”Det är inte dumheten, som breder ut sig, det är den som blir kvar”.

 

Vi klarade ju att ta bort den en gång…..

Skjut vargarna, kolla när dom är död om de var dom rätta!

Varför få vargen gå lös? (när hundar tvingas vara kopplade) och liknande kommentarer hittar man ofta i debatten kring vargens vara eller inte vara.

Det har ingen betydelse vilken glesbygd man än studerar, den i Kronobergs Län, området kring Svenljunga eller småbyar i Hälsingland, eller om du läser kommentarstrådarna i tidningen Jakt&Jägare (Jägarkårens version av Avpixlat), bilden är densamma.

Det tycks mig som om fördumningspandemin är utbredd och ett svar på varför kom i en kommentar till inlägget ”Våga Vägra Varg”:

Jag skulle tro att det är såhär. Om du lyckas få en just utbildning i skolan, och har något i huvudet, lämnar man landsbygden. Har träffat flera Norrlänningar som lämnat landsbygden av detta skäl, speciellt kvinnor, som säger att de inte vill ha det, som mamma, att behöva ta hand om Älgen när den är skjuten. Det är inte dumheten, som breder ut sig, det är den som blir kvar.”

…och när bara dumheten blir kvar uppstår en form av inavel som baserad på extremt konservativt tänk och bondenostalgi om att det var bättre förr, leder det till att landsbygden utarmas än mer.

Nu måste man väl i ärlighetens namn erkänna att fördumningspandemin även nått Rosenbad. Vi ser till exempel spelet mellan Caesars hustru (Fredrik Reinfeldt) och Tobias Billström. Caesars hustru leker trogen antirasist när partibrodern Billström går ”i säng” med SD och medborgarna köper spelet! Därtill har Alliansen sin version av att det var bättre förr. Bort med fackföreningar, arbetsskydd och solidaritet så når vi ekonomisk lönsamhet enligt gamla principer…

miners(Bild: Lyckliga gruvarbetare i Belgien, omkring år 1900.)

…och piga-/drängsystemet återskapas i ny form, Rutavdrag och Fas3.

Fördumningspandemin går hand i hand med bristande historiekunskap och hur var det, varför utrotades vargen, hur fick den sitt svarta ryckte baserat på sagor och fantasi? Kristendomen byggde sina skrönor kring ”djävulens hund” eftersom dess ledare inte kunde hantera ett intelligent djur och jägarna massakrerade viltet så vargen fick söka sig ”ägda” byten i form av getter, höns, får, kalvar…

Trots Gustav III:s bristande intresse för jakt blev det ändå han som mest påtagligt kom att påverka jaktens framtida utveckling i Sverige. Det skedde 1789 när kungen undertecknade en förordning som äntligen gav varje ofrälse man med skattejord rätt att jaga fritt på sina ägor. Ur demokratisk synpunkt var detta naturligtvis högst lovvärt, men framför allt för den redan tidigare svaga älgstammen ledde det till en katastrof när ett månghundraårigt uppdämt jaktbehov nu fick sin häftiga utlösning och arméer av kötthungriga jägare drog till skogs för att hetsa älg på skarsnö.

Hade inte den handlingskraftige hovjägmästaren Herman Falk i Värmland genom sina kontakter med kungen lyckats få igenom ett tioårigt älgjaktsförbud 1825 så kanske älgen utrotats helt i vårt land! Nu ökade stammen sakta men säkert, trots flitigt tjuvjagande, med accelererande fart mot mitten av 1900-talet. År 1921 sköts 732 älgar i hela landet, sextio år senare var motsvarande siffra 151 896!

Tiden från 1789 och de tre första decennierna in på 1800-talet har kallats ”förfallets tid” i den svenska jaktens historia. När jakten plötsligt var fri att bedrivas av var och en som ägde jord var det som om sekler av hämmad jaktlust och bitterhet över kungahusets och adelns jaktprivilegier utlöste en fullkomligt hämningslös massaker på viltet.”

