag en läkare som vet detta.

 51. narhvalur skriver:

  Du har tur, själv fick jag betala ut en större summa pengar till en privatläkare för att få 50 stycken Citodon, som jag ibland använder.

  Vad tror du om planeten! LOL!

 52. arrami54 skriver:

  Bra sjukvård handlar tyvärr om pengar och ”plånbokens tjocklek”.
  Vad jag tror om planeten? Jag älskar denna blå planet! 😉

 53. narhvalur skriver:

  Vad det låter härligt! :))))Min skrynklare trodde att jag fick mina depressioner för att jag opererat bort nästan alla mina inre organ. På Sofiahemmet som. skall vara så bra , vågade dom inte säga till mig att jag hade cancer i livmodern, utan jag fick gå omkring med smärtor länge tills jag slutligen hamnade på akuten pga av all magsmärta. Då såg dom att jag hade en stor tumör.
  Men jag älskar vissa stunder på dygnet väldigt mycket, speciellt på morgonen, när jag kan åka ut till skogen.Det är då man träffar på alla djur, jag hoppas på lo och varg, såg en mård faktiskt, såg ut som en liten björnunge. Det finns faktiskt kort på den under Pine Martin på min blogg. Det finns faktiskt ganska många varg obs norr om Stockholm, vid ett viltstråk som är full av djur. Massor med tranor, ganska fantastikt så nära en större stad. Havsörnar är nästan den vanligaste fågeln, det också ganska fantastikt. Det är en dal mellan Norrtälje och Brottby. Tom en björn förra sommaren.

 54. arrami54 skriver:

  De lät dig alltså plågas i onödan på grund av feghet?! Vidrigt!
  Jag älskar natten och tidig morgonstund när naturen vaknar och djuren påbörjar dagens ”jakt”. Det låter som om du bor perfekt till! Hoppas du får se en varg, en morgon i gryningsljuset… 😉

 55. narhvalur skriver:

  Det var en motorcykelkille som såg en varg på nära håll, han ville komma närmare men vargen stack och blev rädd!
  Och bönderna är inte alla mot vargar, det finns en ekologisk bonde , vid Brottby , som tycker om vargar.
  Riala vargarna blev ju illegalt skjutna, en annan jägare klagade att någon hade illegalt skjutit hans rådjur, som han fodrade, då kom det fram att det var tjuvskytte och polisen kopplades in jägarna blev arga för att det skedde.

 56. arrami54 skriver:

  En motorcykel är nog inte rätt verktyg/metod för att komma en varg nära. 😉 Den illegala liksom troféjakten är ett stort problem och det tycks mig finnas en del genetiska problem inom den mänskliga ”jägarkåren”!?

 57. narhvalur skriver:

  I Brottby, bara 35 km från Stockholm City, fanns i ICA affären uppe en anvisning hur man skulle göra om man mötte björn och varg , speciellt om man hade hund, och det kändes verkligen stolt att det fanns rovdjur här när dom försvunnit i nästan hela Europa och sedan plötsligt skjuter någon dom.
  Dom här varghatarna inser ju faktiskt inte hur unikt det är, och att det kunde positivt inverka bla turism. Skriver man på ett forum att man har massor med havsörnar inpå knuten blir alla jätteimponerade och vill komma !!! LOL!!!!!

 58. narhvalur skriver:

  Jag måste också erkänna att det inte känns OK med jakt , bara i så fall i nödfall. Min killes jakt var ju någorlunda OK , när man såg fåglarna äta ur huden, men jag måste ju erkänna att jag är djurrättsaktivist. Det finns många OK bönder som tycker att det är jätteroligt att någon fotar deras kossor och hästar mm och LOL! ängsligt säger att dom inte är jägare.

 59. arrami54 skriver:

  Jo, turism gynnas av en levande natur där alla får plats, varg liksom vi!

 60. arrami54 skriver:

  Tyvärr är det nog så att vi har för stora stammar av en del vilt, för få av andra, som rovdjur och därför måste vi ta rovdjurens plats än en tid…men ingen mänsklig jägare tar rätt djur i samma utsträckning som t.ex. vargen, vilket bl.a. leder till den troféjakt Anders nämnde ovan och dålig utveckling av t.ex. älgstammen. Människan har ju en tendens att lägga sig i och förstöra naturens känsliga ekosystem, i stort som smått.

