Är ”Moderat” synonymt med överdriven egoism?

 

Det tycks vara så, speciellt om ordet används i dess politiska symbolism. Högerfolk, moderater m.fl. tycks tro sig vara lite finare, lite förmer än andra och har en välutvecklad känsla för lögn, förmåga till att utnyttja andra (både system och medmänniskor). När de är sjuka så är de friska med full lön (gäller inte oss andra och vi har inte juristerna med oss!).

…och vilka ivrar mest om bidragen, till rätt folk alltså, företagare och tillväxt-baroner!

Personligen har jag alltid sett ”borgare” som varande människor med mer eller mindre total brist på altruism, empati, medkänsla, miljötänkande, m.m. De har oftast bara två gudar, ”jaget” och guldet!

Egoismens fullblod, med en tydlig ton av välutvecklad narcissism…är egentligen en ur etisk synpunkt sämre sort, eller hur? Det är de som oftast förnekar sina medvetna lögner med leende arrogans och hånfull ton.

Här är ett bra exempel till!

mellanflykting båtmellan

En välbalanserad själ som tillgodogjort sig och förstått lärdomen av att vandra i etikens landskap skaffar sig ett mått av altruism, en bredare känsla för solidaritet. Inte bara för de med-levande i nuet, utan även för framtidens barn. (Tänker främst på miljö- och klimatfrågan).

Givetvis är alla människor stundtals egoister, det ligger i överlevnadsinstinkten m.m. men att ständigt vara fast i egoismens ”trygga” vagga borde tyda på en personlighetsstörning eller ett negativt personlighetsdrag.

Visst, moderater kan säkert vara givmilda, syssla med t.ex. välgörenhet om det är avdragsgillt eller ger social status, men kan de verkligen känna genuin empati och äkta solidaritet med andra?

mellan

Visst, det finns nyanser av blått (en variation på balansen: egoism/altruism), men de mörkt blå drar lätt mot svart. Mänskliga själar är likt färgerna toner brutna ur ett spektrum och nog dominerar färgens drottningen många själar. Svart är färgens drottning, hon behåller allt ljus för sig själv…och nog är liknelsen adekvat om man studerar svensk makt, moderater (borgare) och politik!  (Liknelsen är även globalt adekvat!)

Det är nog så, sett ur ett psykologiskt perspektiv att den narcissistiske egoisten drar sig till de blå, till moderaterna, kristdemokraterna, SD ( = riktigt blåsvart dumhet!), centerpartiet …jo, denna ton är vanlig bland folkpartister och sossar också. Sannolikt finns det ”blå” själar även inom de rödgröna (det är ju en mix av alla färger), men dock mindre vanligt.

Nu är de sistnämnda få, de är farliga för de blå egoisterna och kan innebära ”minskad konsumtion”, mindre lyx och mer trams om hållbarhet och annan etisk dynga…så de bekämpas med ”näbbar och klor”!

Det är synd om människorna” och de giriga blå vinner alltid, så mänskligheten, övriga själar och vår jord förlorar till slut. Girighetens standardknep för att ”få igång hjulen” kommer alltid i repris och tänk så mycket arbetstillfällen vapenindustrin ger…

mellan

Människan är ett hierarkiskt styrt revirhävdande djur som alltid förlorar, ty över dem härskar Gud, konungen och en fallande skara ”finare folk”, under dessa två super-fina…

Halleluja, när den fan som skapade allt insåg vad hen gjort, gömde hen sig…det var ju kört direkt. 

” -Vilket djävla dumt misstag jag gjorde!” pep Gud och försvann…

mellan

mellanvacce-sepia1b mellan b

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik. och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Är ”Moderat” synonymt med överdriven egoism?

