Ursäkta mig Naturvårdsverkets ledning…

 

…men ni spelar ett medvetet politiskt och juridiskt fulspel!

Skyddsjakten kunde undvikits och tiken började ta renar i nuvarande utsträckning först efter det att hannen blev skjuten. Detta vet ni och visste tidigare!

Junseleparet livnärde sig främst på älg, men en ensam varg har mycket lättare för att ta ren än älg!

”Den nya situation som Naturvårdsverket hävdar inträtt med tjugosex dödade renar har skapats av att myndigheterna skjutit vargtikens partner, samt att länsstyrelsepersonal och renskötare sedan dess cirklar runt vargen med snöskotrar varje dygn för att spåra henne. Självfallet blir vargen stressad och har inte ro att äta de bytesdjur hon slår för att överleva. Hon tvingas hela tiden slå nya bytesdjur.” 4251764944655466139_1361877940034_w210

”Naturvårdsverket fattar idag beslut om skyddsjakt på den vargtik som befinner sig i Junsele. Skadorna för renskötseln i området är nu omfattande, därav beslutet. Att nå gynnsam bevarandestatus för vargstammen står och faller inte med en enda varg även om den är genetiskt viktig, skriver Naturvårdsverkets generalsekreterare Maria Ågren.”

 

Naturvårdsverket böjer sig helt för de rovdjurshatande samebyarna och ingen genetisk viktig varg lär någonsin få invandra fritt med nuvarande ledning för Naturvårdsverket (Renvårdsverket) kvar på maktens stolar. Naturvårdsverkets politik har ingenting med dialog och förståelse att göra, de lyder bara varghatarna i Centerpartiet (ministerstyre?), de renhållande samebyarna liksom den varghatande delen av jägarkåren!

 

Naturvårdsverkets generalsekreterare Maria Ågren och Centerpartiets miljöminister/jordbruksminister går hand i hand med de rovdjurshatande samerna och jägarna…och spelar medvetet och falskt långt dummare och okunnigare än vad de i verkligheten är. De har egentligen inte gjort någonting för att stärka den svenska vargstammen, varesig genetiskt eller på något annat vis, det enda de gjort är att besluta om jakt! (Så kallad skyddsjakt, licensjakt, genetisk rensningsjakt och man blundar medvetet för tjuvjakt!) Det vi ser är en medveten politisk taktik för att genetiskt skada den svenska vargstammen och förstärka den nuvarande politiken som gör det i princip omöjligt att uppnå en naturlig invandring av genetiskt viktiga vargar!

 

Naturvårdsverket är idag en miljöpolitisk skamfläck och jag skäms som svensk när jag återkommande läser de politiskt betingade lögnerna. (Läs länken tack och ursäkta om undertecknad nu är fly förbannad, nu djävlar räcker det med lögner!)

 

vargen_jag.jpg.rZd.137378

 

Ni år ursäkta mig generalsekreterare Maria Ågren men det ”kryper i mig av irritation” när jag studerar er inkompetens och nej, jag varken hotar, hatar eller föraktar er, jag tror bara överhuvudtaget inte på er eller er förmåga vad det gäller varg-/rovdjurspolitiken. Ni får ursäkta min osvenska kaxighet men jag skulle göra ett långt bättre jobb än er på den stol ni besitter.

Ni tycks sakna förmåga att vilja lösa problemet, se kärnfrågan…nämligen att öppna upp för en naturlig invandring av varg norrifrån. Ni tycks mig mest vara en okunnig och integritetsbefriad tjänsteman som bugar och bockar inför ministrars och utvalda favoriters inställning i frågan och det ni kallar samarbete, dialog och förståelse är att vika ner sig för dessa grupperingar.

Ni driver en medveten förhalningspolitik i nämnda grupperingar anda, utan minsta realpolitiska spår av verkställighet för att nå en genetiskt frisk och livskraftig vargstam…och nej, jakt stärker inte stammen om inte friskt blod tillförs den i samma utsträckning.

Ni driver en kostsam försöksverksamhet med flyttning av varg, talar om valputsättning…men absolut ingenting har hänt utom att genetiskt viktiga vargar till slut skjuts och vi förstår alla varför. Det enda kloka i frågan är att arbeta fram en reell möjlighet för varg att vandra in, att låta naturen sköta saken själv. Ni får förhandla fram denna väg, ställa krav både på politiker och intressegrupper att vika sig för naturens krav, EU:s habitetsregler, Bernkonventionen och det sunda förnuftet.

