Ny vargstrid?

 

” Jaktstopp kan ge ny vargstrid” lyder rubriken i DN:s artikel om att den av Naturvårdsverket beslutade och falska ”genetiska” jakten är stoppad. Att somliga kräver att få ”avrätta” varg handlar inte om att skydda ”folk på landsbygden som oroas och får sina liv inskränkta av att ha varg i närheten”, det handlar främst om egoism, centerpartiets röstfiske och att av lättjefulla skäl vika ner sig för varghatarna. Och det är exakt det jägarförbunden, LRF, Centerpartiet (vårt falska nyliberala ”miljöparti”) och Naturvårdsverket gör.

Folk på landsbygden är lika anpassningsbara som alla andra och kan skydda sina får via rovdjursavvisande stängsel (tänk vad jobb detta skulle skapa hos de firmor som är specialiserade på området) och herdedjur som lamadjuret, bättre koll på sina djur när varg finns i närområdet och möjlighet att ta in dem. Folket på landsbygden lider inte ekonomiskt av vargen och andra rovdjur och är ej heller hotade av dem…de är bara tjuriga och kompromisslösa i sitt varghat/rovdjurshat!

Det handlar inte om en ny vargstrid, det handlar om att det finns en grupp representerade av jägarförbunden, LRF och centerpartiet som inte vill ha en biologisk diversitet och livskraftiga rovdjursstammar…de värnar egoistiskt sitt älgkött och rätten att leva som de alltid gjort på sina monokulturella ägor. I deras värld finns det ingen plats för konstruktivt miljötänk, biodiversitet och rovdjur…och ärligt så undrar jag om de inte mest är lättjefullt och medvetet  korkade i sin iver att avrätta ”fienden”?

Allting tyder på att EU:s miljökommission drar Sverige inför EU-domstolen på grund av Centerpartiets vargpolitik, fälls Sverige där så bör Centerpartiet (de är rika nog) stå för böterna eftersom det främst är de som obstruerat mot EU:s arts och habitatsregler.

(Hittade en underbar film hos ”jinge”, jag lägger in den här också!)

 

Citerar ”jinge”: ”Och detta är en utomordentligt sevärd film, är jag kritisk till den så beror det nog mest på att mycket handlar om hur vargarna jagar, man visar bilder som jag inte tycker är så roliga att titta på eftersom jag är djurvän. Vargar är tämligen osentimentala på det sättet, för dem handlar det ju om att skaffa mat för att själva överleva. Vi tvåbenta tar ju bussen till Coop Forum och köper det kött vi behöver, dödat och klart.” …och hur är det, du dödar ditt kött själv?

 

Vargar är inga monster som äter centerpartisters barn. De är vilda djur som äter kött, har en social hierarki…liksom vi…och som förtjänar en plats i vårt land, och en respektfull plats i våra hjärtan.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Vargdebatten: och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Ny vargstrid?

 1. Ping: Apropå vargarna, filmen om Yellowstones ulvar.. | Jinges Bilderblogg.se

 2. Stolt Vargvän skriver:

  Läste idag att NV har överklagat natur organisationernas anmälan gällande vargjakten , för dom tycker att deras beslut om jakt är på en god arbetad grund , och hävdar att det är det ända snabba sättet att få ner inaveln hos våran vargpopulation , jag vet inte om jag ska skratta eller gråta ärligt talat , för hur kan man hävda att beslutet är väl genom arbetat då det strömmade över 7000 arga mail på ett dygn åt NV att läsa som kritiserade beslutet , så många arga mail från naturvärnare och kritik från dom tunga natur organisationerna visar att det aldrig kan ha varit särdeles genom arbetat beslut , för hade det varit det hade väl aldrig NV erhållit denna kritik eller ens blivit anmälda , 7000 människor kan inte ha fel NV , eller 5000 eller 190 000 som som är medlemsantalen i Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen som var med och anmälde NV , så i mina ögon är det ni NV som är den största boven , då ni drar igång en jakt som kan skada betydligt mer än gynna, för jag har hela tiden reflekterat över hur jägarna ska veta vilka vargar som är inavlade och vilka som inte är det , har NV hängt skyltar på dom inavlade vargarna eller ska kanske jägarna fråga vargen om den är inavlad , för känner jag vissa hatiska jägare rätt så skjuter dom första bästa varg utan någon hänsyn , vilket kan betyda att icke inavlade vargar skjuts med och då kommer denna jakt som redan tagit 3 vargars liv som vi inte vet om dom är inavlade eller ej snarare betyda ett rent helvete och motgång för våran vargpopulation och vad har då NV att stödja sig emot samt våran regering när man inte kommit igång med en genetisk förstärkning , och då kan jag lova att den kritik NV har emot sig nu inte kommer vara någonting mot för vad det skulle bli då , och nej jag pratat inte bara om en EU domstol , skulle ni då NV tycka att erat beslut fortfarande var väl genomtänkt ?

