Det är inte värt priset!

1876045125

Det finns ingenting i FN:s konvention om ursprungsfolk och stamfolk, som ger Samerna rätt att, med hänvisning till renhållningen, i princip hålla hela norra Sverige fritt från varg och andra rovdjur. Ingen nation skulle bistå ett ursprungsfolks krig mot djurarter så som Sverige bistår och hjälper Samerna i kriget mot vargen. Det handlar inte om samisk kultur, det handlar om rent destruktiv girighet och hat mot naturens mångfald och har ingenting med naturfolk att göra, tvärtom.

Samerna har en vacker kultur också, men blanda inte in dagens renhållning i detta begrepp.

De renhållande Samebyarna missbrukar och vantolkar medvetet FN:s konvention om ursprungsfolk, för egen vinnings skull och beter sig exakt som de giriga gruvbolag som vill utvinna ”guld” på deras hävdvunna marker. Skillnaden är bara den att den destruktiva naturpåverkan sker genom att Samerna skjuter Varg, Björn, Lo, Järv, Kungsörn…både legalt och illegalt. Bara för att skörda sitt ”guld”.

Ett naturfolk beter sig inte så, ett naturfolk respekterar sina medresenärer i livet och utrotar inte ”konkurrenterna”. Ett naturfolk bedriver inte djurhållning industriellt med hjälp av helikopter, snöskoter, motorcyklar, långtradare och enorma krav på bidrag.

Samekulturen är så mycket mer än den ”moderna” renhållningen och samekulturen är väl värd att värna, men det gäller INTE renhållningen så som den sköts idag. Läs detta!

Politikerna måste genomgående uppvärdera vetenskapliga rekommendationer i förhållande till enskilda näringsidkares och deras lobbyisters kortsiktiga intressen. Och vi måste alla sluta bete oss som jättebebisar – och släppa föreställningen att överdåd är en mänsklig rättighet.”

…skriver en klok kvinna. Och vilka som är nationens största ”jättebebisar” vill jag låta vara oskrivet, men de främsta tävlande är nog Jägarförbunden, renhållande samer och Sveriges fårbönder.

Det är INTE värt priset vi betalar att hålla renhållningen under armarna längre.

 

sandra_borch_s b

Länsstyrelsen i Västernorrland har lämnat in ett yttrande till Naturvårdsverket där man föreslår att den omtalade Junselevargen och hennes nya hane ska skjutas.

…och vi vet ju alla att tiken plötsligt bara försvann!

Återigen ett beslut baserat på ekonomiskt gnäll från renhållande och rovdjurshatande individer! Junselevargen försvann som bekant, antagligen sköts hon av en primitiv avpälsad liten primat. Det är verkligen inte värt priset att hoppas att den outvecklade lilla pöbel som styr världen skall inse (i tid) att vi bör vårda den natur som är hela grunden till vår existens, istället för att ständigt plundra och utarma den. Klarar vi inte den i grunden enkla frågan om vargens återkomst, så klarar vi inga av våra miljö- och klimatproblem.

Det ser mörkt ut för planeten och den ointelligenta avpälsade lilla primat som benämns homo sapiens. Att vi kallar oss den ”visa” människan är ett stort ironiskt skämt!

vacce-sepia1b mellan

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö., Vargdebatten: och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Det är inte värt priset!

 1. Svante skriver:

  Du vet att jag håller med dig, men jag kommer inte att delta i Vargdebatten i pressen här uppe, då jag antagligen skulle försvinna på en skogspromenad. Det får räcka med att kritisera politiken som förs, från vänster sida sett.
  Svante

 2. arrami54 skriver:

  …jag vet och respekterar ditt beslut. Jag vet hur hot påverkar en, har fått ta emot en del dylika själv.

 3. Iréne skriver:

  Det kanske är dags för renägarna att se över sitt ”överskott” av renar och avveckla sin verksamhet till ett mer hanterbart tillstånd då de även skulle kunna vakta sina djur. Sen kan vi återgå till att ha vildren igen uppe i fjällen. Vidare skulle de kunna använda sin kunskap (för naturfolk vet väl hur naturen fungerar, med ekologi/etologi?…) till att se vilka resurser våra rovdjur är. Rovdjurssafari, spårning mmm…Bara en tanke 😉

 4. arrami54 skriver:

  …du är på helt rätt spår! 😉

 5. Ping: Eskil Erlandsson, räkor och jättebebisar! | Varghjärta

 6. Iréne skriver:

  ….rätt spår sa Bull 😉

 7. arrami54 skriver:

  …exakt sa Bill! ( …och Måns han surar!) 😉

 8. Iréne skriver:

  haha just så 🙂

 9. Ping: …inlägg nr 600. (Junselevargen är död?). | Varghjärta

 10. Nilas skriver:

  Nu har du faktiskt fått detta lite om bakfoten. Vi behöver rovdjur för att hålla renstammen nere på en fungerande nivå, vi skjuter inte så fort vi ser ett rovdjur utan söker skyddsjakt (inte alla förstås) om rovdjuret i fråga vistas på en ”olämplig” plats.

