Panterlo, för sent att rädda den?

Arten kallas även Iberiskt lodjur och lever i små splittrade grupper på den Iberiska halvön . Panterlon (Lynx pardinus) är akut utrotningshotad. Det tros inte finnas fler än ca 150 fertila individer kvar. Panterlon är världens mest utsatta/hotade kattdjursart.

I början av 1900-talet fanns det ca 100 000 individer, år 2002 fanns bara 200 individer kvar. Antalet honor med förmåga att para sig uppskattades till 30.

Under den senaste istiden var Europa en frusen ödemark, Pyrineiska (Iberiska) halvön förblev dock isfri och en tillflyktsort för vildkaninen och dess främsta jägare, panterlon. Panterlon skiljde sig redan för 1,6 till 2 miljoner år sedan från de andra arterna i släktet, den är lik det europeiska lodjuret (Lynx lynx) men är mycket mindre. Med en kroppsvikt av nio till femton kilogram väger den bara en tredjedel av vad den europeiska lon gör.

Båda arterna har utpräglat långa ben, en skalle som är typisk för kattdjur och ett karakteristiskt skägg vid kinden som med en längd av fem till åtta centimeter är mer framträdande än hos det europeiska lodjuret. Dessutom är panterlons svans lika outvecklad som hos de andra lodjuren. På toppen av de trekantiga öronen har den tofsar som består av penselliknande hår. Dessa hår förbättrar djurets hörselförmåga. Experiment på europeiskt lodjur visade att avsaknaden av dessa hår minskar hörseln betydligt.

 

Det är ett otroligt vackert djur och snart kanske borta för alltid.

 

Se filmen nedan (i fyra avsnitt) och tänk efter, hur många av våra vackra medresenärer i tiden har vi råd att förlora i jakten på materiell tillväxt som ändå aldrig ger oss verklig lycka?

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Panterlo, för sent att rädda den?

  1. Wolf is my Soul skriver:

    Reblogged this on Carinas space and commented:
    Vi människor verkar inte kunna samexistera med planetens alla arter utan att samtidigt exploatera dem till utrotningens brant. Det verkar i synnerhet gälla de stora katt- och hunddjuren samt alla tjockhudingar (elefenter, noshörningar osv). Ska alla dessa vackra djur överleva måste vi alla komma överens om hur det ska gå till, vilket är frustrerande svårt.

Kommentarsfältet är stängt.