”Ingen rädd för vargen än …”

 

När jag läste Robin Larssons ”debattartikel”om varg i Smålandsposten, (min rubrik är ett citat av hans rubrik)… inser jag att man inte får låta okunnigheten stå oemotsagd. Jag inser alltmer att den hysteriska och fundamentalistiska vargrädslan är byggd på medvetet falsk och okunnig grund, därtill genom kommentarsfältet att inavelsproblematiken kanske är låg hos vargen om man jämför med ett annat och tvåbent däggdjur? (Ser på herr Larssons kommentarer att han är lite ”ledsen i ögat” och tycker jag är hånfull, han glömmer lämpligt att han själv argumenterar väldigt hånfullt mot dem som har en avvikande åsikt visavi hans, att kalla folk ”balkongbiologer” innebär nog att man får ta lite hånfull sarkasm i retur…även om man är en hyperkänslig…).

Det tänkande herr Larsson representerar är grunden till att mänskligheten är på väg att bli den värsta och mest destruktiva parasit Gaia ( Moder Jord) upplevt. Detta primitiva tänkande har ställt oss i en situation där ca 40% av jordens alla organismer är hotade…

Värst är nästan att herr Larsson spelar orolig för andra, ni vet …någon kan skadas, kanske dö! Det vämjeliga psykologiska och sociala spelet är uppenbart, inte ”fasiken” skulle herr Larsson retoriskt ta kampen för att älgarna skall utrotas i Sverige för att de orsakar skador och dödsfall i trafiken eller för att de är talrika annorstädes, som i Kanada och därför kan utrotas här, enligt samma tänkande som de har som vill utrota vargen

”Rädslan” är redan väl konserverad hos män med bössa som vill skörda sina bytesdjur, som älgen, utan konkurrens från vargen. Robin försöker utpeka vargen som ett hot mot lantbruket och menar att Sveriges fårägare går mot undergång beroende på att vargen tar mindre än en promille av landets får. Totalt i landet under 2012, dödades 306 får av varg, 74 får skadades och 31 räknas som saknade (Se Viltskadecenters statistik!). Ser man till att vi har ca 550 000 får i Sverige är skadebilden högst marginell. Stackars lilla Sverige, om vi får tro Robin Larsson går vi mot total undergång om vi accepterar en livskraftig vargstam, de lär äta upp alla får, alla älgar, rådjur med mera och sedan lär de äta upp oss. Antar Robin menar att de börjar med barnen?

Vargen ser inte människan som ett bytesdjur och skulle undertecknad möta en varg, ett lodjur och en ”gubbe” i skogen, så är det nog gubben jag undviker, speciellt om han bär sin bössa. Robin Larssons insändare roade mig, den är ett perfekt exempel på medvetet odlad okunnighet och bär därtill uttryck av väl underbygd och falsk rädsla. Jag vill uppmana alla med lika utvecklad okunnighet, rädsla och vild ångest, att flytta in till staden. Bosätt er på tredje våningen och ring hemtjänsten!

Resultatet blir kanske att vi får ytterligare så kallade skogar i vårt halvöppna landskap ( förlåt, jag menar Gran-och Tall-plantager). Men hellre det än den urfattiga biodiversitet vi skulle få om LRF:s, jägrarförbundens och Robin Larssons rovdjurshat och rädsla åter fick råda och den svenska vargstammen mer eller mindre utrotades på nytt.

Herr Larsson är bara ett typexempel på individer med en enormt fattig tankebana, deras tankeförmåga stannar vid en fråga: ” – Gynnar vargens återkomst mig?” När han inser att svaret är nej, eftersom vargen tar hans bytesdjur som älgen och tvingar honom att stängsla in sina får lite bättre…ja, då kommer den primitiva och egoistiskt lättjefulla lösningsformuleringen: ” – Döda vargen,… alla vargar!”

