Sommar!

 

Dagarna kommer inte tillbaka, så det gäller att njuta av sommaren. Dagarna blir längre, årets höjdpunkt, midsommar, ligger inte långt bort. Det är sol, regn, åska, det är njutning. Naturen är grön, yster och föder mängder av nytt nyfiket liv…det är dagar då det är gott att bara vara.

Bilden av ”sommarkid” nedan är fotograferad av Hans Ring. Det är vackra djur och en gång i tiden var de nära att försvinna helt från Sverige.

I juli-augusti sker parningen och efter några celldelningar vilar det befruktade ägget fram till december-januari då den verkliga fosterutvecklingen startar. Kiden föds i slutet på maj och början av juni. En hind kan föda upp till fyra killingar, men en eller två är vanligast. Kiden väger ca 1 kg vid födseln. Sommardödligheten är hög bland killingarna, upp till 60 %, detta framförallt beroende av rävpredation och jordbruket.  …mer läsning om Rådjuret (Capreolus capreolus) här.

DSC_0819 bFoto: Hans Ring.

 

För övrigt tycker jag det var positivt att Schweiz sade nej till Jas-Gripen. Europa bygger freden bäst med mindre vapen, inte mer. …och vad det gäller den typ av tillväxt och arbetstillfällen vapenindustrin ger borde ropen skalla ”NEJ TACK!” världen över. Ingen vinner i krig, ingen överlever mentalt, låt ”maktens herrar” slåss själva om de så starkt vill behålla sin makt.

vacce-sepia1b mellan b

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Sommar!

 1. Anders Åberg skriver:

  Visst är dom underbara och intressant nog verkar dom ibland öka i antal när Lodjuren etablerar sig, tydligen för att lon dödar rävar om den kan och rävarna är normalt sett så många fler så det totala rovdjurstrycket minskar. Det där ser säkert olika ut på olika ställen i landet dock.
  Jag vill också gratulera Schweiz till ett klokt beslut. Vi behöver inte den där jordfräsen själva heller.
  Sveriges säkerhet hade antagligen ökat om vi lagt ner försvaret helt och hållet och inte längre kunde vara en del av västmakternas aggressiva försök att utvidga NATO på Rysslands bekostnad.

 2. arrami54 skriver:

  …sant och det var mänsklig jakt som en gång höll på att utrota rådjuret i Sverige, rovdjuren har aldrig varit ett hot mot stammen. Mänsklig jakt, trafiken och jordbruket står för ”trycket” på stammen idag. Tyvärr är dessutom den illegala jakten på Lodjur utbredd.
  Vad det gäller försvaret så har vi redan lagt ner det, vi klarar oss kanske en vecka och det vet omvärlden. Nej tack till NATO! 😉

 3. pybusa skriver:

  Jag köper gärna ”Sprutan” från JAS. Om dom får lägga ner miljardrullningen? Mycket användbar vid riktigt stor storviltjakt. Nu talar vi inte Elefanter och Blåvalar. 🙂

 4. arrami54 skriver:

  …hahaha…om jag tolkar dig rätt räcker det med en flugsmällare. Irriterande små odjur kräver inte mer!

 5. pybusa skriver:

  Med radar och mörkersikte så blir ”Sprutan” mer givande. Gärna med en helikopter ( tystgående, med knottror på vingarna, det räcker inte med Mamba) till som bonus. Undrar vad det kostar? En del byråkratiskt trams kan jag förutse att det blir.

 6. arrami54 skriver:

  …äh, satsa på några privata ”drönare”…små och svårfångade! 😉

 7. pybusa skriver:

  Nä! Måste kopplas upp till nått knasigt nät. Drönare är drönare. Skittrista!

 8. arrami54 skriver:

  …allt måste bygga på it! 🙂

Kommentarsfältet är stängt.