Jag skall inte komma med ett meningslöst krav på er avgång, centerpartiets ministrar skulle bara tillsätta en ny lättstyrd docka…men det skulle vara underbart om ni visade kompetens, kunskap, integritet och en verklig vilja i frågan.

Men jag inser med förtvivlan att allt detta saknar ni, eller hur?

Det är den brist på ansvar, tankeförmåga, kunskap med mera ni representerar Maria Ågren som fört ca 40 % av vår planets alla organismer (fauna och flora) till utrotningens kant. En dag lär vi stå tämligen ensamma som art bredvid våra få domesticerade djur på en döende planet…om inte dem ni representerar börjar tänka om!

 

556036_10150598074923204_604463203_8931607_1525406315_n

Vi lär få se långt fler skjutna vargar i Sverige innan vi kan börja tala om att förnuft, kunskap och känsla för naturen segrade…och tyvärr står ”Naturvårdsverket” bara i vägen för en positiv utveckling!

vargar2_992

PS: Läser med glädje följande:

”Förvaltningsrätten stoppade jakten på finsk-ryskan igen efter flera överklaganden

Förvaltningsrätten i Stockholm har beslutat om en ny inhibition av jakten på den finsk-ryska vargtiken i junsele. Skyddsjakten får därmed inte genomföras i avvaktan på förvaltningsrättens slutliga avgörande i målet.
Inhibitionen togs sedan flera naturföreningar överklagat dagens beslut av Naturvårdsverke att återuoppta skyddsjakten på vargtiken.
Bland de som klagat finns Rovdjursföreningen som var drivande även då jakten stoppades förra gången. ”

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Vargdebatten: och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Ursäkta mig Naturvårdsverkets ledning…

 1. Stolt Vargvän skriver:

  Det var knappast oväntat att Sameverket skulle säga ja angående denna skyddsjakt , man bevisar bara med detta beslut att man hellre värderar en ren näring än vargens rätt , man föredrar pangande framför liv , och människan framför den vilda naturen , vargens situation struntar man i , vilket den genetiska förstärkning som Sameverket ännu inte kommit igång med visar , det verkar som att det helt enkelt är för drygt därför gör man det förbannat lätt för sig att hellre förespråka jakt , och då är det en gåta för mig hur man ska nå en livskraftig varg population med Verkets lathet samt älskande av förföljelse , Ågren och Verket hade nu här en fin möjlighet att komma igång med den genetiska förstärkningen men den förstör man genom att först skjuta hanen , och nu även Finsk Ryskan , man hävdar att det nu finns mycket goda argument för att skyddsjaga henne , och Maria Ågren pratar då om 25 dödade renar av närmare 5000 , ett problem Verket skapade själva när man skjöt hanen vilket således skapar en omöjlig situation för tiken att jaga större byten , och naturligtvis väljer då tiken det hon kan jaga , så Maria , du beskyller tiken för ett problem som ni var grunden för , något som knappast lär göra dig populärare bland naturvärnarna , Maria Ågren talar om förståelse för övriga människors situation , hon syftar knappast på Samerna eftersom dom bara bryr sig om sin egna situation och där gränsen för ren betes markerna går , Maria Ågren kan då gärna få förklara för mig , om inte Samerna kan respektera dom som värnar om en vild natur , varför ska vi då respektera dom och deras kultur , när dom inte har förståelse för vargens situation och den vilda naturens situation som vi värnar om , för det är där problemet är Ågren , samernas brist på respekt för naturvärnarna den vilda natur vi arbetar för , skulle dom inte vara så väldigt egenkära och kunna visa respekt för den övriga naturens rätt att leva då är mycket löst , så Ågren tänk före talet och påpeka inte att naturvärnarna inte har förståelse som du hävdar , för dom ända som inte har det är Samerna och dom skjut kåta jägarna , och kan dessa inte respektera att vi sätter livet framför skjutandet ja tro då inte för en jävla sekund att vi tänker respektera dom , sedan Maria Ågren så verkar ju inte Verket ta stor hänsyn åt Naturvärnarna heller då ni mer eller mindre som jag ser det totalt vände ryggen åt dom 7000 arga mail från just naturvärnare på en dag , och som visar en tydlig vikt för varg som ni struntar i , och så pratar du om att vi värnare ska ha förståelse , jag vet inte om jag ska skratta eller gråta , börja visa vargen den respekt den förtjänar så ska vi visa dom övriga respekt med , men så länge ni inte gör det så har ni ingen rätt att kräva förståelse från oss naturvärnare , väldigt enkelt Maria Ågren , för vargens bästa hoppas jag att EU tar över förvaltningen dom gör inte det som ni gör vänder ryggen åt alla djurs förtjänande att leva i naturen.

