Inga vinster i välfärden!

 

Det är så givet att debatten inte borde behöva föras. Skattemedel skall inte gå till vinster, vi skall betala skatt för bra vård, skola, omsorg och lön till dem som ger oss den, ingen vinst till de ”giriga”. Fackförbundet If Metall röstade på söndagen ja till att ta bort vinster i välfärden vid sin kongress i Stockholm (140518). Positivt! Förbundsstyrelsen hade en avvikande uppfattning och vi förstår alla varför, de vill följa Socialdemokraternas lite fega linje!

Personligen har jag valt en privat vårdcentral, SmålandsHälsan, orsaken är att de ur min synvinkel som patient är långt bättre än de vårdcentraler jag tidigare besökte och som drivs i Landstinget Kronobergs regi. Men valet innebär INTE att jag accepterar vinst i vården, det innebär bara att jag som patient söker bästa tänkbara vårdgivare. Huvudproblemet ligger i att vi idag har en inkompetent politisk och byråkratisk  ”adel” som inte prioriterar rätt och som inte har en aning om vad de sysslar med (Landstinget Kronoberg är ett typexempel, där är du inte värd mycket som patient!).

De borgerliga partiernas privatiseringsiver är enbart ideologisk, den saknar all etisk, saklig och förnuftig grund. Ett lysande exempel tar Birger Schlaug upp, nämligen frihandelsavtalet TTIP mellan USA och EU. ”Fredrik Reinfeldt meddelar världen att det är helt i sin ordning att företag kan stämma länder som genom demokratiska beslut inför regler som riskerar att leda till minskade vinster för företaget. Accepterar man inte detta kan vi gå miste om kapital, jobb och tillväxt. Att handelsavtalet (TTIP) mellan USA och EU riskerar att destruera demokratin skall vi uppenbarligen se som en framgång.”

EU är bra på att skapa demokratiska underskott, de står ofta handlingsförlamade som en tandlös gammal Tiger och blundar medvetet inför stora problem, och DU betalar alltid misstagen.

Någon klok individ skrev att privatisering är avdemokratisering. Det går helt enkelt ideologiskt ut på att ta offentlig verksamhet ut ur demokratin, ut ur meddelarfriheten, ut ur transparensen…och in i ägd tystnad med skrämda anställda som inte längre vågar tala.

Privatiseringarna och avregleringarna blev mest fördyringar, sämre service, sämre arbetsvillkor för de anställda och vinstmaximering. Sverige blev ett USA i miniatyr i negativ mening, med ökande klyftor..fler fattiga skapar billig arbetskraft.

Det är hög tid att dödförklara den idag totalgiriga kapitalismen, den är inte bara sjuk, den dödar demokratin, miljön, klimatet och i slutändan flertalet av oss och övrigt liv. Det ÄR en sjuk ideologi, ”vinster skall privatiseras, kostnader skall socialiseras. Regelverk skall bort. Anarkistisk frihandel utan sociala och ekologiska klausuler skall gälla. Den blåa kapitalistiska planekonomin skall försvaras med näbbar och klor” oavsett konsekvens. Det är de ”giriga” som dödar, som skapar klyftor och som spottar på demokratin, som ser människor som medel/verktyg för vinst.  EU har styrts länge nog av korrupta blå små ”kristdemokrater” det är därför ingenting positivt i realiteten händer! Det är hög tid att byta ut dem, vi har nämligen inte så mycket tid att spela på om vi skall rädda demokratin, stoppa miljöförstörelse och klimatförändringar m.m. …

…så gå för fan och rösta!

Givetvis röstar jag på söndag, inte för att jag tror så mycket på EU, utan för att det är varje demokrats skyldighet. Personligen tycker jag röstskolkning borde bestraffas med böter, från 500:- och upp, beroende på ekonomisk bärighet. Demokratin kräver ett aktivt deltagande av oss alla och inte bara på valdagarna.

Jag tror verkligen på livets värde, allas lika värde. Jag är övertygad feminist, anser INTE att välfärden skall vara till salu. Jag hävdar att miljö-/klimatfrågan är extremt viktig. Jag avskyr främlingsfientlighet, rasism och fascism…så jag röstar givetvis på Vänsterpartiet.

Lider du av obotlig ”kommunistskräck” 🙂 så kan du välja MP eller FI, övriga s.k. ”valmöjligheter” är omöjliga, smått löjliga, för dem som vill skapa en sant fredlig och hållbar värld där välfärden fördelas till alla och där alla får plats! En värld och ett EU, Sverige, där allas rätt till välfärd – rätten att färdas väl genom livet – värnas!  6vlogga

 

 

 

 

 

 

För övrigt ser jag EU i dag som ett misslyckande. Samarbete skall givetvis främjas, men finns i andra former också. Samarbete i EU:s form av idag är förkastligt då det sker till priset av konservativt motstånd mot all god utveckling,  till priset av arrogans, korruption, EMU-fiaskot och klyftor mellan folk. Sverige var en del av Europa långt innan EU, vi förlorade bara rätten att gå före via medlemskapet, rätten att utvecklas självständigt och positivt…därför bör vi resa kravet på ett utträde ur unionen eller förändrar den kraftigt.

vacce-sepia1b mellan

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Inga vinster i välfärden!

