Insikten kom tjugo år försent!

 

Kommunaliseringen av skolan som inleddes under dåvarande skolministern Göran Persson (S) blev ”till stora delar” ett misslyckande. Den slutsatsen drar regeringens särskilde utredare Leif Lewin som på måndagen presenterade sitt betänkande.

Det lokala ledarskapet är för svagt, sade Leif Lewin, professor i statsvetenskap i Uppsala, vid en presskonferens i regeringskansliet.” skriver DN.

Leif Lewins analys är klockren och korrekt! Jo, men det visste vi redan, eller hur? Givetvis måste skolan återbördas till staten och göras jämlik, likvärdig igen. Det krävs en kunskap och ett engagemang från vuxenvärlden som länge saknats. Utvecklingen har alltför länge tillåtits vara negativ.

Birger Schlaugs inlägg träffar rätt och har en skönt ironisk ton. Det är den tomma mängdens fel.” …och den ”mängden” består främst av att medelmåttig byråkrati ersatte kunskap. Ett mycket farlig vägval.

Jag jobbade under många år som lärare, var passionerad inför mitt ämne, eleverna, aktiv och kritisk. I ”min” kommun anställdes en ekonom som genast började ”spara”, hen tvingades gå en grundkurs i pedagogik, men det pedagogiska ledarskapet upphörde helt att fungera…

Efter att ha hört rektorer stå i aulan och beordra lärarkollektivet att ge upp sin meddelarfrihet gentemot media m.m. lämnade jag tjänsten under pågående vårtermin och övergick till att läsa pedagogik på Växjö universitet (Linnéuniversitetet). Efter två års studier gav jag upp eftersom insikten om att skolan var ”körd” blev mig totalt övermäktig.

Skolan som kunskapens och demokratins ”spjutspets” är idag en naiv dröm. …och det lär ta minst tjugo år innan den lever upp till normal förmåga igen.

 
Den svenska skolan revs… 

skolan-rivs

…och det som återstår är ett ”snyggt skal”. Det blir så när medelmåttiga ekonomer, politiker och byråkrater blir ”experter”.

Det är den ”tomma mängden” som styr svensk demokrati…och det märks!

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik. och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Insikten kom tjugo år försent!

  1. Tugga skriver:

    Tjoflöjt på dig Arrami54,

    hur gör man när man skickar en brynsten till en grundkurs i pedagogik?

  2. arrami54 skriver:

    Hej du! 😉 …jo, man ställer till ett ”djävla liv”, vilket lärarna gjorde så politikerna tog beslutet om att ”hen” skulle gå kursen …och inte hjälpte det!

Kommentarsfältet är stängt.