 2. arrami54 skriver:

  Ja, vi får hoppas att EU:s miljökommissionär inser det hopplösa och försöker ställa Sveriges regering och Naturvårdsverket under förmyndarskap i varg/rovdjursfrågan.

 3. Thomas skriver:

  Nu får det vara nog. NVV rakt emot det domstolsbeslut som föreligger och därmed utövar domstolstrots. Att hänvisa till att tiken slagit 26 renar är en ren lögn. INNAN hennes kavaljer dödades LIVNÄRDE de sig mestadels på älg. En ensam vargtik kan inte slå en stor älg själv och därmed försöker att hitta ett lättare bytesdjur…det är så naturen fungerar.

  Att samerna flyttade sina renar till ett känt område där tiken uppehöll sig och som inte används på två år för vinterbete visar på samernas känsla att dom ska leka gud och har rätt att döda de djur som passar dom, att kalla sig naturfolk måste vara den största lögnen.

  Att döda den genetiskt viktigaste vargen visar på en fullständig inkompetens och förakt för det domstolsbeslut som hänvisar till Sverges ansvar att skydda en rödlistad art.

  Nu har denna stackars varg sövts tre gånger, flyttats till nya områden för att sedan vandra tillbaka till sina ursprungstrakter. Hennes förra kavaljer tjuvsköts, hennes nya dödades i Januari, nu har hon stressats dagligen av samerna på snöskotrar så hon inte äter de renar hon slagit.
  Vem skulle ha matro med en bössa riktad mot en?

  Maria Ågren, Lena Ek samt Erlandsson skulle samtliga ställas inför KU för ministerstyre. Hur kan Svergie klaga på utrotningen av elefanter, tigrar, hajfenslakten etc. Om vi själva dödar en rödlistad art.

  Nu får det vara slut på lögnerna Maria Ågren. Gör ditt jobb och tillåt inte en slakt på oskyldiga djur som dödar pga av att de skall överleva. Vargen kan inte gå ner till ICA som du kan.

  Uppenbarligen är det viktigare att rädda ansikten på inkompetenta tjänstemän som misslyckats i sitt uppdrag med vargförvaltningsplanen. Att ha en s.k miljöminis ter som hellre tillgodoser jaktlobbyn än till EU direktiven är inte inget annat än skandal.
  Man har glömt att vi har ett gemensamt naturarv att skydda. Nu får vi hoppas att Potoknic i EU kommisionen tar ifrån Svergie förvaltningsrätten av våra rovdjur samt ställer ansvariga ministar inför domstol.

  Nu undar Ågren om det blir nya motsättningar…..AVGÅ NU…
  Ett djur värdesätter sitt liv lika mycket som vi gör och att skjuta vår viktigaste varg för politiska orsaker måste få konsekvenser. Jag skäms över att vara svensk idag.

  Nu är det dags för en bojkott av renprodukter, samerna måste lära sig att leva med naturen och inte döda allt som inte passar dom. Dom får redan miljonbelopp för att stödja en näring som inte efterfrågas.

  Det är med tårar i ögonen jag kan se den oskyldiga tiken springa för sitt liv med en helikopter över huvudet. Men hennes död kanske medför att hon slutligen kan få lite ro. Hennes misstag var att vandra in i Svergie, det nya djurplågarlandet.

 4. Håkan Danielsson skriver:

  Hur många renar avlider eller försvagas av det rådade snödjupet i renbeteslandet? Vargtiken river inte friska renar om det finns försvagade eller redan döda renar att livnära sig på. Det innebär att Vargtiken inte river dets tora antal som samebyn och naturvårdsverket påstår.
  Om nu mot sunt förnuft vargtiken avlivas hur kommer folkopinionen att påverka samer och samebyarna, är det värt priset för er i samebyarna att försvara er mot hat och hot ev. skjutna renar.
  I Er verksamhet ingår förluster av ren orsakad av rovdjur.

