SD, Oxytocin och Guld.

 

När man under en längre tid studerat djuret homo sapiens så kanske man kan beskriva den mänskliga själens längtan med två ord: Oxytocin och Guld (Pengar).

Människan är ett däggdjur, bland många andra, och våra grundläggande behov är givetvis, mat, skydd mot vädermakterna ( bra kläder, värme och en bostad), men oxytocin och guld ligger också inom våra grundläggande behov och är idag kanske det vi jagar intensivast…vilket får konsekvenser på samhället och dess välfärdssystem. Speciellt eftersom en del av oss har mycket guld, andra mindre och har man lite guld blir man lätt avundsjuk på dem som har och dem som får hjälp.

– Varför hjälper ingen mig?snyftar Sverigedemokraten…

(Jo, en Sverigedemokrat behöver alltid lite hjälp, de lever i ständig rädsla. Bara det att de vet att om de säger det de säger i partilokalen offentligt, ja då blir de direkt uteslutna…! Tänk att alltid få vakta sin tunga offentligt så den inte är ärlig, ty då biter den dem ”dödligt” i rumpan. Det ÄR lite synd om en Sverigedemokrat och inte ens på Avpixlat kan de vara anonyma. …och nu har jag inte ens nämnt alla övriga bristsjukdomar och mentala handikapp de lider av. )

Många Sverigedemokrater är ”män” ( om nu just detta ord är korrekt/adekvat i sammanhanget?). ”Män” som oftast är fattiga på både guld och oxytocin, men även på kunskap (bildning), fantasi, empati, förståelse för vad etik är… m.m. Nu förklarar min tankegång inte allt som har med rasism att göra (och det är inte heller syftet, jag kommer bara med en delförklaring), men omnämnda män leder ofta kampen för en ökning av pueril och mörk nationalism, uteslutning ur ”gänget” via rasism, pennalism och renodlad mobbning. Många män fastnar i ett pubertalt gängberoende med s.k. kamratuppfostran, hysterisk kärlek till ”laget” (ofta fotbollslaget) och går i sin förvirring lätt vilse, vilket delvis förklarar varför de hamnar i SD:s nät.

Oxytocin är avgörande för upprättandet av gemenskap, parbildning, omvårdnad, och förmåga att följa sociala normer. Förhöjd aktivitet av oxytocin skapar ökad tillit, minskar aggressioner, ångest, samt dämpar aktiviteten i amygdala,och minskar troligen också stress.

Amygdalan (mandelkärnan) är intressant även i ett dagspolitiskt sammanhang, de två mandelformade delarna av hjärnan har en viktig funktion vid rädsla/fruktan. De utgör en del av det limbiska systemet och har en viktig en funktion vid uppkomsten av fruktan (och njutning) och därigenom spela en viktig roll för s.k. patologiska tillstånd som aggression, ångest, autism, depression, narkolepsi, paniksyndrom, posttraumatisk stress och olika fobier.

Studerar man inom vilka grupper fobier, rädslan och fruktan för främlingar, andra kulturer och religioner är störst så framstår SD i ett tydligt ljus, liksom att deras amygdala är ytterst aktiv på grund av brist på oxytocin. Inga är väl mer påverkade av sin fruktan och sina fobier?

Tillgång på lite”guld” skapar också njutning (verktyg för njutning) och påverkar i sig säkert oxytocin-nivån positivt. Få förnekar nog att det ligger en njutning i att shoppa-loss!

Att det finns outvecklade populistiska rasister som sätter guldet/”en liten penning” före medmänsklig empati och känsla för rättvisa är i och för sig ingenting nytt, oavsett om man studerar mänskligheten idag eller historiskt. Men snälla SD-politiker (och andra), tänk några steg till! Att vi hjälper flyktingar, tar emot dem i positiv mening, är ingen förlust för Sverige eller våra kommuner. Oavsett hur man än ser på saken så har det styrkts att vi vinner, på alla plan och över tid, på att vi uppvisar en medmänsklig solidaritet, empati och känsla för rättvisa.

Jag är förvånad över en enda sak, hur en del ”vuxna” människor kan vara i så total avsaknad av empati att de inte ens vill hjälpa flyktingar, till exempel barn som flytt från kriget i Syrien. Studerar man lite socialbiologisk forskning så står det snart klart att till och med råttor uppvisar en högre empati än en del populistiska små rasister. Jag vill hänvisa till bland annat den forskning I.B.Bartal, Jean Decety, Peggy Mason med flera bedriver. (Bland annat redovisat i tidskriften Science, 9 december 2011). Deras forskning visar att alla däggdjur, till exempel råttor har en medfödd empatisk förmåga och känsla. Råttor visar i upprepade försök att de villigt och frivilligt hjälper ”medråttor” (jämför gärna med ordet medmänniska) i nöd och till och med delar med sig av favoritgodiset choklad i glädje över att de lyckades hjälpa sin nödställda vän.

