Hur kommer vi tillrätta med rasismen?

 

Frågan är tämligen enkel att besvara och Centerpartiet har kommit med ett förslag om att kriminalisera mobbning/kränkande särbehandling. Bra idé tycker jag, eftersom problemet är stort i svensk vardag, inte bara i skolorna och på arbetsplatserna:

Med Frankrike som förebild vill Centerpartiets partistyrelse nu utreda möjligheten att kriminalisera mobbning. Det framgår av ett motionssvar inför stämman i slutet av september. Att förbjuda systematiska kränkningar och trakasserier skulle vara en viktig markering, tycker Johan Linander (C), rättspolitisk talesperson och ansvarig för frågan i partistyrelsen.

Just nu är det fokus på Lundsberg, men enligt Skolverket är 50 000 elever mobbade i skolan. Det här är ett långt, långt mycket större problem än Lundsberg.”

…och hur är det? Finns det någon svensk arbetsgivare som är fälld för mobbning/kränkande särbehandling?

(Läs gärna Maciej Zarembas artikelserie i DN om mobbning/kränkande särbehandling.)

Det skulle lätt gå att lägga in rasistiska kränkningar inom begreppet mobbning/kränkande särbehandling och den vägen kriminalisera rasismen. (Det går redan idag, men möjligheten kan förstärkas!) Frågan är främst denna: Finns det en politisk vilja att göra någonting mot mobbning och mobbning med rasistisk ton?

Det krävs att det avsätts riktade resurser till polis och övriga rättsvårdande myndigheter och med tanke på hur Sverige leds idag så faller antagligen viljan redan här.

Sverige är väl en typisk nation av ”vackra ord”, vilket Zarembas artikelserie styrker och ingenting får kosta eller förändras. Ser framför mig hur våra politiker skruvar på sig och omedelbart kommer med allehanda undanflykter…som att ”-Det blir för dyrt!” och att  ansvaret ligger helt på individerna! (Vad kostar mobbning/kränkande särbehandling och rasism samhället?).

Det är alltmer trist att se hur rasismen växer, underblåst av okunnighet, politikens småjärnrörspojkar” och hatsajter som Avpixlat.

 

Jämställ mobbning med misshandel, det är nämligen vad det handlar om, en psykisk misshandel och kriminalisera beteendet…och gör så nu!

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Min syn på SD! och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Hur kommer vi tillrätta med rasismen?

 1. Svante skriver:

  Har kanske skickat denna länk förut, men kan inte skada att fler läser om mobbning. Mobbning har inget med rasism att göra. Rasism har heller inget med främlingsfientlighet att gör heller. Det är nog så att vi inte tycker om varandra. Rasism är förenklat jag tycker inte om hundrasen Boxer.
  http://helahalsingland.se/ledare/1.6233700-ostamd-indignationssang
  Svante

 2. Hans Ring skriver:

  Håller helt med dig. Mobbning, vilka uttryck eller skepnader den än tar sig, är själslig misshandel och borde bedömas därefter.

 3. arrami54 skriver:

  Ledaren du hänvisar till har kanske en liten poäng…nämligen att fler skolor skulle kontrolleras noggrannare. Men nog är rasism och mobbning ytterst närbesläktade…det handlar i båda fallen om medveten exkluderande kränkande särbehandling.

  Personligen gillar jag alla hundar, men tyvärr avlas de fel ibland och får ägare som gör den knäckta och aggressiva.

 4. arrami54 skriver:

  Exakt, psykisk misshandel (mobbning/rasism/kränkande särbehandling) tar många liv, orsakar ekonomisk skada för samhället och för hundratusentals individer…det är dags att sluta prata och likställa fysiks och psykisk misshandel nu!

 5. Svante skriver:

  När jag drabbades av mobbning 1954 fanns det inga invandrare att tala om. Därför vill jag kalla det vi har idag, för främlingsfientlighet. Inte för att det på något sätt skulle vara bättre. Du kan inte ens, som etnisk Svensk flytta till Norrland från Stockholm, utan att märka av det. Själv skiter jag i varifrån någon kommer, bara de är trevliga, att umgås med.
  Svante

 6. arrami54 skriver:

  Jag har själv aldrig drabbats av mobbning, är väl lite för ”kaxig” och undflyende, med en utvecklad verbal förmåga och kan ge svar på tal (?).
  Anser nog att även vi svenskar har en inbyggd rasistisk struktur, de rasistiska hatbrotten är vanliga (men få fälls i domstol), och vi har ju bl.a. kritiserats hårt av FN, Ecri och OECD med flera:
  http://bloggar.aftonbladet.se/ledarbloggen/2012/10/sverige-far-svidande-kritik-gor-inte-tillrackligt-mot-diskriminering/
  http://www.civilrightsdefenders.org/sv/thematic-reports/structural-racism-and-hate-crimes-still-a-big-problem-in-sweden/
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tio-ars-internationell-kritik-inget-har-hant_8441012.svd

  Även detta är intressant: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/smart-losning-men-inget-hander-hos-af_8491982.svd

 7. Svante skriver:

  Som inte ens fyllda 7 år på uppropet, är man inte verbal, eller speciellt ”kaxsig”. Däremot är jag glad över Karateutbildningen, och att jag fick läsa in gymnasiekompetensen, med 3 terminer 7, 8, och 9 :an på komvux, det var ett lyft för mig.
  Svante

 8. Svante skriver:

  http://karbole.wordpress.com/2013/09/11/kemkastreing/
  Dagens händelser, med vovve.
  Svante

 9. arrami54 skriver:

  …sant, är man bara sju år är man inte speciellt kaxig. Karate ger en bra mental träning, jag har själv aldrig behövt använda kunskaperna fysiskt, däremot ser de som hotar att man inte är helt försvarslös på det kroppsspråk man uttrycker.

 10. arrami54 skriver:

  …hoppas det fungerar och att han ”lugnar ner sig”! 😉

 11. kyrkis skriver:

  Min erfarenhet av mobbing är att mobbarna alltid anser sig ha en anledning som andra köper.

 12. arrami54 skriver:

  …exakt, och de ”köper” argumenten därför att de själva vill kunna mobba när det passar dem, den ”svenska” folksjälen i kvadrat! 😉

Kommentarsfältet är stängt.