Verklighetens klyftor.

 

1% av amerikanerna äger 40% av den samlade privata förmögenheten i USA, men hur ser det ut i Sverige? Vet du det?

Läste inne hos Birger (läs gärna du också!) och hittade en intressant film, se den…den kommer nederst här!

Som ”rödgrön” så inser jag förstås att ett ekologiskt hållbart samhälle kan vi bara nå om samhället också är socialt hållbart. Det vill säga om förmögenheten fördelas någorlunda rättvist och vi bibehåller, förlåt… återskapar!, välfärdssamhället. Allas rätt att färdas väl genom livet. Vilket också Birger hävdar, om vi vill ha kvar demokratin.

Vi kan inte heller upprätthålla demokratin om vi raserar våra grundläggande förutsättningar till ett gott liv, sliter sönder samhället via stora klyftor mellan människor, om vi saboterar ekosystemens balans, vårt klimat m.m..


Det tar ett tag att överbrygga och ”bygga” bort klyftorna, men det går, vi har gjort så förut.

Vi mår alla bäst i ett Vi-samhälle, byggt på välfärdstanken och en hållbar attityd till miljön/ekosystemen. Dagens unkna, privatiserade och avreglerade Jag-samhälle tycks mest värna egoism, girighet, vinst, kortsiktighet och skapar en allmän fördumningspandemi av ett slag som bara leder till samhällets sönderfall i allt kraftigare motsättningar. Det tydligaste tecknet på fördumningspandemin är de främlingsfientligas/rasisternas frammarsch, de kryper fram ur avloppen i en skrämmande takt.

…för att lyckas måste vi våga se verkligheten och tyvärr vill inte alla det, de är rädda, små och bevakar ”sitt” revir. (Som vinster i välfärden!)

 

 

Det är bara idioter som ger en travhäst trehundra kilo havre dagligen, detta apropå vulgärkapitalismens (Alliansens) hästskitspolitik.

(Hästskitspolitik = övergöd hästen, då får/kan sparvarna picka i sig den havre hästen spiller eller skiter ut)

 

 

Detta inlägg publicerades i Allmänt om politik. och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Verklighetens klyftor.

 1. Jag skriver:

  Jag har hittat siffrorna:
  ” I Sverige har 1% av svenska folket 460 miljarder i möjlig skattepliktig förmögenhet. Bara 1% av svenska folket äger mer än hälften av allt det vi kallar verklig förmögenhet. Det är en mycket liten minoritet. Faktiskt är det bara 50 000 familjer som äger och kontrollerar förmögenheterna i Sverige. Fler är inte de rika.”
  s.107 i Ekonomihandboken av Ehrenberg/Ljunggren

 2. arrami54 skriver:

  Betänk vad hälften av denna möjliga skattepliktiga förmögenhet skulle betyda för skola, vård, barnomsorg, åldringsvård, järnväg (kollektivtrafik), energiomställning m.m.
  …och ärligt talat skulle allting fungera lika gott om man maximerade förmögenhetsbildningen till , låt oss säga, 25 miljoner i privat förmögenhet…även då levde dessa individer gott! 😉

 3. Jag skriver:

  Ja, tänk om… Jag håller helt med dig om förmögenheterna. Det märkliga är också att det inte längre finns någon förmögenhetsstatistik, den försvann 2007.

 4. arrami54 skriver:

  …ja, men det som inte syns i bl.a. statistiken hamnar i tystnadens skugga. De som gynnas av ökande klyftor vill givetvis också att förändringen sker, att klyftorna vidgas under tystnad, demokrati och opinion är ju av ondo för egoismens riddare.

 5. Pingback: Få äger det mesta | skvitts

Kommentarer är stängda.