 61. narhvalur skriver:

  Viltvårdaren är också jägare men säger jag jagar aldrig men det finns också människor som inte förstår att han måste skjuta en skadad hare som lider av trafikskador. Jag lägger ut kadavret i skogen till rävarna. Dom värsta människorna är dom på landsvägarna med bilarna som inte saktar in när han gör eftersök eller smiter från viltolyckor.

 62. narhvalur skriver:

  Jag måste också säga att det här med Lars Jonsson känns tråkigt när han skriver på klimatsidan hur illa han tycker om miljörörelsen och speciellt Svenska Naturskyddsföreningen och WWF.

 63. narhvalur skriver:

  Lars Jonsson stödjer ju den här kanadensiska gruvfirman, kommer inte ihåg namnet på den nu, som ödelagt en stor del av Norrland. Han vill ju också ha urangruvor i Sverige.

 64. arrami54 skriver:

  …jo, jag vet och det har hänt mig ett par gånger att jag fått avliva djur som andra kört på men de klarar oftast inte av att avliva själva.

 65. arrami54 skriver:

  Miljörörelsen utpekas ofta som ”extremister” av dem som är naturens värsta fiender, så kallade ”klimatskeptiker” m.m.. Det tog en stund, men nu vet jag vem du tänker på! 😉

 66. arrami54 skriver:

  …jo, ”guld” i olika form är viktigare än en natur i balans för dem som lider av girighetens gift.

 67. narhvalur skriver:

  Lars Jonsson ritade Svenska Naturskyddsföreningens emblem med pilgrimsfalk på och nu ångrar han sig säger han.
  Vet inte riktigt vad det är vissa med vissa ornitologer. Jag fick utskällning för att jag var med i Greenpeace. Det här med vindkraft är en riktig saftig historia. Man vet inte vem man skall stödja.Jonsson säger SNF personligen har aktier i vindkraften och den gamla vanliga historien att vindkraft dödar fåglar och svensk landskap.Och att alla rika har aktier i vindkraft. Dom har själv skrivit once we were allies , now we stand on opposite sides. Jag fattar ingenting.

 68. arrami54 skriver:

  Det är iochförsig sant att vindkraften dödar en del fåglar, men rätt placerade minskar den risken. Man behöver inte placera dem där t.ex. flyttfåglarna har sina stråk och samlingsplatser.

 69. narhvalur skriver:

  Så tror jag också:)))), är jag fascist nu efter mitt blogginlägg.??? Alla djurorganisationer säger att vi måste skydda vår lag!

 70. arrami54 skriver:

  På vilket vis är du ”fascist”? Antar att någon liten surar för att du inte delar den individens heliga åsikt! 🙂

 71. narhvalur skriver:

  Det känns skönt att diskuter a med dig, kan bli lite snurrig och undra hur skall jag göra! Jag har faktiskt jättesvårt att accepera uttalandet från kyrkan att djuren inte har någon själ eller himmel.

 72. arrami54 skriver:

  😉 Detsamma. Givetvis har djur ”själ”, de känner sorg, glädje m.m. precis som vi även om vi inte fungerar lika. Alla djur styrs också av kemi/hormoner m.m. vilket gör att vi många gånger reagerar lika, även vi är ett djur. Brukar roa mig med att kommunicera med mina katter genom att sluta ögonen, blinka vänligt, de gör alla likadant i retur. En enkel kommunikation i harmoni som säger dem och mig att vi lever i fredlig respekt och samexistens. Med samma stillsamma metod har jag lyckats få vilda rävar att äta ur min hand. Det handlar om att vara harmoniskt lyhörd, lära sig deras språk (nu talar vi däggdjur!) och på det viset få den till harmoniskt samarbete och acceptans av undertecknad. 😉

 73. narhvalur skriver:

  Jag talar också djurens språk, jag har jättebra kommunikation med fåglar, och ffa hästar. Rolig historia med dina katter.
  LOL! Jag hade stor fågelmatning på tomten och först ville jag inte att grannens katt skulle komma men den adopterade mig. Katter har lärt mig mkt om kärlek.

 74. arrami54 skriver:

  Jo, vi kan lära oss deras språk och de vårt. Det som idag tydligast särskiljer en hunds hjärna från vargens är just hundens förmåga att ”läsa” av oss. Katter och oxytocin hänger ihop för många av oss. 😉

Kommentarsfältet är stängt.