 3. arrami54 skriver:

  Denna så kallade genetiska urvalsjakt är en ren beställning från jägarförbunden, som via Jordbruks- och miljöministrarna gått som en order till Naturvårdsverket…och verket stod med mössan i hand och lydde!
  http://www.rovdjur.se/viewNavMenu.do?menuID=9&oid=4063

 4. Sören skriver:

  Ytterligare en sönderklippt film om vargar. Man klipper alltid bort den långa utdragna dödsskampen för villebrådet. Vet inte varför möjligen för att få folk att tro att vargen dödar blixtsnabbt. Jag har dock sett en del klipp hur det ser ut i verkligheten rätt otäckt.

 5. arrami54 skriver:

  Jo, naturen är brutal och inte är människan så speciellt mycket vackrare…har du besökt ett moderns industrislakteri?
  Det finns också ganska gott om exempel på allvarligt skadeskjutna djur…som älgar, som plågats länge innan döden befriat dem från smärtan. Även vana jägare behöver ibland skjuta fler gånger för att älgen skall dö, här är ett exempel på att det krävdes åtta skott: http://helahalsingland.se/soderhamn/norrala/1.3987276-jagare-i-drama-med-algko
  Att dödskampen alltid är lång och utdragen för vargens bytesdjur är väl en ”skröna”, oftast går det relativt fort och du glömmer att vargen mest tar skadade, sjuka och äldre djur…vilket befriar dem från en än längre plåga.
  …och vad skulle filmen vinna på långa scener på bytesdjurens död, att varghatare och de som ser naturen som en Disney-saga skulle få okunniga känslobaserade argument för att förstärka varghatet?

 6. Sören skriver:

  Självklart skall filmen visas som den är för att beskriva verkligheten. Den dödar så klart små djur snabbt men en stor älg tar tid, många gånger skadas den och går en plågsam död tillmötes. Att vargen tar mest sjuka och svaga djur är däremot en skröna, det är ju helt orimligt att det skulle finnas så många sjuka djur i skogen. Tror du vargen springer flera mil för att hitta ett sjukt djur? Den tar det som kommer ivägen, självklart så tar dom en svag individ om den påträffas. Jag har mött 1000 tals älgar i skogen aldrig sett en sjuk älg. Forskningen i sverige har också påvisat att huvudelen av älgarna som dödas är fullt friska individer.

 7. arrami54 skriver:

  Filmerna handlar inte om svenska förhållanden, den svenska älgstammen har gott om föda och här finns förhållandevis få sjuk/svaga djur…därför tar varg främst unga svagare älgkalvar. Jo, varg kan röra sig miltals i jakt på sitt byte och de känner omedelbart via doftspåren om djuret är sjukt/skadat. Du tycks glömma att vargens luktsinne är ca 400 gånger mer utvecklat än vårt och att de i princip kan läsa allt om bytesdjuret via doftspåret. Att t.ex. en älgkalv inte skulle dödas tämligen snabbt är om något en skröna.
  Den svenska älgstammen är lite unik i sitt beteende, den står inte upp mot vargen, utan försöker springa undan…vilket underlättar vargens jakt…älgarnas beteende grundar sig främst på att de vant sig vid människans jaktmetoder och flyr. Du kan inte likställa Nordamerikas älgar med våra och inte dra direkta paralleller med svenska förhållanden i de två filmer jag lagt upp.
  I ett forskningsprojekt finns uppgifter från 366 älgar som dödats av varg under vintern i 11 olika vargrevir i Skandinavien, med tyngdpunkt i Dalarna och Värmland .Det har då visat sig att vargar främst slår yngre älgar, de svagare kalvarna. En frisk vuxen älg kan vara farlig för en ensam varg eller ett par vargar och det händer att vargar dödas av älgens försvarssparkar.
  Av de 366 undersökta älgarna var 64 % kalvar och 16 % ettåringar. De två yngsta åldersklasserna utgjorde alltså 80 % av de vargdödade älgarna. Av de kvarvarande älgarna ingick 9 % i åldersgruppen 2-10 år och hela 11 % i den äldsta åldersklassen, 11 år och äldre. Andelen kalv bland de vargdödade älgarna under vintern varierar mellan mycket i olika revir. I vissa vargrevir är nästan alla älgar som slås kalvar medan i andra revir utgör andelen kalvar mindre än 40%.
  En förklaring till dessa skillnader mellan olika vargflockar skulle kunna vara att andelen kalvar i älgstammen varierar. Men inget sådant samband kunde dock påvisas vid en jämförelse med andelen kalvar från älgobservationer gjorda under jakten (”Älgobs”- dvs Jägareförbundets metod för älginventering) eller resultat från flyginventeringar. En alternativ förklaring är att vargarna helt enkelt jagar på olika sätt i olika flockar. Effekten på älgstammen blir mindre ju större andel kalv flocken tar.
  De undersökningar som har gjorts visar på att de älgar som slås av varg inte är i dålig kondition utan är lika välmående som de älgar som skjuts under jakten. Detta beror troligen på att älgarna i Sverige överlag har en god födosituation och att det därför är ovanligt med sjuka eller svältande älgar, även om älgstammen varierar inom Sverige, ett exempel här:
  http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/11/-Stora-skillnader-pa-smalandska-och-sormlandska-algar–1.18613/

