Världens största landkrabba!

 

Skriver jag följande ord: ”Anfäkta och anamma, landkrabban river mina råsegel!” …så tänker ni säkert på en känd figur…

Kapten Archibald Haddock känner du säkert till och hans historia. Han är ju en välkänd seriefigur i Tintin av belgaren Hergé…och filmen ”Enhörningens hemlighet” kan jag rekommendera, underhållande och småkul. Den får tre ”varghjärtan” av fem möjliga.

 

Man bör inte göra reklam här för lösningsmedlet alkohol, men Loch Lomond, Haddocks favoritwhisky, finns på riktigt. Det är en fin whisky enligt mina smaklökar, men betänk att detta lösningsmedel i större mängder löser upp och suddar ut förståndet och är kraftigt vanebildande! (Man kan bli både Sverigedemokrat och religiös i slutänden, och det är ju illa?! …och nej, whisky är ingen bra ”vaggvisa”).

 

 
Återgår till rubriken:…skriver jag däremot de latinska orden Birgus latro blir det kanske ”stiltje på havet”?

Men ni har kanske hört talas om Kokosnötskrabban (the coconut crab)? Kokosnötskrabban (Birgus latro) är världens största leddjur och kan väga över fyra kilo och bli 90 centimeter lång. Krabban lever i dag främst på mindre öar i Stilla havet och Indiska oceanen. Bilderna talar för sig själva:

Birgus_latro_(Bora-Bora)

crab2Någonting lockar i soptunnan! Jo, de har luktsinne och vet tydligen var de skall söka…och bilden avslöjar tydligt deras storlek, när de blir som störst!

 
Att segla bland stilla havets paradisöar i en segelbåt, tillsammans med en vacker kvinna och en låda whisky är väl lite av varje mans dröm, men även paradiset har sina faror, solen bränner, man bör inte gå under kokospalmer när nötterna är mogna och inte sträcka ut ett finger till landkrabborna… tro mig, även de mindre nyps rejält!

Bakgrund karib

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö. och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.