…en lyckad vargflytt?

 

Tivedsvargarna” har varit kvar i samma område sedan de släpptes för drygt fyra veckor sedan efter transporten ner från Tornedalen läser jag på Svenska rovdjursföreningens hemsida. Glädjande om de stannar och därtill får valpar.

Men vi är inte där än. I och med att deras ”uppehållsort” är känd föreligger alltid en risk att S.T.G-buset ingriper och betänker man dödligheten för unga vandrande vargar som ligger runt 78%, är vi långt ifrån en genetisk förstärkning…än, men det ser onekligen bra ut. En eller ett par överlevande valpar skulle vara ett bra tillskott till Sveriges vargstam.

– Svårt att säga varför de inte gav sig iväg så långt den här gången. Att de snabbt etablerade sig så nära utsläppsområdet kan bero på att de flyttades strax innan parningstiden. Vi har inte genomfört så många flyttar att vi kan dra slutsatser om hur vargar beter sig vid en flytt”, berättar Helene Lindahl.

…och givetvis tar det ett tag innan Naturvårdsverkets personal och övrig forskning lär sig hur en flyttning genomförs bäst.

Det är inga bortkastade pengar…de som hävdar det kan lika gärna hävda att vi inte skall ge våra barn bra utbildning. En positiv utveckling kräver alltid en investering, både ekonomiskt och vad det gäller engagemang.

 

…och givetvis skall vi ha en livskraftig vargstam i Sverige, vi har plats och vi har råd. Det skulle vara direkt ynkligt om inte ett av Europas största och mest glesbefolkade länder kunde stå som bevarandeförebild för våra rovdjur.

Det är hög tid att Sverige står stolt i samklang med naturen och dess krav på biodiversitet…inte agerar som en destruktiv motkraft.

VÅGA VÄRNA VARGEN!

vargen jag 454657

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Vargdebatten: och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till …en lyckad vargflytt?

 1. Iréne skriver:

  ..man lär så länge man lever…eller?
  Jag önskar vargparet all lycka och frihet och önskar att människan var god..
  Såg nyss det här, ser det ut så här på många håll i landet nu? Vad beror det på?…man undrar..
  http://www.dt.se/nyheter/falun/1.5708885-vargarna-blir-farre-runt-falun

 2. arrami54 skriver:

  Jo, man lär så länge man lever, ”Det livslånga lärandet” som det kallas.
  Delar din förhoppning! 😉

  Artikel reser frågor. Tjuvjakt? Det är det första jag tänker på och i Dalarna är varghatet utbrett. Att så många saknas tyder på att det finns andra förklaringar än enbart de naturliga. Vargar dödas/skadas av sina bytesdjur, drunknar med mera…men det här reser verkligen frågan om inte tjuvjakt är vanligt?

  ”I Gimmenreviret, som är beläget mellan Insjön och Falun, har det fötts valpar i flera år.
  Men spårningar i vinter ger vid handen att endast ett alfadjur och en valp har lokaliserats.
  Och det är inte säkerställt att det är revirets ursprungliga vargar det handlar om.

  Vart den övriga flocken tagit vägen är okänt.

  I höstas såg en ryttare i Aspeboda hela flocken under en ridtur. Då uppskattades vargarnas antal till fem eller sex.
  I dag finns spår efter endast två.

  Även Långsjöreviret, som ligger norr om Bjursås, är splittrat.
  Där föddes valpar tidigare år, men den här vintern har endast enstaka vargar spårats.
  Det mest troliga är att reviret är upplöst. Och vart de ursprungliga vargarna i reviret tagit vägen är okänt.

  Av Falu kommuns övriga vargrevir är det säkerställt att föryngringar skett 2012 i Björnåsreviret, som ligger norr om Linghed, och i Homnareviret, som finns i gränstrakterna mellan kommunerna i Rättvik och Falun.
  Även i Korsåreviret, som ligger på gränsen mellan Gästrikland och Dalarna/Falun i ett område mellan Lumsheden och Svartnäs, har föryngringar konstaterats 2012.
  Vad som oroar länsstyrelsen är annars att vinterns spårningar visar att det saknas minst ett föräldradjur i hälften av de revir som berör länet, där det konstaterades föryngringar ifjol.

  Det kan på sikt innebära en halvering av antalet valpkullar i år.

  Vargarna föder sina valpar i månadsskiftet april/maj.”

 3. Hans Ring skriver:

  Tack, Varghjrta. Det kan inte uttryckas bttre. Jag blir glad fr sdana kmpar som du, inte bara i naturfrgor utan ocks i frgor kring demokrati och medmnsklighet. Hlsningar / Hans Ring

  22 mar 2013 kl. 19:35 skrev Varghjrta:

  > >

 4. arrami54 skriver:

  Tack själv Hans, dina ord värmer! 😉

Kommentarsfältet är stängt.