Robin Larssons insändare är helt färgad av okunnighetens välkonserverade rädsla och jag uppmanar honom och övriga att till exempel läsa Henrik Ekmans bok ”Vargen. Den jagade jägaren.” Det är en bok som var och en som har åsikter/funderingar kring vargens vara eller icke vara i vår natur bör läsa. Speciellt rädslans ”vapenbärande bössbiologer” som i dag ingenting vet om vargen och inget vill veta!

Robins med fleras rädsla är obefogad, inte ens i till exempel Rumänien som har en stark och livskraftig vargstam äter vargarna upp landsbygdens barn till frukost. Och nej, svenska medborgares bleka ”sidfläsk” är inte heller det någonting som vargen prioriterar som föda, den föredrar älg, rådjur.

Ekonomiskt är rovdjurens så kallade kostnader helt försumbara och ingen lär ens kunna köpa sig en villa i vår huvudstad för totalkostnaden som årligen utgår i ersättning för vargdödade får i nationen.

Robin Larssons insändare är bara ett lysande exempel på när okunnighetens överdrifter skriker högt, väldigt högt.

Allt sedan vargen började återkomma till Sverige under 1980-talet har somliga repriserat en minst sagt hysterisk och falsk hotbild. ”Vargen kommer och äter upp landsbygdens framtid”, lyder detta okunniga eko. Senast i raden är insändarskribenten Robin Larsson, han utmålar vargen som ett hot, tar vargens högst marginella ”stöld” av får och merkostnaderna vid uppsättandet av rovdjurssäkra stängsel som exempel, men glömmer till exempel den ekonomiska skadebilden älgstammen orsakar. Kostnaden för vår älgstam är gigantisk om man räknar på skogsskador, trafikskador, viltstängsel med mera, lägg därtill till kostnaderna för en explosivt ökande vildsvinsstam.

Den okunniga och hysteriskt fobiskt rädda lilla grupp som vill se vargen utrotad på nytt, saknar all kunskap, de hävdar bara en rädsla att tvingas skydda sina får via lite arbete, att de tvingas stängsla bättre och även sätta upp stängsel mot vattendrag då vargen är simkunnig. Oftast är deras fåravel en hobbyverksamhet och eftersom de jobbar i stan hinner de inte tillse att fåren är rimligt skyddade. Men de är mest rädda för konkurrensen från en skicklig jägare som beskattar deras älgstam med ca 10-15%.

Vargen är här för att stanna och jag ser gärna några etablerade vargrevir i Småland. Vad det gäller de positiva effekterna för biodiversiteten, de så kallade kaskadeffekterna, så gynnar vargen många andra djur (och växter), vilket är biologiskt bevisat.

Det är mänskligheten som är professionell på att minska biodiversiteten, som ställer många i vår fauna och flora på utrotningens rand, som släpper ut mer än 150 000 skadliga kemikalier i miljön och som till och med hotar klimatet.

Räknar man på dödade människor sedan början av 1980-talet, så leder de mänskliga så kallade jägarna stort jämfört med vargen och björnen, i snitt har två dödats årligen av gubbar med bössa som trott sig se en älg eller missat att tänka på kulfånget bakom bytesdjuret. Det är allt från andra jägare, till bärplockare och motionärer som dödats.

Som ”skadedjur” är homo sapiens överlägsen och långt farligare än vargen. Studerar man gruppen homo homoni lupus (människor som är som vargar/rovdjur för andra människor) så framstår vargen som en ytterst vänlig själ. Jag kan räkna upp miljoner människor dödade av andra människor, dödade bara för att de till exempel varit judar, muslimer (som i till exempel Srebrenicamassakern). Studerar man alla rasistiska/främlingsfientliga hatbrott (påminner er om herr Breivik!), kvinnor som dödats av sina män bara sedan början på 2000-talet, våldtäkter, grov misshandel med mera, så framstår vargen som en vänlig amatör som helt försöker undvika våld mot människor.

Sverige är bundna av Bernkonventionen, EU:s arts och habitatsregler med mera och kunskap har faktiskt ett värde i sig, liksom vargen, herr Robin Larsson!

