Är vargen nu ohotad i Sverige?

 

Skall man tro en artikel som vandrat runt i landets lokaltidningar så är vargen numer ohotad i Sverige. Hänvisar till en artikel från TT skriven av Roland Johansson där det bl.a. hävdas att inaveln bland vargarna nu minskar snabbt. De tidningar jag hittat artikeln i har en stark koppling via ägarintressena till ”Alliansen”, Centerpartiet, t.ex. lokaltidningen Smålänningen. Men är detta då sant, att vargen i dag är ohotad?

I dagens DN läser jag att inavelsproblematiken snarare ökar och att vi behöver fler invandrade vargar och en större population för att säkra stammen. Jag citerar:

Och Jannikke Räikkönen ser med oro på den kraftiga inaveln hos den skandinaviska vargstammen. Forskarna har bland annat hittat olika typer av skelettdefekter på till exempel kotor och allvarliga bettfel, något som kan orsaka svår smärta då hörntanden går in i gommen.

På Statens veterinärmedicinska anstalt har man även rapporterat andra typer av missbildningar såsom hjärt- och testikelfel.

I våra tidigare undersökningar kunde vi se att ju mindre en vargpopulation är och ju längre tid av genetisk isolering gruppen haft desto högre blir frekvensen av missbildningar. Vi vill nu därför gå vidare med undersökningarna av vargskelett eftersom vi tycker att utvecklingen är bekymmersam.

Jannikke Räikkönen säger att den skandinaviska stammen skulle gynnas av att fler vargar vandrade in och att den samlade populationen blir större.

Sanningen är nog den att den svenska vargstammen fortfarande lever under ett starkt hot. Inte minst vill ju särintressen som de lättjefulla och giriga ”trädgårdsmästarna” inom LRF, jägarförbunden och Bondeförbundet (Centerpartiet) kraftigt minska stammen och antalet genetiskt friska invandrade vargar som skjutits är inte noll.

Antalet arbetstillfällen har minskat på landsbygden och orsaken härtill är inte svår att räkna ut, ovan nämnda särintressen vill ju inte arbeta och acceptera förändringar i form av en levande biodiversitet om inte andra betalar (mer bidrag ylar de ständigt!) och t.ex. inte andra åker ut och stängslar åt dem. Det är hög tid att dessa särintressens inflytande över svensk miljöpolitik minskar och att Centerpartiet får lämna vår riksdag.

…först då kan vi helt säkra vargstammens fortlevnad i Sverige!

 

vargen jag 454657

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Vargdebatten: och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är vargen nu ohotad i Sverige?

  1. Mållgan skriver:

    Tyvärr så har ju vetenskapsnyheterna chanserat pinsamt mycket sedan DN avskaffade vetenskapsredaktionen och avskedade alla vetenskapsjournalister. Artiklen som DN kort nämner kan man finna här:

    http://dx.doi.org/doi:10.1371/journal.pone.0067218

  2. arrami54 skriver:

    Exakt och tack för länken. Satt och letade efter artikelkällan igår men fann ingen. Det är intressant att inavelsproblematiken ökat så dramatiskt när man samtidigt läser ”vargforskare” som hävdat motsatsen. (politisk styrning?)

    …än en gång, tack för länken ”Mållgan”! 😉

Kommentarsfältet är stängt.