 5. mariadesuede skriver:

  Kan bara instämma med er…

  Kram

 6. K Rönblad skriver:

  Tyvärr är det så här att företagsamheten i Sverige går före vilda djur i naturen. Samerna har 52 % av ytan i Sverige att sköta sina ren hjordar på. Från norr till mellan Sverige, från Norska gränsen till kusten. Där finns inte plats för vargar att etablera sig med revir. Det blir en inkomst förlust samt skador på hjordarna när en ensam varg ska försöka livnära sig. Och flockar av varg skulle kunna ta en betydande del av renbesättningen. Där tillkommer kreatursbesättningen av älg som är störst i världen per yta. Jägarförbundet vill inte ha varg som tar älg per hektar som jaktlagen har tilldelat. Vi i Sverige medborgare som inte jagar eller håller renhjordar kan nog få lov att acceptera ett vargfritt land. Och möjligt det bästa för vargen eftersom ett ihärdigt jagande och flyttande av de få vargar som invandrat blir till närmaste djurplågeri.
  Debatten om de stora rovdjuren ska dom få finnas till borde övergå till, ska Sverige ha en sådan stor älg kreatursbesättning ska Sverige ha 52% yta till renhjordar. Samerna gör det bra i sitt arbete men inom renskötsel områden dvs 52% kan inte rovdjur finnas av vad jag kan förstå. Och framförallt vargen och andra rovdjur som tar älg och ren.

 7. ABC skriver:

  Intressant blogginlägg, men du borde nog ta och tagga ner lite. Beslutet är helt korrekt och nu är det istället dags för värnarsidan att visa att de faktiskt är byxade att ta ett ansvar och inte bara bära sig åt som naturtalibaner.

  Läs artikeln som är skriven av NV:s generaldirektör, http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/darfor-tar-vi-beslut-idag-om-att-skjuta-vargen_7944700.svd?utm_source=sharing&utm_medium=clipboard&utm_campaign=20130226

  Läs extra noga det sista fetstilade stycket.

  ” Det är med oro vi på Naturvårdsverket ser på det hat som florerar på olika forum och kommentarsfält på nätet. Här finns tongångar som inte hör hemma i en demokrati – rasism, diskriminering, förakt och bristande förmåga att sätta sig in i andra människors situation och synsätt.”

 8. arrami54 skriver:

  Tack för din fina kommentar, applåderar din insiktsfullhet, känsla och kunskap.
  Alltid kul att möta en vacker själ…ha en underbar dag. Tack återigen!

 9. arrami54 skriver:

  Exakt, men det finns ingen anledning att hata samerna som är renhållare, de är lika skadade av kortsiktig girighet som många andra…men däremot är det klokt att ta upp ett samtal med dem om att de måste ta sin del av ansvaret och låta vargar fredade få vandra in, även till deras områden.
  Personligen köper jag inte renkött, som en protest och bojkott…hoppas fler gör så!

 10. arrami54 skriver:

  …det vet jag/vi att du gör! Kram.

 11. arrami54 skriver:

  ”…tagga ner lite”? Du anser inte att jag har rätt att kritisera förd politik utan likställer det med hat, hot och förakt? Du tycks dessutom svara mig utan att ha läst vad jag skriver, att du länkar till exakt samma debattinlägg som jag svarar på och länkar till styrker detta.
  Jag har läst ”generaldirektörens” debattinlägg, är fullt medveten om vad hon gör och de politiska grunderna till detta. Jag har kunskap om varg och den förda politiken…föreslår vänligt att du också skaffar dig lite kunskap, den är viktig, lätt att bära…så ansträng dig lite tack!
  En halv promille av renarna i området är tydligen för mycket för en renägare att kunna avstå för vargen. Att man sedan har skjutit bort hannen gör knappast att varghonan flyttar på sig, tvärtom ökar hennes födointag av ren, då hon inte längre lika lätt kan jaga älg…problemet är skapat, allt för att kunna argumentera för en så kallad ”skyddsjakt”.