Ibland tvingas man inse det meningslösa med att försöka sakligt debattera med en del individer och hoppas på någon form av kunskapstillväxt. Att debattera med somliga varghatare är som att försöka plantera rosor i sand och betong, det är bara meningslöst och dumt att försöka!

Vargen är här för att stanna och förhoppningsvis har vi snart en stark och livskraftig stam, detta oavsett hur högt en del gnäller via hysteriska överdrifter, väl odlad okunnighet och rädsla.

Robin Larsson har rätt i en sak, vargdebatten blir än mer polariserad och infekterad ju längre varghatarfanatikerna håller på med sin okunniga propaganda.

 

Avslutar lite ironiskt, men med ett litet korn av sanning i det ironiska skämtet.

Det skulle, med hänvisning till debatt-tonen och de återkommande e-postmeddelanden jag får från de lokala och bössbärande varghatarna, innebära att jag skulle ta en risk om jag till exempel tog en svamp- och fotovandring i skogarna söder om t.ex Ivla i Ljungby kommun. Risken innebär att jag kanske skulle hittas en dag med ett större antal kulor i kroppen och jag kan nästan garantera att ursäkten vid polisförhöret skulle bli:

– Jo, men han såg ju ut som en Älg!”

😉

 

vargen jag 454657

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Vargdebatten: och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

39 kommentarer till ”Ingen rädd för vargen än …”

 1. Göran Norgren skriver:

  Jodå, tyvärr så har Robin Larsson rätt i vad han skriver, sen att du ägnar din privata blogg till att så flagrant hoppa på Robin inser man snarare att det är dina argument som trutit. Verkligheten är att vargen som så kallad toppredator behövs knappast i vår natur, det har klart bevisats under vargens frånvaro de senaste 150 åren, men du som är sån expert kanske kan säga en art som försvunnit på grund av vargens frånvaro, en enda art i vår natur??

  Förresten du har inte funderat på varför stödet för varg har sjunkit med över 20 % och att 67 % accepterar vargjakt enligt den senaste undersökningen ???

  Tyvärr så låter du väl knappast denna kommentaren komma in, eftersom du inte tål kritik.

 2. urban hartwigg skriver:

  löjjeväckande

 3. arrami54 skriver:

  …nja, jag ser inte ett rätt i Robin Larssons retorik, snarare klassiska fel i mängdrepris.

  …och du leker vis/empatisk man som kommer in för att skydda kompisen som är ledsen nu eftersom han inte tålde ett lite fränt hånfullt och sarkastiskt svar? Den som ger sig in i leken får leken tåla, eller hur…?

  Sen bör kanske någon upplysa herrn om att även Smålandsposten är privatägd, så vadå privat blogg? Sen bör jag kanske påpeka att mitt inlägg delvis är publicerat som insändarsvar till Robin i tidningen Smålänningen.

  Din kommentar om ”topp-predatorerna” och frågan om vilka djur som dog ut på grund av att vi tidigare utrotade vargen styrker bara och tydliggör dina tanke och kunskapsbrister. Ett barn vet att om du tar den översta syltburken i pyramiden så händer inget, men rycker du en i botten…då blir det en djävla sörja.

  Du tycks inte förstå att ekologisk biodiversitet främst handlar om balans? Du kan ta bort vilken topp-predator som helst (inklusive människan) utan att andra arter dör ut, men du stör balansen (människan undantagen). Du har tydligen inte tillgodogjort dig och förstått den spetskompetens kring vargens kaskadeffekter på biodiversiteten som tydliggjorts via forskningen i Yellowstone? (Läs gärna andra blåmarkerade länken i inlägget! 😉 )

  Din kommentar får mig också att ana en oetiskt tanklös individ som även tycker att andra har rätten att utrota topp-predatorer som Tiger, Lejon, Snöleopard o.s.v. …eller du menar att Sverige kan ställa sig bredvid ansvaret, både det etiska och biten som gäller ekosystem i balans, med mera?

