Återinplantera Visent (Bison) i Sverige.

 

Visent eller europeisk bison (Bison bonasus) har funnits i landet förr, det är visserligen länge sedan, men den skulle tillföra mycket till den biologiska mångfalden. Kan Europas mer fattiga länder återinföra Visent i sin natur, ja då kan vi! Eftersom det är ett gräsätande djur kan de lite kompensera minskningen av tama gräsätare. De arter som minskat mest sedan förra sekelskiftet är de tama gräsätarna på lösbete i landskapet, en förlust som bör kompenseras med fler vilda gräsätare.

Minskningen av tama betesdjur har i grunden ingenting att göra med vargens återkomst, det handlar om en ekonomisk utveckling som gynnat storskalighet, biologiska monokulturer. Inte minst tydligt i det så kallade skogsbruket, men plantager av gran och tall har ingenting med skog att göra i biologisk mening och arealen verklig skog i Sverige ligger på några få procent.

Visenten är ett flockdjur som äter örter, gräs och kvistar. En livskraftig ny stam av Visent kan göra stor nytta biologiskt och dessutom bli bra kött-tillskott för alla jägare.

Dov- och Kronhjort ökar i antal, rådjurs och älgstammen har minskat något om man ser till toppnoteringarna under 1980 och 1990-talet.

Dovhjorten ställer jag mig personligen tveksam till, liksom Mufflonfår, eftersom de inte i grunden är inhemska.

Sverige har stora möjligheter att bli ett turistland som lockar alla dem som vill uppleva en skön och äkta natur. I framtiden en viktigare inkomstkälla än det kortsiktiga och monokulturella vanvett vi i dag ser, främst inom skogsbruket (hänvisar till Maciej Zarembas artikelserie).

Rovdjurspolitiken (vargen) och miljöpolitiken i stort kan inte lämnas i händerna på ”bondeförbundare” som Eskil Erlandsson, mannen som fått EU att godkänna ett undantag så att svenskar får äta förgiftad fisk som inte får säljas i övriga EU-länder på grund av skyhöga halter dioxin. Mannen som hindrar en utveckling bort från miljöskadliga gifter inom jordbruket, som stråförkortningsmedel. Mannen som har ett stort finger med i det politiska spelet kring vargens vara eller inte vara, mannen som är skogens verkliga fiende…o.s.v.

(Alliansen i stort skall avhålla sig miljöpolitik (ingen risk de ”kovänder!”), de tycks ingenting förstå och tycks mig mest så förvirrade att en lång lugnande semester bör rekommenderas. Men även en framtida eventuell socialdemokratisk regering bör tas hårt i örat av miljöpartiet och vänstern så inte även de fortsätter gå vilse!).

Skall vi kunna ge våra barnbarns barn en vettig livsmiljö, ett levande Sverige i samklang med en hållbar utveckling och ekologisk mångfald/biodiversitet, så måste Centerpartiets kortsiktigt tänkande ”prost” bort ur den politiska manegen där han främst dansar sin polska runt guldkalven…och han bör ta övriga centerpartister med sig på vandringen in i glömskan.

Men som en hyllning kan vi återinplantera Visenten, en riktigt skön buffel som omväxling och i utbyte liksom…

 Bison_bonasus_(Linnaeus_1758)(Foto: Michael Gäbler)

 

…och några tusen europeiska Bison fritt levande i Sverige skulle verkligen höja naturupplevelsen och hjälpa biodiversiteten.

vacce-sepia1b mellan

 

Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Återinplantera Visent (Bison) i Sverige.

 1. Iréne skriver:

  Håller med, visenten skulle vara ett spännande inslag i vår natur igen. Centerpartiet gör dock allt för att skämma ut sig och Sverige och har man som de en minister som förutom det du skrev ovan, märliga åsikter om tidelag och djurskydd så känns det nattsvart för allt levande i vårt land 😦

 2. arrami54 skriver:

  Visst skulle Visenten vara ett spännande och kraftfullt inslag i vår natur! 😉

  Vad det gäller herr ”Leskilsson” så håller jag med, han skall hugga ved i Torpa och inte syssla med politik!