 12. arrami54 skriver:

  Tyvärr är det så att kortsiktigt tänkande, vår arts narcissism och okunnighet går före naturen generellt. Det är exakt därför ca 40% av alla planetens organismer (fauna och flora) i dag är hotade. Vi står på randen till ett massivt utdöende av arter och inser vi inte vad vi håller på med står vi snart ganska ensamma och förtvivlade som art på en döende planet…du menar att det är värt pengarna och barn har du nog inga, du tycks inte tänka på deras och deras barns framtid.
  …enligt hur jag läser ditt resonemang har människan och hennes få domesticerade arter företräde, oavsett långsiktig konsekvens?
  Sverige är glest befolkat, till ytan ett av Europas större länder…kan inte vi ha en livskraftig vargstam är vi mer än ynkliga!

  – Är rennäringen bärkraftig i sin nuvarande storlek utan bidrag från staten?
  .
  – Är det rimligt att mer än halva Sveriges yta definieras som renbetesområde?
  .
  – I ett så glest befolkat land som Sverige, med varg som helst håller till där människor inte bor, hur kan det bara finnas plats för mindre än 300 vargindivider?
  .
  – Är det rimligt att rennäringen även kraftigt begränsar mängden havsörn, järv och andra djur just dom uppfattar som hot mot sin basnäring?

 13. ABC skriver:

  Fel igen, men du sätter nivån och sällar dig till skaran över de som inte klara av att se båda sidorna utan saknar förmågan att sätta dig in i andra människors situation!

  Denna vargtik, som förövrigt inte har något att göra med någon utrotningshotad art, har det daltats med tillräckligt för länge sedan. Hon hade aldrig blivit kvar i området om det inte hade varit så att hon redan sövts tre gånger. Skyll inte på varken samer eller andra som inser fakta.

  Nästa sakfel är att du försöker få detta att ha med jakt att göra, inte ett skit faktiskt. Detta är ren avlivning av ett av världens vanligaste rovdjur som dessutom inte fungerar i det område hon valt att hålla sig. Läs igen, avlivningen inte jakt!

  För att hjälpa dig att införskaffa lite korrekt information så kanske det är dags att du beger dig till Junsele och försöker sätta dig in i vad det innebär att leva i den oro för sina djur som samerna har gjort under lång tid nu. Det är ju lätt att sitta i södra Sverige och tala om hur vår urbefolkning ska leva!

 14. arrami54 skriver:

  Fel enligt ditt sätt att tänka, men det säger ingenting!
  En utrotningshotad art är en art som hotas av att dö ut, antingen på grund av att den till antalet är få, eller att den hotas av förändrande miljömässiga eller rovdjursparametrar. Ansvaret för att skydda arterna ligger på nationell nivå, att till exempel återigen utrota vargen i Sverige är motsatsen till ansvarstagande i frågan. De hotade arterna finns ofta med på IUCN:s rödlista, som i Sverige hanteras av ArtDatabanken. IUCN har beräknat att antalet hotade arter är 40% av alla organismer. Bara en liten andel av det totala antalet beskrivna arter i världen har dock utvärderats av IUCN. Enligt forskare finns det med stor sannolikhet också många hotade arter som människan ännu inte har upptäckt.
  En stor bidragande orsak till att så många arter är utrotningshotade är att alltför många tänker så kortsiktigt och begränsat som du!
  Många länder har lagar som erbjuder skydd till arter; de skydden kan vara att förbjuda jakt, fridlysa dem, skapa naturreservat, och så vidare. I Sverige arbetar (Naturvårdsverket ?), ArtDatabanken och länsstyrelserna med åtgärdsprogram för hotade arter för att försöka bevara dem.
  Samerna lever inte med oro, de är bara kortsiktigt giriga och lever långt ifrån epitetet naturfolk. Det finns några viktiga frågor att ställa i sammanhanget:
  Är rennäringen bärkraftig i sin nuvarande storlek utan bidrag från staten?
  Är det rimligt att mer än halva Sveriges yta definieras som renbetesområde?
  I ett så glest befolkat land som Sverige, med varg som helst håller till där människor inte bor, hur kan det bara finnas plats för mindre än 300 vargindivider?
  Är det rimligt att rennäringen även kraftigt begränsar mängden havsörn, järv och andra djur just dom uppfattar som hot mot sin basnäring?
  Är det rimligt att samerna inte kan leva i samklang med naturens krav på biodiversitet?
  Är det rimligt att avliva ett genetiskt viktigt djur i detta fall vargtiken som ensam rivit 26 renar sedan varghannen avlivades på grund av att det i området finns mellan 4000 och 5000 renar? (En enkel uträkning ger då att mellan 0,52-0,65% av alla renar har rivits).
  Är en hårt naturexploaternade rennäring, där renskötarna inte längre vaktar sina numera överstora renhjordar, utan driver dem med endurocyklar, fyrhjulingar, snöskotrar och fruktansvärda lastbilstransporter likställt med vad man kan förvänta av ett naturfok?