  Din tolkning av ”undersökningen” får stå för dig och givetvis skall vi ha en vettig skyddsjakt på så kallade ”problemvargar” som specialiserar sig på att ta tamboskap (får) eller uppträder hotfullt mot människor. Men ingen allmän jakt förrän vargstammen är livskraftig.
  En intressant undersökning du också bör läsa är denna: http://www.rovdjur.se/viewNavMenu.do?menuID=129&oid=4200

  Vargfrågan är för mig främst symbolisk och etisk, kan vi inte acceptera vargens rätt att leva i vårt stora, rika och glesbefolkade land…ja då klarar vi ingen av de stora miljö- och klimatproblem vi människor har skapat och måste ta itu med. Därtill framstår vi som etiskt enormt fattiga och individer som du tycks aldrig förstå att en optimal biodiversitet är vår främsta tillgång, det är den som gör mänskligheten rik.

  …den sista meningen du skrev tyder på en omedveten psykologiska projektion…du beskriver dig själv, eller hur? 😉

 4. arrami54 skriver:

  …jaha, du tycker så du! 😉

 5. Siv Olsson skriver:

  Var hittar man dokumentationerna om Rumänien? Hör alltid att Rumänien inte har några problem, skulle va bra om man kunde lära av dem. Har du varit i Rumänien eftersom du vet detta?

 6. arrami54 skriver:

  Rumänien nämns som exempel i mycket jag läst om vargen, till exempel rapporter om dess ”farlighet”. Jag tror det ligger länkar till några av dessa rapporter i mina tidigare inlägg om varg.
  Jag har själv besökt Rumänien några gånger och såg varg vid två tillfällen, en gång en hel familjegrupp/flock på ca åtta djur. Jag pratade med rätt många rumäner om min upplevelse, för mig var det en stor sak att se vild varg…för dem var det inte märkligare än att se en räv.

  Här får du lite info: http://www.svtplay.se/klipp/932513/vargen-accepterad-i-rumanien

 7. Ronnie skriver:

  Hoppas du stödjer vargen lika mycket drn dagen den äter ett litet barn,för det kommer att hända.Vargstammen är mer än livskraftig idag å full av hybrider,mycket bättre att satsa pengarna på våra gamla å sjuka än på ett rovdjur vi klarat oss utan i en jävla massa år vargen är till ingen nytta.

 8. arrami54 skriver:

  Läs detta: https://varghjarta.wordpress.com/2013/04/26/junselevargen-ar-en-hund/
  Att ge dig ett personligt svar ÄR att försöka odla rosor i betong, med ett annat ord: meningslöst!

 9. Ronnie skriver:

  Den är verkligen en HYBRID

 10. Kicki skriver:

  Blir glad av att se inslaget om hur Rumänerna upplever vardagen med varg. Oavsett om de befinner sig bland träden i skogen, eller i hagen bland fåren är de inte rädda. Inga Fårskallar och Träskallar där inte! Vi har mycket att lära av dem. 🙂

 11. arrami54 skriver:

  Majoriteten av svenskarna har samma inställning och syn på vargen som rumänerna, men tyvärr har jägarnas/fårböndernas och LRF:s lobbygrupperingar fått ett oproportionerligt inflytande över svenska rovdjurspolitik och debatten. I debatten om vargens vara i Sverige har okunnigheten och skräcken/rädslan ropat högst.
  😉

 12. arrami54 skriver:

  …haha, och ditt bevis skulle då vara att hon har en lite annorlunda pälsfärg? Känner igen detta primitiva tänkande, det återfinns bland annat hos alla rasister som menar att bara ”vita” människor (vit = grisskär hudfärg) är riktiga människor.
  Du får ursäkta mig herr Niva, men ni framstår än tydligare som en hybrid mellan den totala okunnigheten och en så kallad man (hanne av arten homo sapiens).

 13. Kicki skriver:

  Jo, så är det nog. Gemene man är nog inte så lättlurade. Men ovannämnda parter i ditt inlägg har en förmåga att GAPA, ja näst intill vråla!!, och gapar de tillräckligt högt så brukar det tyvärr skrämma – en del!!

