”Hur många vargar behöver vi?”

 

Ett högintressant svar får ni om ni följer föreläsningen på filmen nedan. Karin Dirke, universitetslektor i idéhistoria och Linda Laikre, professor i populationsgenetik berättar:

Föreläsarna ger en historisk bakgrund och delvis är underlaget lite föråldrat (antalet vargar i Sverige), men i princip helt aktuellt. Den genetiska problematiken kring Sveriges vargstam består och vi behöver förstärka den genetiska variationen med ett antal vargar hämtade utifrån. Kontinuerligt/ återkommande och minst 25 till 35 djur för att få en positiv effekt, men ser vi till kostnaden är det långt billigare med ett mindre antal tillsammans med en stor population. Alternativet är att få till stånd en kraftig invandring som kan förstärka vår stam. Inget av detta sker idag och i princip förstärks inavelsproblematiken.

Utarmningen av stammen får inte fortgå och nya vargar måste in i landet. Exakt hur många vargar vi behöver är kopplat till detta problem. Att skjuta av stammen utan att tillföra mängder med friskt genmaterial är ingen lösning, tvärtom. Jägaren vet nämligen inte vilka vargar som är reproduktiva (alfadjur) och risken är stor att fel djur, de friskaste skjuts.

Vi behöver alltså så många vargar det bara är möjligt i Sverige.

…är detta då möjligt. Ja, det är en försvinnande liten del tamdjur (får) som tas av vargen. Med ett riktigt rovdjursavvisande stängsel, herdedjur som t.ex. Lama och kanske blinkande ljus går det att hindra/skrämma rovdjuren. Det sistnämnda är inte svårt rent tekniskt och placerar man lamporna på stängslet så att de ser ut som ögonpar så ökar skrämseleffekten. Vad jag vet så är alla nämnda skyddsåtgärder inte prövade/utbyggda och de svenska djurhållarna/fårägarna är överlag lata och negativa till skyddsåtgärder som rovdjursavvisande stängsel, det är enklare att skjuta rovdjuren/vargen.

En favoritbloggare, ”jinge” skriver:

När man talar om vargen och dess roll i vår natur både idag och framgent så bör man ha klart för sig att den ekologiska balansen förutsätter predatorer som örn, varg, järv, björn och lodjur. Dessa djur har funnits i Sverige sedan istiden och aktivt bidragit till vår natur och dess utveckling.”

Jinge har helt rätt, men jag vill tillägga att stammarna av rovdjur bör ligga på en maximal och hög nivå. Jägarna protesterar givetvis eftersom rovdjuren/vargen tar ”deras” bytesdjur och ett fåtal tamdjur/hundar. Det är inte förvånande att förvaltningsrätten ställer sig på vargens, miljöorganisationerna och kunskapens sida och underkänner jaktbeslutet.

Men vi får aldrig tillåta att ett girigt och destruktivt konkurrenstänkande utarmar den biologiska mångfalden och jag vill poängtera ordet ALDRIG.

Det finns en överdriven rädsla i Sverige visavi vargen, den är kopplad till myter, folktro, girighet, konkurrenstänkande, lättja och kunskapsförakt. Det finns en stor risk att tjuvjakten ökar, likt i Finland, delvis eftersom LRF och Jägarförbunden INTE aktivt motverkar den utan underförstått snarare uppmuntrar den illegala jakten via ”tyst förståelse”. Man kritiserar miljöorganisationerna för att de utnyttjar sin lagliga och demokratisk rätt att överklaga och hotar underförstått med att vi kan få samma situation som i Finland, där den illegala jakten ökat:

”Helena Jonsson menar att organisationerna tror fel om de tror att de gör vargen som art och naturvårdssymbol en tjänst när de överklagar.
– Polariseringen kommer självklart att öka, skador och olägenheter kommer att bli fler. Detta drabbar folk på landsbygden och inte minst vargen. Man kan tveka om Finland som exempel, men i den här situationen kan man inte längre tiga.
Helena Jonsson påpekar att man i Finland officiellt säger att vargförvaltningen misslyckats och att det är nödvändigt att börja om från början med ett underifrånperspektiv.
– Vargstammen har minskat dramatiskt på grund av illegal jakt, enligt finska myndigheter. Vargstammen är ungefär halverad, fortsätter Helena Jonsson.”

Det ÄR bra att vargjakten stoppas, hotet mot landsbygden står inte vargen för, hotet mot framtiden står landsbygdsbefolkningen främst för själva.

Att landsbygden utarmas beror helt på okunnighet, fantasilöshet och ett konservativt tänkande som leder utvecklingen vidare i negativ riktning…

När det handlar om landsbygdsjobben ger utvecklingen de senaste decennierna inte mycket hopp. Prognoserna i en rapport till regeringens framtidskommission pekar på att det blir ännu värre framöver. Enligt basscenariot kommer jobbtillväxten fram till mitten av seklet att koncentreras till storstäderna och angränsade län. ”För i stort sett alla län i norra Sverige samt Värmlands och Kalmar län beräknas sysselsättningen minska kraftigt fram till 2050”. ”

Det är INTE rovdjuren som hotar landsbygdens livskraft, hotet ligger i mänsklig fantasilöshet och okunnighet!

lo10x

Det här inlägget postades i Vargdebatten: och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till ”Hur många vargar behöver vi?”

 1. Ping: Vargen och populationsgenetiken | Bilderblogg.se

 2. Jinge Flücht skriver:

  GYBS ska fastställas av vargen när det gäller älgar, rådjur och andra bytesdjur. DET är ekologisk balans, djurriket ska sköta sig självt i görligaste mån! Rovdjuren själva ska således avgöra hur många älgar det ska finnas i skogarna…

 3. arrami54 skriver:

  …exakt. Enda vägen till verklig biodiversitet och ekologisk balans.

 4. Iréne skriver:

  Tack för ”filmvisningen” 🙂

 5. arrami54 skriver:

  Varsågod…hoppas filmen gav lite nya insikter! 😉

 6. Animalrights International skriver:

  Låt vargen och alla vilda djur leva! Djuren har rättigheter! Mänskliga rättigheter är djurrättigheter!

 7. arrami54 skriver:

  …håller nog med med en viss tvekan, givetvis skall vi respektera livet, allas liv, men med tanke på att en del djur både kan bli farliga och ”problemdjur” så måste vi ha jakt. Vi har stört så mycket i ekosystemen så vi kan inte lämna bort vårt ansvar, under det att vi försöker återställa så mycket som möjligt av den genetiska fattigdom vi skapat och håller på att skapa …så måste vi försöka hålla ner vissa djurstammar (som t.ex. vildsvinen, Älg m.fl).

Kommentarsfältet är stängt.