 8. Ping: Vargjakten avslutad! | Varghjärta

 9. Sören skriver:

  Jag har aldrig jämfört Amerika med våran fauna. Bara konstaterat att kampen ofta är lång vid dödandet tror inte det skiljer, och som de inte vill visa, sedan att de allra flesta är friska djur, möjligen att det finns mera dåliga djur där med de stora stammar av klövvilt som de har. Mycket medveten om dess fina luktsinne men jag menar att finns friska även stora byten på nära håll tror jag inte de springer flera mil för att hitta något lättare det vore slöseri med energi speciellt i djup snö.
  Troligen dödas en älgkalv snabbt och speciellt på sommaren, på hösten vintern stämmer det inte så bra då kalven är ganska stor och kan ta för sig, skadar ibland jakthundar.
  Någar ex.
  Jädraås: En vargattackerad älgkalv hittades förra veckan i Jädraås, ett par mil sydväst om Ockelbo. Kalven levde fortfarande och skrek öronbedövande när Andreas Koppars hittade den och efter samråd med polisen beslutade man snabbt att kalven skulle avlivas.
  Andreas Koppars var ute i skogen och tränade sin hund inför älgjakten i oktober. Efter att han släppt hunden drog den iväg längs en väg och vek sedan plötsligt av in i skogen där den började skälla.
  – Jag såg på gps:en hur hunden drog iväg och hur han sedan vek av från vägen vilket betyder att han brukar vara något på spåren. När det tog stopp ringde jag upp gps:en och hörde då i telefonen ett öronbedövande skrik och hur hunden skällde.
  Andreas skyndade snabbt till platsen och trodde först att hunden fått tag i ett rådjur. När han kom fram till platsen såg han en älgkalv med halva baken bortsliten medan den fortfarande låg och skrek levande.
  – Det var fruktansvärt! Det hade blivit en hinna på köttdelarna och kalven blödde inte så jag förstod snabbt att den måste ha legat där i minst ett dygn. Jag gick ifrån platsen och ringde polisen och de gav direkt tillstånd att avliva kalven.
  Älgkalven har troligast attackerats av en varg tror Andreas tillsammans med de som sett kalven.
  – Det har inte varit någon besiktningsman på plats men de som har sett kalven är tillsammans med mig själv övertygade om att det är en av vargarna i närområdet. En björn hade inte lämnat kalven på det sättet och borde dessutom fått ihjäl den omgående.

  Ett par till ifrån Hälsingland.
  En mycket skadad ensam älgkalv hittas av en älghund.Oförmögen att ta sig upp mycket skadad och varig, skjut direkt. Vargspår konstaterade.
  Samma höst skjuts en kalv på ett område intill med bitar av låret borta i mycket dåligt skick. Vargspår konstaterade.

