Bi-bistånd!

 

”Många av landets biarter minskar i antal, och sammantaget är det ett 80-tal arter som visar på starkt vikande trender. Orsaken till att de solitära bina minskar är bland annat blomsterbristen i framför allt jordbrukslandskapet.” (Läs mer här!)

 

BeeCropped( Bilden hämtad här!)

 

Kan vi då hjälpa till som privatpersoner m.m. Javisst! Personligen har jag tillsänt min kommun ett s.k. ”medborgarförslag:

Hej!

Jag vill lämna in ett medborgarförslag. Initialt kanske det kostar lite men på sikt vinner vi alla. Ljungby har relativt många parker, grönområden som står relativt outnyttjade, se på alla grönområden i staden, t.ex. Brunnsparken, Månsabacken.

Vi vet alla att våra pollinerande insekter, bin och humlor med flera har problem och att vi så väl behöver dem.

Sluta klipp delar av grönområdena och låt tusen blommor blomma. Plantera en mängdvariation av små honungsblomster/sommarblomster och låt sedan bli att klippa/slå området. Det är en mindre omställning för oss, men kan betyda mycket för våra små pollinerande vänner…och på sikt sparar vi både en penning och miljön.

100_5765(Månsabacken i Ljungby).

Många små och större städer har grönområden som delvis (eller helt) kan förvandlas till blomsterängar.

…och givetvis kan även du som privatperson odla lite hjälp till dem om du har en rabatt, eller fler.

 

En bra växt bland andra är Honungsfacelia (Phacelia tanacetifolia) :

Honungsfacelia odlas för gröngödsling och som näringsväxt för bin och för prydnad i trädgårdar. Den binder inte kväve som ärtväxter gör men har djupgående rötter som luckrar upp jorden och kan dra upp näring ur djupare lager. Den grönmassa som bildas bidrar när den myllas ner till bättre mullhalt i jorden. För bin är honungsfacelia en bra näringsväxt därför att blomman bildar mycket nektar.

Honungsfacelia är ganska anspråkslös och går att odla på de flesta jordar, men bäst trivs arten på något sandig mark och i ett soligt läge. För fuktig mark, där vatten kan bli stående, är en olämplig växtplats eftersom den då kan angripas av svampsjukdomar, annars är det en robust och motståndskraftig växt. Om den tillåts gå i frö så kan den självså sig.” (ur Wikipedia).

100_5767RitschenhausenPhacelia2003-07-08 2

 

 

vacce-sepia1b mellan

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bi-bistånd!

  1. Ping: Fenrisulven är lös… | Varghjärta

  2. Ping: ”Grön skatteväxling”? | Varghjärta

  3. Ping: Det är en fascinerande värld… | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.