  Jag hoppas att kunskap och insikt ska få dem som ff. tvivlar att inse att ”anfall inte alltid är bästa försvar” 😉

 14. arrami54 skriver:

  Sant, ”gemene man är nog inte så lättlurade”, men samtidigt är vi alla lättlurade och relativt själsdödade. Lyssna på Roland Paulsen : http://schlaug.blogspot.se/2013/07/sommarskola-lektion-11-om-arbete-och.html

  Vargfrågan är en intressant fråga ur många aspekter, oavsett om man studerar den ur ett biologiskt perspektiv, ett socioekonomiskt eller ur ett psykologiskt. Vi har alla lätt att köpa det som gagnar oss, det vi snabbt ser en vinst i, som t.ex. en skattesänkning, men gnället över konsekvenserna uteblir inte när t.ex. vården försämras.

  Givetvis förstår jag en fårägare som förlorar några får pga en hungrig varg, precis som jag förstår sorgen/vreden när någon kär anhörig omkommer i en älgolycka. Men man kan inte döma en varg för att den är ett rovdjur och hungrig, det man kan göra är att stängsla bättre, skydda sina får med herdedjur som t.ex. ett Lamadjur eller andra tekniska alternativ. I Afrika skyddar man sin boskap med blinkande ljus runt hägnet, enkelt att göra med modern teknik. Därtill kan du via en enkel bandspelare låta ljudet av människor ljuda…det finns stora möjligheter att skydda sina får om man bara vill.

  Problemet är att många är fantasilösa (okunniga och själsdödade), har fåren som hobby och är lätt lata. Studerar man floran och de öppna landskapen kan vi använda naturens själv för att bevara biotoper, det finns många vilda djur som betar lika bra som får, till exempel hjortar och Visent (europeisk bison). Inte heller ur ull-aspekten är fåren överlägsna, t.ex. har Alpackan långt bättre ull.

  Grundproblemet ligger i att vi är slavar under gamla traditionella tankebanor och helt förslavade under äganderättens egoistiska principer i stället för en genuin förvaltartanke.

  Vi får se hur det går….
  😉

 15. Kicki skriver:

  Intressant vad Roland Paulsen tog upp, och nog är det så att vi är slavar under rådande arbetsmoral. Men jag är så inskolad i den andan ”den som inte jobbar ska heller inte äta” att jag inte själv förstår hur man skulle kunna få till stånd en förändring… Jag hör vad han säger, och instämmer också i att folk blir allt sjukare av stressen som faktiskt följer ur den alltmer pressade arbetslinjen…personligen håller jag redan nu på att gå under av leda av att inte ha en syssla…och det handlar inte om att jag måste tjäna mycket pengar (då har jag valt fel yrke kan jag lova) utan det handlar om att ”känna sig delaktig” i samhället, behövd. Jag har gått hemma nu sedan början av Mars och inte gjort ett skvatt… det börjar ta mer på nerverna än när jag jobbade. Man blir ju näst intill totalisolerad om man inte har ett umgänge eller en familj. Gå utanför dörren och skaffa sig en ny bekantskapskrets och se nya möjligheter – Javisst, men nästan ALLT man tar sig för kostar ju pengar..och vad ska man få dem ifrån om man inte jobbar??!
  Klart att jag också vill ha till en förändring..men som det är nu är det ju snarare ett moment 22 man är inrutad i. Jag skulle nog behöva nån form av elchocker som nollställde hjärnan för att kunna komma ur mitt ekorrhjul! ;))

 16. arrami54 skriver:

  Jo, jag känner igen det du skriver, tror många gör det…och nog är vi inskolade, socialiserade in i ett system som inte är hållbart, inte på någon nivå. Men vi har också förlorat någonting djupare.
  Vi lever nog alla i ett ”moment 22”, som skapar leda, tristess, melankoli, ångest, depressioner, stress….och en jakt på lyckan via en nästintill narcissistisk konsumtion. Tror fan att även moder jord sakta förblöder…

 17. J skriver:

  Jag höll på att sätta kaffet i halsen när jag läste hans inlägg, jag gillade speciellt när han skrev att det har hänt ett fåtal gånger att älg eller jägare har dödat människa. I genomsnitt dör 2 jägare per år under jakt och älgen ska vi inte ens tala om. Sverige har världens största älgstam och det kostar i ekonomi och dödsoffer som skattebetalare får pynta för en enda anledning, jakten..

