…en bra artikel om rennäringen!

 

Är Samerna, ett folk som helt tappat kontakten och känslan för naturen? Mitt och många andras svar på frågan är ett tydligt: JA!

Jag läste nyss en av de bättre artiklar jag läst angående dagens rennäring och samisk-”kultur”, jag länkar och citerar:

Visst har renägare samma rätt att modernisera och effektivisera sin verksamhet som alla andra men att samtidigt kalla dagens rennäring för samisk kulturtradition och utkräva olika förmåner och ersättningar känns absurt.

Är renskötsel en samisk kulturtradition skall den givetvis bedrivas som en sådan och inte som den bedrivs idag där man fullständigt tappat kontakten med naturen.”

Debattartikeln börjar så här:

För mycket länge sedan levde samerna i samklang med naturen och följde de flockar av vildren som fanns i norr – i Sápmi. Man följde renen från dess vinterbete till sommarbete och jagade de vilda renarna för att överleva. Med tiden lärde man sig att locka till sig renarna och tämjde dem och fick allt man behövde i form av mjölk, kött, senor, ben och horn. Man levde av och med renen – på dess och på naturens villkor. De renskötande samerna var nomader och dit renen gick följde människorna. Dagens renskötare är inte längre några nomader i enlighet med samisk kulturtradition. Man har anammat modern teknologi och rennäringen har övergått från livsnödvändighet till vinstdrivande verksamhet där kortsiktiga vinster och exploatering sker på naturens bekostnad. Någonstans på vägen gick känslan för naturen förlorad.”

Läs hela artikeln!

 

Givetvis skall inte denna falska ”samekultur” få hålla rovdjuren som gisslan. Vargen och övriga rovdjur, som Björn, Järv, Lodjur, skall ha fullt tillträde till de norra delarna av landet.

796px-Brown_bear_(Ursus_arctos_arctos)_runningFoto:Malene Thyssen

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö., Vargdebatten: och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till …en bra artikel om rennäringen!

 1. Bengan skriver:

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/vargangrepp-pa-alpackor
  Så bra var dina alpackor som du förespråkat mot vargen… hahahaha fel som vanligt!! skadeglädje när den är som bäst

 2. arrami54 skriver:

  Det djur jag skrivit om som herde mot varg är Lamadjuret, så jag förstår inte din skadeglädje och var mitt fel skulle ligga i. Det är väl snarare du som inte inser att Lamadjur och Alpacka inte är samma djur, utan skiljer sig åt markant. Alpackan lämpar sig inte som herdedjur, den är långt mindre än Lamadjuret och saknar helt de egenskaper som gör Lamadjuret lämpligt som herdedjur.
  https://varghjarta.wordpress.com/2011/10/04/lamadjur-ett-bra-skydd-mot-varg/
  (Läs vad jag skriver i inlägget om Alpackans lämplighet!)

  Det är så enormt trist varje gång okunnigheten kommer in och jublar.

  Alpackan är mer lik Vikunjan ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Vikunja ) och INTE lämplig som väktare mot varg. Den är långt mindre än Lamadjuret och vill överhuvudtaget inte lämna sin egen sort/flock för att gå som herdedjur i en fårhage. Läs på och inse att du inte har en aning om vad du jublar kring!
  http://www.alpacka.se/fakta.htm

  Ha en bra dag ”Bengan” och plugga på lite nu! 😉

 3. Ping: Lamadjur, ett bra skydd mot varg! | Varghjärta

 4. Iréne skriver:

  Vilken välskriven artikel, tack för den!
  Beng Bengan ovan är tillhör tyvärr den kategori av homosapiens som allt som oftast visar sig vara dåligt pålästa gällande det mesta :/

 5. arrami54 skriver:

  Artikeln var välskriven, saklig och med en ton jag gillade.
  Kommentarsskrivaren ”Bengan” är inte sällsynt, många orkar inte ta till sig och bära viktlös kunskap…de nöjer sig med ”hittepå” och ”tro”.
  Förhoppningsvis har han läst på nu och vet mer än tidigare idag! 😉

 6. Iréne skriver:

  Det är aldrig försent att lära om, du vet, sent ska syndaren vakna 😉

 7. arrami54 skriver:

  Man lär sig mycket nytt dagligen…och nog är det sant att sent vaknar syndaren, ”hen” vaknar ju alltid efteråt! 😉

 8. Martin Lundholm skriver:

  Ursäkta för en ledsen, småsur och lång kommentar.

