Religion, är konsten att förslösa sin tid!

 

”A good pool player is a sign of a misspent youth” läser jag inne hos Tywkiwdbi. Men jag är tveksam om exemplet är bra valt. Det är värre att förslösa sin tid med konserverande av okunnigheten, religion eller annat ”dumt” högmod. Men exemplen är fler än religion, vad det gäller mänsklig dumhet, det finns de som tror sig kunna rida en häst som är hälften så stor som ryttaren. Snacka om mänsklig vidrighet!

Nu är hon inte ensam djurplågare och människan har visat sig vara än vidrigare mot andra människor…och inte fan har det hjälpt med falska helgon! ”Hur kan du vara helgon när du inte lyckats skydda oskyldiga barn?”

(Kyrkan drivs inte av ”helgon” de drivs av makthunger, girighet och alla andra mänskliga brister. Den s.k. Bibelhögern är ytterst aktiv och går ofta hand i hand med extremt nationalistiska och rasistiska grupperingar. Här hemma i Sverige bjäfsar den ”rumsrena” valpen SD om ”fädernas kyrka” av nämnda orsak.  Det är inte demokrati och allmän välfärd som är kyrkornas prioritering, det handlar om urgammal primitiv tribalism. )

 

Denna bild (nedan) är bara ett av miljoner exempel på vidrigt mänskligt beteende och vi är Guds avbild (”för han ville ha sällskap”), vilket högmod!

 

cid_1d2b854841a84689a2069cf0c9a758d9aag3e13b15b35b

 

Bibeln, Tanach, Koranen och andra ”heliga skrifter” består bara av symboliska myter och frågan är om inte den Abrahamitiska Guden, oavsett om han kallas Allah, Gud, eller Jahve, är historiens mest idoliserade sadist? Det finns verkligen anledning att påminna om de källkritiska kriterierna när det handlar om religion!

Jag ser inget poetiskt i texterna (Höga Visan undantagen), men ofta rent våld, sadism och kvinnoförakt m.m.. Ja, Gud måste vara sadist! Eller som Richard Dawkins uttryckte det: ”Gamla testamentets Gud är antagligen den obehagligaste figuren i hela skönlitteraturen: avundsjuk och stolt över det; en småsint, orättvis, hårdhjärtad maktmänniska; en hämndlysten, blodtörstig etnisk rensare; kvinnohatare, homofob, rasist, barnamördare, folkmördare, sonmördare; en sjukdomsspridande, storhetsvansinnig, sadomasochistisk översittare som nyckfullt och illasinnat slår åt höger och vänster.” (sid 51 i ”Illusionen om Gud”, Pocketförlagets utgåva 2006).

De religiösa hävdar att de vet svaret på ”varför”. Varför världen och vi m.fl. skapades. Intressant… och i sig ett bevis på det otroliga högmod som ligger i religiös tro. Vår jord är i universum inte mer än om den vore en atom på vår planet och det finns säkerligen tusentals liknande planeter som bär på ”liv”. Den som bör äras med beteckningen ”Guds avbild” borde vara cellen, oavsett om den ingår i ett däggdjur eller i en encellig bakterie. Vi människor är en samling celler i samarbete (miljarder sådana) och vi är helt beroende av än fler miljarder bakterier. De är våra bästa och närmsta vänner. Så Gud = cellen!

Det religiösa högmodet visar sig på fler plan, de anser sig vara ”andliga” men är inte mer andliga än en ateist som undertecknad. Därtill vill de gärna ockupera etikens landskap, men oftast saknas de etiska grundpelarna, respekten för andras tro, rättigheter, sexuell läggning och livsval… o.s.v.  Kyrkorna står INTE på barrikaderna för minskade klyftor, jämställdhet mellan könen, tolerans, kampen mot miljö- och klimathotet o.s.v. de sitter tysta i falsk tillbedjan och drömmer på ren narcissistisk grund om en egen plats i paradiset om nu det är så att ”himlen” finns…

De stora hoten mot människans dröm om en demokratisk och fredlig värld i harmoni är religion, korruption, ekonomisk makthunger, klyftor och miljö-/klimatproblemen vi skapar…och ”kyrkornas” tillbedjande tystnad förstärker problembilden.

”Över hela jorden utarmas ekosystem – isar smälter, hav fylls av plast, skogar ersätts av plantager. Stora ekonomiska värden investeras i projekt som medför irreparabla skador på livsmiljöer. I tjärsandsområdena i Kanada elimineras hela landskap för den mest ineffektiva oljeutvinning man kan tänka sig. I Sverige pågår prospektering för utvinning av skiffergas som förorenar mark och vatten. I världens hav pågår systematiskt överfiske.”

mellanvitsippor cvRäcker det inte med att man ser att vitsipporna är vackra? Måste man tro att det bor ”älvor/en Gud” i dem också för att vara ”andlig”?

mellan

Annonser
Det här inlägget postades i Religionskritik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till Religion, är konsten att förslösa sin tid!

 1. pybusa skriver:

  Nåååjooo! Nåå tycker jag mej se en liten satan som kikar fram mellan bladen!

