Bankerna gör storvinster, igen!

Bankernas utdelning stiger – men Anders Borg och Alliansen tiger !

Bankvinsterna överträffar nu nivåerna före finanskrisen med råge. Det gör också utdelningarna och bonusen. Samtidigt har finansminister Anders Borg flytt fältet. Har han tröttnat på sitt eget bankkrig, eller är det valtaktik?” frågar SvD Näringsliv.

Givetvis är tystnaden taktisk och något ”krig” mot bankerna har herr Borg aldrig drivit, han är bara retoriskt slipad.

Bankernas bristande samhällsansvar och giriga omognad, är bara en given spegling av omoget politiskt ledarskap!

 

Bankerna sysslar främst med finansiell spekulation, vi lever under konsekvenserna av den medvetet skapade finanskrisen och lär så få göra många gånger om vi inte tar oss samman och lagstiftar emot den giriga spekulations/vinst- och lön-/bonus-”frossan”.

Studerar vi samhället med öppna ögon så ser vi en bostadsbrist som är enorm, vi måste storsatsa på nya bostäder. Det är inte bara en social plikt, det handlar om lag också. Nu struntar dagens blåtonade Allianspolitiker och S (de falska högersocialisterna) …fullständigt i mänskliga behov, fåtalets vinster prioriteras. Studerar man grundlagarna (Regeringsformen) så hittar vi bl.a. följande:

2 § …”Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.”

Orden framstår med en ton av dålig ”komik” idag, inte främjar vi det lagen nämner…vi har en enorm bostadsbrist, en krackelerad sjukvård och en ojämlik skola.

 

Överallt krackelerar välfärden, inom åldringsvård, sjukvård, skola, rättsväsende… ett litet exempel är:

Det finns brister i många kommuners arbete med våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Konsekvensen av bristerna kan bli att kvinnor och barn som lever med våld far ännu mer illa.

Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter en ny granskning.

”– Det är bedrövligt att lagstiftningen inte följs, säger Mikael Thörn, projektledare på IVO,” till TT.”

Varför? Jo, kommuner, landsting och staten har prioriterat skattesänkningar och besparingar som lett till att alla LAS:ade tjänstemän ha en enda primär arbetsorder: ”Spara pengar oavsett konsekvens för individerna. Får du en fråga från media, håll tyst, eller håll med. Pladdra på, ingen bryr sig!”

 

Det finns politiska alternativ som tar grundlagens ord på allvar och som verkligen vill värna välfärdstanken – Allas rätt att färdas väl genom livet!

Vinsten får aldrig vara drivande”, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande och låter som en Vänsterpartist. Det är bra det!

Vi skall inte låta välfärden bli beroende av de giriga, då händer det ingen vill se…att välfärden krackelerar och tonar bort.

 

Personligen vill jag se att (stor)bankerna socialiseras eller alternativt att det byggs upp en statlig bank som konkurrerar bort dem. Att börja med en ny banklag är en bra startpunkt:

”– Det finns viktigare saker att lägga skattepengarna på än att rädda storbanker säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson. Därför kräver vi en ny banklag.

Vi tycker inte att staten ska subventionera privata företags finansiella spekulation och dessutom gå in och rädda dem när de riskerar konkurs på grund av denna spekulation. Detta är orimligt. I synnerhet när vi idag vet att storbankernas totala vinst 2013 var hela 90 miljarder, säger hon.

Idag sysslar storbankerna med både traditionell bankverksamhet i form av betalningsförmedling och in- och utlåning till hushåll och företag, dels så kallad ”investmentbankverksamhet”. Den senare verksamheten innebär att de kan dra nytta av hushållens inlåning och olika statliga garantier för att spekulera i olika typer av riskabla finansiella instrument.

Vänsterpartiet föreslår därför en bankdelningslag som separerar bankernas traditionella verksamhet från deras finansiella spekulationer. Endast den traditionella bankverksamheten ska omfattas av de statliga garantierna.

– Det kommer att göra det finansiella systemet rättvisare och dessutom säkrare, säger Ulla Andersson.

 
Under alla år har jag haft en dragning mot Miljöpartiet, jobbade aktiv på heltid under några år som ”grön” och var bl.a. med i kampen mot EU och EMU. Med en viss ambivalens, som nu tonat bort, har jag övergått till att bli vänsterpartist. Inte bara sympatisör, utan medlem och jag är övertygad om att det inte bara är rätt val, det är dessutom klokt!

6vlogga

 

 

 

 

…ja, mitt hjärta är rött! Blodrött!