  Du och andra följer kolonisationen av naturbefolkningen på ett fint sätt. Det är likadant världen över. För mig är det sorglig läsning. För jag tror den beror på okunskap, precis som all fördom. Men hur övertygar man en är så fylld av fördomar att den inte vill läsa på i historien för att se varför det blivit som det är?

  Kolonisationens mönster: Först hånar man och utnyttjar naturbefolkning för dess ointelligenta sätt att vara och att inte vilja ha mer än man behöver. Sen förbjuder man dess religion och ersätter med sin egen engångs-slit-och-släng-liv-religion. Därefter förbjuds nomadisering i kombination med att deras språk och traditioner förbjuds (genom skoltvång t.ex.), och det blir allmänt rätt att mobba och håna alla kvarlevande yttringar av deras kultur. Avundsjuka och elakt förtal mot naturbefolkningen uppmuntras. Så bestämmer vi, civiliserade, hur de ska bo, leva och skaffa sitt levebröd. Man hyllar deras fria sätt de levde tidigare, men håller dem fångna i vår civilisation.

  Och nu skriver du under på att de borde återgå till ”start” annars borde de ta och utrota det lilla av sig som finns kvar? Bedrövande.

  Kan du inte se dig själv i detta? På vilken hög häst du sitter och pratar ner om vår enda naturbefolkning och deras kamp för att få fortsätta leva som de levt för århundraden sen, men under de premisser som vi påtvingat dem? Är det inte väldigt lätt att tala om för andra hur de ska leva? Har du stängt av all elektricitet och lever i en jordkula? För all energiproduktion är förorenande på något sätt. Vattenkraft, vindkraft och kärnkraft har alla stor påverkan på naturen, men ändå fortsätter du använda el. Det luktar dubbelmoral.

  Rennäringen bedrivs fortfarande i naturen på renens villkor i största möjliga mån inom reglerna för vårt moderna samhälle, till skillnad från all annan matdjursproduktion. Renskötaryrket är bland det farligaste yrkena som finns, både fysiskt och psykiskt. De flesta fortsätter för att de älskar det livet och vill bevara det som går att bevara av sin kultur.

  Renarna är inte bara ett cykliskt hållbart sätt att leva för samen, men också en del av familjen. Är det konstigt att järven blir illa sedd när den grävt ur ryggraden på renen så att den blir stående som levande föda i dagar? Visst, naturen är grym och så är det, men inte är det så konstigt att en och annan same blir förtvivlad vid en sån syn? Eller är du så förhärdad av din egen kamp för rovdjuren att du inte har empati nog att sätta dig in i det? Vargar river ofta många fler djur än den kan äta. Rivna djur som inte sällan lever lång tid i plågor. Naturen är grym. Faktiskt. Den människa som hittar tio sådana rivna renar från en vargattack som inte blir berörd är psykopat.

  Därmed inte sagt att det är rätt att utrota rovdjuren och skadeskjuta den där björnen som hämnd. Jag tror som du att de samiska förfäderna blir rejält förargade. Men man får inte döma alla samer efter en ett fåtal människors brott.

  Jag skulle önska att du läste på om samernas historia och deras kamp för överlnevad innan du dömer ut dem som grupp. De renskötande samerna lever mer i naturen än de flesta av oss, trots moderniseringen. Väldigt få blir rika på sitt renskötarliv. Så finns där undantag och rötägg precis som i alla kulturer. Den stora areal de vill kunna använda skulle kunna vara en fin ursäkt för att hålla naturen friare från exploatering av naturresurser. Jag tror att det går att balansera rovdjur, rennäring och naturskydd.

  Tyvärr och som sagt är kolonisationsmönstret tyvärr likartat i hela världen. Kanadas indianer har kanske haft det ännu svårare att överleva som kultur t.ex. Och en dag så finns nog tyvärr inga naturfolk kvar i världen. Bara västvärldens civilisation med överkonsumtion och tillväxt som ledstjärna. Hur kan det göra någon glad? Jag förstår det inte.

