Sångfåglarna och ”spindlarnas” lim-pinnar.

 

Runt Medelhavet dödas många tiotals miljoner flyttfåglar varje år, för/av tradition, (mat), vinst, och främst, ett grymt nöje. Det handlar om en mångmiljonindustri kring dödandet av småfåglar. Bilderna av de fångade och döda småfåglarna får min själ att undra om inte svärdet är mäktigare än pennan…min sorgblandade vrede mot ”jägarna” är i detta fall enorm. Lägre kan inga individer sjunka och ursäkten om ”tradition” har ingen bärighet, inte heller handlar det om mat till svältande (energivinsten är försumbar). Det handlar om ”guld” och om att döda för nöje!

 

De människor som sysslar med jakten är mentala ”insekter” och bör få psykologisk hjälp (medicinering) för sin störning. De (demokratiska) svenska ”jägare” som tjuvskjuter fåglar som Kungsörn, Korp m.fl. bör få kännbara fängelsestraff, (och samma vård/medicinering), men tyvärr är Sverige i jaktfrågan ett laglöst land, inte på något vis bättre än de länder kring medelhavet där jakten på småfåglarna accepteras. Du kan läsa mer i sak här och t.ex. här!

Människor fångar ofta småfåglarna med självhäftande ”lim-pinnar” förklädda till sittpinnar. Fotograf David Guttenfelder liknar arbetet med att ta bilder av denna slakt av sångfåglar vid krigskorrespondentens/fotografens arbete.

songbird-tar-sticks-61511-metal-snap-like-mousetrap-67014-whitethroat-bird-africa-67003-poacher-tray-frozen-songbirds-italy-670

 

 

Avslutar med någonting trevligare, en mänsklig sångfågel:

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Sångfåglarna och ”spindlarnas” lim-pinnar.

 1. narhvalur skriver:

  Jag skickade följande meddelande till Spanska Ambassaden:
  Dear Ambassador,

  SEO, som är BirdLife-partnern i Spanien, ber nu om internationell hjälp via en twitterkampanj riktad mot regionala och nationella myndigheter. Anledningen är att delstatsregeringen i Valencia, som styrs av högerpartiet Partido Popular, försöker kringgå lagen för att tillåta fågelfångst med limstickor. De styrande i Valencia tar till samma knep som isländska och japanska myndigheter gjort när det gäller valjakt – man ger jakten sken av att vara vetenskaplig.

  Limstickor är en gammal jaktform som tillämpats i en stor del av Medelhavsområdet. Den är numera förbjuden eftersom den är grym och inte selektiv. Jägaren kan inte veta vad som fastnar. Trots detta fortsätter jakten i betydande men illegal omfattning, bl.a. i norra delen av Valencia på Spaniens ostkust.

  Denna jaktform kallas parany i Valencia. Fåglar lockas att sätta sig på pinnar som bestrukits med ett mycket kladdigt lim. De fastnar och ju mer de försöker komma loss, desto fler delar av kroppen fastnar i limmet. Nu har regionstyret i Valencia gett tillstånd till 33 paranyer genom att hävda att det är en vetenskaplig studie. Detta trots att jaktformen alltså förbjudits i en rad domstolar, från den regionala rätten i Valencia, via Spaniens Högsta domstol till EU-domstolen.

  Regionstyret försökte först motivera tillstånden med att fåglar gör skador på grödor. När inte det fungerade, hävdades att jaktformen skulle tillåtas för att den var tradition, något som också avvisades. Därför försöker man nu påstå att det handlar om en vetenskaplig studie. Men tillstånden har inte getts till biologer utan till två professorer vid en institution för landsbygdsutveckling och med kopplingar till en parany-förening.

  – Detta är ett hån mot rättvisan, miljön och allmänintresset och en förolämpning av hela det vetenskapliga samfundet, säger Asuncion Ruiz, som är direktör för SEO/BirdLife Spanien.

  Sincerely,

  Ann Novek

  Stockholm

 2. arrami54 skriver:

  Mycket bra initiativ, jag skall göra detsamma i kväll …och hoppas fler läsare gör så! Tack.

 3. narhvalur skriver:

  🙂

 4. arrami54 skriver:

  …skriver även till EU:s miljökommission i frågan. De kanske reagerar?

 5. narhvalur skriver:

  Bra! Jag ska även skriva brev till enskilda riksdagsmän.

  Kämpa på,
  Ann:)

 6. arrami54 skriver:

  Jag har sänt e-mail till spanska ambassaden och till EU:s miljökommissionär. Hans e-mail adress är: janez.potocnik@ec.europa.eu

  Om någon annan vill tillskriva honom i ärendet.

  Jag stal lite ur din text Ann, den var bra, saklig och precis. Så jag gjorde som Pablo Picasso nästan alltid gjorde, enligt hans princip: ” – Finns det någonting värt att stjäla, så stjäl jag det!” 😉
  …och ta stölden som en komplimang!

 7. Svante skriver:

  Även vi i Sverige har jagat småfågel, som serverades Adeln, med namnet Kramsfågel. Rätter tillagade av dessa fåglar uppskattades av Adel, och Kungahus. Jag läste en bok om förhållandena på den tiden, men har inte minnet kvar att hitta sökord till boken.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kramsf%C3%A5gel
  Om jag förstår allt rätt gäller det inte bara Spanien, och Cypern utan alla Medelhavsländerna, som utför samma grymma jakt.
  Svante

 8. arrami54 skriver:

  …helt sant, även här fanns en liknande jakt. Idag tycks (tjuv-)jakten mest grunda sig på hat, okunnighet och drabbar främst rov-/kråkfåglar. Traditionen finns runt hela medelhavet, på den afrikanska sidan också.
  Många av våra vackra småfåglar/sångfåglar minskar. Orsaken ligger delvis i nämnda jakt, men beror också på att jord-skogsbruket blivit mer industribetonat och girigt. Svenskt skogsbruk har t.ex. lett fram till dagens siffror. ” På den så kallade ”rödlistan” som tar upp hotade svenska organismer finns exempelvis 1 798 skogslevande arter men bara 278 arter som lever i havet” (läs här: http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.543020/skogsbruket–det-storsta-svenska-miljohotet )

  Låter vi Centerpartiet/LRF/Skogsbolagen/SLU m.fl ”tossar” fortsätta styra utvecklingen blir vi grundlurade och extremt genetiskt fattiga. Det finns en hel del mentalt och politiskt ”dökött” vi skall neka tillträde till riksdag/regering, respektive bära ut därifrån! 😉

 9. Ping: Jag skrev och fick ett svar från EU:s… | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.