 3. arrami54 skriver:

  Tack för tipset! 😉 Kloka ord av BO LINDEVALL…och jag länkade givetvis till hans debattinlägg.

  Må gott! 😉

 4. Svante Svensson skriver:

  http://helahalsingland.se/halsingland/1.5735302-tv-vindkraftverk-skrammer-varg
  http://helahalsingland.se/halsingland/1.5736878-gick-du-pa-aprilskamtet
  Hela Hälsinglands Aprilskämt, själv tror jag att djur undviker vindmöllorna, det är bara fåglar som förolyckas där, Sångsvan är överrepresenterad som offer.
  Svante

 5. arrami54 skriver:

  …hahaha! Ett bra skämt, men lite väl tydligt.
  Du har rätt i att fåglar skadas/dödas av vindmöllor…vilket givetvis är ett problem.

 6. Svante Svensson skriver:


  Har du sett denna?
  Svante

 7. Svante Svensson skriver:


  En till.
  Svante

 8. arrami54 skriver:

  Bra sammanfattande liten film, tack för den. Det framgår tydligt att Visent behöver ytterligare skydd och ökad spridning för att säkras…ynkligt om vi inte kan hjälpa till via en livskraftig stam i Sverige.

 9. arrami54 skriver:

  Bra sammanfattning av ”vargkriget” och de politiska övertonerna visavi vetenskapen blir tydlig. Det tydliggörs också att vargens fiende nummer ett är Centerpartiet (det falska miljöpartiet!).

 10. Svante Svensson skriver:

  Det rasbiologiska Bondeförbundet förnekar sig aldrig.
  Svante

 11. Svante Svensson skriver:

  Apropå Samer, de anser sig vara urbefolkning, och trots detta kan de inte laga klockor, eller passa tiden. De Samer som fortfarande driver Renskötsel är de, som inte grejade skolan, för den ort i Sverige där mest Samer bor är Stockholm. Återkommer till det med fördumningens spridning jag skrev om i en tidigare kommentar hos dig, det är dumheten, som blir kvar.
  Svante

 12. arrami54 skriver:

  …nja, de rasbiologiska idéerna var nog allmänt utbredda och lika starka inom övriga borgerliga partier och inom socialdemokratin. Däremot är Centerpartiet (Bondeförbundarna) artister i den meningen att de applicerar de rasbiologiska hatet/rasismen på de djur de tycker sig se som svåra konkurrenter…om älgen. 😉 Därtill tycks de anse att äganderätten gäller även de vilda djur som lever på deras marker…det är därför tjuvskytte är utbrett bland ”bonde-/jägarbuset”. 😉

 13. arrami54 skriver:

  …möjligt, de få samer jag känner delar helt min syn på vargen.

 14. Svante Svensson skriver:


  Denna video räddade mitt humör ikväll-
  Svante

 15. arrami54 skriver:

  …älskar den mannens humor.

 16. Svante Svensson skriver:
 17. arrami54 skriver:

  …jo, ett människoliv betyder ingenting ställt mot marknadens frihet att göra vinst.
  …och även Socialdemokraternas kongress lär komma med en urvattnad kompromiss som leder till att privatiseringen (vinstuttagen) i välfärden består. Denna byggnadsarbetare (och Byggnadsarbetareförbundet) har helt rätt och lever fortfarande enligt solidaritetens principer…men han/de tillhör en allt sällsyntare skara.

 18. Svante Svensson skriver:

  Kolla fortsättningen på tråden.
  Svante

 19. Svante Svensson skriver:

  Apropå Feminism.

  Svante

 20. arrami54 skriver:

  Har läst, vi visste vad som komma skulle när vi röstade JA till EU och kapitalismens principer om utnyttjande av människor som medel/verktyg är väl känt.

  Själv har jag roat mig med att kommentera lite här:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5491990

  Mest har jag njutit av barnens besök + några vänner och VÅRSOLEN! 😉

 21. arrami54 skriver:

  🙂 Kommentarer onödiga…han är klockren. 😉

 22. Ping: Junselevargen är en hund! | Varghjärta

 23. Ping: Genetisk dränering pågår! | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.