Kriminella jägare skyddas av medveten politisk tystnad.

 

Artikeln jag citerar ur nedan, från Dalademokraten, är bara ett exempel i en lång rad över det ”krig” som pågår mot rovdjuren i Sverige.

Svenska politiker står medvetet handfallna och blundar för fakta. Det är inte omöjligt att dra in vapenlicenser, att hindra markägare som lägger ut förbjudna åtlar, som sätter upp förbjudna kameror m.m. att själva bruka och jaga på sin mark. (… och hur fan kan man få 557 vapenlicenser?). Låt länsstyrelsen förvalta marken under några år och förbjud markägaren att inneha vapenlicens livet ut. Det finns åtgärder man kan tillgripa för att stävja tjuvskyttet, om man vill…men det vill man ju inte!

”– Det är ett klimat som jag aldrig tidigare stött på som åklagare.

Exempelvis följde Åse Schoultz med några tjänstemän från länsstyrelsen i helgen för att se hur de spårar, inventerar och säkrar spillning för DNA-analys av varg.
Naturbevakarna fick under dagen motta underförstådda hot om våld från jägarna och direkt uppmaning att lämna området. De fick också höra att de förstörde jägarnas jakt och att gruppen ”levde farligare än vargen”.
En av naturbevakarna mötte exempelvis en jägare och passade på att informera om att det fanns varg i området.

Men jägarens svar var det som förvånade Åse Schoultz.
– Då säger han, och jag står bredvid, att ”nu jagar vi allt och släpper hundarna, så får vi kanske fram en ”Paragraf 28”.
Paragraf 28 i lagboken innebär i korta drag att man som ägare får skjuta rovdjur som angriper ens tamdjur eller om det finns stor risk för att rovdjuret gör det.
– Men jag blev häpen, milt sagt, över det klimatet som rådde i skogen och den arbetsmiljö som länsstyrelsens personal vistas i och då gör de bara sitt jobb!

Åse Schoultz är noga med att poängtera att jägarens attityd inte nödvändigtvis behöver spegla samtliga jägares uppfattningar och att de som Åse Schoultz mötte i skogen utgör en mycket liten del av jägarkåren.
Men hon är förvånad att de andra jägarna inte agerar och utesluter den mindre gruppen av oseriösa jägare från jaktlagen. För liknande attityder sammantaget med olagligt uppsatta kameror och otillåtna åtlar med tamdjur, är några av faktorerna som leder till att flera utredningar om grova jaktbrott hamnat på Åse Schoultz bord.
Trots att få vittnen törs tala om problemet, uppmanar miljöåklagaren ändå att man alltid ska anmäla brotten.
– Ser man kameror och åtlar med tamboskap ska man ta kontakt med miljöpolisen eller med länsstyrelsens naturvårdsenhet och det går bra att kontakta dem anonymt. ”

 

De svenska jägarförbunden har dessutom en märklig syn på både lag och demokrati: ”Om Johanssons demokratisyn är märklig verkar Svenska Jägareförbundets ännu värre.  I en debattartikel i DN den 20 januari hotar Jägareförbundet indirekt med att det kan bli tjuvjakt om man inte får jaga varg som man vill. Det är beklämmande att man därmed tycks sälla sig till de grupper som utmanar rättssamhället genom att ställa ultimatum av typen ”gör som vi vill annars blir det så ändå”.”

Det finns en anledning till att så få fälls för jaktbrott: ”Vi lever i ett laglöst land” Bara en handfull av de jaktbrott som begås i länet anmäls till polisen och bara en bråkdel av dessa når domstol. De försvinnande få gärningsmän som döms i tingsrätten frias sedan i hovrätten eller får påföljder som är långt mildare än vad lagen föreskriver. Brottsförebyggande rådet beskriver Sverige som laglöst land när det gäller tjuvjakt. Det är en beskrivning som både polis och åklagare har svårt att värja sig från.”

 

…en orsak är väl att många politiker, poliser och åklagare också jagar?

 

Vargens dag, firas av en orsak:

Canis_lupus_laying

 

PS: Jag läser med avsmak tidskriften Jakt&Jägares chefredaktör Anders Ljung, han hånar åklagaren och talar endast om ”illegala åtelkameror ”. Han talar högst medvetet inte om tjuvjakten, illegala åtlar (ibland förgiftade), illegala fällor, olaga hot, missbruk av ”paragraf 28”m.m. Jag anar mycket störda små ”mördarsjälar” inom det skrå som stolt kallar sig ”jägare”… mer än anar! DS.

 

 

Det här inlägget postades i Vargdebatten: och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Kriminella jägare skyddas av medveten politisk tystnad.

 1. arrami54 skriver:

  Varsågod och tack för att du sprider orden på din blogg! 😉

 2. narhvalur skriver:

  🙂

  Jag har också skrivit inlägg i DN angående att jägare nu hotar med illegal jakt.

  Har också skrivit till Svensk Jakt .

 3. arrami54 skriver:

  Bra, människor som du gör att man (trots allt!) upprätthåller ett visst hopp kring mänskligheten …det finns vackra själar!
  😉

 4. Ping: Våra Rovdjur. | Varghjärta

 5. Ping: En häsning till Robin… | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.