…om den askgrå som vippar på stjärten.

 

Forsärlans latinska namn Motacilla cinerea betyder ungefär det, den askgrå som vippar på stjärten. Den är långt gulare än Sädesärlan ( Motacilla alba ) och skiljer sig från Gulärlan ( Motacilla flava ) via den svarta haklappen, en kortare stjärt, därtill är Gulärlan olivgrön på ryggen, inte askgrå.

GreyWagtail_Kent

Typiska kännetecken för Forsärlan är den långa stjärten, fågeln är ca 17 till 20 cm. Blågrå ovan med gulgrön övergump och gul under. Hanne i häckningsdräkt har svart haklapp. Lång stjärt som den ofta vippar med likt en Sädesärla.

Den har sakta spritt sig över Sverige alltsedan den första kända häckningen i Taberg (Småland) 1905. Den är alltså en relativt ny invandrare, men har nu nått upp till södra Lappland. Vi har numer ca 5000 häckande par i landet.

Forsärlan trivs, som namnet säger, bäst vid rinnande vatten och de bygger sitt, oftast slarviga, bo på någon hylla i strandkanten, eller i en klippnisch. Du kan hjälpa Forsärlan, liksom alla fåglar, genom att sätta upp för arten anpassade holkar. En holk passande Forsärlan bör se ut så här:24c84917ac51fc74e8fff0fc81272e93

 

 

Forsärlan livnär sig främst på insekter den finner i och invid vattnet, såsom flugor, små skalbaggar, trollsländelarver, men också små kräftdjur och små blötdjur. Fågeln vadar också genom vattnet och pickar i det i jakt på föda. Den tar också flygande insekter.

Sången är ett klart, tre- eller fyrstavigt tsi-ti-ti ganska likt en sädesärla. Forsärlan fick sitt svenska namn så sent som 1953 och den har även kallats Gråärla och Långstjärtad ärla.

Det är en vacker invandrare och undertecknad känner alltid samma glädje när han möter dem om våren, de bär med sig en speciell värme och hopp till min själ.

 

En liten film som beskriver Forsärlan:

 

 

…en om Gulärlan:

 

800px-Yellow_wagtail

 

…och min vårfavorit, Sädesärlan!

 

Sädesärlan är en av våra punktligaste flyttfåglar och kommer sin hemtrakt år efter år vid ungefär samma datum…en dag i slutet av mars eller början av april…lite beroende på det geografiska läget.

800px-IMG_2687_filtered

 

Man känner och hör det tydligt nu, en tidig morgonpromenad med hunden ackompanjeras av spröda hoppfulla toner, små gröna skott, ca två tre centimeter långa har börjat bryta fram invid stugans fot…det är någonting i luften, någonting oerhört skönt, det börjar pirra även i mig, jag blir mer och mer harmonisk och ”livskåt”…ja, det är någonting i luften, lyssna…:

vacce-sepia1b mellan

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till …om den askgrå som vippar på stjärten.

 1. imsy skriver:

  Forsärlan visste jag inte att den fanns. Nu ska jag verkligen hålla ögonen öppna efter den skönheten! Tack för informationen och kram!

 2. arrami54 skriver:

  …jo, det är nog en lite okänd invandrare, men som du sett, väldigt vacker. 😉

  Må bättre än gott och jag hoppas du möter den!

 3. Anemone Nemorosa skriver:

  Jag brukar stå och titta på stjärtmesarna som attackerar talgbollarna hemma hos mor och far. Det ser ut som om de doppat huvudet i vit målarfärg. Det är bara på vintern jag ser dem, likaså domherrarna. Var tar de vägen på sommaren? Du har rätt, det är vår i luften. I natt hade jag sällskap av herr Nattuggla. Han satt i dungen bakom husen och hoooade.
  Förra veckan plockade jag sidensvansar. De hade ätit jästa rönnbär och var riktigt på kanelen. Det var bara att ta dem med händerna och flytta på dem, de satt mitt på trottoaren. Undrar om de blev bakfulla…
  Ha det gott!!!!
  A.N.

 4. arrami54 skriver:

  Jo, det är vår i luften, men vintern biter sig kvar…här snöar det nu. 😉
  Stjärtmesen är en utpräglad skogsfågel, därför ser du dem inte så ofta om sommaren…men de finns i en skog i närheten. De är utpräglat revirhävdande och håller ihop i familjegrupper.
  Berusade sidensvansar är nästan lika vanliga som berusade män och jo, de mår lite ”apa” dagen efter, men brukar piggna till fort.

  Detsamma! 😉

 5. Ping: …om vår nationalfågel, Koltrast (Turdus merula). | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.