 

…historien går i repris och folket protesterar mot makten på samma okunniga vis, ofta under ledning av narcissistiska populister som så lite förstår, som t.ex. SD.

Vad behöver vi då göra, jo ett byte i Rosenbad till lite rödgrön känsla för förnuft och solidaritet (”S” är alltså exkluderade!)… och landsbygden bör delvis tömmas, en rockad som innebär att den äldre konservativa landsbygdsbefolkningen flyttas till staden, får bosätta sig på tredje-fjärde våningen, långt från allt farligt och sedan rings hemtjänsten. Friskt blod planteras ut i glesbygd…

Politiskt omöjligt, jo jag vet, men om femtio år är landsbygden tom, tjuriga konservativa gamla gubbar med bössa har glädjande nog svårt att reproducera sig!

 
De är bara å vänta! Det blir bättre sen…kanske?

 

vargen_jag.jpg.rZd.137378

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Min syn på SD!, Uncategorized, Vargdebatten: och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till ”Det är inte dumheten, som breder ut sig, det är den som blir kvar”.

 1. Svante Svensson skriver:

  Du fick till det bra, men jag tänkte inte på Rosenbad när jag skrev, och det är klart du har rätt. Någon skrev i en blogg en gång att, om jag hade ett barn som inget dög till skulle jag rekommendera barnet att gå in i ett politiskt ungdomsförbund. Kanske var det hos dig jag läste det.
  Svante

 2. Svante Svensson skriver:

  http://helahalsingland.se/insant/insandare/1.5698712-inget-korkort-inget-jobb
  Kunde inte låta bli att skriva här. Har inget med ditt inlägg att göra.
  Svante

 3. arrami54 skriver:

  Tack, men jag skulle nog inte rekommendera barn att syssla med politik…politik kräver livserfarenhet, kunskap, förståelse och insikter en bit över medelnivån. Demokrati är inte bara folkmakt, den skall också leda till en positiv utveckling…
  …vilket vi ser ganska lite av och sakta går det!

 4. arrami54 skriver:

  …”nakna anställda”, njäää, nöj dig med kortkort och körkort, det är långt ifrån alla man vill se nakna liksom om vi nu skall leka gubbsjuka. 😉

 5. Svante Svensson skriver:

  http://www.metro.se/nyheter/aklagare-kopte-sex-pa-hotell-i-stockholm/EVHmbz!cWOtVT8GmKIiM/
  Till, och med Åklagare högt rakad, inom rättsväsendet gillar nakenhet, så varför inte Arbetsgivare.
  Svante

  Svante

 6. arrami54 skriver:

  …jo, en vacker kvinna/själ är vacker även naken! Men exemplet du tog upp, en torsk som till och med förnedrar sig genom att köpa sex…är inget bra exempel eller försvar, ens för arbetsgivare! 😉
  Jag förstår din tanke, även jag gillar naken kvinnlig skönhet…men allt kring detta är privat och långt, långt bortom arbetslivet.
  Sen får du inte glömma att naken kvinnlig skönhet är livsfarlig, de kollrar bort det klokaste manliga huvudet och gör det lätt…farligt,farligt och än mer farligt inom arbetslivet!
  😉

 7. Svante Svensson skriver:

  Kvinnor i alla former är förödande för en längtande man, om än, som jag, för gammal. Skulle aldrig få för mig att betala för samvaron. Denne Åklagare var bara besviken på att hans barn ansåg att han var ett svin, och att frun skulle lämna honom. Kan tillägga att jag också är Åk lagare, då jag är utbildad bilmontör.
  Svante

 8. arrami54 skriver:

  😉 …”Åk lagare” är bättre än puerilt kåt Åklagare!

 9. arrami54 skriver:

  …okej, men jag tror inte de kan överklaga en prövad överklagan igen…men skam den som ger sig!

Kommentarsfältet är stängt.