Rasism och bloggläsare från Rumänien.

 

Att blogga är både roande, ibland oroande, fyllt av möten och lärorikt (tack till alla kloka därute). Att följa statistiken över vad som läses och var läsarna kommer ifrån är nästan lika underhållande. Att man därtill nästan täckt in världskartan med läsare, ger en skön känsla för egot!

Ibland när jag ser var läsarna kommer ifrån så finns det anledning att stanna upp, reflektera och minnas. När jag idag såg att jag haft extremt många läsare från Rumänien gick min association direkt till Securitate. Anledningen till läsningen är nog uppenbar, jag skrev några kritiska ord om/kring nationens ambassadör i Sverige. Detta angående rasismen mot Romer och att de tvingas tigga här. Att ”makten” läser av opinionen är i sig inget märkligt, även t.ex. Sveriges myndigheter som Försäkringskassan kollar vad som skrivs om dem på sociala medier.

Att det finns en utbredd, intensiv och alltigenom genomsyrande rasism visavi Romer vart man än kommer i Rumänien är ett faktum. Jag har själv upplevt och sett hur enormt hatets exkluderande är där.

Jag körde några hjälpsändningar till Rumänien efter diktatorn Nicolae Ceaușescus fall. Resorna tog mig över hela landet och jag mötte mängder med människor på alla samhällets nivåer, såg och t.o.m. utnyttjade korruptionen när jag blev akut sjuk under resan.

Det finns nog inget land i Europa som kan tävla med dem i rasism, andra når samma nivåer, men ingen är så destruktivt ”dugligare”. Nu är detta i grunden inte folkets fel, lever man under årtionden i okunnighet, medveten desinformation från diktaturen, i fattigdom m.m. så gynnas det primitiva revirhävdande hatet.

Det var inte helt riskfritt att köra dessa hjälpsändningar genom Europa under början och mitten på 1990-talet och jag mötte en hel del ”underliga” typer. Jag var ensam om körningarna ett par gånger och det rekommenderar jag inte.

Men jag mötte främst många underbara och hjälpsamma människor. Vid ett tillfälle fick jag i uppdrag av Växjöpolisen att ta med mig två rumäner som skulle utvisas, de hade inte fått uppehållstillstånd. Hade jag då vetat vad jag senare lärde mig, då hade jag kastat deras pass och kört dem till en plats i Sverige där jag vet att de kunnat leva ifred (en falsk identitet var inte svårt att fixa på den tiden).

Den första hjälpsändningen jag körde kom plötsligt, en kompis, som skulle kört blev sjuk och jag ”hoppade in”. Dagen innan jag skulle köra såg jag att passet gått ut, men en trea ändrad till en åtta fixade saken (Man är ju konstnär! 😉 ) och ingen såg ändringen, trots att jag passerade en hel del gränsövergångar!

Till saken hör att avsändare var Svenska kyrkan och Röda korset. Många trodde jag var präst och det var kanske därför ingen kollade passet så noga? ( Jag klädde mig dessutom medvetet för att nyttja bilden, vitt och svart i rätt kombination förstärkte illusionen).

Under en resa blev jag och mitt sällskap inbjuden att äta middag med en Universitetsdirektör och hans familj. Plötsligt under måltiden harklade sig denna man och bad om ursäkt, men han kände sig tvingad att fråga: ” – Ursäkta mig men du gör mig konfunderad. Du har en guldring i vänstra örat, vilket här i Rumänien signalerar homosexualitet, du har en mycket vacker kvinna med dig och jag antar att du är präst? Hur går detta ihop?”

Min flickvän skrattade gott och det tog en stund att förklara…men sedan blev kvällen trevlig och ytterst avslappnad. Kulturkrockar handlar oftast om fördomar och antaganden. Allt botas med öppen kommunikation och kunskaper!

Det slutade illa för en av dessa individer jag körde ner, hon såg ingen utväg utan tog senare sitt liv. Hennes man lever idag i USA. Hans syster tillhörde ”dissidenterna” och slängdes ut från en balkong av Securitate-agenter, från femte våningen. Jag har mängder av liknande historier som jag fick berättade för mig. En tid i Timișoara gav än mer kunskap, men det som främst berörde mig var inte diktaturens alla övergrepp, fattigdomen, utan främst den utbredda rasismen och hatet mot Romerna.

(…och då såg jag ändå bland det värsta man kan se, hur barnhemsbarnen levde i misär och apati, hur Bukarest gatubarn levde, bedövade av giftigt lim som de sniffade).

Rumänien andas fortfarande den unkna luft diktatur, okunnighet och fattigdom ger, speciellt tydligt när man studerar rasismen. Rumäniens ambassadör underblåser tyvärr hatet och rasismen via sin medvetet okunniga debattartikel och hon ligger i princip så långt ifrån ordet ”sanning” man kan komma.

Diskrimineringen av romer är utbredd och återfinns på alla nivåer i samhället. Trots ansträngningar från regeringens sida har endast små framsteg kunnat noteras och romernas situation är fortsatt utsatt” skriver svenska UD i sin senaste rapport om de mänskliga rättigheterna i Rumänien. Vilket stämmer helt med min bild av att ingenting har förändrats.

Det är ett vackert land…

DSH9734

…besök gärna Transsylvanien. Naturen där är rik och jag hade lyckan att vid två tillfällen se vilda vargar på nära håll.

 

Tyvärr solkas alla fina minnen av rasismen, hatet mot romerna.

 

Rumänien är inte ensamma om att bära detta rasistiska hat, det finns på övriga Balkan, i olika skepnad världen över , i Schweiz och här, i Sverige.

 

natalka 2

 

Tyvärr bygger människor ofta sina sociala konstruktioner på ”solkig” grund, alltför många och alltför ofta, tvingas leva i primitiva rum byggda med exkluderandets rena ångest och misär. De är rädda för dem som ”jagar”…som Natalka Kudrikova!

 

Minns du namnet Natalka Kudrikova? Hon har stora bruna ögon och ler ofta,  trots att hon bara är sex år gammal har hon tillbringat en stor del av sitt liv på sjukhus. En kvart före midnatt den 20 april 2009 kastade någon in en brandbomb i familjens hem i den tjeckiska staden Vitkov. Attacken genomfördes på minnesdagen av nazistledaren Adolf Hitlers 120-års dag. Fyra unga nazister greps och anhölls misstänkta för försök till mord. Männen förnekar brott men erkänner att de har deltagit i anti-romska demonstrationer arrangerade av högerextremister.

Natalka överlevde hat-attacken, men priset var högt. 80 procent av flickans hud brändes upp, hon förlorade tre fingrar och låg i respirator i flera månader innan hon vaknade upp. Natalka blir aldrig helt återställd, hon har redan genomgått fjorton plastikoperationer…

 

Tyvärr är rasisterna solkiga själar så lågfungerande att de skyller på rasismens offer när de tigger/stjäl för att överleva. Helst skulle rasisten se att de självdog, eller fick hjälp med detta…vi minns 1940-talets gasugnar med officiell avsky, men står tysta inför vår egen  nationella rasism. Vilket djävla hyckleri!

vacce-sepia1b mellan

 

 

Det här inlägget postades i ...det är om hösten drömmar dör..., Allmänt om politik., Min syn på SD! och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rasism och bloggläsare från Rumänien.

  1. Ping: Det signalerar homosexualitet! | eaqhan

  2. Ping: Rapport från lala-land. | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.