Andra forskare, som till exempel Frans de Waal (läs gärna hans bok: Bonobon och tio Guds bud) har bevisat att humanismen, en tydlig empatisk och solidarisk förmåga, är utvecklad hos primaterna, som Bonobon (Dvärgschimpans).

Sverige är ur alla perspektiv ett rikt och välmående land, kan inte vi uppvisa empati, solidaritet, en känsla för rättvisa och sträcka ut en hjälpande hand mot några flyktingar, då är vi oerhört fattiga på allt det som ligger i ordet medmänsklighet. Då har råttor allmänt sett en högre nivå av humanism.

Jag skäms som medborgare när jag läser en del ”politikers” illa dolda rasism och främlingsfientlighet, men ler stolt över att de fortfarande är en liten ynklig minoritet. Givetvis skall vi ta emot flyktingar!

Höga värden av oxytocin, vasopressin och prolaktin är avgörande för utvecklingen av moderskänslor/faderskänslor. Djurförsök har visat att administration av oxytocin och östrogen fungerar ångestdämpande på honor och ökar deras sociala samspel. Honor med större omvårdnad om barn har också visat sig ha ett större antal östrogenberoende oxytocinreceptorer i hjärnan, och detta är ärftligt från moder till dotter. Sådana östrogenberoende oxytocinreceptorer ökar dessutom honornas sexuella mottaglighet.

Oxytocin gör människor lyckligare och tillitsfulla. Det ökar viljan till parbildning, och är starkt involverat i sexuell lust. En orsak till detta är att det skänker lugn genom dess påverkan på glatt muskulatur. På grund av dess höga plasmanivåer vid olika former av känslor av kärlek och lust, brukar det kallas ”kärlekshormon”. Hos män bidrar oxytocin till ejakulation och erektion.

Svaret på hur vi motarbetar SD och deras rasism, främlingsfientlighet ligger kanske i att de bör få mer kärlek. Nu vill jag inte beordra er (landets kvinnor) att ge dem mer oxytocin via fysisk ömhet (sex), detta måste vara frivilligt, men kanske man kan ge SD män rådet att försöka få mer fysisk ömhet och sex. Nu vet jag inte om onani höjer oxytocin nivån så pass att SD-män blir mer tillitsfulla, vänligare och mindre aggressivt hatiska mot främlingar, men nog är det bättre att ni onanerar mer än att ni fortsätter sprida ert hat överallt. De hinner antagligen inte heller skriva kränkande inlägg mot flyktingar/invandrare på Avpixlat efter detta oxytocinintag!

Vad det gäller ”guldet” så måste vi tillse att välfärdsstaten återupprättas, så att även dessa SD-män (och kvinnor) får del av penning-verktyget så att deras aggressiva avund och hat mot flyktingar/invandrare minskar och med tiden tonar bort helt.

När det gäller SD:s ledande skikt, kanske svaren ligger mer i individuellt maktbehov och andra mentala, kemiska brister…jag tror inte heller de lider brist på guld, men girighet är tyvärr en av mänsklighetens mörkare skuggor och de giriga finner vi överallt.

…men jag tror i grunden faktiskt att botemedlet mot SD:s hat är mer kärlek (riktat mot dem) och ett återupprättande av den verkliga välfärdsstaten Sverige.

 

Vi får kanske börja med att bli lite vänligare mot SD-folket, ge dem en kram (hur motbjudande tanken än är) och leende påpeka att kärlek i grunden faktiskt ÄR att vilja någons positiva utveckling (oavsett vilka de än är och kommer ifrån).

😉

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Min syn på SD! och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till SD, Oxytocin och Guld.

 1. Svante skriver:

  Efter att ha läst vad du skrivit kunde jag inte låta bli att skriva lite jag också.
  http://karbole.wordpress.com/2013/12/10/grundbult-i-ett-parti/
  Svante

 2. arrami54 skriver:

  Exakt, grundbulten i partiet ÄR denna typ av människor…partiet ÄR denna typ av obildade och hatiska individer…alltså bör hela partiet uteslutas, det skulle vara en verklig nolltolerans mot rasism det! 😉

  Må bättre än gott Svante!

Kommentarsfältet är stängt.