Biätaren, en av vår naturs skönheter.

 

Biätaren (Merops apiaster) är ett levande exempel på alla de vackra vi delar vår planet med och glöm aldrig att det är den biologiska mångfalden som ger oss allt det vi behöver. 

European_bee_eaterFoto: Raúl Baena Casado.

Biätaren blir upp till ca 30 centimeter lång, inkluderat de långa stjärtfjädrarna. Könen är lika och de vackra färgerna ser du nedan på fotografiet taget av Pierre Dalous:

 

Pair_of_Merops_apiaster_feeding

Ni ser att honan intresserat studerar hannen, medveten om att han garanterat kommer att bjuda på en godbit.

Lätet är ett drillande vackert ljud. Den häckar främst i södra Europa, norra Afrika och i de västra delarna av Indien. Det är en flyttfågel och övervintrar i tropiska Afrika och i nordvästra Indien. Den är relativt sällsynt här, men har häckat i Sverige enstaka gånger.

Den trivs bäst i öppna landskap med varmt klimat. Som namnet säger äter den gärna bin, humlor och getingar men även andra insekter. Även grodor och mindre ödlor finns på menyn. Bytet fångas oftast i luften och den tar bort gift-gadden genom att upprepade gånger slå t.ex. getingen mot en hård yta. En Biätare konsumerar ca 250 bin per dag och ses inte alltid med vänliga ögon från biodlare. Men jämfört med mänsklighetens negativa påverkan är inte Biätaren ett hot mot våra pollinerande insekter, det är vi som står för det generella hotet via giftanvändning och allmän okunnighet.

 

Vår klimatpåverkan och alla negativa miljöeffekter vår livsstil orsakar kommer att debatteras livligt den närmsta tiden, tyvärr hanterar vi människor problemet med exakt den förnekelse t.ex. en alkoholist använder för att förneka sin överkonsumtion av alkohol. Vi lider av ett kollektivt förträngnings-syndrom och lär inte ha en chans att hindra den globala och negativa klimatförändringen. Psykologiskt är det tämligen enkelt att förklara den bristande sjukdomsinsikt vi har. Frågan är om inte alla med så bristande sjukdomsinsikt borde tvångsvårdas?

Vår så kallade demokrati lär inte kunna hantera problemet, ingen är mer kortsiktigt i tänket än våra styrande, oavsett om det handlar om politiker, företagare eller finanselit. Att man tänker längre än på kort sikt är sällsynt.

 

Tyvärr tror jag våra barn och barnbarn går mot en brutal och fattig framtid, fylld av naturkatastrofer, extremväder, vattenbrist och konflikter/krig.

…och inte fan lär ”Gud” hjälpa oss!

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Biätaren, en av vår naturs skönheter.

 1. Tugga skriver:

  Världens bin minskar i antal. Det är nog inte fågelns fel. Den är förresten otroligt vacker.

  Vad som har slagit mig är att jorden och dess befolkning har överlevt en helsickes massa sjukdomar och katastrofer. Jag är övertygad att allt ordnar sig. Kvastfeningen och dronten dog ut men livet går vidare ändå. Pesten är tillbaka men jag tror att människan och naturen löser det.

  Ji-haaa

 2. arrami54 skriver:

  Jorden lär säkert överleva och säkerligen också en hel del människor. Klimatförändringarna vi orsakar handlar kanske mer om att vi medvetet skapar katastrofer och massdöd, inte bara bland människor…och att vi konstruerar problem som lär bli gigantiska och extremt konfliktfyllda. Bara vattenförsörjningen lär bli ett gigantiskt problem och är redan på väg att bli så på många platser världen över. Läs detta (+ länkarna): https://varghjarta.wordpress.com/2012/05/20/den-tysta-katastrofen/
  Livet går säkert vidare, insekter som kackerlackorna lär säkert fortsätta trivas.

  För mig handlar det också om ansvar för vad vi lämnar till våra barn och barnbarn o.s.v. Vi bör förvalta vår planet, inte kallt förbruka den!