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik. och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Bankerna gör storvinster, igen!

 1. Kicki skriver:

  Jaha du, du har frångått att länka ”fakta” ur liberala DN nu… och istället vänt dig till en Moderatblaska…
  och så påstår du att du gått och blivit Vänstersympatisör.
  Okidok… :-S

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_svenska_tidningar_ordnade_efter_ideologi

  Nu stödjer du ett Vänsterparti som snart kommer urholka det enda sanna fackförbund som finns. Ett helt fristående, utanför LO – organisationen… ”Trots ett väletablerat system med extrapersonal går kommunala Södertälje Hamn i bräschen för att ta in bemanningsföretag. I styrelsen sitter Vänsterpartiet.”

  …Du gör ju som du vill, (det gör ju jag med! skriver bara i besvikelse). Nu ser jag att jag haft fel.
  Fick uppfattningen att du var en stridis för den lilla människan. Dvs. arbetaren. Men vet du… det tycker jag inte längre…

  Ska fortsätta läsa dina ”varginlägg” för dem gillar jag… och med facit i hand skriver du himla mycket bra saker. Men… fick helt plötsligt en annan bild av ditt politiska skriveri…

  jo, jag vet…det ligger naturligtvis inte hos dig, utan hos mig… Jag har nog förändrats själv, fått tillbaka lite mer av mitt rebelliska jag… faktiskt, delvis genom att läsa här…. :-/

  Ha det bra

 2. Kicki skriver:

  Imperiet är ju helt rätt för mig förståss. :-)))

 3. arrami54 skriver:

  …exakt, alltid rätt! 😉

 4. arrami54 skriver:

  …jag ler lite förvånat, du menar att länkar från SvD är någonting nytt i min blogg och att ”moderata” journalister alltid har fel. Hört talas om helhetssyn, Holism?
  (Holism (av grekiska holos, ”hel”, ”odelad”) är i allmän bemärkelse ett filosofiskt betraktelsesätt att helheten är större än summan av delarna och att ingenting kan beskrivas enskilt utan kontext).

  Ibland undrar jag om folk verkligen har läst min blogg när de så hävdar…?

  I sak, vad tycker du? Är det okej att vinsterna koncentreras hos fåtalet och välfärden krackelerar, slits sönder och tonar bort? Är det okej att göda en bostadsbubbla och bankerna, samtidigt som det saknas ca 450 000 bostäder i Sverige. Dominerar V styrelsen i det kommunala bolag du nämner? Du använder ett exempel och menar att V vill se fler slava i bemanningsföretag, vilket INTE är sant.

  Jag vet exakt vilka som äger Sveriges tidningar, att t.ex. Smålandsposten är färgad av sina moderata ägare, att Smålänningen är färgad av Centerpartiet o.s.v….jag ler och måste tyvärr hävda att: Jag bryr mig inte en sekund om vad du tänker om mig!

  Läs, tolka inte in en massa, du vet inte speciellt mycket om mig och så lär det förbli.

  I princip sedan bloggen startades har jag haft en rödgrön inofficiell Smålandsflagga längst ner till höger, där står att: ”Visst är jag en röd-grön Smålänning med hjärtat till vänster”. …hur har du missat detta och var jag står politiskt?

  Du har skrivit en hel del kommentarer, som här: https://varghjarta.wordpress.com/2014/02/03/en-skon-van-fyller-ar-vargens-dag/ … och jag har artigt svarat. Men det är bra nu!

  Må bättre än bra! 😉

 5. anita skriver:

  Vet inte om du har spotify men jag kom att tänka på den här låten när jag läste ditt inlägg:

 6. pybusa skriver:

  Här kommer ett recept på hur vi kan knäcka dom fyra stora bankerna. Deras girighet har inga gränser. Byt bank till någon mindre bank som exempelvis Länsförsäkringar som har en form av kooperativ verksamhet. Din nya bank sköter flytten och det enda Du behöver göra är att skriva under. NU TAR VI GIRIGHETEN NER PÅ KNÄ!!!!!!

 7. arrami54 skriver:

  …nope, jag har inte spotify, men ge mig gärna en annan länk! 😉

 8. arrami54 skriver:

  Bra tips! Lyder och skall göra så! 😉
  …gör så ni andra också!

 9. anita skriver:

  Har inte kollat bilderna, så jag står bara för texten.

 10. arrami54 skriver:

  …förstår och texten, den ÄR bra! 😉

Kommentarsfältet är stängt.