  Varför vi flyttar/samlar med helikopter, skoter, motorcykel osv är för att det ibland måste användas. Detta är mycket pga all ny trafik på fjället och i skogen. Helgfirare åker upp för att köra skoter, inget fel med det i sig, men tyvärr så visar många av de en otrolig brist på respekt. Dom jagar renarna och flyttar dom till en plats vars man aldrig annars skulle fara med sin renhjord. Detta och många andra saker som tex dammar med stora vattenmagasin eller gruvor gör det väldigt svårt att utöva s ka traditionell renskötsel. Man kan inte längre åka skidor bakom renarna på alla ställen, istället måste du sitta på en skoter så att du hinner ta in kanterna av renhjorden från kanske ett kalhygge eller om dom sticker mot robotfältet. Jag tycker också att man bara bör använda helikopter i absolut nödsituationer och aldrig annars. Vi har blivit för bortskämda med allt nytt.

  Tillbaka till rovdjuren, varför vill du ha varg i Sverige? Varför tycker du att det är samerna, mitt folk som gör fel? Hur skulle vi annars sköta det? Kanske du tycker att vi ska låta rovdjur äta alla våra renar, föröka sig och sprida sig till städerna?
  Kom ihåg att precis som vi behöver dom till att hålla nere ren antalet, så behövs också människan, till en viss gräns såklart, för att hålla nere vargstammen. Ett av dom populärare argumenten som jag sett från ”vargälskare” är att vi utrotar vargen och då finns den inte kvar förutom i Nord Amerika och det är inte samma art. Men gissa vad, exakt samma vargart finns det hundratals om inte tusentals av i Ryssland.
  Menar absolut inget illa med ”vargälskare”, känner att jag måste skriva det för många andra som jag diskuterat med har tagit illa upp och i princip bytt samtalsämne varg till rasism.

  Jag har tyvärr inte tid att skriva mer just nu men du får gärna maila mig så kan vi hålla kontakten, lära av varandra. Så att vi får se båda sidor av problemet och inte snöa in på sin egen åsikt.

  n.kuoljok@gmail.com

  Ha en trevlig vår! =)
  MVH

 11. arrami54 skriver:

  Hej, kul att du tittade in, har väntat på att få samtala med en berörd representant.

  Jag börjar med dina först rader:
  ”Nu har du faktiskt fått detta lite om bakfoten. Vi behöver rovdjur för att hålla renstammen nere på en fungerande nivå, vi skjuter inte så fort vi ser ett rovdjur utan söker skyddsjakt (inte alla förstås) om rovdjuret i fråga vistas på en ”olämplig” plats.”
  Intressant! Var i renbetesland finns existerande vargrevir? Hur många vargar och varför är antalet så många?
  Varför är tjuvskyttet på Lodjur vanligast i norr och i renbetesland?

  Jag vet hur renarna sköts och varför modern teknik används. Kul att du vill minimera användningen av helikopter m.m.

  Varför vi skall ha varg? Svaret på din fråga är givetvis att de har samma rätt att existera här som vi och en verkligt fungerande ekologisk kedja kräver rovdjur. Alla typer av rovdjur. Problemet med utarmningen av biodiversiteten är att vi människor fjärmat oss alltför mycket från naturen och uppenbarligen glömt hur ekosystemen fungerar och hur viktiga de är. För mig är vargens återkomst också en viktig symbolfråga och klarar vi inte att säkerställa en livskraftig vargstam i Sverige, så klarar vi inga andra av alla miljöproblemen heller.
  Dessutom handlar det om trovärdighet, moral/etik…vi vill att andra skall skydda Lejon, Tiger, Snöleopard m.fl. från utrotning. Vilken trovärdighet skulle vi ha i bevarandefrågan om vi själva utrotade vargen från Sverige på nytt?

  Detsamma önskar jag dig! Ha en skön vår!

  PS: Min e-mail adress hittar du på min andra blogg, RUNOR i högerspalten! DS.

Kommentarsfältet är stängt.