Whiskey och Cola.

 

Nej, inlägget är ingen reklam för dryck eller berusande lösningsmedel, detta är ett miljö och kattinlägg! (Och blandar man gudadrycken whiskey med cola, då har man stora problem!)

Enligt en artikel jag läste i Illustrerad Vetenskap skall ca 10% av alla bilder på nätet föreställa katter och kattungar. Detta djur är efter nakna kvinnliga homo sapiens som upptar ca 80% av nätets bildflora (antar att alla pornografiska bilder/filmer är inräknade i siffrorna), det mest populära motivet bland oss nätvandrare.

Även här hemma är katter för tillfället populärast. Whiskey och Cola är två helt underbara små vänner, de har varit en extremt positiv medicin för mig och min känsla, respekt för dessa två underbara små liv växer ständigt. De följer mig nyfiket, likt små hundar som nyfiket kollar in allt husse gör. De ser mig även som en stor lekfarbror och som jaktbyte (en mus i jätteformat!).

!cid_inlineImage6

Det är tämligen smärtsamt när två kattungar klättrar uppför benen eller uppför ryggen. Mina axlar är tydligen bra utsiktspunkter. Värst är när de placerar sina sylvassa klor i sidfläsket, tro mig…det känns. Men jag är tålig, ler mest åt deras attacker och lagom smärta ger faktiskt en form av njutning…man vet att man är vid liv i alla fall.

Whiskey är den tuffaste personligheten av dem, ständigt lekfull, på jakt efter äventyr och ständigt hungrig.

!cid_inlineImage666

w

Cola är mer cool, lite introvert tillbakalutad och har ett högst intressant rörelsemönster, hon rör sig som en blandning mellan orm och katt. Cola är också extremt långhårig och ser ofta ut som en fluffig boll som far runt i stugan.

Cola!cid_inlineImage555

Med åren har djuren blivit de vänner jag helst umgås med, visst, det finns relativt många fina mänskliga individer där ute och några vill jag ha nära. Men generellt har jag alltmer börjat se majoriteten av mänskligheten som ett tämligen korkat och destruktivt djur. Varför? Svaret kan bli nästintill evigt om det transformeras till text. Jag är inte ens säker på att jag vill kategorisera djuret homo sapiens som ”framgångsrikt” längre, det är mest ett däggdjur bland andra och om jag uppehåller mig vid ett enda exempel så tror jag min bild blir tydlig.

I våra världshav flyter fem gigantiska öar av plast omkring, någon så stor som USA:s delstat Texas till ytan och ca trettio meter tjock. Problemet är att många fiskar, fåglar och däggdjur får i sig plasten. Den bryts ner till mindre delar relativt fort i haven, som förvandlas till en soppa av plast, allt från så små delar att vi kan tala om nano-storlek.

Denna plastsoppa hamnar i slutändan på vårt matbord och i våra kroppar. Bilden är densamma kring alla de kemikalier i häver ut i naturen och de är ca 150 000 till antalet. Många vet vi är giftiga (även för oss och främst våra barn), många vet vi lite om och vi har inte en aning om hur mixen påverkar ekosystemen. ”Den visa människan”, jo visst! Ursäkta mig men den största gåva planeten kunde få var om vi återigen bara var femtio till max hundra miljoner av vår art (förutsatt att vi inte tar andra arter med oss när vi reduceras!)

När de havslevande djuren får i sig plasten tar de skada. De färgglada plastbitarna förväxlas ofta med bytesdjur, t.ex. ser en plastpåse ofta ut som en manet för en havssköldpadda. När plasten stannar i djurens magsäck frigörs bl.a. mjukgörare. Många av de kemiska ämnena påverkar djurens reproduktionsförmåga, andra framkallar sjukdomar som cancer. Även kvinnliga homo sapiens drabbas idag av reproduktionsstörningar på grund av plastsoppan.

Fotografen Chris Jordan är en av många som försöker sprida kunskap kring problemet:

 

Jag hoppas du tänker dig för när du kastar dina sopor och när du konsumerar. Ansvar är en idé vi alla bör bära med oss, ständigt och medvetet, om vi nu vill kalla oss för homo sapiens (den visa människan).

Det finns ingenting klokt eller framgångsrikt i att plundra och förstöra vår planet, vårt beteende pekar generellt på motsatsen, vi ÄR rejält korkade. Människor generellt blundar för hur de djur som blir vår mat, plågas i industrislakterierna och under transporten dit. Någon respekt för livet finns knappast, annat än en cynisk respekt för det egna livet och kanske några näras liv. Det är dags att helt återupprätta respekten för livet, allt liv. Du är inte solitär och oberoende, det är precis tvärtom!

liten

Tänk på vad du konsumerar när nu vår högkommersiella traditionella Julhelg närmar sig, tänker du i tillräckligt många steg så skippar du det mesta av prylkonsumtionen och ser till att ditt personliga sopberg inte hamnar på fel ställe.

 

Någon julgran blir det inte tal om här i år, av flera skäl, men främst för att jag vet att den skulle bli en perfekt lek/tummelplats för Whiskey och Cola…och tillbringa helgen med att ständigt plocka ut kattungar från granen och städa upp bland krossade julgransprydnader känns inte lockande.

Nej, jag tänker bara mysa, med Whiskey och Cola…och några till, två- liksom fyrbenta vänner. Inte fan tänker jag stressa extra bara för att det är jul, snäll, ansvarstagande och vänlig bör man väl vara året om, inte bara en helg per år.

 

vadå

!cid_inlineImage13

Må gott!

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö. och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.