Apartheid.

 

En av de vackraste själarna vi sett är död, han kallades bland annat Madiba. Kärt barn har många namn och nog fick Nelson Mandela ett antal och välförtjänta smeknamn. Nu har Rolihlahla Mandela, Nelson, Svarta Nejlikan, David Motsamayi, fånge nummer 46664, Madiba, Tata, Khulu, somnat in i stillhet och mina senaste dygn, timmar, har tonats av saknad.

Det lär dröja innan världen får se en ledare med samma etiska djup, samma ödmjukhet och värme.

Tyvärr anar jag att hans minne inte kommer att värnas, ”Apartheid” finns kvar i skuggorna och växer, inte bara i Madibas hemland. Här i Sverige har vi vår egen form av ”Apartheid”, rätt många vill åtskilja svenskar från flyktingar/invandrare, speciellt dem som kommer hit från länder bortom Europa. De så kallade Sverigedemokraterna är ett exempel och skamligt nog har de lyckats kravla sig in i Sveriges Riksdag. De döljer sin uppenbara rasism bakom ytlig ”religionskritik” (Islamofobi) och populistisk ekonomism. Flyktingarna/invandrarna är ”tärande”, kriminella och destruktiva för nationen, hävdar dessa små hatare med okunnighetens medvetna ”reprissändningar” som vapen.

Sverigedemokraterna är Sveriges svar på Sydafrikas gamla Apartheid, lite annorlunda retorik men i grunden samma unkna människosyn och rasism.

Sverigedemokrater hänvisar ofta till ”fädernas kyrka” men saknar helt den ödmjuka inställningen och medmänsklighet Madiba hade, de hedrar Guds diktatur och det gamla testamentets människosyn. De är ingenting annat än rovdjur visavi andra människor, renodlade Homo Homini Lupus, den värsta formen av revirhävdare som fastnat i jagets totalegoistiska bubbla och som endast ser människor med en annan hudfärg, födelseort och kultur, som varande ett hot. Det är trist att se att hatets högerextremism växer inte bara här utan i hela övriga Europa.

Arbetet för mänskliga rättigheter, den människosyn rebellerna Jesus, Gandhi, Madiba och några till stod upp för, är långt ifrån slutfört, snarare bara påbörjat och evigt viktig. Det lär ta ett par hundra år till innan män och kvinnor vandrar som helt jämställda, tiden lär bli lång, tusenårig(?), innan hatet mot andra kulturer, hudfärger, sexuella läggningar och religioner upphör.

Det är svårt att stå stolt som man när man studerar sin art, det är sällsynt att man kan hämta kraft och hopp hos ledare som Nelson Mandela. Generellt ser utvecklingen negativ ut. Vi har en ekonomisk kris som lär bli mer eller mindre permanent i en kapitalism som kräver nya bubblor för att överleva och ekologiskt närmar vi oss enorma katastrofer.

Det krävs katastrofer för att vi skall förstå och agera…så tyvärr får vi invänta dem och önska att framtidens barn haft lite klokare förfäder.

Det är när man speglar mänskligheten mot själar som Madibas man inser hur primitiv mänskligheten är egentligen … och sorgen den själen efterlämnade fördjupas än mer.

 

Ingen är oumbärlig, var och en är oersättlig.”

 

Vila i frid Madiba, åtskild från livet, förvandlad till ett vackert minne för så många, är och förblir du saknad.

 

 

Detta inlägg publicerades i ...det är om hösten drömmar dör..., Allmänt om politik., Min syn på SD! och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Apartheid.

  1. linda skriver:

    Fint skriver Thomas! Läste din kommentar och har svarat. DU behöver verkligen inte känna som du gör. Du är en sann kämpe i Nelson Mandelas anda och kommer bara lämna positiv inverkan på världen du om väldigt väldigt länge lämnar efter dig.

  2. arrami54 skriver:

    Tack för de orden… ;-)…men, jo jag skäms nä jag ser hur rasismens toner av ”Apartheid” växer även här och idag. Det är en nationell skam att t.ex. SD sitter i vår riksdag. Det finns mycket mer att kritisera i våra system, den strukturella rasismen t.ex.

  3. Pingback: De besuttnas tjänare i TV-sofforna | skvitts

Kommentarer är stängda.