  Du kallar jakten avlivning och döljer din okunnighet med en bisarr lek med ord, istället tycker jag du bör införskaffa kunskap, kunskap liksom fantasi är viktiga grundpelare för ett intelligent samtal. Kunskap är därtill nyttigt och lätt att bära med sig…så införskaffa lite!

  Avslutar med ett par lästips:
  https://varghjarta.wordpress.com/2013/02/20/krav-fri-invandring-av-varg/

  https://varghjarta.wordpress.com/2012/07/19/varghatarna-tar-inte-semester/

  Må gott! 😉

 15. ABC skriver:

  Kort fråga, vart hittar du relevant information om att vargen är utrotningshotad? Påstå nu inte att den svenska vargen är utrotningshotad för den finns inte. Vargstammen, eller mer misstänkt i just detta fall, varghybrid, som cirkulerar i Sverige har alla samma genetiska bas som vargstammen öster om oss, Ryssland, Estland, Lettland så snacket om utrotningshotad har du fått helt om bakfoten, som sagt, kunskap kan vara bra att ha och är inte tung att bära 😉
  överlevare.

 16. arrami54 skriver:

  Jo, den svenska vargstammen är hotad och var tidigare helt utrotad. Du förstår tydligen inte att allt handlar om nationellt ansvar och att hotet ligger inom våra gränser. Det är rätt att de svenska vargarna tillhör eurasisk varg (Canis lupus lupus) men vad har du fått din misstanke om att det handlar om varghybrider ifrån? Det handlar knappast om kunskap utan snarast om via ryktet spridda sagor! 😉

 17. Ping: Naturvårdsverket = Naturvårdvärk? (om vargen) | Jinges Bilderblogg.se

 18. Stolt Vargvän skriver:

  Läste idag att föga överraskande samerna hade överklagat förvaltningsrättens dom , dom tycker naturligtvis att jakt förbudet borde avslagits , kan väl bara då säga som sådant att det enda som ska avslås är deras överklagan så att dessa egenkära människor lär sig att respektera den övriga naturens förtjänande att leva , jag vet inte vad samerna har för tanke med en överklagan som med största sannorlikhet kommer att avslås , för jag tror att människor som redan är trött på deras egenkärhet kommer bli ännu mer förbannade något dom bara kommer att förlora på själv att dom överklagar detta visar bara den bristande respekten för den övriga naturen rätt , och så länge dom inte ändrar sin syn så kommer inte jag göra det heller gällande dom , naturen ska inte vara ett ända stort renbetesområde ,det ska vara en natur där alla djur ha rätten att leva så även vargen , någonting som sameläran aldrig uppenbarligen nämnde .

 19. Stolt Vargvän skriver:

  Vi ställer oss på våran naturs sida vilket uppenbarligen inte du gör för du är av den sort som vänder naturen i ryggen och tycker det är viktigare med en icke efterfrågad verksamhet än en hel vild natur , beträffande ditt prat om situation , så tycker inte jag att samerna inte du heller uppenbarligen förstår vargens situation och vilket helvete den haft tack vare sådana som hellre tror på kärringars skrock än sann information , så snacka inte om förståelse gällande oss som värnar om naturen då den snarare är mer bristande hos sådana som dig och samerna.

  Nej inget djur förutom renar vågar väl sig närma samerna för då kan dom ju bli skyddsjagade, och beträffande daltandet om vargens bild så ser jag verkligen hur bristande din kunnighet är gällande Canis Lupus , det fanns närmare 1 miljon vargar och var ett av dom mest spridda däggdjuren , men sedan trängde sig din egna ras på och idag finns mellan 150 – 250 000 vilda vargar , så det är bara att räkna så förstår du att det ända daltande som inte stämmer är ditt egna , vargen är inte längre det mest spridda djuret det är rent skärt skitsnack. Det kan du tacka dom som tänker som dig för , för sin bristande respekt för ett djurs rätt och förtjänande att leva i den vilda naturen .