 9. arrami54 skriver:

  Vadå ersätter med sin egen ”engångs-slit-och-släng-liv-religion”, vad vet du om hur jag valt att leva? …och är det inte exakt den kulturen de renhållande samerna kopierat till förfång för naturen i norr?

  Det finns ingenting naturligt i rovdjurshat som kräver att de dessutom i princip utrotas på halva Sveriges yta, det finns inget miljö-/naturtänkande i den form av högmekaniserade renhållning som beskrivs i artikeln. Det finns inte ens en respekt kvar för naturen och biodiversiteten…så vaddå naturfolk?
  På vilket sätt hånar man och diskriminerar samerna som naturfolk när man kritiserar hur dagens rennäring är utformad? Artikeln andas snarare respekt för deras kultur i allt övrigt!
  Vi har ca 36 000 samer i Sverige, varav ca 4600 är renägare och ca 250 000 renar. Låt oss jämföra med älg, vi har jägare som bedriver jakt (fritidsjakt) av älg, älgstam 300 000 – 400 000 älgar, 5-6 000 viltolyckor av älg per år. Vi har världens största älgstam sett efter ytan.
  Om samernas traditions-retorik överförs till älghanteringen skulle vi överhuvudtaget inte ha plats för de stora rovdjuren i Sverige. Rennäringen är kraftigt bidragsberoende och knappast lönsam ur något perspektiv, därtill idag inte att bedöma som naturnära eller miljöriktig.
  Faller vi för rennäringens och älgjägarnas kortsiktiga och egoistiska argumentation har vi som nation ställt naturen helt åt sidan och ser hela vår nationella yta som varande en av människor styrd ”trädgård” där bara de för oss ekonomiskt gynnsamma djuren får vistas…
  …rennäringens och älgjägarnas rovdjursgnäll är ett ynkligt fattigdomstecken för Sverige som nation.

  Du tycks mig dela samernas syn på rovdjuren och det är INTE till din fördel. Vargen är inte vegetarian, den tar det kött den behöver för att överleva, du tycks mig mest lite orealistiskt gnälla över att den inte slaktar som vi, vilket inte alltid är så ”vackert” som du tycks tro. Besök ett större slakteri eller var med några gånger när renar slaktas. Visst är naturen grym och den insikten når man även genom att studera människans beteende.
  Du tycks mig tolka Ylwa Isenvadhs artikel som ”fan läser bibeln”, helt uppåt väggarna alltså. Får jag anmoda dig att läsa den igen, vad är förakt för samernas kultur i dessa ord?:
  ”Vi har alla mycket att lära av samerna. Detta nomadiserande ursprungsfolk med en känsla och respekt för naturen som gått förlorad i stora delar av den moderna världen där ekonomi, utnyttjande och exploatering har företrädesrätt. De gamla samernas religion var animistisk. Man trodde att naturen var besjälad och att vissa djur stod i direktkontakt med gudarna. Det fanns en oerhörd respekt för den natur som bestod av eviga orsaker och sammanhang och som man själv endast var en liten del av. Detta är ett synsätt som borde uppmärksammas och respekteras mycket mer än det gör idag. Varför pumpas det in miljoner till en döende naturfientlig rennäring när det finns så många fler aspekter av samisk kultur som man kunde främja istället? Former av samisk kultur där respekten för naturen och djuren ännu hålls levande i berättelser och sedvänjor.
  Jag läste nyligen en berättelse om en samisk björnjakt och hur den gick till förr i tiden. Björnen och jakten var omgärdade av en mängd regler och tabun eftersom man trodde att björnen var gudarnas budbärare. Björnen skulle behandlas med stor respekt och efter att den dödats skulle benen tas tillvara och placeras i jorden i exakt samma ordning som de suttit i kroppen när djuret levde. Varje ben placerades omsorgsfullt på dess rätta plats. Detta gjorde man eftersom björnen efter sin död återuppstod och berättade vad den sett och upplevt på jorden direkt till gudarna, och dessa ville man naturligtvis hålla sig väl med.
  Strax därefter läser jag en nutida berättelse från samma område i världen. I Dellikälvens dalgång i Arjeplogsfjällen hetsjagas en björn med skoter. Han springer för sitt liv hela vägen från kalfjället och ner i skogsmarkerna. Men skoterföraren hinner i kapp och skjuter björnen i magen. Björnen spåras ett helt dygn senare med hjälp av sitt utrinnande maginnehåll innan den kan avlivas av naturbevakare. Enligt polisen satte tjuvjägaren skottet i magen med avsikt. Björnen skulle hinna gå så långt som möjligt innan den dog.”