 2. arrami54 skriver:

  …du ser honom också! Amen…till det! 😉 Gud – Satan, bara symboler för det goda och onda. Samma saga som ”Sagan om Ringen” m.fl…
  Vi har alla både Gud (celler) och Satan (kåthet t.ex.) i oss, vilket är bekant kan jag tro! 😉

 3. pybusa skriver:

  Problemet är att ett av grundsymptomen för tro är att fastlåsningen är total. Att få en troende att gå ur sin bubbla är nog även för den skickligaste psykolog ett omöjligt uppdrag. Begränsningen ligger på samma sätt som att vi kan inte stå på tå och nå en kokosnöt tjugo meter högt upp. Med stege kan vi! Men det är helt enkelt omöjligt för den troende att föreställa sig stegen. Stegen är ”Ondskan”. Det är nog en begränsning i generna. Inga som helst vad de som skapar nya saker bevisar som självklara, bevis biter på en rättrogen. Det är ett omöjligt uppdrag att förändra en troende. Troendet är ett symtom på samma sätt som en dåre inte vet att dåren är sjuk.

 4. arrami54 skriver:

  …sant, oftast saknas ”sjukdomsinsikten” helt och stegen är med säkerhet något som skulle beskrivas som ”satans verktyg”!

 5. pybusa skriver:

  Du vet att massor av ord är taburiserade! Totaltabu! HAHAHAHAHA!!! Föreställ dig en dikt med bara tabuord. HAHAHA!! NÄÄÄ! jag garvar ihjäl mig!

 6. Kicki skriver:

  På tal om ”fanskapets verktyg”…
  – Kan han ha en stegräknare i fickan, tror du?

 7. arrami54 skriver:

  …bryter nog ett total tabu här i inlägget?!

 8. arrami54 skriver:

  Vem av dem? 😉

 9. Kicki skriver:

  Ni får la pala 😆

 10. Christer Brodén skriver:

  Men om det är sant, det som sägs om Gud (att Han är hemsk), så är ju människan verkligen Guds avbild, vilket står i GT, som således är sann. Så vad bråkar du om? Tror du eller tror du inte?

  F-ö- har jag definierat re-ligion som bundet medvetande. Det avbildas som en orm i faraos panna och kallas på svenska Blicken. Den kan stoppas ned i urringningar, om man vill förslösa sin tid.

 11. arrami54 skriver:

  …jo, visst är det sant att människan skapade Gud till sin avbild. Mänsklig fantasi är oöverträffad! Sen vet jag inte om det är förslösande av tid att krypa ner i urringningar, som spädbarn tillbringade jag mycket tid där, runt och på mjölkbehållarna…även senare har jag återvänt och de flesta män har en enorm hemlängtan! 😉
  Jag tror inte och bråk undviker jag, det finns roligare matematik än bråk…: Inom matematiken är ett bråk ett uttryck, \frac{T}{N}, som beskriver förhållandet mellan talet N och talet T. Talet T kallas för bråkets täljare och talet N kallas för bråkets nämnare. För att ha något att jämföra med, förutsätter man att nämnaren inte är noll. Den vågräta linjen mellan täljare och nämnare kallas bråkstreck. Tal som kan uttryckas som bråk av heltal kallas rationella tal.
  ..talet kan skrivas som Tro jämfört med Naturvetenskap och då blir nämnaren aldrig noll, täljaren blir det däremot alltid! 😉

  Medvetandet är alltid bundet, det omedvetna är friare och mer svårfångat. Religion handlar mest om primitivt omedvetande, naturvetenskapen handhar medvetandet…och det är medvetna tankar som för oss framåt!

 12. Christer Brodén skriver:

  Tittade just på Vetenskapens Värld: Psykolog som fått Nobelpris i ekonomi, sedan hans lag identifierat 150 typer av tankefel vars evolutionära bakgrund är mer än 35 millioner år gammalt. Han har bevisat att finansvalparna inte kan sköta sitt jobb, då människor inte kan undvika dessa tankefel. Då bör inte naturvetarna kunna det heller.

  Men teologerna har väl inget krav på sig att vara logiska och rationella? De måste väl ändå kunna göra ett bra jobb, och de är väl egentligen de enda som kan det.

 13. arrami54 skriver:

  Intressant logik, detta att om några (finansvalparna) gör fel så gör alla det! (?) Är inte detta ett grovt tankefel? Att ”finansvalparna” styrs av girighet och snabba pengar oavsett långsiktig konsekvens bör kanske inte sammanblandas med t.ex. IPCC:s vetenskapliga sammanställningar/resultat.
  Vad det gäller teologerna så är en lögn likt förbannat en lögn även om den framförs med god vältalighet och retorik.
  Jag har inte sett dagens Vetenskapens värld…men lär göra så! 😉
  (PS: Avsnittet av Vetenskapens Värld ligger inte på SVT-Play än, så jag får vänta…DS.)