 1. narhvalur skriver:

  Bra artikel! Nog tycker dom blåa att dom är finare än andra. Känner tyvärr många sådana. ( Trivs bäst ute på vischan där dom ” föraktar ” dom lite finare kretsarna).
  Tänker på en artikel nyligen i Expressen om drottning Silvia, där hovet går ut med ett utlåtande med att säga att drottningen , tycker att alla är lika värda och jämställda!

  Herregud, om hon nu tycker detta varför skall alla i svenska kungahuset tituleras med Hennes / Hans majestät. Och nästan hela svenska folket tycker det är OK????? Det känns verkligen fel när Nobelpristagare bugar djupt för knugen.

 2. arrami54 skriver:

  Tack! Är själv en med rötterna från ”vischan” och delar din syn helt. Det är enkelt att se andra som ”lika värda och jämställda” när man flyter långt långt ovanför, är stormrik och dessutom får ett apanage på långt över en miljard under en tioårsperiod! 🙂
  Som du nog förstår är undertecknad inte monarkist…

 3. pybusa skriver:

  Allt moderat är lagom och nära någon form av majoritetsdelkonsekvens. Blått och rött skär sig på ett skönt sätt. Inte bara i konstens värld. Moderaternas blåhet vill bevara det fria individuella. De röda vill bevara våras allas bästa, kollektivet. Kombinera dessa och moderera och radikalisera vissa ideer som har koppling till hur vår värld hittilsinttills bevisat sig fungera, så får vi en troligen friskare värld. Att det inte fungerar beror på att för många lider/njuter av en medveten/omedveten begränsad världsbild. Sosse! Säger många om mig! NäNä! Girigheten dominerar för den tidigt i steg klassificerade. Men det är inte ett systemfel, det är Han, Hon och Hen. Inga ismer är systemfel. Det är den individuella begränsade tolkningen av systemen som ger oss denna galna värld vi förtjänar.

 4. arrami54 skriver:

  …den korrupta girigheten är ”boven”, den goda kompromissen under vår planets krav (lagar) är lösningen …men hur dödar vi girigheten?

 5. pybusa skriver:

  Gör en konsekvensbedömning av den enskildes krav. Strider den mot livsnaturreglerna som för framtiden framåt utan att parasitera? Vi vet ju faktiskt en hel del om ekologi och det vi kallar medmänsklighet. Mänsklighet är inte att vara dum i huvudet. Det är människan ensam om, att vara korkad. Den enskilde får i förhållandet till det vi vet bevisa tankeförmåga som inte bara gynnar det egna privata intresset. Att få många att följa detta? Det är väl det vi sysslar med genom att skriva offentligt? Döda girighet. Låt Darwinismen bli en röd tråd i det dagliga livet. Bekämpa girigheten genom att försämra deras livsvillkor med små enkla medel. Avslöja, låt dom falla på egen logik. Försämra deras förmåga att föröka sig. Ickevåldsprincip är en självklarhet i åtminstone början. I nödfall gäller deras egna vapen som metod. Smäda och gyckla, förlöjliga och släpp deras egen idioti fri offentligt. Problemet är att så få ser galenskapen. Subtil bekämpning är en början. Vi gör ingen revolution. Men är en del av den. Hoppas jag. Små länkar i ett hopp om mänsklig tanke längre än sin egen korta individuella tid i helheten.

 6. arrami54 skriver:

  …sant och du personligen är en bra förebild, ditt energitänkande och din återvinning är exemplarisk. Levde alla så skulle dagens miljöbelastning minimeras.
  Detta är viktigt för varje individ som blir en aktiv förebild lär andra…
  Att leva som man lär är viktigt, barn gör inte som vi säger att de skall göra, de härmar och gör som vi! 😉
  Men förändringen/revolutionen går långsamt, jag har varit med länge i t.ex. miljörörelsen och ser en positiv utveckling…men det går långsamt. Jag hoppas som du, men att bryta nacken av den kortsiktiga girigheten och alla korkade idéer lär ta lång tid…skrämmande lång tid.

Kommentarsfältet är stängt.