  Jag avslutar med att återgå till inledningen i mitt svar: Vadå ersätter med sin egen ”engångs-slit-och-släng-liv-religion”, vad vet du om hur jag valt att leva?
  Jag lever som jag lär och här finns ingenting av engångsslitochslängreligionen, här är varenda pryl antingen återvunnen och renoverad, inköpt på sekondhand eller ärvd. Jag köper sällan nytt, annat än en del kläder och den färskmat jag behöver för att rent fysiskt överleva. Jag kör inte bil, utan går, cyklar eller åker kollektivt. Jag lever energisnålt och så miljövänligt det bara går….gör du?
  Innan du dömer mig bör du gå i mina skor en tid eller åtminstone ha besökt mig och sett hur jag lever…
  …din kommentar var verkligen ”småsur” och störde mig rejält!

  Men ha det bättre än gott! 😉

 10. Martin Lundholm skriver:

  Nå, en-gångslivsreligionen är förstås kristendomen och den vet jag att DU inte högaktar särskilt. Men det är den religionen (och andra monoteistiska) som har ersatt naturfolkens religion. Ursäkta om du uppfattade det som DITT påfund. Det är västvärldens påfund. Jo jag blev lite väl stött kanske. Ha det bra men kolla gärna upp hur ”vi” i väst har integrerat naturfolken, inklusive samerna. Det är inte muntrare än vår rovdjurspolitik. En sur kommentar kan ju alltid liva/riva upp lite väl?. Men jag känner verkligen för samerna av idag, även om jag inte har någon lösning på rovdjurspolitiken. Jag menar inget illa. Bara vill att fler skulle vara insatta i naturfolkens problem, som ”vi” har satt dem i. Ha det ännu bättre än gott!

 11. arrami54 skriver:

  Ursäkta själv, jag vill poängtera att jag inte blev ”sur”, gav bara ett rakt svar. 😉 Jag har kompletterat mitt svar lite så läs gärna en gång till. Den kritik jag riktar och som gjorde att jag uppfattar omnämnda artikel som bra är endast kritik visavi synen på varg och övriga rovdjur. Det går att anpassa rennäringen till rovdjurens behov av fria ytor och fri invandring av genetiskt friska vargar. Du får ej heller glömma att rennäringen är så kraftigt subventionerad av oss övriga via skattemedel att vi faktiskt betalar för rovdjurens rätt att vistas i norr redan nu.

 12. linda skriver:

  Det är otroligt vad mycket kunskap och information om djur som du sitter inne med. Din passion för djurlivet är imponerande och på en helt annan nivå än den jag finner här uppe i Stockholm. Här används djur mycket som statussymboler och jag tror inte att man alltid förstår innebörden av djurs rättigheter. Eller innebörden av ordet djurvän. Här curlar vi djuren till en sådan grad att dom nästan tappar sina djurinstinkter helt. Vi skämmer bort dem som små bebisar och förstår inte att djur mår som bäst när dom får vara just djur. Inte accessoarer som ska bäras omkring i gucci-väskor!

 13. arrami54 skriver:

  Djur skall behandlas med respekt, exakt det vi kräver…de är inga accessoarer till snobbar som inte förstår deras behov och det som gör mig mest förbannad är den avel som sker på en del hundar och katter, man avlar fram djur som inte kan andas naturligt, som inte kan föda naturligt o.s.v.
  Jag har lärt mig lite om djur eftersom jag alltid levt med djur, arbetat med djur och haft dem som ett brinnande intresse. Fauna och flora är grunden för vårt liv, så att behandla dem med respekt och kunskap borde vara ett minimikrav. Vi är själva ett djur som är helt beroende av naturen och genom att vi tappar den insikten, kommer längre och längre ifrån vår grund…är också orsaken till att vi mår sämre och sämre på alla plan och att vår så kallade ”civilisation” är på god väg att dra undan de goda livsvillkoren för oss alla.

Kommentarsfältet är stängt.