 1. narhvalur skriver:

  Mmm, vet fortfarande inte om jag skall rösta, som sagt Vänsterpartiet är ett bra alternativ!
  FFa inga vinster i välfärden. Många läkare håller med detta , så finns det ju jättehungriga profitjägare bland läkare också och vårdbolag, som sparar in på blöjor och placerar miljardbelopp i skatteparadis.

 2. arrami54 skriver:

  …sant, girighet finner du i alla grupper, vi människor drabbas tyvärr lätt av den smittan. V är ett bra val och rösta bör du…tycker jag! 😉
  Det fanns ett läkaruppror mot förändringarna i sjukskrivning m.m….undrar vad som hände? Tystnade dem, eller tystades de?
  http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2013/06/Lakarupprop-for-en-battre-sjukvard/

 3. narhvalur skriver:

  Läkarförbundet verkar tyvärr stödja F-kassan eller så är de bara fega och är tysta?

 4. arrami54 skriver:

  …jo, man undrar, men jag vet läkare som är fly förbannade över allt merarbete byråkraterna på F-kassan ger läkarna, därtill leker ju F-kassan överläkare och hävdar en enorm medicinsk kompetens i princip varje gång de underkänner läkarnas sjukintyg. Läkarna är väl som folk (svenskar) överlag, tysta om de inte själva berörs, enligt principen ”sköt dig själv och skit i andra”, därtill är nog Sveriges läkarkår fullt medvetna om att Försäkringskassan rekryterar sin ledning och jurister från de som uppvisar betyg som styrker att de står längst till vänster på normalfördelningskurvan. Därtill finns en medvetenhet om att F-kassan är Sveriges svar på sovjetisk byråkrati, de är medvetet så långsamma att de skulle förlora mot en skogssnigel i ett hundrameterslopp! Sveriges läkarkår inser nog det meningslösa i situationen och har gett upp!
  😉

 5. narhvalur skriver:

  Läste någonstans att makthavarna inte vill att läkarna skall ha så stor makt och att det inte längre skall gälla att ett läkarintyg är viktigare än F-kassans intyg.

 6. narhvalur skriver:

  Man vill inte från F-kassans håll att som förut att ett läkarintyg står över allt annat.

  Mycket sjukt system då F-kassans läkare som inte kan ha specialistkompetens på alla områden och inte heller möter fysykt patienten skall veta bättre!!!!!:(((((

 7. arrami54 skriver:

  Givetvis, de ”Nya Moderaterna” och bröderna/systrarna i Alliansen har ju bestämt att sjukdom inte finns, speciellt inte sjukdomar som innebär hinder för att arbeta. Allt handlar om att sänka skatten och minimera trygghetssystemen, välfärdssystemen.

 8. arrami54 skriver:

  …det handlar inte längre om kompetens, förnuft eller patientkontakter. Inte ens Förvaltningslagen gäller myndigheten Försäkringskassan längre. De fungerar som en läkare som möter patienten med svår migrän genom att undersöka stortån och därefter friskförklara patienten, saklighet och kompetens klassas idag som flum och kostnadsineffektivt. Vi får lära oss att tänka som de små blå…och då tänker jag inte på blå Smurfar! 🙂

 9. Christer Brodén skriver:

  Jag har talat med gamla F-kassare, som närmast gråtit över hur livet blivit på jobbet de senaste åren. Men jag har också sett en massa läkare, som saknar all trovärdighet. Som allt äldre pensionär vill jag framhålla, att det var bättre förr. Det går utför. Utom för min e-mail-låda. Du m.fl. spränger den snart. Jag klarar inte av det här. Jag måste stoppa mina prenumerationer, eller jag dränks.

 10. arrami54 skriver:

  …hahaha…absolut inte min mening att spränga din inkorg! Du får stoppa prenumerationen innan bomben briserar. 🙂

  Jo, även jag har mött ”gamla F-kassare” som närmast gråtit över arbetssituationen, men även de som faktiskt gråtit och lämnat jobbet. Jag vill poängtera att problemet inte ligger hos handläggarna, utan hos ledning och systembrister/ändringar. Inom alla yrkesgrupper hittar man folk som bevisligen är på fel plats, oavsett om man möter pedagoger, poliser, politiker, läkare, präster osv… det talas ibland om lämplighetsprövning, men i realiteten finns inget dylikt.
  Vissa saker var bättre förr, då man mötte handläggarna på F-kassan öga mot öga och de verkligen såg situationen och insåg sjukdomsbild m.m. Syftet med att omöjliggöra det personliga mötet är ju bl.a. att göra systemet mer omänskligt. Idag har du tur om du når dem, får saklig information osv. DE gamla distriktsläkarna (husläkarna) var också enormt kunniga och kände sina patienter väl, något som är lite sällsyntare idag. Men det ligger i sakens natur att marknadsekonomins kostnadseffektiviseringar oftast ger sämre system och ställer individen lite utanför trygghetssystemens/vårdens/skolans grundtanke. Idag handlar det mest om vinst och personlig karriär…på andras bekostnad. Det gick fel på vägen…