 18. arrami54 skriver:

  Exakt, fler än trettio människor har dödats av mänskliga ”jägare” bara sedan 1980 och kostnaderna för älgen är gigantiska…men allt som glädjer våra jägare har en nyttoeffekt och därför accepterar de leende dödsfall, skador och invaliditet bland människor på grund av vår stora älgstam. Det psykologiska och ekonomiska grundproblemet för jägare är att vargen tar deras bytesdjur, kostnaderna för ca 400 vargdödade får är också högs marginell sett ur ett nationalekonomiskt perspektiv.

 19. Svante skriver:

  http://helahalsingland.se/insant/insandare/1.6099234-varg-och-bjorn-tar-basta-kottet
  Jag tänker inte kommentera denna insändare, men nog verkar det som, om personen inte har några kunskaper.
  Svante

 20. arrami54 skriver:

  …haha…där har du grunden för jägarnas ilska mot vargen, den tar en del av det kött de själva vill ha i frysen.

 21. Svante skriver:

  Jag hänger upp mig på att det ska vara det bästa köttet rovdjur tar. All forskning inom området visar ju på att det blir bättre kvalité på de som inte blir tagna av rovdjur, och att till och med växtligheten befrämjas av rovdjursförekomst.
  Svante
  Ps. Har du läst detta. Ds. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/varghatare-skrammer-mer-an-vargen_8364396.svd

 22. arrami54 skriver:

  Exakt, rovdjuren ökar bytesdjurens rörlighet och ger dem därmed bättre kött (om man nu ser frågan ur detta begränsade perspektiv).

  Jo, jag har läst artikeln du länkar till och lagt in en länk i inlägget.

  Någonting som roar mig oerhört är herr Larssons smågnäll över min hånfulla ton, han inser inte att han själv lade ribban för min sarkasm via ord som ”balkongbiologer”. Han äger en självpåtagen rätt att vara hånfull men när han får svar i samma tonläge …då gnäller han likt ett barn.

 23. Svante skriver:

  Jag skrev att jag inte tänkte kommentera, men kunde inte hålla mig. Kommentaren finns kvar nu men är anmäld.
  Svante
  @ Nisse F. Tyvärr har du rätt när du skriver att det måste krylla av äldre, skadade, och sjuka Älgar i skogen. För det gör det. Älgjägare skjuter inte på pintjurar, och kvigor, de skjuter på tjurar med flera taggar på hornen, bortsett från jakten på kalv. Med Varg i reviret får ju jägaren friskare, och större troféer att bära hem. Jag är böjd att tro att jägare är egoistiska. All forskning i Yellowstone visar på att bytesdjuren blir större, och friskare, och att växtligheten återhämtar sig efter Vargens återkomst. En sak till. Varför kör Älgjägare fruset Älgkött till tippen inför nästkommande Älgjakt, för att få plats i frysen för årets Älgar? Jag har sett detta själv i en ort jag bodde i för några år sedan. Jag hade en arbetskamrat då jag körde buss, som kom från Gunnarskog i Värmland, och han sa alltid att jaga Älg måste man här, men det blir tjatigt att bara äta Älg. Jag skrev att jag hade, och det är sant, för han dog för några år sedan.
  Svante Svensson
  Kårböle

 24. arrami54 skriver:

  Bra att du ”rör om lite i grytan” och visst är älgjägarna egoistiska , varför tror du många av dem vill utrota vargen igen eller hålla vargstammen på en extremt låg nivå…jo, det blir mer älgkött till dem då!