 14. pybusa skriver:

  Jag tror på Guden som skapade Guden som skapade guden som skapade guden……..I all oändlighet. Att sluta tro på nästa Gud? Det skapar ju en tydlig begränsning i att besluta att den senaste Guden verkligen är den senaste. Dagens religiösa med böner om om personliga favörer och särbehandling har tydligen fastnat i den senaste Guden ! Helt uppenbart eftersom de bara tror på en Gud. Den självklara frågan är ju om den värld vi lever i, tvunget, måste ha en skapare ? Då måste ju skaparen ha en skapare. Varför skulle det bara finnas en skapare. Enligt bibeln så är vi ju Guds avbild. Och vi har ju en Mamma och Pappa! Eller hur? Och så som vår värld ser ut så misstänker jag att den senaste Guden skulle behöva få sig en rejäl utskällning. Kanske av näste Gud i kedjan av Gudar. Sen gör ju det att jag tror på oändligt många Gudar gör att vi kan ju diskutera i all evighet om vilken Gud som är bäst. Ser likheter från när jag var barn och vi satt i sandlådan och sa att min pappa är starkare än din pappa. Så nu säger jag det. – Min gud är starkare än Din Gud och vilken Gud Du än säger så är min gud starkare än Din, sådeså! Sen vet vi ju att mångfald är bäst! Om en enda Gud får styra hur länge som helst och påstå sig vara den enda? Det är ju diktatur!!! Eller Hur! Vill vi ha diktatur?

 15. arrami54 skriver:

  Du ser kedjan över tid och i rummet. Tyvärr tycks mänskligheten lätt fastna i sandlådan och ingen vill nog egentligen ha ”diktatorn” om de tänker efter… 😉

 16. Kicki skriver:

  Diktatorer är inte ngt att rekommendera – om man tänker efter före 😉

 17. arrami54 skriver:

  …sant och det är före man bör tänka. 😉

 18. Kicki skriver:

  Erfarenhet är det man får när man inte får som man vill… 😉

 19. arrami54 skriver:

  …mest kommer erfarenhet från det här att göra. 😉

 20. Kicki skriver:

  ..säjer du det…Kan du ge mig ett exempel? :-/

 21. arrami54 skriver:

  …erfarenhet kommer mest/främst av att uppleva, göra en resa, bygga ett hus, leva med någon, skaffa barn, odla…o.s.v.

 22. Kicki skriver:

  Haha, Nog vet jag varifrån man får sina erfarenheter, och att det i första hand är de upplevda som (i bästa/sämsta fall) ger insikterna.

 23. arrami54 skriver:

  …och du frågade för att…insikten skulle repriseras? 🙂

 24. Kicki skriver:

  😇 nä, därför att jag skulle få ork att ta mig upp ur soffan! Betr. Konstruktiv kritik… Nötvecka stavas med – Ä. Ha en trevlig valborg.

 25. arrami54 skriver:

  😉 …sant, men båda stavningarna används. Rättar för att behaga! 😉
  Bra att du tog dig ur soffan!

 26. Kicki skriver:

  nyfiken nötvecka…

 27. arrami54 skriver:

  …hahaha..snarare nyfikna stadsbor på en nötdag. Kul dock med så många lyckliga ”titta” och nötdjur på samma ställe! 😉

 28. pybusa skriver:

  Att upprepa ”Titta”! Betyder nog bara på dåligt närminne.:-)

 29. Kicki skriver:

  Asgarv, tänkte i exakt samma bana! Nöten ligger i betraktarens öga 😆

 30. arrami54 skriver:

  …eller att han talade till ett litet barn? 😉

 31. arrami54 skriver:

  …så är det och lycka tycks ibland vara ögon fyllda med nöt! 🙂

 32. pybusa skriver:

  Ett barn med dåligt närminne……..:-)

 33. pybusa skriver:

  Jag hade nyss en blondin i min säng!!!! Lätthanterlig och hur lätt som helst att ha att göra med. Protesterade inte ens när jag nyss lade ut ett nakenfoto på henne på min blogg. ”Blondes have more Fun”. Bara en kommentar så där helt apropå.

 34. arrami54 skriver:

  …exakt! 🙂 Ett återkommande ”titta” kan också ha varit en undanmanöver…du vet barn och evighetsfrågan ”Varför?”…
  😉

 35. arrami54 skriver:

  …en liten blondin från norr? 😉

 36. pybusa skriver:

  Japp! Lappblondiner är lätthanterliga. billiga i drift tarvar inte ens värme. Nu kan jag sänka värmen igen! Spara en krona!

 37. arrami54 skriver:

  De varnar för nattfrost, sänker du värmen får du nog dra två täcken över dig…eller ett duntäcke! Håll blondinen nära! 😉

 38. arrami54 skriver:

  …men nog skall vi arbeta vidare på att skärpa hjärnan (även om positiv evolution tar tid), hylla myterna som de sagor de är och inte göra dem till sanningar!

 39. Christer Brodén skriver:

  Har du läst mitt sista inlägg, det om Darwins dotter? Det är visserligen en saga, men den är ju sann! Akta dig dock för att bokstavstolka!

 40. arrami54 skriver:

  …har en liten ”time out” från bloggen, sysslar med annat…men läser gärna sen!

Kommentarsfältet är stängt.