  Angående finsk ryskan så handlar det så helvete heller om ren avlivning det handlar om en förbannad hjärtlös förföljelse , där det förekommer ett plågande som saknar motstycke , hon har mer plågats än gangnats , hon ger en väldig bra bild över hur den svenksa naturen hanteras och det är då föga förvånande att den snart är som Mordor i Sagan om Ringen , folk väljer hellere att vända den ryggen än tvärtom , det går fint att ta ifrån den men att ge den något för det den ger oss är betydligt svårare . Sedan så har jag påpekat det tidigare , att vargen inte är det vanligaste rovdjuret längre tack vare våran egenkära ras , påstår man det så är det en ren lögn , och ett daltande som jag är så förbannat trött på att höra , just för att det är en lögn och ett falsk syn bara för att man ska hitta en anledning att kunna förfölja vargen , tycker man 250 000 vargar är mycket i världen jämförelse mot ett par miljarder människor så kan jag bara påpeka att du bör ändra din syn , för det vanligaste rovdjuret idag är människan vilket våran natur är en tydlig bild av , så sluta med dessa falska påståenden om att vargen är det vanligaste rovdjuret det är bara lögner , och därför tycker jag inte att du ska prata så mycket om korrekt information då din är den som är mest bristande och inte stämmer med verkligheten .

  Beträffande samerna skulle dom knappast behöva känna någon oro om dom ägnade tiden mer åt att lära sig om rovdjur och deras natur , än att ägna tiden åt att begära skyddsjakt så fort en varg sätter sin tass nån centimeter för mycket på deras renbetesmarker . Vi påvisar heller inte hur samerna ska leva vi säger bara hur dom borde agera för allas bästa och visa mer respekt för den övriga naturen något som sameläran uppenbarligen inte lärde dom .

  Sedan så kanske du skulle kunna springa med en helikopter och skotrar med beväpnade människor bakom dig så kanske du bättre skulle förstå denna varg stackare som bara försöker att överleva och hennes situation .

 20. arrami54 skriver:

  De hänvisar till att de är ett urfolk och menar tydligen att detta faktum ger dem rätt till ett rovdjursfritt land, men jag hittar överhuvudtaget ingen juridisk grund för deras grav oavsett perspektiv.
  ” Vilhelmina södra sameby överklagar förvaltningsrättens beslut om att tillfälligt stoppa skyddsjakten på Junselevargen.
  Samebyn får stöd av Svenska Samernas Riksförbund att domstolens beslut är fel och att begäran om inhibition borde avslagits.

  – Vi förväntar oss ett snabbt agerande från domstolen i likhet med det beslut som igår fattades av domstolen avseende begäran om inhibition, säger Jenny Wik Karlsson till SVT Västerbottennytt.
  I överklagandet står bland annat: ”Det skyddsjaktbeslut som nu stoppats tillfälligt av domstolen innebär att samebyn fortsättningsvis kommer att förorsakas ytterligare skador vilket inte kan anses som acceptabelt eller förenligt med de internationella åtaganden Sverige har gentemot samerna som urfolk”.”

 21. Stolt Vargvän skriver:

  Jag kan bara säga såhär åt Jenny Wik Karlsson , , Sverige har precis lika stora åtaganden att värna om sin natur som vargen är en del av , ni har ingen större rätt än någon övrig , bara för att ni heter samer , och ni tar och nyttjar från naturen precis som många övriga människor , och ska således visa den respekt som den förtjänar , gör ni inte det kan ni inte begära att folk ska respekter er heller oavsett folkslag , och ni visar rätt tydligt eran egenkärhet men ignorans mot den övriga naturen just nu , och då känner jag att ni inte har rätten att kräva någonting då era ryggar är vända mot den övriga vilda naturen. Det ni håller på med nu kommer bara att betyda att naturvärnare tror jag kommer att se ner på er , och det kommer ni bara missgynnas av själva , om ni är ett naturfolk som ni hävdar så är det dags att börja visa det nu , och se bortom renbetesområderna .

Kommentarsfältet är stängt.