…i väntan på vårens migranter.

Ni känner säkert till våra flyttfåglar och kanske ni som jag längtar efter deras återkomst…(tolka mina ord som synonyma med en längtan efter våren, ljuset, solen). En längtan som också är kopplad till nomadgenens dragning söderut så här års…dags att flyga ”hem” kanske?

100_5525

Hem är just nu, när det mulna gråslasket dominerar Smålands skogar, överallt där solguden visar sig.

Vad kanske inte alla känner till är de migrerande insekterna, tänker främst på de fjärilar som flyttar in till Sverige under sommaren. Många fjärilsarter har ett flyttbeteende liknande det man finner hos många fågelarter och nog blir man imponerad när man betänker sträckan de flyger! Det som skiljer fjärilarna är att det inte är samma individ som migrerar fram och tillbaka; i vissa fall kan det gå flera generationer mellan en flytt i ena riktningen och en återflytt i andra riktningen. ”Ett exempel är monarkfjärilen som under sommarhalvåret är vanlig i stora delar av Nordamerika men tillbringar vintern i Mexikos bergstrakter där de sitter tillsammans i stora kluster på träd. Monarkfjärilens normala livscykel sträcker sig över ungefär sex veckor, men vinterexemplaren kan leva i vuxen form i upp till sex månader.”

Amiralfjärilen är en av två arter fjärilar som flyttar in hit under sommaren, den andra arten är Tistelfjärilen. Amiralen är en stor och kraftfull flygare som tillryggalägger långa sträckor. Den kan flyga ända ifrån Medelhavet och så långt som till Island. Det är en vacker fjäril, som dem alla…färgerna på ovansidan går från sammetsbrun, orange, svart samt vita fläckar högst upp på vingen.

20111002111350-35593725

Amiralen är en av våra vanligaste trädgårdsfjärilar och man kan se dem sitta och äta på fallfrukter under hösten. Det är mest troligt att dessa sena fjärilar är kläckta i Sverige. Man kan även träffa på Amiralen i skuggiga lövskogsmiljöer, blomsterrika ängar, skogsvägar och skogsbryn. Övervintrar ibland som fullvuxen fjäril, men troligtvis överlever de inte Sveriges stränga vintrar.

Förhoppningsvis möts inte de immigrerande fjärilarna och fåglarna av samma hat som t.ex. möter många av de människor som flyr hit. Än har jag inte mött någon avpixlad Sverigedemokrat som beväpnad med fjärilshåv och giftsprej sökt upp och attackerat dessa invandrare under tjut om att ”- De stjäl vår nektar!”…men jag skulle nog inte bli helt förvånad om jag en dag mötte en dylik SD-”svenne” (med hänvisning till mitt föregående blogginlägg!)!

(Men tyvärr är många fjärilar hotade i dagens Sverige, länken här berättar varför och ger också tips om hur vi kan hjälpa dem).

vacce-sepia1b mellan

 

Annonser
Det här inlägget postades i Min syn på SD!, Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till …i väntan på vårens migranter.

 1. Jag skriver:

  Till för några år sedan hade jag faktiskt ingen aning om att det fanns flyttfjärilar. Det är fascinerande, tycker jag att de vackra varelserna som ser så spröda ut orkar med så långa sträckor.

 2. arrami54 skriver:

  …ja, visst är det fascinerande och jag håller med dig…så spröda, så vackra och så långväga ifrån.

 3. Anemone Nemorosa skriver:

  Idag såg jag 3 sångsvanar, flygandes över åkrarna, inte långt härifrån. Nog för att jag är van att se dem, Tysslingen ligger ju inte så långt bort, men är det inte lite tidigt? Det finns ju ingen mat än. Hoppas de klarar sig.
  Jag har en övervintrad nässelfjäril i mina föräldrars källare. Den satt i fönstret och såg lite vilsen ut. Blandade vatten och lite honung på en tesked och den måste ha känt lukten av socker, för den rullade ut sin snabel och sög i sig lite vätska. Hoppas den klarar sig.

 4. arrami54 skriver:

  Många sångsvanar har sitt vinterkvarter runt sydsveriges kuster och även i öppna insjöar, så mat finner de säkert.
  Även jag hoppas din och övriga övervintrande fjärilar klarar sig. 😉

 5. Ping: …skönheten Greta Morgane. | Varghjärta

Kommentarsfältet är stängt.