 3. Leon skriver:

  Har ju haft förmånen att se denna vackra fågel ”live” nere i södra Spanien och det är om möjligt ännu mer fantastiskt att på nära håll se dess jakt på insekter. Vid såna tillfällen förundras man över livets mångformighet och hur väl alla varelser passar in den komplicerade men ack så sköra livets ”väv” som vår planet och dess organismer utgör. Och så fylls man med vrede och avsmak vid tanken på hur en av evolutionens senaste tillskott, som självförhärligande gett sig namnet Homo sapiens, fjärmat sig från allas vår gemensamma natur. Hur hunger efter makt och profit får oss/dem att föröda och förbruka vår planets resurser. Hur vår art vars hjärna har en oanad kapacitet till problemlösning använder dess möjligheter att skapa ”dödens och förödelsens” teknologi. Det är inte utan att man ibland förtvivlas och tvekar att möta barnens blick när man inser vad man lämnar efter sig i arv till kommande generationer.

  Men så kommer en bit av detta fantastiska liv och lägger sig varm och mjukt spinnande i knät. Och man bestämmer sig att kämpa vidare på vad sätt man nu kan för att rådda vad som räddas kan. Så även barn och barnbarn och deras barn också ska kunna uppleva detta livets under som en liten katt i knät är en, om än liten, del av.

 4. arrami54 skriver:

  …underbara ord och jag kan inte hålla med dig mer! 😉
  Är själv god vän till fyra katter, två hundar och en del lite vildare vänner…och vet exakt vad du menar. Vi människor lider ofta av ett självförhärligande vanvett som mest förgör…dina ord är så sanna, ändå bär jag hoppet om att vi en dag skall vakna och inse vad vi håller på med.
  Kanske jag främst skall tacka våra vackra ”vilda” vänner för det hoppet?

  Må bättre än gott! 😉

 5. Svante skriver:

  Har inget med fåglar att göra.
  http://karbole.wordpress.com/2013/09/27/arbetsformedling/
  Svante

 6. arrami54 skriver:

  Svaret du fick är intressant och nog ställs det krav på de arbetslösa att hålla igång byråkratin, men några jobb finns inte. Du blir också automatiskt av med sjukpengen om du blir arbetslös, F-kassan underkänner läkarintyg på löpande band och byråkraterna där har blivit Sveriges nya och överlägsna medicinska bedömare (på avstånd från patienten).
  Allians-Sveriges byråkrati är sjuk, liksom deras politik.

 7. Svante skriver:

  Sveriges myndigheter är medborgarfientliga numera. Antagligen beror det på att myndighetspersonerna är rädda om sin egen försörgning.
  Svante

 8. arrami54 skriver:

  …jo, ordet ”medborgarfientliga” är adekvat att använda när man iakttar svenska myndigheters agerande visavi individerna. Det gäller allmänt inom vård, åldringsvård, skola, polis, AF, F-kassan m.fl.
  Prestige, lättja och paragrafrytteri är viktigare än god service och det är uppenbart att LAS:ade byråkrater idag mest skyddar sin egen feta ”bekvämlighetsrumpa”. 😉

 9. kalebass skriver:

  Bristande sjukdomsinsikt skulle kunna vara svaret till det mesta människan företar sig. Men i såfall skulle det innebära en ursäkt för det som händer : Jag/Vi, visste inte !
  Sanningen är att vi VET. Vi vet konsekvenserna av våra handlingar, från små privata till stora globala industriella. Men egoismen, egenvinningen är så stark att den segrar över förnuftet.
  Man kan inte annat än att bli pessimistisk.
  Visst, jorden och delar av mänskligheten kommer nog att bestå. Om än bara för att upprepa historien ännu en gång…

 10. arrami54 skriver:

  …kan nog vara sant! Vi har en tendens att inte lära av historien och alla våra misstag, det är väl snarare så att vi älskar att köra misstagen i repris! 😉
  Vi får hoppas mänskligheten tar lärdom en dag…?

Kommentarsfältet är stängt.