 11. pybusa skriver:

  Jag upplyser om hur hundratusentals kronor försvinner på grund av enskilda individers slapphet. Ansvarig försöker komma undan genom att påpeka att jag genom mitt ”sätt” ”beteende” har även gett ”ledningen” tron att jag inte behöver hjälp. Vid nästa fråga om ”På vilket sätt då” så får jag bara en undvikande blick. Tar upp saken igen vid ett tillfälle. Då får jag svaret! ” Så här har det alltid varit”. ”Det är brukligt” . ” Inte förlorar jag pengar, Dom sitter ändå stilla tills arbetstiden gått ut” . Några sekunder senare så stannar Ledningen upp och säger ”Ja! Du kostar ju pengar med DIN övertid”. Forts.följ.

 12. arrami54 skriver:

  …jo, man ”gör som man alltid gjort” även om det kostar onödigt mycket! 😉

 13. pybusa skriver:

  Samtalet tog skruv! Order att lägga till ,via telefon, vid nummergiven port gavs med hård ton. Pulshöjning? Naturligtvis. Det är som att röra om med en pinne i en myrstack. Man är inte säker på vad pinnen har ställt till med.

 14. arrami54 skriver:

  Det är alltid bra att ”röra om lite”! Detta tror jag kan intressera dig: http://www.dn.se/debatt/sa-avslojar-du-it-projekten-som-riskerar-att-haverera/

 15. pybusa skriver:

  Jag tänkte att nu jävlar har jag rört om för mycket. Absolut! Det har jag! Gamla ”Soma” rutiner ställs på sin spets. Jag kan ha börjat bli för obekväm? Sanningar med konsekverande förändringar rör alltid om bland LBFS. Vi får se? Ser också rätt trista smitanden på högre nivå. Det har jag inte nämnt på plats. Men det kommer! 😉

 16. arrami54 skriver:

  Det är när chefen smiter från ansvaret som lättjan sprider sig!

 17. pybusa skriver:

  Ska läsa sen. Men nu ska Du få analysen. Rädslan för att stöta sig, såra, utsätta sig själv för fara genom att ifrågasätta i tid låsta mönster. Det är den egenskapen som får gro i vårt samhälle av idag. Rädslan för ”Obehag” och, jag lovar, Nepotistiska mönster. Rädslan och Nepotismen( med stort N) har ett grymt sexliv. HAHA! jag ser hur det hänger ihop. Det går att bevisa. Vad skulle hända om man verkligen bevisar hur det verkligen hänger ihop i empiriskt bevisbara kedjor? Publicera hela komedin? Ett konstverk av sällan skådat slag. Ett konstverk är inte bara bild och musik.

 18. pybusa skriver:

  Tack!!! Äntligen kommer det ut i etern av etablerade medier. Men ingen gör en djupanalys varför det får ske?

 19. arrami54 skriver:

  Känner nepotismen väl, bor ju i Ljungby!
  Ett exempel på rädslan, en räknemiss på tjugo miljarder och vågar inte berätta: ”Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm säger att han kände till att de missat halva kontaktledningsnätet – utan att berätta för regeringen”. http://www.svt.se/nyheter/malm-erkanner-miljardmiss

 20. arrami54 skriver:

  …att det sker beror på okunnighet och att it ses som gudomligt! 😉

 21. pybusa skriver:

  Vi behöver inte åka till ” Taliban” styrda områden. Vi lever i ett! Metoden är bara så mycket långsammare här. Skräcken och konsekvenserna blir bara så mycket jävligare. Och ödesdigrare! En Person sa för länge sedan ” När ett nät täcker jorden så är det slut” Vad som är slut? Vi får väl ordna en gissningstävlan.

 22. arrami54 skriver:

  …ett nät av girighet, tystnad, rädsla och nepotism? Studera världen, le åt ”skiten” och sedan dö!;-)

 23. pybusa skriver:

  Gissa? Spåna lös! Skitsamma! Vi ska ju ändå dö.

 24. pybusa skriver:

  Bara lite garv! Jag nämnde ” Rallykepan”? Den fick ju en del uppmärksamhet. Många frågade idag varför jag har bytt keps. ” Det gick lite väl fort och jag vill ju inte förlora körkortet” Sa jag med allvarlig och seriös framtoning.

 25. pybusa skriver:

  Du glömde ”erna”

 26. arrami54 skriver:

  …jo, vi föds till det! 😉

 27. arrami54 skriver:

  …sant, jag glömmer nuförtiden 😉 …givetvis skall det vara ”cheferna” 🙂

 28. arrami54 skriver:

  …du kör en Hayabusa-lastbil?! 😉

Kommentarsfältet är stängt.