 25. Robin Larsson skriver:

  Tystnad har aldrig byggt demokrati ….?
  Efter att ha kommenterar två gånger och du tagit bort mina kommentarer räknar jag så klart med att du även tar bort denna .Men kanske låter du den få finnas kvar då du ändå skriver att man ska tåla svar på tal. Jag står för varenda ord jag skrivit i insändare och kommentarer, men jag står inte för det som du skriver om mig och det du beskriver om mig det är dina ord och tankar. Det är helt okej att du kommentar insändare och skriver att jag har fel och att du har rätt, Men det är faktiskt inte helt okej att du skriver saker som inte är sant och helt påhittat från din sida. Hur du sedan beskriver mig visar faktiskt mest på hur du fungerar. Jag hoppas du respekterar detta ,då detta nu gått lite väl långt från folk som har läst dina inlägg och blogg mm. Sen är det upp till folk att själva stå för sina handlingar och inte du som tar ansvar för vad andra gör, Men din text kan faktiskt tolkas hur man vill, och då jag aldrig mailat dig, för jag har aldrig haft nån anledning och inte din mail så skriver jag här, så kanske det bidrar till att du med kan känna dig lite tryggare och stämningen kan bli lite mer trevlig.

 26. arrami54 skriver:

  Exakt Robin, tystnad bygger inte demokratin, ej heller gör medvetna lögner det! Jag har aldrig förr mottagit eller raderat någon kommentar från dig, ej heller har jag hittat någon kommentar från dig i spamfiltret. Du glömde antagligen att klicka på ”Skicka kommentar” när du skrev…eller så skrev du aldrig?

  Ditt övriga ordpladder är lika onyanserat och ospecificerat, vill du precisera dig vad det gäller ”lögnerna”? Vad det gäller mina ord, så står jag med lätthet för vad jag skriver, däremot kan jag inte stå för hur ”kreti och pleti” tolkar dem. Det är sant att du aldrig förr skrivit till mig, vare sig här på bloggen eller via e-mail.
  Jag känner mig helt trygg Robin, det krävs mer än några småtokiga varghatare från Hamneda* för att rucka på min trygghet (*med hänvisning till dem som trakasserat mig via e-mail).
  …och vadå trevligt? Är du någon gång sugen på en fika och en debatt, så bara ring på i stugan.
  😉

 27. Kicki skriver:

  *Kan inte låta bli att kommentera: *
  Du är f_n bäst!!!

 28. arrami54 skriver:

  …tack, men nja, det är jag nog inte…enligt en del är jag väl snarare fan själv! 😉

 29. Kicki skriver:

  🙂 Gott och höra! Men du är påläst, rak o ärlig! ❤

 30. arrami54 skriver:

  …jo, men det är väl ett minimikrav att man försöker vara det? 😉

 31. arrami54 skriver:

  Varsågod! 😉

 32. Iréne skriver:

  Välkommen tillbaka 🙂
  Hoppas du har hämtat kraft och energi och mått bra med goda och kloka medmänniskor.
  Jag ser och läser och blir alltid beklämd när jag ser och hör hur människan den största predatorn i det ekologiska hjulet, ser sig som den allsmäktige och anser att vissa ”sorter” inte har ett livsberäktigande.
  Jag säger som jag alltid sagt ”what goes around comes around”, vi biter oss själva i svansen om vi inte lär oss samarbeta med djur och natur.
  Jag har försökt uppfostra mina barn att allt och alla har sin rättmätiga plats här på vår jord, även om man ställer sig frågande ibland…

  Vargen är en del av vårt ursprung och så må den förbli. Bekvämt eller obekvämt, vi som tänkande människor får anpassa oss, och så bör det vara!

 33. arrami54 skriver:

  Exakt! Vi är en del av naturen och helt beroende av den, lite respekt bör vi visa!;-)

  PS: Jag är inte helt tillbaka än, börjar blogga igen på allvar runt början på september.DS.

 34. Iréne skriver:

  Respekt!! 🙂

 35. arrami54 skriver:

  Exakt! Det handlar om respekt för naturen och vargens rätt att leva här….

  😉

 36. Iréne skriver:

  🙂

 37. Ping: En häsning till Robin… | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.