 10. arrami54 skriver:

  Du tror och vill tro att kampen är lång, att älgarna oftast plågas och tar några exempel som bevis för att det alltid är så…jag ser syftet, att framställa vargen som ett ”monster”.
  Vargen undviker att ta de största , starkaste och friskaste djuren, eftersom risken att skadas av bytesdjuret är stor, ett faktum alla vargkännare erkänner. Det är också därför unga kalvar och årskalvar står högst upp bland vargens bytesdjur. …och som jag skrev initialt till dig, även älgjägare skadeskjuter älgar och utsätter dem för långt lidande (så vad är skillnaden?).
  Sen innehåller älgstammen (precis som vår stam) sjuka djur, åldersstigna djur och väldigt unga djur. Läste du länken i mitt förra svar så bör du också inse att det varierar kraftigt hur stark och frisk älgstammen är även inom Sverige, allt beroende på födotillgång och konkurrens från annat klövvilt.
  Med all respekt för din rätt till en åsikt så vill jag ändå fråga, vill du ha en livskraftig vargstam i Sverige? …och hur ser du på övriga rovdjur?, även där kan det förekomma att bytesdjuret plågas och hur ser du på våra moderna industrislakterier, du tror inte det ofta händer att djur stressas, skadas och plågas där?

 11. Sören skriver:

  Jag har besökt ett slakteri så jag vet hur det gär till, inte trevligt kan jag säga. Skall vi äta kött så lär de inte försvinna, alla kan ju inte äta viltkött.Självklart vet jag att älgstammen varierar inget konstigt i det, beror på många faktorer på Öland har man en underlig sjukdom bland älgkalvar t.e.x
  Vill absolut inte kalla vargen för ett monster den är bara ett djur som alla andra varken bättre eller sämre än älgen, räven ,haren. Den är bra ett djur som följer sina instinkter. Tycker bara inte den skall förskönas som sker bland många grupper.
  Har inga problem med rovdjur av alla sorter i livskraftiga stammar och det kan ju diskuteras hur mycket som helst hur många de skall vara. Det jag har lite problem att förstå är denna koncentration av varg i Värmland, Dalarna, lodjur i Uppland och Björn I Jämtland. Har inga problem med att dessa rovdjur skall jagas heller. Järven vet jag inte så mycket om. 25 vargrevir i Värmland lär nog ställa till med en hel del problem bland djurhållare. Dessa rovstängsel som vi sätter upp är ju rent ut sagt löjligt 120cm hoppar ju en tränad schäfer över med lätthet. I Europa använder man 160cm.
  Så klart lider ett skadskjutet djur liväl som alla djur som skadas av bilar,det är nog otroligt många fler jämfört med de som skadeskjuts och skadas av varg.
  Skadesjutningsfrekvensen på älg är också överdriven. Jag har insyn i ett stort jaktlag på 50 man, på 3 är och 90 skjutna älgar 1 st skadad den spårades upp och skjöts inom 2 timmar. Har läst att många tror att den ligger på 10-15 procent.

 12. arrami54 skriver:

  Koncentrationen av varg kan bara motverkas om den tillåts spridas jämt över landet och här bör vi hjälpas åt. Jag ser med glädje att vi är ganska samsynta och att du inte har några problem med rovdjuren…men du har fel i en sak, vargen hoppar inte över rovdjursavvisande stängsel om de inte är felaktigt placerade, för nära en sten eller stengärdsgård. Många missar också tyvärr att stängsla mot vattendrag, vargen är en god simmare. Jag håller med om att en stängselhöjd på 160 cm är bättre än en på 120cm, men rätt byggda fungerar även de lägre bra. Viltskadecenter skriver: ”Olika stängseltyper fungerar olika bra mot de olika rovdjursarterna. Vår slutsats är att femtrådiga stängsel fungerar bra mot varg. All erfarenhet tyder på att de stängsel som fungerar mot varg oftast fungerar lika bra mot björn som också är ett relativt stort djur. Mot lodjur tycks det bästa stängslet vara ett vanligt fårnät kompletterat med två eltrådar, en ovan nätet och en låg på nätets insida. Ett sådant stängsel fungerar mycket bra även mot varg och björn. Det är svårt för de större individerna att klättra över utan att få en stöt och det är svårt för de mindre att gå genom maskorna i nätet utan att få en riktigt kraftigt stöt eftersom nätmaskan runt kroppen ger bra jordning då djuret kommer åt eltråden på insidan.”
  Jag har haft djur som får, tjurkalvar och vet vad det innebär att stängsla väl, har även varit med om att sätta upp ett extremt välbyggt ”vargstängsel”, inser att det blir en merkostnad och lite mer jobb än när man bara stängslar via t.ex. ett fårnät…men bidrag utgår och merjobbet är värt mödan, riktigt uppsatta stängsel både skyddar tamdjuren och står länge. Underhållet kommer du också aldrig ifrån.

Kommentarsfältet är stängt.