…om en allt starkare insikt.

 

Vi plockar våra drömmar ur en sprucken och död poesi, …skriven med reklamens och propagandans ord av ”ekonomiska” lögner.

Den politiska viljan stannar vid ord om effektivitet och tillväxt, politikerna tramsar om ”frihet under ansvar” så fort det handlar om miljö, biodiversitet, klimat…, men ansvaret finns inte där, eller hur herr Erlandsson m.fl.?

Jag gick en tidig promenad genom ”vår” lilla stad, den var tyst och öde och fridfull…tänk om det var så att bara jag och några till av vår art var kvar? Ni har säkert sett någon av alla filmer, eller läst böckerna om dem som vaknar upp och inser att pandemin lämnat ytterst få människor kvar vid liv.

Tanken borde skrämt mig, men den gav snarare ett stilla hopp…en chans för vår planet?

Vi är över sjutusenmiljoner av vår art, lejonen är ca 30 000, tigrarna några få tusen…3000? Hur det ser ut för övriga kattdjur/rovdjur? Likartat, liksom för ca 40% av alla planetens organismer och snart är det försent…

För ca tio tusen år sedan var vi någonstans mellan fem och tio miljoner människor på vår planet, fullt tillräckligt för artens överlevnad…hänvisar till retoriken kring övriga arters ”säkerställda överlevnadsnivå”.

Nog är det tragiskt att det enda logiska hopp som i realiteten återstår för majoriteten av planetens livsformer är en så kraftig reduktion av det ändå så vackra djur som benämner sig den ”visa människan”…att människan skulle tänka om och bygga ett ekologiskt hållbart samhälle är en dröm för dåren. Men människan är en dåre, det tydligaste beviset ligger i tron på Gudar/Gud.

Jag är inte ensam om att bära insikten om att ”Gud” och hans kära tvillingbroder Fan själv är en spegling av oss, främst och oftast av oss män, och då ofta män i slips och kostym som en vän uttryckte saken. Det finns många som i ateistisk klarsyn sett detsamma, ett exempel är Richard Dawkins som beskriver Gud som ”den obehagligaste figuren i skönlitteraturen”. Andra har beskrivit honom med ord som ”Herregud, vilken skitstövel Gud är!” eller med Thomas Jeffersons ord: ”… en varelse med en förfärande läggning – grym, hämndlysten, nyckfull och orättfärdig”.

Jo, nog är Gud oavsett om han benämns Jahve eller Allah, bara en spegling av främst makthungriga, sexistiska och patriarkala män. …så släng dig i vägen din fantasiskapade lilla stolle, med människan kan du inte tävla i vidrighet!

Jag log lite uppgivet när jag läste om hysterin kring Omar Mustafa, Socialdemokraterna skaffar sig problem nu…inte nog med att rasisterna jublar, de måste nog också städa upp bland alla sexistiska och homofoba kristna bröder och systrar i leden…om de nu vill vara trovärdiga? Och alla former av dialog med rasister bör nog undvikas helt, för den som för en dialog i syfte att förändra sinnet hos en rasist (eller homofob, judehatare) måste med socialdemokratisk logik själv vara rasist (homofob, judehatare m.m.)…

Ser snart solen gå upp denna vårsöndag och ler roat åt min ambivalens, den ångest varats olidliga lätthet skapar …”i går var jag förälskad, i morgon är jag kanske död”… och jag avslutar med en from förhoppning…

 

– Må fan ta oss, vi förtjänar det!

 

fragile

 

 

Detta inlägg publicerades i Allmänt om politik., Natur och miljö., Religionskritik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till …om en allt starkare insikt.

 1. Svante Svensson skriver:

  Varg.
  Det var en kompis, som fick mig att skriva detta. En naturfotograf kan få ligga i veckor för att få bilder på vild Varg. Medan Samerna, och Jägare ser Varg varenda gång de är ute i Naturen. Månntro att naturfotograferna är avundsjuka?
  Svante

 2. arrami54 skriver:

  Jägarna och Samerna tuggar antagligen psilocybinsvampar och ser saker de inte borde se nyktra?
  Rävar och hundar, skuggor och helikoptrar, bärplockare och älgar…ja allt ser ut som varg för dem! 😉

 3. linda skriver:

  Denna rasism…börjar kännas som en ändlös kamp 😦

 4. arrami54 skriver:

  …jo, den är mänsklighetens eviga och onda skugga. Den liksom sexismen och den revirpinkande egoismen.

Kommentarer är stängda.