USA vaknar?

 

Klimatförändringar orsakade av människan har lett till allvarliga ekologiska, ekonomiska och hälsomässiga effekter i hela USA, varnar en stor vetenskaplig studie. Du hittar den här!

Om inte utsläppen av växthusgaser minskas hotas bland annat Kalifornien av torka, Oklahoma av bränder och Florida av stigande havsnivåer, enligt studien, som fick president Barack Obama att mana till omedelbara åtgärder.

Det skulle spara oss både pengar och människoliv på lång sikt, säger Obama.

En av de mest oroande fynden gäller stigande havsnivåer. Enligt forskaren Patrick Sullivan vid Centrum för biologisk mångfald visar deras beräkningar att havsnivån kommer stiga över en meter redan under detta århundrade, med regionala variationer. Det innebär att kustsamhällen som New York, Boston och Houston hotas av svåra stormar och översvämningar

Rapporten säger egentligen ingenting nytt, IPCC har redan berättat allt. Men det ligger i människans natur att inte reagera förrän effekterna syns och katastrofen inträffat.

Problemet med miljö- och klimatförändringarna är mycket större än risk för extrem torka, bränder och stigande havsnivåer. Det handlar också om en gigantisk soppa av ca 150 000 olika kemikalier som mänskligheten häver ut i ekosystemen utan att egentligen ha en aning om hur illa denna kemiska cocktail skadar oss och allt övrigt liv.

En amerikansk studie från 2005 visade att nyfödda bebisar har i genomsnitt 200 icke-naturliga kemikalier i sitt blod, bland dem bekämpningsmedel, dioxiner, industrikemikalier och flamskyddsmedel. Många kemikalier hamnar också i naturen: en svensk undersökning från Statens Lantbruksuniversitet fann 57 olika bekämpningsmedel i några svenska åar och vattendrag.”

Behovet av en ”Grön” revolution är uppenbar och vi måste städa bort allt kortsiktigt, girigt feltänk som drabbar mänskligheten och vår planet så hårt. Långsiktig hållbarhet är vad som gäller, vi kan leva gott på ekosystemens ”räntor” och sluta tömma ”kontot”. Vi vet hur!

mellan

Rättvis fördelning av ”räntorna” via arbetstidsförkortning (att vi delar på jobben) och minimerar all miljöskadlig konsumtion…vi skall skapa mer fritid, fri tid, mer ”liv”, mer kultur, mer social samvaro, mer närvaro…inte mer onödiga varor.

…vi måste vända ryggen till all konservativ tillväxtpolitik och den sjuka ekonomi vi alla är slavar under idag.

mellanPS: Läs länkarna och lyssna till det Birger Schlaug säger i filmen nedan och konsumera mindre! DS.

mellan

mellan

Avslutar med några bilder på lite av det ”skräp” som är spritt i och över bottnarna på alla hav. En del av bilderna berättar om plast som är fotograferat ca 1000 m under havsytan. 70% av all plast som slängs i och når haven, sjunker till botten. De fem gigantiska plast-öar som flyter i våra oceaner är alltså bara ca 30 % av allt som nått dit. Detta skrämmer då några av dessa plast-öar är stora som delstaten Texas i USA. Små och stora plastbitar lurar tyvärr både fisk, däggdjur och fåglar till konsumtion då de tror de hittat någonting ätbart…

…det är fan ta mig hög tid att vi alla vaknar!

mellanbenthic littermellanchrisjordan1

mellankonsumtionmellanvacce-sepia1b mellan

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till USA vaknar?

 1. narhvalur skriver:

  Politikernas äckliga bla bla om ökad tillväxt, gör mig illamående. Mer och mer skall skövlas. Min far var en klok gammal man, han sa att människan kommer att förgöra sig själv!

 2. arrami54 skriver:

  …instämmer! Din far hade nog rätt, mänskligheten lär överleva som art, men katastroferna som kommer, flyktingströmmar, krig, ekologiska kollapser, vattenbrist, resistenta bakterier m.m. kommer att skapa en långt fulare värld än vi tidigare sett. Det ÄR synd om människorna som värnar tillväxt, ett medeltida kunskapsförakt och girig egoism, men det är mest synd om framtidens barn som drabbas av vårt kollektiva vanvett… 😦

 3. narhvalur skriver:

  Ja, det är synd om framtidens barn, mycket fattigare på kunskap om Naturen. Det närmaste många storstadsbors barn kommer är stadens parker.

  Kunskap om Naturen går förlorad för varje generation. Min mamma lärde mig mycket om svampar.
  Jag har tyvärr inga barn då jag opererade bort livmodern pga cancer men mina släktingarns barn går en fattigare framtid till mötes.
  Naturen har väldigt läkande krafter.

 4. arrami54 skriver:

  Cancer är en trist sjukdom, kan bara beklaga att du drabbades.
  Det är sant att vi tappat kunskap om naturen. Många lever så långt ifrån den att de idag ingenting förstår kring de ekologiska sambanden och hur enormt beroende vi är av dem.
  …att naturen läker är sant, både fysiskt och psykiskt. 🙂

Kommentarsfältet är stängt.